Něco o jachtingu

Tipy od čtenářů pro čtenáře na zajímavé knihy s lodní tématikou

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: Něco o jachtingu

Příspěvekod Anonym » pon led 04, 2016 10:40 pm

Také umím číst.

Obr a) Ráhno držte v ose lodi, vozík posuňte do návětří, otěž a kiking povolte tak, abyste docílili maximálního twistu.

Obr b) Posuňte otěžový vozík těsně vedle osy směrem do závětří a pak dotáhněte otěž, aby se zmenšit twist.

Obrázky jsou jak pro první třídu, co k tomu více dodat. Je mě to naprosto jasné Lakomče a tušil jsem jak to dopadne/nedopadne. To byl přesně ten důvod proč jsem to chtěl prve ukončit. Gibson je blbec, Dedekam je blbec, my všichni tady jsme blbci. Jenom ty a Vilma. Dejte si navzájem po třech bodech.

Fakt to nemá smysl, končím. Už ze mě nevyrazíš ani slovo. Ani na kolenou :crazy: ;)

mmch: Já úhel náběhu větru měním povolením/utažením otěží. To víš, vidlák z Jižní Moravy.... :oops:
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » pon led 04, 2016 10:45 pm

Stále mám pocit, že se zde směšují dvě odlišné situace -Pokud se jen posune otěžový vozík hlavní pachty, tak se změní úhel náběhu plachty na vítr a směr tahu otěže zůstává +- stejný. Bez manipulace s dalšími prvky zůstává trim plachty stejný. Pokud posunu vozík a zárověň upravím délku otěže tak, aby uhel náběhu hl plachty a poloha ráhna vůči podélné ose lodi zůstaly stejné, pak se samozřejmě změní ůhel tahu otěže a ovlivní to trim plachty. (Nevýhoda "moderních čárteovek s trojůhelníkem kladek, např na oblouku s absencí vozíku otěže hl. plachty). Taky je rozdíl je-li otěžový vozík před sprahoodem a "morduje" rahno někde v polovině nebo ještě blíž, nebo u sportovněji laděných lodí v kokpitu, což umožňuje daleko přesnější použití, za cenu toho,že docela dost překáží.
Sorry já než to nadatluju a opravím čárky v souvětích, tak už to napsal Petr Lakomec :oops:
Jo a časově se to potkalo s Jirkou Baharisem a odmítalo se odeslat
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon led 04, 2016 10:59 pm

Tak jo, v sekci knihy vložím odkaz na youtube https://www.youtube.com/watch?v=IT5EtXunhJQ

A ať zůstaneme u knih - Bob Bond Handbook of Sailing, str. 50

Bedřichu, nesměšujeme, obě varianty jsem specifikoval dříve.

Zdá se mi, že soutěžíme na co (či lépe koho) navršíme větší horu kamení
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon led 04, 2016 11:14 pm

Já bych Richarde řekl, že tvoje vysvětlení bylo dostatečně výstižné.
Tohle asi tak jasné nebude, není tam o otěžích ani zmínka a na to reagoval Lakomec, řekl bych.
Baharis píše:Ano, v podstatě jak to napsal Omen.
Je tam psáno pomocí otěžového jezdce. Myšleno tak, že když s ním jedu pod ráhno, táhne otěž převážně dolů, kdy s ním jedu na vítr, táhne do boku.
Psáno: Jeho vypouštěním do strany se mění úhel, pod kterým otěže stahují ráhno do středu lodě.

Vilma od začátku také psala pouze o otěžovém vozíku a tak nezbývá než souhlasit s Bedřichem.
Chudinka baharis, a to ještě nepoužívá vozík pro změnu náběhu větru na plachtu, neměl by to tu někdo zase promazat či zamknout.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon led 04, 2016 11:52 pm

No Baharisi, to mě zatahuješ někam, kde já fakt nejsem. Proč hned musí být někdo blbec/blbci ? To píšeš jenom Ty. Nepodsouvej mi to.
Já prostě nesnáším špatné generalizace. Knížka od Richarda to vystihuje tak, jak to cítím i já.

Ještě jinak - pro lidovou názornou představu :
Otěžový vozík šibuje sem tam, jako kdybych listovala v knize a hýbala s listem sem a tam, jakože vlevo vpravo, lidově řečeno.
Ale jiná síla (ta jakože shora dolů) rozhodne o tom, zda ten list i vytrhnu.

