FIRST LOVE (Dyno 550)

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 28

FIRST LOVE (Dyno 550)

Příspěvekod Vicky7 » čtv zář 27, 2018 9:08 pm

Je zajímavé, jak někteří lidé vstoupí do našich životů a přesto, že ho opustí, zanechají v nás někdy více než-li pouze silné vzpomínky.

Ano, i tak se dá začít povídání o malé plachetnici Dyno 550. Kdo mě zná, tak velmi dobře ví, lodě, které mě vždy lákaly a bavily měly vice než jeden trup. I přesto dnes běhám a řeším plno starostí kolem jednotrupé plachetnice.
Jedním z největších "výdělků" podnikání v lodním businessu je možnost potkat a poznat inspirativní lidi. Jedním z nich byl Roman. Úspěšný architekt ve středních letech, kterému jeho celoživotní láska a žena pořídila jako dárek plachetnici Dyno 550. Roman si ovšem nevěděl rady s rekonstrukcí a obrátil se na mě s prosbou o pomoc. Loď jsme společnými silami s dalšími přáteli postupně dávali dohromady. Dostat First Love do podoby, jaká je na fotografiích, trvalo více než jeden a půl roku.
Bohužel život je jako zahradník a první utrhne ty nejkrásnější květy. Nějakou dobu loď proto stála v dílně. O rok později mi zavolala vdova a zeptala se, zda bych o loď měl zájem. A přesto, že jsem tento rok měl v plánu stavět loď jiného charakteru, bylo rozhodnuto. A tak jsem si First Love odvezl ještě ten týden a začal ji postupně kompletovat. Jak jsem již informoval, jedná se o Dyno 550 (Spark) polského designu. Loď je stejný ročník jako já (1990), ale až na trup a kýl už nemá nic původního. V tuto chvíli ještě parkuje na Kolínsku, kde zůstane i přes zimu, ale příští rok má jistou sezónu na Slapech. Co se týče vybavení, interiér je v rekonstrukci - cílem je jednoduchý interiér bez velkého polstrování/koberců po stěnách, v čistých barvách, kompletně s novým obložením ve světlých barvách. Plachty jsou o trochu větší, stěžeň i ráhno nové z Polska.
V tuto chvíli řeším, zda existují nějaké šablony na vyřezání polstrování stropu lodě - přeci jen tam asi ten koberec půjde. Zároveň nevím stále, jaký motor použít/koupit.

Za zajímavé tipy předem děkuji!

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: FIRST LOVE (Dyno 550)

Příspěvekod err_ » čtv zář 27, 2018 9:53 pm

Ahoj,
koberec na stenach ma vice funkci. Mezi hlavni patri mimo zatepleni i napomahani pri odparovani vlhkosti. Proto se nedavaji koberce s gumovou podsadkou. Co se sablon tyce, mozna jsou nekde sehnatelne, ale bezne se to dela tak, ze si vezmes folii a permanentni fix. Folii das na misto, kde chces rezat a permanentnim fixem to objedes. Folie se pod hrotem fixu prohne a opises presne cely obrys. Ten vystrihnes a preneses na koberec. Podobne se delaji i matrace, jen je treba vynest i vysku.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » sob zář 29, 2018 4:27 pm

Ahoj,toho sparka koupil Roman ode mě,potřeboval jsem větší,když jsme na ní spolu jezdili i s Lenkou tak se mu hned hrozně zalíbila,říkal že je rád protoze je dobře vybavená bez dalšich větších investic.Pak se ale pustil do generalni rekonstrukce
Přílohy
Po sezoně 2.jpg
image_0001.jpg
image_0001.jpg (62.35 KiB) Zobrazeno 14058 x
Pf 2012.jpg
bobeš
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod bobeš » pát črc 24, 2020 8:15 am

ahoj,
souhrou okolností a začátečnické nevědomosti jsem si koupila DYNO 550 jako svou první loď. Když to zkrátím: 2 měsíce jsem se jí chodila bát a, pak jsem jí otočila stěžněm dolů - naštěstí za asistence zkušeného plachtaře, takže se jí podařilo vrátit a ani do ní nenateklo. Už jsem jí ale přišla na chuť. Sice jí stále vykám, ale jsem ráda, že jí mám, protože se s ní fakt nenudím - jako prostředek na občasné vypláchnutí jakýchkoli jiných myšlenek funguje báječně. :-) . Loď pro rekreačního začátečníka to, myslí ale myslím, asi určitě není.
Na druhou stranu je ale KRÁSNÁ - když mluvíš o vybavení, sladila jsem jí do barev duhy a je to fakt fešanda dámská loď :-).

