ELBA + KORSIKA

Seznamka pro zájemce o společnou plavbu několika lodí. Ne volná místa na lodi!

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

wasserwolf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod wasserwolf » ned lis 01, 2009 8:53 pm

Ahoj ivane, jeřáb za 40€ i pro loď 9metrů a 4t?

Dík Pepik.
wasserwolf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod wasserwolf » ned lis 01, 2009 10:07 pm

To vše zní celkem rozumě, jen o tom jeřábu jsme se nic nedozvěděli. Byla by nějaká fotka, nebo parametry?

Dík Pepik.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Re: Korsika Elba

Příspěvekod Libor » pon lis 02, 2009 8:00 am

ivan píše:Píšu do fóra poprve.
Rád bych se přidal na plavbu na Korsice. Jezdím na Korsiku 5 let s Coorvette 650. Loď spouštím v Castiglione de la Pescaia, jeřáb stojí 40 Euro parkování auta, vleku zdarma. K obeplutí Korsiky (západní strana je mnohem hezčí) jou potřeba 3 - 4 týdny. :)

Ahoy Ivane, kde se potkáme? přijedeš do Brna?

Mám stejnou loď a tvé zkušenosti z Korsiky a Itálie mě velmi zajímají.
Nechceš svou loď více představit v tématu "moje současná loď"? Kde jsi pro ni byl?

40,-EUR za jeřáb je skoro to co platím v HR dnes a pokud je parkovné zdarma, je to dokonce výrazně levnější než HR a to se vyplatí. :good:

Kde na tu Korsiku jezdíš těch 5 let? Jak se domlouváš? Anglicky, nebo rukama?.....

Prostě napiš více, prosím. Sem, nebo SZ, jak se ti to hodí.

A kolik se stihne za 3 týdny? Více asi nestihnu.
A jak je to s celním odbavením na Korsice, pokud se přihlašuješ, tak kde?
Jezdíš přes Rakousko? Co vážení? Já jsem zpravidla přes a z tohoto mám v Rakousku obavy.

Dík.

Budu se těšit.
wasserwolf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod wasserwolf » pon lis 02, 2009 8:46 am

Ale Libore, ty soukromníku! Takovýmhle způsobem bojkotovat fórum, to se dělá? S řešením tvé soukromé zpovědi ivana mohu souhlasit pouze za předpokladu, že výsledky "výslechu" budeš zde publikovat.

Libor Libor čéče, dělá jako by tu nebyl, a on při tom lišák číhá za bukem... - neděláš ty u MěPo?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon lis 02, 2009 8:57 am

Nedělám, jenom občas při práci kouknu na to co mě zajímá.... ;)

Nesoukromničím, já jen opatrně na Ivana. Je tu nový a třeba nerad sděluje své těžce nabyté zkušenosti... :D
I tací tady jsou. A ty informace jsou pro mě zásadní, abych to mohl definitivně rozhodnout kam v létě...

Ivane ještě dotaz. V kterou roční dobu tam jezdíš a jak to plánuješ v roce 2010?
V půlce června asi ostatní nestihnu, tak sonduji kdo tam ještě plánuje cestu trochu později...
Zprávu podej dle formou dle vlastního uvážení, nejlépe však zde. Jak vidíš zajímá to více lidí na fóru. Dík.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon lis 02, 2009 10:10 am

Libor píše:A kolik se stihne za 3 týdny? Více asi nestihnu.
To jsou Libore velmi jednoduché počty. MapSource máš. ;)
Pokud se vydáš z toho Castiglione a pustíš ze kolem západního pobřeží, tak přímou cestou - bez křižování a velkých zajížděk - to máš cca 350 mil. Pokud se dáš východního pobřeží, tak jenom k Lavezi, Bonifaciu a zpět to máš 300 mil. Pokud by jsi chtěl ještě Maddalenu, zase jsi na nějakých 330 mílích. To jsou minima co by jste měli uplout, aby tam mělo smysl jezdit.

No. A vaše poklidné rodinné plavby, všechna čest jim, čítají mám pocit 150-200 mil. Tak to vychází akorát podívat se na pár zátok na Elbě, skočit na Korsiku (pro pocit že tam člověk byl) a zase mazat zpět. :)

Jinak, snad se nepletu, přihlašování v rámci EU snad není potřebné. Alespoň o tom nevím a nedělal jsem to.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon lis 02, 2009 11:13 am

MapSource mám, jednoduché počty ovládám ;) . Mě šlo o praktickou zkušenost.