Když budu tahat oběšence za nohu, tak velice záleží na tom, zda táhnu zprava či zleva, pokaždé visí jinam. Ten teda jo. :)
Ale na úhel, který svírá ráhno ku stěžni nemá až takový vliv směr tahu či tlaku vyvíjený na ráhno - jestli něco táhne/tlačí/drží ráhno zprava či zleva není samo o sobě rozhodující. Úhel, dejme tomu, 85 stupňů bude přece možný u plachty vyložené ať už napravo či nalevo.
To, co změní úhel z 85 stupňů 88 stupňů je právě práce s otěžemi, (sám to píšeš!) s kikingem, blabla, když se někdo chce bavit dále o twistu, tak třeba přidá, že práce s líkama, bleble..

Proto si myslím, že když je v knížce napsáno, že twist se mění posunem otěžového vozíku, tak to je málo, když už teda psát málo, tak napsat tak jak u Richarda v knížce. (Třeba je to i stejný autor, stejná kniha, nechce se mi teď bádat, ale na tý straně o které píšu, to je dle mne pro našince prostě málo, nevystihuje to tu p o d s t a t u :P . Posunování jezdce -je to manévřík, který často předchází ale nemusí být vždy, když chce někdo blbnout s twistem). Podstatné je nikoli rejdění vozíku ale to, že dalším/jiným blbnutím se mění jakási vůle pro plachtu, např. aby její rohy mohly zaujat jiné vzdálenosti vůči sobě a nakynulo jiné bříško.

Tak tolik mé vidění světa, myslela jsem, že to na foru můžu vyjevit, že od toho forum je,
není to vůbec o tom, že si myslím, že jsem nejchytřejší a mám právo poučovat,
jestli někdo na forum píše s motivem, že se chce prezentovat, jak je dobrý, tak je mi ho líto.

Nic, beru hadru, prádlo, hrnce, smetáky a jdu taky opravdově žít. No skoro jako Richard. 8)

No a jestli jsem to doplantala, tak sorry, píšu z hlavy bez učebnic a s radostí si přečtu, co má být dle ještě jinak. :)
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pon led 04, 2016 11:53 pm

Baharis píše:Také umím číst.
Obr a) Ráhno držte v ose lodi, vozík posuňte do návětří, otěž a kiking povolte tak, abyste docílili maximálního twistu.
Obr b) Posuňte otěžový vozík těsně vedle osy směrem do závětří a pak dotáhněte otěž, aby se zmenšit twist.
Obrázky jsou jak pro první třídu, co k tomu více dodat. Je mě to naprosto jasné Lakomče a tušil jsem jak to dopadne/nedopadne. To byl přesně ten důvod proč jsem to chtěl prve ukončit. Gibson je blbec, Dedekam je blbec, my všichni tady jsme blbci. Jenom ty a Vilma. Dejte si navzájem po třech bodech.

Fakt to nemá smysl, končím. Už ze mě nevyrazíš ani slovo. Ani na kolenou :crazy: ;)

mmch: Já úhel náběhu větru měním povolením/utažením otěží. To víš, vidlák z Jižní Moravy.... :oops:

Tak to Tě štve, reputační systém :good: Buď v klidu, časem se to srovná a určitě budeš mít nejvíc kladných hodnocení :D
Už když jsi vložil obrázek od Ivara Dedekama, tak jsem napsal o nepřesnostech, které mohli vzniknot asi překladem. Tak jsem si dal teď tu práci a našel originál. Teda asi to není originál, páč to je v angličtině. No a je tam něco jiného než v češtině. Stojí tam: twist hlavní plachty primárně kikingem, pak otěžemi a pak polohou otěžového vozíku. Dedekam i Gibson to napsali moc dobře. Pochopila to Vilma a chápu Tvé podráždění, že vyšlo najevo, že to nechápeš :P . Ale takový je život, nepropadej panice, ráno výjde sluníčko a zase bude líp :hmm:
Snímek obrazovky 2016-01-04 v 23.32.43.png
Snímek obrazovky 2016-01-04 v 23.32.51.png
Snímek obrazovky 2016-01-04 v 23.08.14.png