Co se motoru týče, mám tam Hondu 2,5. Na dojetí do mariny stačí. Nevýhoda je, že u DYna je potřeba při plachtění motor extrémně vyklopit, čímž vyteče palivo z karburátoru a je pak boj motor nastartovat.

A jelikož jsem srab a začátečník, uchýlila jsem se k elektromotoru. Mám Haswing 65, což byl před rokem nejsilnější elektromotor na 12V, k tomu baterii na 105 Ah. Na dojetí do maríny a brázdění je ok, s větrem by asi měl problém, ale to ta malá Honda taky.

To mé zkušenosti s motorizací DYNA :-)
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » pon srp 03, 2020 9:05 am

syn rekonstruoval dalšího Sparka , pár fotek z dronu... :)
Přílohy
114025470_10216923538306772_8944859275928958165_n.jpg
112898372_10216923539106792_2427596907175098275_n.jpg
112872969_10216923539946813_6113315067547986672_n.jpg
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » úte srp 04, 2020 6:53 pm

Tak já přidám jednu zcela aktuální z přístavu Hareid. Dneska sme si to fičeli na zaďák jen s kostkou 6-7 kt
20200804_183826.jpg
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 28

Příspěvekod Vicky7 » pát říj 09, 2020 9:25 pm

Ahoj,

včera jsem vytáhl loď z vody. Bohužel stále máme problémy s vytahováním kýlu (mám pouze kýlovou ploutev v šachtě, není tam žádné kování až na kladkostroj pro vytažení). Bohužel ploutev se mi při vysunování a zasunování "kouše". Máte někdo nějaké fotografie, jak to je ve Sparku originálně udělané? Chtěl bych to mít před příští sezónou v originálním stavu...

Díky moc
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » sob říj 10, 2020 9:50 am

Ahoj,
1) pokud je to z forem od Avaru, tak aspoň ten můj kýl nemá po celé délce stejnou tlošťku. V asi 1/3 odshora je o fous tlustší.
2) Já když to tenkrát dělal, (skládal sem si Vrabčáka ze zakoupených dílů sám) tak se mě to kousalo v tom tlustším místě a potom u odtokovky.

Takže sem tam musel udělat trošku větší vůli mezi trupem a kýlem, než sem původně chtěl. Žádné další kování kromě kladkostroje tam nemám. Tu vůli za plavby vymezuju ,,speciálním" dřevěným klínem, kterej shora strkám mezi kýl a kýlkastl - bacha, musí to být v místě, kde je kýlkastl opřenej o přepážku, aby se ti ten klínek nepromáčkl dovnitř. Bez toho klínku to na vlnách tlouklo. Origo je v plánu aretační šroub, kterým se kýl zajišťuje aby netloukl.

Pokud máš něco jiného, myslím ten kýl, tak záleží taky na tom, v kterým místě je ten kýl zavěšenej. Jestli je správně vyváženej ( jestli to uchycení není na kýlu moc vepředu nebo vzadu). Spouštět a vytahovat mě jde pouze v klidu nebo jen při minimální rychlosti, prostě pokud na ten kýl nepůsobí žádné další větší síly kromě gravitace :)
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » ned říj 11, 2020 12:43 pm

Jste všichni odvážní námořníci! :clap: Po prostudování parametrů jako je hmotnost balastu a lodě, rozměry lodě, výška stěžně atp. :shock: :shock: :shock: bych se s touto lodí na moře neodvážil. A na první pohled může vypadat tak mile až rodinně... :D
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » stř říj 14, 2020 12:42 pm

V pohodě zvládne i malé dítě Vojto :D
1-IMG_20200809_084722.jpg

ale pravda, váha je poněkud menší, stěžeň poněkud delší atd. Není to prostě primárně určený na moře ale spíš na jezero. Díky tomu ho ale zase bez problémů dotáhneš za běžným autem třeba za polární kruh.
1-P1040383.jpg

Vrabčák má díky tomu za těch 20 let napluto okolo 3000 Nm na mořích jižních i severních. Začalo to v Chorvatsku, kde prošmejdil všemožná místa od Istrie až po Korčulu. Nejdál od pobřeží byl na ostrůvku Brusnik. Potom Azurové pobřeží včetně Monaka a st. Tropez, z Itálie doplul dvakrát přes Elbu na Korsiku a Sardinii, z německého Kühlungsbornu přes dánské ostrovy do Švédska, a v posledních 5 letech zkoumá norské fjordy. Nejdál na severu plul mezi souostrovím Westerály a Lofoty. Prostě to jde, ale musíš dávat bacha a mít štěstí. Podíváš se ale na pohádkový místa za rozumný peníz.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » stř říj 14, 2020 8:28 pm

