Orlická přehrada

Internetové stránky (odkazy), které by mohly zajímat i ostatní

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » čtv dub 04, 2013 7:25 am

skipper píše:
elan3 píše:Orlíka se to bude týkat minimálně, zásadní úpravy čekají Kamýk ,tam bude kolísat hladina a celý Kamýk se bude muset prohloubit .

Právě naopak, vše podstatné se musí odehrát na Orlíku.

Kamýk i dnes slouží především pro vyrovnání kolísavého odtoku ze špičkové elektrárny Orlík.

To mi prosímtě vysvětli? Kamýk má turbíny čtyři, orlík myslím dvě, když mele orlík, kamýcká je tak malá nádrž že dlouho jeho vodu neudrží. Od nepaměti meleme na raní a noční špičku, aspoň tak jsem to chápal já ( rozednění/setmění). Poslední dobou v létě po poledni, předpokládal jsem že nástup klimatizací. Učili nás ve škole a potvrdili při prohlídkách přehrad, že vodní elektrárny jsou hlavně doplněk tepelných elektráren do kolísavých zatížení. Kamýk jako přehrada je stavěna jako vyrovnávací hráz, pro velký spád hladiny od orlíku, by při plném výkonu elektrárny docházelo k velkým erozivním silám, proto je také tak blízko orlíku. Tolik o tom vím já, doba se mění a informace se překrucují, mohl by jsi mi to prosím upřesnit, nerad bych žil v bludu.

Neumím to už smazat a ono je to vlastně už výše vysvětleno, o úpravách na Kamýku jsem zatím nic neslyšel, tak poprosím moderátory o smazání než se rozvine zbytečná debata.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » čtv dub 04, 2013 7:58 am

Také si myslím, že provoz nás bude částečně bránit před německými větrníky/totálním výpadkem/. Při této obraně se bude čerpat nahoru? Se stabilizací jsou dnes starosti. Nejsem odborník, ale určitě je vše dobře propočítané.
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod elan3 » čtv dub 04, 2013 8:01 am

Bude se to týkat kolísání hladiny, Kamýk je proti Orlíku malá plocha, bude tam velký rozdíl hladiny při přečerpávání zpátky na Orlík.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv dub 04, 2013 8:09 am

Aha, ještě že jsem se zeptal, může to znamenat, že se na hrázi bude hodně měnit hladina, to na tom opět vyděláme. Speciální mikroklima už máme, tak ještě že jsme pod hrází. Zatím jsem se tím vůbec nezabýval, díky elane3, možná se na to podívám i když s tím prd udělám :hmm: .
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv dub 04, 2013 8:25 am

Můžete kluci ténovat příliv-odliv ;)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv dub 04, 2013 10:21 am

my už dávno trénujem v přílivový oblasti pod hrází ;)
Pokusím se to nastudovat a zajdu za klukama z naší elektrárny. Zatím mám pár směrů otázek, kdyby někdo věděl zlobit se nebudu.
Kde se bude brát elektřina na čerpaní?
Jak to bude s proplácením vody protečené přes elektrárnu (pokud to tak ještě dosud je)?
Jak to omezí schopnost kamýcké elektrárny vyrábět proud, bere tzv. horní vodu ?
Kde, co a kolik se bude bagrovat, kolik vody se počítá přečerpávat aby byl užitek znatelný?
Co na to fauna flora, lidé okolo řeky, jež v ní mají čerpadla, hladina podzemní vody v okolí řeky?
Béda už to nazančil co čistota a teplota vody?
Ovlivňujících prvků může být více, tohle mě napadlo a jen se ptám.
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod MB » čtv dub 04, 2013 11:12 am

el na čerpání= přebytečná el co se nedá skladovat (noc, dopolko, hodně větru.. atd)
domluva stát stát (čez/povodí)
asi nijak - možná to bude o něco slabší ve výkonu ....
bagrovat asi nic ..proč??? upustí a napustí dle potřeby - v ploše Orlíka by to nemuselo být tragické - jde o to kolik je potřeba do sítě dát a kolik odebrat (půl metru max?)
brouci popolezou a lidi tam maj čerpadla stejně na černo ....
nemám ponětí - ale studenější než Štěcho to nebude a alespoň to nepokvete .....
je mi milejší elektrika než jachty na Orlíku :-) trénik přílivu a odlivu je vlastně bonus ,ne?
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv dub 04, 2013 11:21 am

Pise se tam o kompenzaci jaloveho proudu. To bezi ten generator a elektriku ze site, naprazdno, bez pohonu a cerpani vody.

