Kurz - Prvni pomoc pro jachtare

Setkání, regaty, výstavy a akce pořádané v souvislosti s jachtingem

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » sob úno 26, 2011 5:07 pm

1. jakymikoliv prostredky zastavit krvaceni, coz na krcni tepne pujde docela blbe. Svorky by byly asi idealni, jinak jakkoliv zaspuntovat a davat majzla, aby se nam podrezany misto vykrvaceni neuskrtil. Volat vrtulnik, neni-li zrovna jachta vyvazana u mola, v takovem pripade postaci zachranka ;) .

2. fixovat hrudni kosicek, umistit do polohy bez tlaku na poskozena zebra, pataky proti bolesti pouze v pripade nutnosti, dopravit k lekari, je-li to mozne.

Proc se ptas Vilmo???

Ahoj, Pavel

Ahaaaa, tak zase blbe. Vilma asi myslela prazsky kurz a ne ten hodoninsky. Tak bych poprosil o smaznuti.
Omlouvam se. Pavel
Naposledy upravil(a) Svobodak dne sob úno 26, 2011 8:20 pm, celkem upraveno 1 x.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » sob úno 26, 2011 5:41 pm

Taky tlakový obvaz, ale vázaný přes zdvihnutou druhou ruku postiženého, aby ho neuškrtil. A mimochodem - na lodi je to těžce krizová situace.
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » sob úno 26, 2011 5:55 pm

Co říkali na kurzu:
1/ tepna - pokud jsem na lodi sama s postiženým, pak mu sklonit hlavu a zvednout ruku tak, aby nebyla tepna natažená a mazat do lékárničky pro tlakový obvaz (to už popsal Jarda) Pokud je nás tam více, "strčit tam prst" - stlačit pro omezení krvácení a někdo další přinese tlakový obvaz. Doktor nejsem, svorky v lékárničce nebývají. Samozřejmě okamžitě volat o pomoc. A doufat...
2/ žebra - stáhnout, postižený si sám nastaví tzv. úlevovou polohu, kdy ho to bolí nejméně a doktora bych volila také vždy.

Co jsem předtím nikdy netušila, že s mobikem (ve slané vodě) do nemocnice raději vždy - problémy se mohou ukázat i za den, dva. A stačí když si lehce lokne nebo vdechne, může vzniknout plicní edém a to je pak špatný. Oddálení problému je také zajímavé - 3 ze 4 končetin zaškrtit na 20min. a takto to točit - volná pravá ruky, pak levá ruka, pak levá noha atd. A rychle do nemocnice... :ambulance:

Tak co Vilmo, obstáli jsme?
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » sob úno 26, 2011 7:21 pm

No, s krční tepnou to by nebylo hezke, kdo by to pak všechno uklizel :? Zlomený žebra - s tím mám zkušenost. Jeden clen posádky mi spadl do lode na takových větších vlnách. Vážil přes 130 kg, takže to byla slusna rana :mad: Padal po zádech a cestou si zlomil dve žebra o mapový stůl. Teda naštěstí nezlomil, jen mu podélne praskly. Byl chvilku v bezvědomí. Měl jsem v posádce špičkového lékaře, chirurga. Ten ho prohlédl. Zeptal se me, jak dlouho poplujeme do cílového přístavu, no a pak něco odmeril v injekční strikacce, nebozakovi to pichnul a byl od nej na 7 hodin klid :whist: Krasne foukalo, tak jsme si užili ještě super jachting :D omlouvám se za háčky carky, pisu z iphonu
sepp
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

první pomoc - nové termíny kurzů 2.4. a 28.5. Praha a 30.4.

Příspěvekod sepp » úte bře 22, 2011 11:32 am

Kdo se hlásil do kurzů první pomoci, tak to musí udělat přímo u pořadatele na stránkách firmy SHOCK. Děláme další termíny 2.4. a 28.5. Praha a 30.4. Brno.
Baldrique
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baldrique » ned led 29, 2012 11:01 pm

No na kurzu jsem byl a pokud si pamatuji dobre tak opravdu add 1 tlakovy obvaz pres ruku. v podstate asi neni jinym moznosti a s zebry toho nejde skoro nic,
Sam jsem je mel parkrat zlomena a u doktora (ne na jachte) mi je zrentgenovali a pichli anestetika a rekli at se z toh vyspim a ze mesic nebudu moci poradne dychat, ze to bude bolet.... Jinak se mi kurz libil. A myslim si ze bych mel absolvovat kazdy. Ne ze by se tam naucil co delat, ale hlavne se tam nauci co nedelat a co je mozne udelat a v posledni rade bude pouceny a mene snadno propadne panice, ktera spise skodi nez by pomalhala
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon led 30, 2012 9:49 am

Ahoj,

už mi fakt nemusíte odpovídat na ty dvě otázky, :D pokud tedy nejde jen o aktualizaci topiku.