Když se dívám do mapy, při dobrém větru (směru a síle) není až tak nemožné udělat to i s 150Nm :D
Na Elbu přímo 20Nm, nebo na Sardinii 62Nm. Neřeším pro první návštěvu zda východní, nebo západní pobřeží. Pěkné budou jistě na úvod obě.
Tam nám stačí nějaké pěkné zátoky a jejich okolí + nějaké městečko zasluhující si poctít návštěvou a bude to pro začátek stačit.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon lis 02, 2009 11:39 am

Libor píše:Mě šlo o praktickou zkušenost.

Je mě jasné že klucí co tam jezdí častějc, mají spoustu zkušeností. Jenom že třeba Ivan se svým strojem potáhne rajčáky a přefrčí tam kam potřebuje šup-šup.
Rozumím vašemu pojetí rekreačního - rodinného jachtingu. Také jej se ženou praktikuji, protože ji zajímají hlavně ty zátoky, opalování a koupání. Jenomže právě proto mě to k vám moc nepasuje. Procházel jsem západní pobřeží míli po míli a moc tam toho není. To přeci jde z mapy vyčíst, kde se dá kotvit. A západ mám z větší části sjetý a tam vím, že toho moc není. Ono by bylo, kdyby nepřevládaly západní větry.
Tak zbývají maríny a tam se vám moc chtít nebude. A to už vůbec nemluvím o stavu, kdy i hodně zkušený skipper a jednou tak velkou lodí vůbec nevyplul (o prázdninách), protože to prostě k vůli vlnám nešlo.
Mě tak pro vás připadá nejlepší oblast mezi Korsikou a Sardínií. Cavallo, Lavezzi, Piana a Madalena. Tam je spousta kotvišť a vždy je kam se schovat. Trajektem do Bastie a po vlastní ose dolů.
Ale jo. Já jen v dobrém upozorňuji, nechci odradit. Tak už budu raději mlčet. ;)

EDIT: Tak chybka. Já si omylem spojil fotku jeřábu s tou jeřábovanou lodí. To tedy asi nebude Sojka :D
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon lis 02, 2009 11:55 am

Téměř vyčerpávající :good:
Sleduješ a až teď hlesneš pár slov, ty jsi ale Fučík.... :x

Ta první fotka je fajn, už jsem se díval na Googlu jak to tam asi vypadá. Teď je to celkem jasné a trfím tam i málem po slepu :D .
To parkování je oplocené, součást maríny, nebo jen volná plocha?

Čím více dáváš info, tím více mě to láká :D Stejná loď, teplá voda, pes na palubě (my asi letos už dva). To by mohlo dobře spolu pasovat.

Jen ten fučák, to co jsi sem dal ani nemůžu posádce ukázat, odmítli by opustit přístav.

Co to je u tebe "trochu drsnější moře" ????:?:

Fotky dávej, to se mi líbí :) Corveettu jsem už dlouho nepotkal, vlastně jen jednou v Omiši a ne na vodě.

A s tou vysílačkou jsi mě dostal :? , nevím zda projdu. Žádnou nemám. A i když koupím nějakou, nemám námořní licenci na rádio, jen obecnou radioamatéra, možná bych ji mohl podstrčit. Kontrolují rádio, nebo papíry?

S cestou to máme nejraději na 2x, to přespání ještě cestou a ne to odjet v jednom zátahu (nemá mě kdo střídat). Jedu do cca půlnoci a pak dojedu dopoledne k moři a ještě stihnu dát loď na vodu. Vyplutí buď ještě večer, nebo druhý den ráno. Ale to je věc dohody.

Edit pro Jirku.
Jen ty své tipy a rady dávej ;) Mlčet netřeba...vše se může dobře hodit.
A tebou doporučená oblast je jistě velice vhodná. Stejně vše dopadne podle počasí a větru. Já plavbu mám většinou jen v nástinech kam asi a nikdy se o dovolené nikam nehoníme. Fouká kam potřebujeme, tedy plujeme. Nefouká tam, nebo nefouká vůbec, tedy zůstaneme další den. O co jde.
A co nestihneme jeden rok, stihneme při některé další plavbě .....
wasserwolf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod wasserwolf » pon lis 02, 2009 11:56 am

Zdravim pánové, já bych ještě do plánování cesty zahrnul převládající větry (ne ty po fazolích... :D ). Pokud totiž převládají západní, a z otevřeného moře to bude divočina, tak by se mi na západní pobřeží ani moc nechtělo. Ne že by se to nedalo zvládnout, ale pokud máš na palubě děti a ženu, potom by to asi nebyla dovolená.

Možná bych se nebránil rodiny sesadit na jinou loď a zajet si tam "zajachtit" , ale.... moc ale.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon lis 02, 2009 12:56 pm

ivan píše: i když moře je trochu drsnější, vždycky je kde se schovat
Promiň mi Ivane mou troufalost. Ty to tam znáš, já pouze jeden týden proplul.