Tak ona by to byla pro Vojtu dobrá volba. Připravitelná a ekonomická loď. Na klidné moře i na české vody.
A stěžeň se dá vždycky o kousek zkrátit.....
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pát říj 16, 2020 6:11 pm

No to je solidních 3000 Nm. :)
Nahlodává mě to, to jo... :?
Ale asi moc čtu:
1. Jachting v bouřích
2. Prospekt k jachtě: https://sail24.com/wp-content/uploads/2018/02/00000432.pdf
Stěžeň se dá zkrátit, ale změnit tvar trupu nebo dodat balastu, to asi nepůjde...
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » sob říj 17, 2020 11:05 am

zkrácení stěžně znamená přešít plachty :? to už je jednodušší dát rollref místo rolfoku a použít menší plachty , balast se dá přidat, náš Spark má prodlouženou ploutev, viděl jsem Sparka který měl dole ještě přidanou bombu.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » sob říj 17, 2020 11:36 am

kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » ned říj 18, 2020 5:57 pm

To nemám načtený,já jsem měl Sparka, teď ho má Vicky :D
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » ned říj 18, 2020 9:35 pm

To byla reakce na Vikiho kapo, psal že asi moc čte :D
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » stř říj 21, 2020 1:50 pm

Zajímavá lodička :)
Piku, když jste takhle daleko od domova, to spíte v těch čtyřech v lodi? Plus zásoby, oblečení do relativně chladna atd...
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » stř říj 21, 2020 3:22 pm

Spark je 2,5m širokej a 5,5m dlouhej. U nás se mu říká bachroň :) .Příďový dvoulůžko je super, teď máme Phobose 24 a tam se dva mačkají.Ve dvou jsme na Sparkovi vegetili v pohodě, ve čtyřech to musí být zajímavý, jsem zvědavej co Pik napíše . :?
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » stř říj 21, 2020 3:29 pm

Jo, ve čtyřech se tam dá v pohodě přespat. Plujeme zpravidla jen přes den a noc trávíme v přístavu kde je komplet zázemí, takže wc ani sprchový kout se na lodi nenachází :) Na severu to taky v maríně funguje trošku jinak než třeba v Chorvatsku. V naprosté většině to jsou obecní či klubové přístavy, ve kterých je pár míst pro hosty. Bacha, ne všechny tato místa mají. K dispozici tudíž bývají různé přístřešky či boudy s grilem atd. Na molech bývají stoly s lavicema, nebo taky sauna či káď, do které napustíš vodu, pod kádí zatopíš a necháš se povařit :)
Navíc poslední roky už to probíhá tak, že jedeme jen s manželkou a děcka za náma na střídačku na pár dní přiletí (máme tři + vnuka).
Oblečení a zásoby moc místa nezaberou, na severu je běžně v každé maríně pračka a sušička. Co se týká jídla, tak většinu nakupujeme v obchodě tam. Užitečná součást výbavy je elektrické topení. A taky je myslím rozdíl, jestli pluješ na vlastní lodi nebo na charteru. Když máš vlastní loď, tak po nějakém čase má každá věc své místo a vozíš sebou jen minimum nepotřebných krámů.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » stř říj 21, 2020 7:33 pm

Tak to máte můj velký obdiv!
Vždycky jsem si myslel, že mladý vydržej lecos a ke stáru člověk chce už to svý pohodlíčko. Ale postupem času docházím k tomu, že je to spíš obráceně a člověk teprve zkušenostma dojde k tomu, co všechno vlastně nepotřebuje. :) Já jsem teda ještě spíš v zajetí možností civilizace, ale pracuju na tom. :D
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř říj 21, 2020 8:16 pm

LadaM píše:....... Ale postupem času docházím k tomu, že je to spíš obráceně a člověk teprve zkušenostma dojde k tomu, co všechno vlastně nepotřebuje. :)