O case nabehnuti a odstaveni parni turbiny by nam mohl napsat Viky, ten cestuje po elektrarnach nejen u nas. Ta para ma teplotu pres 500 stupnu C a tak se treba na ohrivani turbiny pouziva para ze souseniho soustroji, aby se nemuselo topit v kotly u nezatizene turbiny.
Tak se i turbina udrzuje v pohotovostnim stavu
skipper
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod skipper » čtv dub 04, 2013 12:14 pm

marks píše:my už dávno trénujem v přílivový oblasti pod hrází ;)
Pokusím se to nastudovat a zajdu za klukama z naší elektrárny. Zatím mám pár směrů otázek, kdyby někdo věděl zlobit se nebudu.
Kde se bude brát elektřina na čerpaní?
Jak to bude s proplácením vody protečené přes elektrárnu (pokud to tak ještě dosud je)?
Jak to omezí schopnost kamýcké elektrárny vyrábět proud, bere tzv. horní vodu ?
Kde, co a kolik se bude bagrovat, kolik vody se počítá přečerpávat aby byl užitek znatelný?
Co na to fauna flora, lidé okolo řeky, jež v ní mají čerpadla, hladina podzemní vody v okolí řeky?
Béda už to nazančil co čistota a teplota vody?
Ovlivňujících prvků může být více, tohle mě napadlo a jen se ptám.

„Na hrázi ani v jejím okolí by se vizuálně vůbec nic nezměnilo. Jde, zjednodušeně řečeno, o výměnu technického zařízení současné vodní elektrárny za takové, které by vedle výroby elektřiny umožnilo i její uskladnění v čase, kdy je jí přebytek,“ tvrdí Saturka.
Právě s takovým zadáním ČEZ oslovil všechny velké evropské firmy v oboru. Není to však zatím žádný tendr na konečného dodavatele, spíše ideová soutěž, v níž se má ukázat, nakolik je myšlenka orlické přečerpávačky technicky možná, v jakém čase a za jaké peníze. „Mezi firmami ta zakázka vzbudila velký zájem, protože úspěch na Orlíku by mohl vést k podobným zakázkám i jinde v Evropě,“ říká Saturka.

Cena přečerpávačky na Orlíku by měla být o desítky procent nižší než eventuální stavba nové přečerpávací elektrárny na zelené louce. A to je v celém projektu zřejmě ten nejdůležitější prvek. „Celé to ukazuje na možnost vytvoření velké kapacity pro akumulaci elektřiny, aniž by přitom jakkoliv utrpěla příroda a životní prostředí,“ tvrdí Saturka. Jak vlastně přečerpávačka funguje? Čerpá vodu do horní nádrže s pomocí levné, přebytečné energie v době, kdy klasické zdroje jako třeba jaderné nebo uhelné elektrárny pro ni právě nemají využití. A naakumulovanou energii v podobě načerpané vody pak vracejí do soustavy tehdy, když je jí potřeba.

Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/cez-by-chtel-z ... rgetika_hm
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv dub 04, 2013 1:21 pm

Díky skippere, beru to jen jako tiskovou zprávu pro širokou veřejnost, nevím co je na prvním odkazu, ale po závěrech od MB ho pro mě nemá smysl ani otvírat.
Samozřejmě pokud by někdo něco věděl budu rád za každou informaci.
Já teď vím jen z doslechu, že na úřadech už je nyní mnohastránkový elaborát, co v něm přesně je nevím.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv dub 04, 2013 2:04 pm

MB píše:bagrovat asi nic ..proč??? upustí a napustí dle potřeby - v ploše Orlíka by to nemuselo být tragické - jde o to kolik je potřeba do sítě dát a kolik odebrat (půl metru max?)

na Orliku se fakt asi nepozná, ale co takhle Kamýk? když budou cucat nahoru, tak poteče Vltava obráceně.

kdyby čerpali blbejch 100m3/sec, tak to je pokles o cca 0,2m/hod. za 5 hodin - to je obvykle sedlo, máš metr dole jako prd.