Ale řekni mě prosím tě, když začne dunět západ, nebo častěji SZ, kde se na západním pobřeží schováš? Kromě marín. Nemíním polemizovat, jen mě to zajímá. Je to krásná lokalita a určitě se tam chci vrátit. Tak abych se rád dozvěděl, jak se na lopatě sedí...

Jen upozorňuji (wasserwolf) že jsem mě větší štěstí než můj kamarád týden přede mnou a foukalo mě slabých 15knt, spíše méně a v noci téměř bezvětří. Není to tak že tam duní stále. Předpověď hodně napoví a mě se naprosto shodovala s realitou. Ale co kdyby zadunělo? Neviděl jsem v té době žádné jiné řešení, než se schovat do maríny.
Pro Korsiku používám TOTO a Sardinie, Elba TOTO.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon lis 02, 2009 1:35 pm

Trochu budu polemizovat ... Ano, Korsika se dá obeplout i za týden. Jen pluje-li kapitán s rodinou a mají-li si všichni té plavby užít a současně je limitován časem dovolené, pak plánovat obeplutí Korsiky je odvážné. Je-li loď už u západního pobřeží Kosriky, pak návrat na Italskou pevninu je daleký ... Na západním pobřeží se najdou místa, kde se dá schovat, ale ve srovnání s ostrovnatým Chorvatskem je jich daleko méně. A začne-li fučet a rozvlní-li se moře, pak se může stát, že malá loď s rodinou bude muset "trčet" několik dní někde v skrytu. Píšu zde o lodi, která má těch 6 - 8 metrů. Plout s rodinou (dětmi) celý den se dá jen výjimečně (jde mi zde o radost ze společného bytí a užití si místa). Stačí pár dní nepohody a kapitán je v tenzi, zda stihne termín odjezdu a kdy se zase změní počasí ... Jako maximum považuji pro takové složení posádky (dva dospělí a dvě děti) půl dne plavyb a půl dne pobytu u pobřeží.
Je to má osobní zkušenost (Korsiku jsem obeplul dvakrát a opakovaně jsem s dětmi pobýval u jejího pobřeží), jiná rodina to může mít jinak. Výkonu jsme si užíval při plavbách s dospělou posádkou.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » pon lis 02, 2009 1:52 pm

ivan píše::) Zdravím všechny
Ahoj Libore se zájmem sleduji tvoje plavby. Po třech sezónách trápení s Chorvaty jsem změnil revír a Korsiku si nemůžu vynachválit, i když moře je trochu drsnější, vždycky je kde se schovat. Proto mě potěšila možnost spoluplavby podobných lodí.
Odpovídám na dotazy touto cestou.
Do Itálie jezdím přes Rakousko. 1200 km se dá ujet s lodí za jeden den, pohodlnější je přespat v lodi a druhý den spouštět.
Pokud se týká vážení, jsem taky trochu přes, před schongenem mě v Mikulově dvakrát poslali na váhu, musel jem se vrátit a jet přes Valtice. Co zrušili hranice nebyl problém. Celní odbavení v EU nepotřebujeme na kapitanát se chodí jen při přihlašování v marínách, chtějí platné papíry od lodi. Vysílačka na lodi je povinná a tedy i české papíry radiooperátora, chorvatské nestačí (nikdy to ale nekontrolovali). Jako pilot používám Andrea Horn Wyn Hoop Korsika Nordost Sardinien Toskanische Inselwelt, je velmi dobrý. Počasí Francouzi moc nehlásí a když, tak jen francouzsky, používám ssb radio pro příjem Weatherfaxu, funguje spolehlivě - takto to vypadalo před dvěma lety:
DWD FORECAST OF TH, 09/08/2007 0 UTC:
WIND FORCE:8BEAUFORTWAVE HEIGHTVOETEOH./(36.0N 2.3W) SST:2 ':FQOMLY E
W OF CORSE/SARD. (41.4N 7.2E) SST: 23 C
TH 09. 12Z: W-NW 6-7 / 8 3 M //
TH 09. 18Z: W-NW 6-7 / 8-9 3 M //
FR 10. 00Z: W-NW 7 / 9 3.5 M
FR 10. 06Z: NW 8 / 10 3.5 M //
FR 10. 12Z: NW 6-7 / 8-9 3 M //
FR 10. 18Z: NW 6 / 7 2.5 M //
SA 11. 00Z: W-NW 5 / 2 M //

