No Baharisi, to mě zatahuješ někam, kde já fakt nejsem. Proč hned musí být někdo blbec/blbci ? To píšeš jenom Ty. Nepodsouvej mi to.
Já prostě nesnáším špatné generalizace. Knížka od Richarda to vystihuje tak, jak to cítím i já.
Ještě jinak - pro lidovou názornou představu :
Otěžový vozík šibuje sem tam, jako kdybych listovala v knize a hýbala s listem sem a tam, jakože vlevo vpravo, lidově řečeno.
Ale jiná síla (ta jakože shora dolů) rozhodne o tom, zda ten list i vytrhnu.
Když budu tahat oběšence za nohu, tak velice záleží na tom, zda táhnu zprava či zleva, pokaždé visí jinam. Ten teda jo.
Ale na úhel, který svírá ráhno ku stěžni nemá až takový vliv směr tahu či tlaku vyvíjený na ráhno - jestli něco táhne/tlačí/drží ráhno zprava či zleva není samo o sobě rozhodující. Úhel, dejme tomu, 85 stupňů bude přece možný u plachty vyložené ať už napravo či nalevo.
To, co změní úhel z 85 stupňů 88 stupňů je právě práce s otěžemi, (sám to píšeš!) s kikingem, blabla, když se někdo chce bavit dále o twistu, tak třeba přidá, že práce s líkama, bleble..
Proto si myslím, že když je v knížce napsáno, že twist se mění posunem otěžového vozíku, tak to je málo, když už teda psát málo, tak napsat tak jak u Richarda v knížce. (Třeba je to i stejný autor, stejná kniha, nechce se mi teď bádat, ale na tý straně o které píšu, to je dle mne pro našince prostě málo, nevystihuje to tu p o d s t a t u

. Posunování jezdce -je to manévřík, který často předchází ale nemusí být vždy, když chce někdo blbnout s twistem). Podstatné je nikoli rejdění vozíku ale to, že dalším/jiným blbnutím se mění jakási vůle pro plachtu, např. aby její rohy mohly zaujat jiné vzdálenosti vůči sobě a nakynulo jiné bříško.
Tak tolik mé vidění světa, myslela jsem, že to na foru můžu vyjevit, že od toho forum je,
není to vůbec o tom, že si myslím, že jsem nejchytřejší a mám právo poučovat,
jestli někdo na forum píše s motivem, že se chce prezentovat, jak je dobrý, tak je mi ho líto.
Nic, beru hadru, prádlo, hrnce, smetáky a jdu taky opravdově žít. No skoro jako Richard.
No a jestli jsem to doplantala, tak sorry, píšu z hlavy bez učebnic a s radostí si přečtu, co má být dle ještě jinak.