no ale zase se ryby konečně dostanou na Orlík :lol:
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MB » čtv dub 04, 2013 2:54 pm

otázkou je, kolik to má vyrobit ....Kamýk je +- jako Štěchovice a tam to dělá 30-40 cm ....je otázkou, kolik toho udělá přečerpávačka, kolik normál turbíny, kolik retence a regulace .... Štěchovická přečepávačka je poměrně malá - oproti třeba Dlouhým stráním ....chtělo by to znát víc parametrů .... je klidně možné že pohyb na Orlíku bude minimální ale na Kamýku značny .......zatím to jsou teorie , ale to byly starší motory taky .....a nastupuje zdvihadlo Slapy, vodní cesta nach Budweis, plavební dráhy, poplatky za cokoli a nejlépe 3x ,nesmyslné přístavy a smyslné ale nepostavená zdymadla ....
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » čtv dub 04, 2013 8:51 pm

No, na zacatku se mi to libilo, ale ted sem si to jen tak cvicne tuknul do kalkulacky a nevychazi to nic moc. Kamyk ma pouhopouhych 12.98M m^3, coz mimojiny znamena, ze kdyby byl uplne prazdnej(coz nejde) a orlik mlel naplno(4x150m^3/s), tak ho napusti za pouhopouhejch 6h. A pokud chtej prebudovat dve turbiny na reverzni, tak by to znamenalo, ze by ty turbiny ten kamyk za 12h vycucly do dna(porad to nejde). Realna doba cerpani tedy neprekroci desitky minut a s hladinou to bude hejbat fest. No, leda ze by prebudovali na precerpavacku i ten kamyk - a v kamyku by si stacilo pockat na precerpavaci rezim a muzem tam svistet po proudu ku prehrade :D.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv dub 04, 2013 9:40 pm

jen jest třeba si uvědomiti, že čerpací výkon nebude zdaleka tak velkej jako výrobní :hmm:

mimo to, taky musej nechat něco týct na Prahu :shock: :shock:
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MB » čtv dub 04, 2013 10:02 pm

a jede to jen ve špičkách ....Stechovice 20 min ....
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » čtv dub 04, 2013 10:11 pm

david píše:jen jest třeba si uvědomiti, že čerpací výkon nebude zdaleka tak velkej jako výrobní :hmm:

No, tyhle velky turbiny a generatory/motory maj docela slusny ucinnosti. Takze turbina s hltnosti 150 kubiku bude klidne cerpat okolo 100 kubiku opacnym smerem.

Svete div se(ja se teda divil), pomerne casto nenechavaj tect vubec nic. Treba od vcerejsi 23:00 do dnesnich 7h rano neodtekla z orliku ani kapka. A Kamyk +- to samy.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv dub 04, 2013 10:13 pm

[quote="bahno"]No, na zacatku se mi to libilo, ale ted sem si to jen tak cvicne tuknul do kalkulacky a nevychazi to nic moc. Kamyk ma pouhopouhych 12.98M m^3, coz mimojiny znamena, ze kdyby byl uplne prazdnej(coz nejde) a orlik mlel naplno(4x150m^3/s), tak ho napusti za pouhopouhejch 6h. A pokud chtej prebudovat dve turbiny na reverzni, tak by to znamenalo, ze by ty turbiny ten kamyk za 12h vycucly do dna(porad to nejde). Realna doba cerpani tedy neprekroci desitky minut a s hladinou to bude hejbat fest. No, leda ze by prebudovali na precerpavacku i ten kamyk - a v kamyku by si stacilo pockat na precerpavaci rezim a muzem tam svistet po proudu ku prehrade :D.[/quote

netřeba pičítat

pro lehkou orientaci má Kamýk 10km a prům. šířka, kde bude voda kolísat, je tak kolem 180m

Nádrž
Tok
Datum Zásobní prostor Ovladatelný retenční prostor Neovladatelný retenční prostor
zaplněný volný zaplněný volný zaplněný volný
mil [m3] [%] mil [m3] [%] mil [m3] [%] mil [m3] [%] mil [m3] [%] mil [m3] [%]
VD Kamýk
Vltava 4.4.2013 20:20:00 1,452 31,2 3,200 68,8 0,000 0,0 0,000 100,0 0,000 0,0 0,000 100,0

http://www.pvl.cz/portal/nadrze/cz/index.htm
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod elan3 » čtv dub 04, 2013 10:54 pm

Aby se vám to lépe počítalo ,tak je v plánu Kamýk prohloubit o 8 metrů.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv dub 04, 2013 10:58 pm

předpokládám, že jen nějakej kousek pod přehradou.
no, stejně se toho nedožiju, protože dřív to tu obsadí machometáni a budou místo přečerpávačky stavět mešity :hmm: :hmm:
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv dub 04, 2013 11:12 pm

bahno píše:
david píše:jen jest třeba si uvědomiti, že čerpací výkon nebude zdaleka tak velkej jako výrobní :hmm:

No, tyhle velky turbiny a generatory/motory maj docela slusny ucinnosti. Takze turbina s hltnosti 150 kubiku bude klidne cerpat okolo 100 kubiku opacnym smerem.