Nepochybuji a nezpochybňuji to, že umíš číst. Jen někdy bývá problém pochopit psané.
Baharis píše:To víš, vidlák z Jižní Moravy.... :oops:
Tak teď jsi poodhalil tajemství :clap:
Na novějších turistických lodích úhel náběhu ani jinak měnit nemůžeš, protože místo otěžového jezdce a kolejnice mají dvě kladky. Takže jen povolit otěže. Uf, ale jsem rád že to neděláš pomocí horolezecké karabiny o vant :lol:
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » úte led 05, 2016 12:21 am

[quote="Lakomec"] No a je tam něco jiného než v češtině. Stojí tam: twist hlavní plachty primárně kikingem, pak otěžemi a pak polohou otěžového vozíku. Dedekam i Gibson to napsali moc dobře./quote]

No tak vida, špatný překlad jest náš společný nepřítel !
Světu a foru mír !
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte led 05, 2016 8:10 am

Přátelé, kamarádi ;) , mám pocit, že se každý snaží absolutizovat to své "cítění", přičemž je to z velké části o témž.

Jistěže primárně otěžemi, protože ovlivnění twistu pomocí otěžového vozíku ztrácí účinnost s rostoucím (horizontálním) vyložením ráhna.

Anglicky neumím ani pozdravit, ale text pod druhým Lakomcovým obrázkem chápu jako "otěž ve spolupráci s vozíkem...."

A kontrolní dotaz: Já sám (jako mořskojachtařské embryo) tu zkušenost nemám, ale umím si představit, že když při silnějším větru začnu rvát kiking silou, že může prdnout. Vždyť to na těch čártrovkách drží snad na 6 lanku.
Uletělo to už někomu, když se snažil za silnějšího větru rvát kiking s cílem omezit twist?
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte led 05, 2016 8:36 am

Omen:
Nemám vozík, mám průběžné otěže do trojůhelníku na každou stranu a navíc z velké většiny, pokud dosáhnu své cestovní ryhlosti ideálně 5,5-6kn vůbec takové drobné nuance v trimu hlavní plachty zatím neřeším. Ale jedmou se mi s úspěchem povedlo twist srovnat trimovacím lankem na zadním líku plachty. To by asi fungovalo i za silného větru. Lanka tam jsou k prvnímu a druhému refu, u třetího již je to asi jedno.

Můj osobní názor je takový, že se sice perete za precizní nastavení hlavní plachty, pak si ale půjčíte loď s rolovací hlavní plachtou a vozík nevozík, twist budete mít stejně vždy a tvar plachty ve finále ne nepodobný břichu zduté kozy (jde o nadsázku, přátelé) ...
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » úte led 05, 2016 8:56 am

Přémo, samozřejmě to tak je. Ono když něco používáš a ještě víš jak a co to dělá, zarazí tě i nepatrný nesoulad. Pak vyslovíš dotaz nebo nesouhlas a ten kdo tomu opravdu rozumí, odpoví na první dobrou věcně a jasně. Tady by třeba stačilo napsat, samozřejmě nestačí pouze posunout vozík a mohlo se v klidu potlachat kde vznikl nesoulad v porozumění a tím se všichni můžem učit, minimálně si upřesnit pojmy. Tak nějak si představuju ideální stav na zájmovém foru, dementovat nesmysly, bránit pravdu před lží, rozum před hloupostí, dobro před zlem ....... ;) :lol:
Kiking jak si ho představuju, je obvykle řešen násobnými kladkami, které roznesou sílu na lano, síly z plachty bývají několikanásobně větší než běžný pokus o manipulaci s nastavením jednotlivých prvků. To je tolik co si o tom myslím, v reále mi spíše působí potíže když ho zapomenu uvolnit, ale snad někdo má zkušenost, kterou hledáš.
Erre i s rolovací plachtou se dá cosi dělat, živě si pamatuju jak jsme jí u Visu za tmy sundavali ze stěžně, protože se kapitánovi nelíbila. Když tě to baví, není to ani o násilí a ještě se přiučíš ;)
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » úte led 05, 2016 9:04 am

marks píše:... Kiking jak si ho představuju, je obvykle řešen násobnými kladkami, které roznesou sílu na lano, ...