Ano, je to tak! Jedna moudrost říká, že šťastnější nemusí být ten, co má vice, ale i ten, kdo méně potřebuje.
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » úte pro 01, 2020 9:24 am

pik píše:Tak všiml sis těch správných věcí, takže asi čteš tu správnou literaturu :)
Za plavby to vypadá nějak takhle
https://www.youtube.com/watch?v=CNkfeQUeNNE
https://www.youtube.com/watch?v=3ym3BgY5KWQ
https://www.youtube.com/watch?v=dHebAIEjC1k
https://www.youtube.com/watch?v=F6Ih3Hp ... freload=10

Super videa a velký respekt!
A hlavně závist za manželku, která se nebojí v takovéto loďce na moře. :)
V jakých podmínkách jste vyjížděli a jakých už jste raději zůstali v marině?
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » stř pro 02, 2020 3:41 pm

Spark v akci...
IMAG1127.jpg

IMAG1126.jpg
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » ned pro 27, 2020 10:32 am

Sice se zpožděním, ale díky pánové za pochvalu. Manželka je duše důvěřivá, sám se občas divím. Navíc má takovej zvláštní zvyk. Když to venku začne být zajímavý, schová se do kajuty a nadává mě do rohatejch zvířat. Asi jí to pomáhá. Dokonce tam ani netrpí mořskou nemocí
Ohledně těch podmínek, to je složitá otázka. Na prvním místě je předpověď podmínek během plavby. V dnešní době už se ke kvalitní předpovědi a meteo informacím dostaneš celkem snadno.
Stav moře.
Je velkej rozdíl, jestli se s takovouto lodí chystáš plout proti vlnám, jestli ti budou přicházet z boku, nebo si to budeš surfovat po vlnách. Je prostě velkej rozdíl jestli se tlučeš proti krátkejm půlmetrovejm vlnám třeba na Baltu, nebo si třeba u Korziky na pohodu surfuješ na dlouhých vlnách vysokých 2m. Do větších vln už sme se s Vrabčákem nikdy nepouštěli.
Vítr.
S větrem je to taky různý. Kromě směru také záleží jestli fouká stabilně, nebo chodí silné poryvy, o které u pobřeží nebývá nouze. Micro má poměrně velkou plochu plachet, takže na moři sme využívali plné plachty kromě Chorvatska jen zřídka. Rozumná hranice síly větru je tak 6m/s.
Dohlednost
Věc kterou sem si uvědomil až při plavbě klikatou plavební dráhou okolo ostrůvku Brottoya https://www.norgeskart.no/#!?project=no ... =508301.55 kde najednou padla mlha a dohlednost spadla tak na 50 metrů. Problém nebyl s navigací, máme GPS plotr, ale obava z kolize s nějakou lodí byla velká. Naštěstí to trvalo jen necelou hodinu, během které sme potkali jen dvě lodě rozumné velikosti. Nezapomenutelný zážitek. Jak rychle se mlha objevila, tak rychle zmizela
Posádka.
Také důležitá věc. Když sem plul se synkama, tak sem byl klidnější. Poslat na příď ve vlnách manželku už se přece jenom bojím.

Tolik asi ve zkratce co mě tak teď napadá. Snad ještě taková příhoda na závěr, co tě může překvapit před koncem pohodové plavby. Pluješ si na kosatku na zaďák podél pobřeží. Pohodička, serfuješ si na vlnách až před marínu, vítr ti připadá tak akorát (protože ti gpska ukazuje rychlost 6 kt), nastartuješ motor, sbalíš kosatku, otočíš o 90 st k maríně a přichází překvapení. Vlny z boku, vítr je najednou taky nějakej silnější (bo už ho nesnižuje tvoje rychlost) a loď se kymácí tak, že propeler honí střídavě vzduch s vodou. Tak zase s vykulenejma očima vytáhneš trochu plachet, loď se uklidní a poslušně zamíří do maríny.
Tím sem chtěl říct, že musíš být celou dobu ve střehu, přemýšlet dopředu a nikdy nevypustit z pusy něco ve smyslu Ježišmarjá všichni se utopíme 
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » ned pro 27, 2020 5:03 pm

Hezké shrnutí, díííky!
Já se svým Micrem mořské ambice nemám, brázdím jezerní vody nebo bez takeláže řeky. I na Mazurech nebo Labi či Wisle lze zažít adrenalin.
Problém je pro mě posádka, žena má na plachetnici nejraději bezvětří. Při náklonu 15st funguje jako sklonoměr s akustickou signalizací. Když to začne být živější, taky zmizí v kajutě a je jí tam líp. Někdy pak chybí její váha při vyvažování, což je handicup.
Piku, hodně krásných a výživných zážitků vinšuju a smekám před tvými aktivitami.

Zpět na