Svete div se(ja se teda divil), pomerne casto nenechavaj tect vubec nic. Treba od vcerejsi 23:00 do dnesnich 7h rano neodtekla z orliku ani kapka. A Kamyk +- to samy.

se 100m3 jsem počítal, ale taky na to musí mít tu šťávu.

nulovej průtok je naprosto běžnej i na Slapech, držej vodu na mlejny. poslední to vyrovnává štěchovická. stačí víc koukat na web Povodí
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát dub 05, 2013 8:41 am

Lachtan píše:Také si myslím, že provoz nás bude částečně bránit před německými větrníky/totálním výpadkem/. Při této obraně se bude čerpat nahoru? Se stabilizací jsou dnes starosti. Nejsem odborník, ale určitě je vše dobře propočítané.

A tohle asi taky nebude to pravé ořechové, až na to propčítané, jen to důležité bude návratnost investicí.
Nad Kamýckou hrází se dá předpokládat cca 16 merů, kopec z orlíka je na dně poměrně svižný. Po orlíkem by to mohlo být osm metrů ve skále, že by spíš ražba než těžba?
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát dub 05, 2013 9:08 am

Kdyby ho misto prohloubeni rozsirili, tak by jim hladina min kolisala. :)

Edit: Spletl jsem si to s Korenskem, na Kamyku neni kde, tak nic. :(
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pát dub 05, 2013 9:58 am

Nechci bejt mimo, ale nemysleli spíš prohloubit koryto mezi orlíkem a kamýkem? Třeba je to vyjde levnějš, než táhnout potrubí. Myslel jsem jen kvůli spádu.

Jak tak nad tím přemýšlím, tak je to asi nesmysl, co jsem napsal.... :-) Už si to tam nepamatuju. Byl jsem tam vloni jen jednou. Jakej je rozdíl výšky mezi patou hráze orlíku a hladinou kamýku?
Prohloubení kamýku ale každopádně nic nepřinese. Stejně tu nádrž nemůžou vysosnout úplně. :-))) Kolísání hladiny s hloubkou nesouvisí. Pouze s plochou hladiny (jak psal Viky).
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát dub 05, 2013 2:43 pm

Beda píše:O case nabehnuti a odstaveni parni turbiny by nam mohl napsat Viky, ten cestuje po elektrarnach nejen u nas

Dneska jsem se mel koho zeptat, tak jen pro zajimavost: Chvaletice (4x 200MW) najedou blok ze studena za 6 hodin, na "roztopeni" pouzivaji mazut.
Pokud blok jede na snizeny vykon (100MW), na plnej vykon (200MW) by se mel dostat asi za pul hodiny.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » stř čer 05, 2013 7:49 pm

Toto je z dokumentu z ministerstva životního prostředí o posuzování vlivu na životní prostředí,
Část, která popisuje záměr změny.
(je to kopírováno z PDF, proto chybí některé háčky :-) ).

Název: Přečerpávací vodní elektrárna – Elektrárna Orlík
Charakter záměru: Výměna dvou ze stávajících čtyř prutocných turbín vodní
elektrárny Orlík za dve reverzní turbíny.
Podstata zmeny spocívá ve výmene stávajícího technologického zarízení TG3
a TG4, uložení nové spirály, turbíny a vytvorení generátorové
šachty na blocích 3 a 4. Hydraulické parametry prutocného
režimu elektrárny se nezmení, nebot zustávají beze zmeny její
privadece situované v telese hráze. Pri cerpadlovém provozu
bude prevádeno maximálne 2 x cca 140 m3/s (pri teoretické
absolutní úcinnosti stroje až 150 m3/s) z vyrovnávací nádrže
Kamýk do akumulacního prostoru nádrže Orlík. Z hlediska
technologických parametru nové konfigurace strojního zarízení
elektrárny je zámer koncipován tak, aby nedošlo k žádné zmene,
která by vyžadovala úpravy zásad pro hospodarení a manipulaci
s vodou v nádržích Orlík a Kamýk ve smyslu stávajících