Jóóó Máro, ale síla se rozloží jen mezi kladkami. Pak je to lanko vyvedeno ven a rveš ho vinšnou :(
A před vinšnou už se nic nerozkládá, tam působí (na 6mm lanko) síla, kterou vybudíš na vinšně.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » úte led 05, 2016 9:54 am

marks píše:Ono když něco používáš a ještě víš jak a co to dělá, zarazí tě i nepatrný nesoulad. Pak vyslovíš dotaz nebo nesouhlas a ten kdo tomu opravdu rozumí, odpoví na první dobrou věcně a jasně. Tady by třeba stačilo napsat, samozřejmě nestačí pouze posunout vozík a mohlo se v klidu potlachat kde vznikl nesoulad v porozumění a tím se všichni můžem učit, minimálně si upřesnit pojmy. Tak nějak si představuju ideální stav na zájmovém foru, dementovat nesmysly, ;) ..... Když tě to baví, není to ani o násilí a ještě se přiučíš ;)

Jojo, přesně, díky Máro, o to mi šlo, že ta věta tam je nepřesná a tak jestli jsem divná já nebo ta věta.
Děkuju taky Richardovi s jeho tečnou a za jeho knihu.
Lakomcovi za to, že má tu knihu v jiném jazyce. To kdybych věděla, tak radši zavolám.
Příště si rozmyslím něco psát a radši asi zvednu telefon. (Bojte se !)
A něco pro radost - končím s psaním a jdu dělat.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte led 05, 2016 10:10 am

Omen, sily pôsobiace na rahno ho prehýbajú ako luk, ráhno nie je ideálne tuhý nosník, plachta ho ťahá hore a oťaž ktorá je k ráhnu upevnená zvyčajne ku koncu ráhna ho ťahá dolu. Myslím že kiking je na to, aby ráhno vyrovnával, kladky a lano sú tam také, aby zodpovedali silám ktoré pôsobia v mieste uchytenia kikingu k rahnu. To že sa tým nastavuje plachta do twistu je len sekundárny jav. To si tak predstavujem a myslím ako technik. Pravda to nemusí byť a nie je to ani zo žiadnej zvučnej a blbo preloženej knižky.

Páči sa mi že rozoberáte takúto tému, ale ja vyznavač štýlu plachtenia ala Olda Karásek venujem maximálnu pozornosť plachtám len pri jazde ostro proti vetru. Ak by sa niekomu chcelo založiť na toto vlákno a oboznámiť nás so svojími skúsenosťami, tak by som bol velmi rád a povďačný.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » úte led 05, 2016 10:47 am

Přémo doufám že se teď zásadně nepletu, nemám to ničím podložené a učebnici fyziky jsem viděl hodně dávno. Na lano působí při tahu taková síla, jaká je na poslední kladce, to znamená že rozložíš síly mezi kladky a taháš lehčí silou, to je pro mě podstata kladkostroje.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » úte led 05, 2016 5:05 pm

OK, Máro, máš s kladkostrojem pravdu, v zápalu boje jsem se nechal unést ;)

Pramení to odtud, že při jedné loňské plavbě zněl pokyn kapitána "došponovat kiking co to dá". Ujal jsem se kliky a utahoval až mi síly došly - netuším, jakou sílu v kp jsem na vinčně vyvinul, ale lanko 6mm vydrželo.
Ale umím si představit že když se kliky ujmeš s plnou silou ty, nebo chlapiska jako Lynx, Lakomec, FerenCS, Ozzie, ..... tak nevím, jestli lanko odolá. Na tyto zkušenosti jsem se ptal.

Denisi, i tvé úvaze rozumím, šlo mi o to, že kiking, jakožto i další součásti lodi, má svoje pevnostní limity. 6mm lanko se vyskytuje tam a taky na rolfoku. Ptal jsem se, jestli má někdo zkušenost, že by to lanko (tato lanka) silou na vinčně urval.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte led 05, 2016 6:07 pm

