Kurz - Prvni pomoc pro jachtare
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Kurz - Prvni pomoc pro jachtare
V sobotu 19/2 jsem byl na kurzu poradanym Altumare a agenturou Shock - Prvni pomoc pro jachtare. Mohu vsem doporucit! Byl to celodenni kurz zamereny na zakladni prvni pomoc na lodi a prave s ohledem na to, ze na lodi to vzhledem k dobe, nez se dostaneme k doktorum dele trva, se kladl duraz na to, co s "postizenym" dale delat. Tzn. jak dal pokracovat po te uplne prvni pomoci, kterou vetsinou zname ze skoly. Nechybel prakticky nacvik a byl prostor pro spousty dotazu. Kurzy poradaji v Praze a v Brne. Nebylo to tedy uplne levne, jako kurz meteorologie od Zindulky, ale vynalozene penize za to urcite staly.
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Lucifer
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Jo jo, někomu holt stačí k přežití cigaretka...
Určitě se ale shodnem, že kurz byl fajn. Asi na něj pošlu i děti (teda spíš mládež...)
A moraváci závidějí
Pozn. pro vysvětlení - ať dělali naše děti jakýkoliv sport, vždycky (většinou) na tom byla morava líp... - v gymnastice Sokol Brno, v baseballu Brněnští Draci, Arrows Ostrava atd. atd. Sorry
Určitě se ale shodnem, že kurz byl fajn. Asi na něj pošlu i děti (teda spíš mládež...)
A moraváci závidějí

Pozn. pro vysvětlení - ať dělali naše děti jakýkoliv sport, vždycky (většinou) na tom byla morava líp... - v gymnastice Sokol Brno, v baseballu Brněnští Draci, Arrows Ostrava atd. atd. Sorry

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
lynx píše:Nejdřív si zjisti, kolik z nás ovládá válečnou chirurgii.
To není tak náročné, stačí aby se v posádce sešel řezník se švadlenou ...

Ivan Orel říkal o jednom z posádky "Idiotů", jinak studentu Matfyzu, že si četl pořád jakousi příručku a už to chtěl hned aplikovat v praxi .....

- Papito
- pravidelný návštěvník
Designere, já už naučil svého co-skippera, takto moji ženu, jak mě má za pomoci vinšny vytáhnout z podpalubí a s rezervní kotvou uvázanou k nohám hodit přes palubu, abych jí tam nesmrděl, než dopluje k pobřeží. Když teď nad tím přemýšlím, té kotvy by byla škoda, musím najít něco zbytečného. Asi sebou budemem vozit betonovou tvárnici.
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
Libor píše:Tento problém designere: za zákona může úředně prohlásit osobu za zemřelou jen a pouze lékař. Musí k tomu také vystavit úmrtní list s příčinou úmrtí....
Nechci se poustet na "nejiste diskuzni pole", ale pamatuji si smutnou udalost, pred mnoha lety, kdy se v zatopene jeskyni "Lopac", v Moravskem Krasu utopil speleopotapec ... proste se nevynoril v domluveny cas.... Protoze ta zatopena jeskyne byla opravdova "hruzodira" (podle popisu cca 40 cm vysoka a roztazena do sirky), byl problem toho cloveka ve vode, ktera se vyznacovala naprosto nulovou viditelnosti najit .. spousta potapecu do te hruzy odmitala vubec vlezt nebo ztratili moral po par metrech ... nakonec ho nahmatal jeden slovensky potapec, ktery byl dost sileny na to, aby se do te sterbiny tech sto metru dokazal napasovat .... ten po vynoreni konstatoval, ze mu nekolikrat zmacknul kotnik - postizeny v podstate blokoval celou tu uzouckou sterbinu, dal nez ke kotniku se nedalo dostat .. a nedostalo se mu zadne odpovedi .... tudiz predpokladal, ze je mrtvy ....
Problem nastal v okamziku, kdy dorazila PCR a prohlasila, ze aby clovek mohl byt povazovan za mrtveho, musi to konstatovat lekar a to formou ohledani. Dalsi problem nastal v okamziku, ze jedini dva doktori-potapeci, teoreticky schopni ohledani v zatopene jeskyni, vzhledem k te "hruzodire" prohlasili ze na to mrd*** a proste tam nevlezou ... konec .... argumentovali tim, ze i kdyby se tam dostali, stejne nejsou schopni pomoci mackani kotniku provest radne ohledani .... a vystavili pouze dobrozdani, ze pokud je dotycny uz X hodin bez vzduchu pod vodou, lze konstatovat ze je mrtvy ... PCR se to samozrejme nelibilo ... ale to bylo tak vse co s tim mohli delat ... k ty vsi hruze byla jeste na miste vdova, ktera zjistila, ze pokud jeji manzel nebude uredne vyhlasen za mrtveho, bude mit docela zasadni proble s pozustalosti ... spolecny ucet atd ... bylo desive sledovat "uredniho simla" jak vubec nezvlada tuto nestandardni situaci ... litali tam jak jojo - vedeli ze nekde maji mrtvyho, ale nevedeli jak k nemu a co s tim vubec ...