TYRRHENIAN SEA (41.5N 0.5E) SST: 24 C
TH 09. 12Z: W 6-7 / 8 2 M //
TH 09. 18Z: W 7 / 8-9 2 M //
FR 10. 00Z: W 6 / 7-8 2 M //
FR 10. 06Z: W-NW 5-6 / 7-8 2 M //
FR 10. 12Z: W-NW 4 / 1 M SH //
FR 10. 18Z: W 5 / 6-7 1 M //

Obeplout Korsiku se nemusí jen na plachty za tři týdny podařit. Termínu se přizpůsobím, ale mám raději teplé moře.
Loď jsem dovezl z Mazur, parkuji v Yc Dyje na Nových Mlýnech, jezdí s mnou kromě přátel labradorka, ráda plave a do lodi leze po žebříku. Rád bych se sešel u Gingila, je to moje školní hospoda (U děkana).
Asi jsem splácal víc temat dohromady, takže ještě pár fotek z Korsiky ať si to slíznu.
Ivan
Obrázek
[img=http://img407.imageshack.us/img407/2853/p6040192.th.jpg]
[img=http://img249.imageshack.us/img249/381/p5310094.th.jpg]
[img=http://img340.imageshack.us/img340/3955/p6290598.th.jpg]

nutno ale dodat, ze tvoje lod neni vybavou a motorem uplne standardni polska "jezerni" lod ... pisu pro jistotu, aby to nekdo nevzal tak, ze staci 8 koni v motoru a GPSka na krku a ma vse co je treba.
...soused :)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pon lis 02, 2009 2:06 pm

Ivan: muzes prosim rozepsat trochu info o lodi? Diky...
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pon lis 02, 2009 2:19 pm

ivan píše::) Ahoj Simone
Mám rád pohodovou plavbu za mírného větru. Na Korsice je průměrná výška vlny v létě na západě 0,8 m, na východě 0,2 m(údaj z pilota), tedy žádná hrůza. Loď mám klasickou jezerní z Polska se sklopnou ploutví a kormidlem. Vybavení základní Gpsplotter, vysílačka, echolot, windmetr, autopilot, elektrocentrála, kotvy CQR, delta, 60m řetězu, rolfok, 2 refy na hlavní plachtě do kokpitu,síť na relingu, aby nevypadl pes a jako bonus výčep s chlazením. Hodně jsem se rozepsal, protože poprve se naskytla možnost spoluplavby na Korsice, pokud mne usadíte, že se jedná o soukromou korespondenci přikládám mail archvasek@seznam.cz
Ivan

+ drobnost, ?35? PS yamaha s kompletnim dalkovym ovladanim (tzn. nejen paka plynu) :)
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pon lis 02, 2009 2:55 pm

ivan píše::) Ahoj Simone,
tys mě prokoukl, je to opravdu závěšák 30 PS, ale mám ho protože mi zbyl i s volantem z gumáče. Má sice výkon, ale ve vlnách stejně nefuguje, vrtule bere vzduch a nezabírá, stejnou službu obstará 8 hp s dlouhou nohou. Řešení je zabudovaný motor, ale na to je loď příliš malá. Nezbývá než jezdit na plachty a motor používat pro kotvení a pro přesun v bezvětří.
Ivan

sem myslel ze ho mas prave kvuli horsimu pocasi na mori.
mne se spis na tvoji lodi libi takova ta "drobna zlepseni" (jako treba predni halogen), clovek si svoji lod vzdycky temahle vecma vylepsi a vymazli, pak si pujci lod v charteru a vsude kam sahne je jen holej plast a vsechno je dodelany a funguje jen tak na pul.
to me na charteru strasne stve, ale i presto do italie radeji s vetsim charterem nez se svoji sportinou.

tak ze preju priste v italii dobry vitr, taky bych se tam chtel nekdy podivat
wasserwolf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod wasserwolf » pon lis 02, 2009 5:31 pm

TO Richard: s tímto příspěvkem se plně ztotožňuji. Dovolená není o rekordech a seberealizaci - tu jsem si užil na LaManchi letos v květnu při bouřce.

TO ivan: tvé zkušenosti jsou k nezaplacení, prohlížím na Google Earth místa která popisuješ. Trochu mě překvapuje tvůj poznatek z Cap Corse. V podstatě cíl cesty z Elby. Kam to tedy doporučuješ z Elby namířit?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon lis 02, 2009 5:49 pm

simon píše:
nutno ale dodat, ze tvoje lod neni vybavou a motorem uplne standardni polska "jezerni" lod ... pisu pro jistotu, aby to nekdo nevzal tak, ze staci 8 koni v motoru a GPSka na krku a ma vse co je treba.
...soused :)

Tys mě odhalil ;) Přesně toto mám, 8 koní a GPS. Co je ještě potřeba?

Zpět na