2 Omen:
Přemo,
před mnoha lety jsem byl školen také "dotáhni kiking, co to dá".
V jedné posádce mám dřevorubce, v jiné jsem měl profesinálního hasiče. Těm se podařilo 2x kiking rozbít.
Nikdy neprasklo lano. V obou případech nevydržela ta nejmenší kladka kladkostroje. Kladka (blok) co přichycuje kikingový kladkostroj k patě stěžně. Byly to Bavaria 44. Lano na kiking není zrovna tenké.
Je to už asi deset let, co jsem se naučil s kikingem pracovat citlivě. Pochopil jsem, že starou vytahanou plachtu nevytrimuješ do plocha. Nepotřebuji již dotáhnout kiking, co to dá.
Začátky jachtaření přinášely z dnešního pohledu úsměvné příběhy.
ivan20
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 36

Příspěvekod ivan20 » úte led 05, 2016 6:30 pm

Kiking slouží na zadních kursech proti zvednutí ráhna, otěže se u vyloženého ráhna nemohou uplatnit.
Na stoupačku kiking na zmenšení twistu příliš nepomůže, je blízko u stěžně a navíc svírá ostrý úhel s ráhnem.
Proto je efektivnější použít otěže a vozík.
twist.jpg
twist.jpg (48.46 KiB) Zobrazeno 11421 x
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » úte led 05, 2016 6:39 pm

Omen píše:Ale umím si představit že když se kliky ujmeš s plnou silou ty, nebo chlapiska jako Lynx, Lakomec, FerenCS, Ozzie, ..... tak nevím, jestli lanko odolá. Na tyto zkušenosti jsem se ptal.

Omene, kiking není potřeba rvát co to dá. Popíšu to trochu víc, aby nevznikly dohady. Topenanta drží ráhno aby nespadlo dolů, kiking, aby nevyletělo nahorů. Příjdu na loď, podle oka nastavím ráhno do vodorovné polohy a při tom jsou topenanta a kiking v podstatě dotažené. Když vyroluji (anebo vytáhnu) hlavní, povolím topenantu, aby byla volnáHlavní je formována ráhnem a otěžemi. V tomto okamžiku dotáhnu rokou povolený kiking, nic víc není potřeba.
Ve Tvé otázce jsi napsal, ........když chci uzavřít twist, tak táhnu dolů. Ale to netáhneš přece kikingem. Dotáhnu otěž a pak zase jen rukou dotáhnu kiking. Abys mohl twist měnit pouze kikingem, musel bys tam místo kikingu (to co používají charterovky) pořádný teleskop se závitem na štelování a ráhno by muselo být z ocelového jeklu, aby se nedeformovalo, když dotahuješ jen kikingem. Pak bys ani nepotřeboval topenantu a v podstatě ani otěže, protože bys to dělal vše kikingem. Jen bys potřeboval něco, aby ráhno drželo když ho vyložíš do závětří/návětří.
Zmínka o twistu a kikingu má takovou souvislost, že když povoluješ otěžě, je dobré povolit nejdřív kiking, aby nedefermoval ráhno a taky aby se zbytečně nenamáhal. Otěže a kiking pracují ve shodě. Pouze na zadní větry drží kiking ráhno, aby nevyletělo nahoru, pokud vítr podebere plachtu vyvalenou na vantech.
edit: než jsem to dopsal ivan to uvedl taky
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » úte led 05, 2016 6:58 pm

Děkuji Jardovi885, Ivanovi20 a Lakomcovi za odpovědi a reakce ;)
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte led 05, 2016 7:18 pm

Důležité je, že ten twist máte správně nastavený. Obvykle se to dělá otěží.

Chcete-li správně nastavit twist, přitahujte hlavní otěž, až bude horní spíra rovnoběžně s ráhnem.

Když je twist moc velký, horní spíra směřuje za osu ráhna do závětří, je potřeba dotáhnout otěž.
Když je zadní lík moc napnutý, horní spíra směřuje přes osu ráhna do návětří, je potřeba otěž malinko povolit.

Špion na zadním líku u horní spíry by měl vlát rovně v prodloužení plachty.