Co jsem timto pribehem chtel sdelit je to, ze podle vseho by "to slo" i bez tela ... v nekterych pripadech proste ohledani neni mozne. At si zakon rika co chce. Podle me, existuje moznost, v oduvodnenych pripadech, se tela zbavit a veskere pozadovane dokumenty nahradit zapisem z lodniho deniku + podpisem cele posadky cobyz svedku ... nicmene v tomto okamziku, kdy kapitan zastupuje "zakon" by asi mela licence kapitana byt v "dokonalem stavu" .... jinak to asi bude docela velky pruser

- JardaF
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem tak uvažoval a vzhledem k tomu, že ten kurs byl opravdu fajn - byl by další zájem, třeba pro ty, co se nedostali do Hodonína?
Jestli by se dalo dohromady více lidí (tak 8-10), dalo by se to organizátorům předat a určitě by vypsali další termín.
Jde o jednodenní kurs v Praze, zaměřený vyloženě na jachting a první pomoc v podmínkách na lodi, kdy záchranka nepřijede
. Na závěr se rozdává osvědčení vydávané ve spolupráci s fakultní nemocnicí v Brně platící tři roky a platné pro kurzy RYA a RYA-NYS. Cena byla kolem 3.000 s daní (třeba by se hromadně dala vyjednat nějaká sleva, ale to je zatím jen moje idea)
Jinak TADY je krátké info za akce na našem blogu.
Upozorňuji, že z toho žádné provize nemám
, a snad jsem se neprovinil proti pravidlům. Doporučuju to na základě osobní dobré zkušenosti, kterou nemám jen já, viz výše. howgh. 
Jestli by se dalo dohromady více lidí (tak 8-10), dalo by se to organizátorům předat a určitě by vypsali další termín.
Jde o jednodenní kurs v Praze, zaměřený vyloženě na jachting a první pomoc v podmínkách na lodi, kdy záchranka nepřijede

Jinak TADY je krátké info za akce na našem blogu.
Upozorňuji, že z toho žádné provize nemám

kurs první pomoci na jachtě
Hlasím se na kurs první pomoci na jachtě
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
Prosím pouze frekventanty zmiňovaného kurzu o odpověď :
jaký bude váš postup, na základě čerstvě získaných znalostí,
1/ když se na lodi setkáte s proříznutou tepnou na krku
2/ když si někdo zlomí žebra
Nebojte, nejsem záludná, jenom mě to profesně zajímá a o další vývoj debaty a úvah v tomto směru nemám zájem - neplánuju.
jaký bude váš postup, na základě čerstvě získaných znalostí,
1/ když se na lodi setkáte s proříznutou tepnou na krku
2/ když si někdo zlomí žebra
Nebojte, nejsem záludná, jenom mě to profesně zajímá a o další vývoj debaty a úvah v tomto směru nemám zájem - neplánuju.