Díky těm, co odpověděli, už to fakt stačí, nechtěla jsem o tom debatovat - jak jsem psala, ale abych to tedy dostatečně vysvětlila, chvíli jsem nabyla pocit, že jste překročili na kurzu magické hranice :D a věnovali se třeba i tomu, jak postiženou tepnu záplatovat. NO BYLO BY TO MOOC DIVNÝ :D :D :shock: :shock: Doma jsme o vašich pocitech debatovali, tak jsem se v rámci toho radši rozhodla zeptat, než žít v kruté nejistotě. :)

Prosím organizátory kurzu, aby mi zde nijak neodpovídali a nereagovali, díky předem.

Na kurzu v Hodoníně (velmi zdařilém!) jsem se zájmem sledovala, jak lidé reagují vděčně i na to, co považuji za nej-nejzákladnější zdravotnické povědomí. Tak je jenom dobře, že se cestou kurzů lidé povzdělají. A třeba mě jednou kvalifikovaně ošetří !! Na takové to chlapácké, co jsem kdysi kdesi zaslechla, že při zlomení žeber je konec, že to stejně na moři v teple do druhého dne shnije, nejsem jako pacoš moc zvědavá. :)

Nově vím, že lidi nemají ani nejmenší představu o tom, jak psychika může zdebaklovat ve stressu a že neví, že se principielně mohou lišit reakce účastníka nehody a viníka nehody.
A že to neví ani profesionální záchranná služba, to mne u nedávné tragedie na Costě Concordia naprosto šokovalo. Přála bych si, aby se to jachtaři dozvěděli na nějakém tom školení, snad se podaří program kurzů rozšířit i o kvalifikovaný rozbor takových situací.
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » pon led 30, 2012 1:10 pm

Nechci uměle aktualizovat topik, klidně to přesuňte do nového s názvem např. psychologie jachtaře, ale Vilma mi potvrdila to, na co často narážím při prodeji našich knih (teď jim probůh nechci dělat reklamu, jen je to zajímavé).

Knihu Počasí si lidi kupují ochotněji, to je něco, co nemůžou ovlivnit a z čeho může být průšvih.
Knížku První pomoc na palubě už tak ochotně jednotlivci nekupují, protože "to se mi nemůže stát", "to zvládne i dítě", "to si pamatuju ze školy", "to dám..." a spousta dalších podobných.

Na jedné z posledních prodejních akcích si knihu jeden koupil se slovy: "Normálně bych si ji nekoupil, ale teď jo." Já se ptám, co se tedy změnilo a on povídá: "Měl jsem na lodi exitus."
No hrůza...
Já byla na skvělém kurzu loni a už teď bych ho potřebovala zopakovat, protože pokud někdy přijde takový okamžik a já budu lovit vědomosti, chci být připravená a ne zmatkovat a lovit v paměti co mne učili na základce...
A věřte, že člověku se parádně zvedne tep i když jen trénuje na figuríně.
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » pon led 30, 2012 2:40 pm

Ahoj,
taky uvažuji o kurzu první pomoci od firmy SHOCK a chtěl bych se zeptat těch co to absolvovali, stojí to za ty peníze? Jak vypadá ten kurz v reálu? Moc díky.
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » pon led 30, 2012 2:43 pm

To je ten, na kterém jsem byla a byl výborný.
Karlos2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Karlos2 » pát úno 07, 2014 1:43 pm

Prosím, víte někdo? Ještě pořád se pořádají kurzy první pomoci pro odlehlá místa ? A od toho r. 2012, byl jste tam někdo ? Děkuju, Karlos.
DannyD
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod DannyD » ned úno 09, 2014 5:24 pm

Sachmet [ Lucka Schurerova ] na nem, tusim, byla nekdy v zari ci rijnu.

Zpět na