Běžný čártrista u rolovací plachty, která nemá ani spíry ani špiony, správný twist může asi jen odhadnout.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte led 05, 2016 7:21 pm

Chlapisko jako Lynx místopřísežně prohlašuje, že kiking dotahuje pouze rukou. (Stejně, jako pouze rukou/rukama zarolovává genou.)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř led 06, 2016 1:24 am

:offtopic:
Že se svět zbláznil, toho jsem si všiml už dávno.
Ale že se tak stane i ve světě jachtařském, to jsem doufal, že k tomu snad nedojde.
Sledováním diskuzních příspěvků výše (a i v jiných současných vláknech) ztrácím jistotu, v kterou jsem doposud doufal, že alespoň "na vodě" se dokážeme nějak, plus-minus domluvit.
Přijde mi to smutné, Vám ne?
:( :cry: :(
:offtopic:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř led 06, 2016 10:49 am

MartinB, vidíš to moc čierne, asi si z nedostatku slnečného svitu precitlivelý :D , neboj, nie si v tom sám, je nás takých viacej. ;) Podla mňa, alebo pre mňa je toto vlákno jedno z najhodnotnejších za dlhú dobu. Aj keď ma twist moc nezaujíma. Diskusia prebehla emotívne a s nasadením, dôležité je že to pomohlo výsledku a koho zaujíma twist plachty, tak sa tu niečo naozaj dozvie. Mimoriadne dôležité čo z tejto debaty vyplynulo je, že v knihách renomovaných autorov sú prekladatelské chyby a nepresnosti !!! Toto v inom vlákne znova potvrdil Lynx.
Baharis v jednom svojom príspevku velmi trefne napísal, že jachtár absolvujúci nejaký kurz je tabula popísaná /alebo tak nejak /, máme proste nejaké zažité postupy o ktorých sme presvedčený, že sú správne a len v plamennej a vyargumentovanej diskusii je niekto možno ochotný svoje vedomosti a vžité postupy revidovať. Všetkým účastníkom diskusie ďakujem.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » stř led 06, 2016 12:28 pm

ivan20 píše:Kiking slouží na zadních kursech proti zvednutí ráhna, otěže se u vyloženého ráhna nemohou uplatnit.
Na stoupačku kiking na zmenšení twistu příliš nepomůže, je blízko u stěžně a navíc svírá ostrý úhel s ráhnem.
Proto je efektivnější použít otěže a vozík.
twist.jpg

jen doplnim:
kiking musi byt samozrejme take patricne povolen ... na turistickych kajutovkach pri rodinne plavbe je tato poznamka uplne zbytecna,
ale jelikoz se bavime obecne o jachtingu, tak sem patri, protoze kiking se pouziva i na stoupacku ... nejvice je to znat na okruhovkach,
na stoupacku kiking musim dotahnout, abych mel stale stejny twist, protoze plachta se casto povoluje / pritahuje ... a v prevazne vetsine
se snazim twist nemit zadny, chci plny vykon ;-) - proto ten kiking
samozrejme to plati tehdy, kdyz to chci !
za urcitych podminek muzu chtit, aby kdyz povolim plachtu, tak aby se mi twist udelal ... pak kiking necham volnejsi nez dotazeni otezemi,
ale to uz je spise spatne ...
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » stř led 06, 2016 12:44 pm

RACEK píše:Důležité je, že ten twist máte správně nastavený. Obvykle se to dělá otěží.

Chcete-li správně nastavit twist, přitahujte hlavní otěž, až bude horní spíra rovnoběžně s ráhnem.

Když je twist moc velký, horní spíra směřuje za osu ráhna do závětří, je potřeba dotáhnout otěž.
Když je zadní lík moc napnutý, horní spíra směřuje přes osu ráhna do návětří, je potřeba otěž malinko povolit.

Špion na zadním líku u horní spíry by měl vlát rovně v prodloužení plachty.

Běžný čártrista u rolovací plachty, která nemá ani spíry ani špiony, správný twist může asi jen odhadnout.

toto neni pravda, to neni spravne nastaveny twist
postup je spravne, ale jen kdyz nechci mit twist - budu mit plny vykon do plachet.
spravne nastaveny twist je takovy, ktery mi dovoli maximalni vykon, ktery ale zvlada lod a posadka za danych podminek.
samozrejme, ze se budu snazit nemit ten twist (jak je zde popsano), ale kdyz zesili vitr, ze uz se to nedava, ale ne natolik,
abych refoval, tak nejaky twist chtit budu, abych si ulevil a to bude pak spravne nastaveny twist

takze twist delam dle podminek - lod + posadka + vitr + more ... a dle svych pozadavku na vykon, jinak pojedu pri zavode a jinak asi pri turistice ;-)

Zpět na