Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » pon dub 06, 2015 5:37 pm

[quote="JardaF"]No třeba v tady v Yachtu poslední odstavec. Navíc ta nová vyhláška zrušila tu starou z roku 2002, kde se ta časová omezení a omezení plavby v kluzu definovalo. Ted je skutr normální plavidlo a pokud na něm nebudeš provozovat akrobacii, může se jezdit jak chce. Ještě jsem to viděl na pár webech - jen to ted nemůžu narychlo dohledat. Doplneno: Už jsem to dohledal
Jestli se mýlím - budu šťasný.[/quote

Tak kruciš já jsem si myslel,že to zní takto:
1) Povrchové vody, které jsou nesledovanými vodními cestami1) nebo účelovými vodními cestami1) uvedenými v příloze č. 2 k této vyhlášce, je možné užívat k plavbě malého plavidla se spalovacím motorem pouze tehdy, je-li k pohonu použit spalovací motor o výkonu nejvýše 10 kW a plavidlo pluje takovou rychlostí, při které vztlak plavidla tvoří zejména hydrostatické síly a vliv dynamických sil vyvolaných rychlostí pohybu plavidla je zanedbatelný (dále jen „plutí ve výtlačném režimu“). Omezení výkonu spalovacího motoru se nevztahuje na plachetnici, která je plavidlem využívajícím při plutí jako hlavní pohon pouze sílu větru působící na plachty nebo obdobné zařízení na plavidle, používá-li spalovací motor jen jako pomocný pohon k manévrům v místě stání, v nouzi nebo za nepříznivých klimatických podmínek.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon dub 06, 2015 6:04 pm

to bomba: To omezení 10kW a plavby ve výtlaku platí na vodní plochy uvedené v tabulce co je přiložená k vyhlášce - tedy na Vranov, Nové Mlýny I, Nové Mlýny II, Máchovo jezero, Brněnská, rybník Svět, Lipno I, Hracholusky, Vltava ř. km 241,40-239,60, Malše ř. km 1,757-0,00

Jinak zbytek kde je plavba se spalovacím motorem povolená je defakto bez omezení - akorát tedy je omezení na nádržích do 50m od břehu je omezená rychlost max 10km/h
Naposledy upravil(a) Charlie dne pon dub 06, 2015 6:12 pm, celkem upraveno 2 x.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod J » pon dub 06, 2015 6:11 pm

Charlie píše:to bomba: To omezení 10kW a plavby ve výtlaku platí na vodní plochy uvedené v tabulce co je přiložená k vyhlášce - tedy na Vranov, Nové Mlýny I, Nové Mlýny II, Máchovo jezero, Brněnská, rybník Svět, Lipno I, Hracholusky, Vltava ř. km 241,40-239,60, Malše ř. km 1,757-0,00

Jinak zbytek kde je plavba se spalovacím motorem povolená je defakto bez omezení - akorát tedy je omezení na nádržích do 50m od břehu je omezená rychlost max 10km/h

Povrchové vody do vzdálenosti 25 m od břehu, přehrady, jezu, hráze, nebo jiné stavby potřebné k nakládání s povrchovými vodami, nebo od vyznačeného prostoru pro koupání je možné užívat k plutí plavidla se spalovacím motorem, pouze pluje-li ve výtlačném režimu.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon dub 06, 2015 6:13 pm

Ano, ale v novym řádu plavbení bezpečnosti je to ještě dále rozdělené:

Nejvyšší povolené rychlosti plavby
§ 11
(1) Na vodních cestách je povolená nejvyšší rychlost plavby
a) do vzdálenosti 25 m od břehu 10 km/h,
b) v plavebních kanálech u naložených plavidel 5 km/h a u ostatních plavidel 10 km/h.
(2) V úseku vodního toku Labe od Ústí nad Labem ř. km 767,32 po Hřensko ř. km 726,60, při plavbě proti proudu, při vodním stavu nižším než 275 cm na vodočtu v Ústí nad Labem, je povolená nejvyšší rychlost plavby 6 km/h pro plavidla s vlastním pohonem plující s ponorem, který odpovídá nejvyššímu povolenému ponoru plavidla dle přílohy č. 2 k této vyhlášce.
(3) Na vodních nádržích a ostatních rozlehlých vodních cestách do vzdálenosti 50 m od břehu nebo od vyznačených prostorů pro koupání je povolená nejvyšší rychlost plavby 10 km/h.
(4) Ustanovení odstavců 1 až 3 platí, není-li signálními znaky nebo právním předpisem upravujícím užívání povrchových vod k plavbě stanoveno jinak. Ustanovení odstavců 2 a 3 se nevztahuje na vymezené vodní plochy podle zákona.
(5) Není-li malé plavidlo s vlastním strojním pohonem vybaveno zařízením k měření rychlosti, smí plout v případech uvedených v odstavci 1 a 3 pouze rychlostí odpovídající výtlačnému režimu plavby, kdy vztlak plavidla tvoří jen hydrostatické síly a vliv dynamických sil vyvolaných rychlostí pohybu plavidla je zanedbatelný.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » pon dub 06, 2015 6:43 pm

Charlie píše:Ano, ale v novym řádu plavbení bezpečnosti je to ještě dále rozdělené:

§ 11
b) v plavebních kanálech u naložených plavidel 5 km/h a u ostatních plavidel 10 km/h.
(2) V úseku vodního toku Labe od Ústí nad Labem ř. km 767,32 po Hřensko ř. km 726,60, při plavbě proti proudu, při vodním stavu nižším než 275 cm na vodočtu v Ústí nad Labem, je povolená nejvyšší rychlost plavby 6 km/h pro plavidla s vlastním pohonem plující s ponorem, který odpovídá nejvyššímu povolenému ponoru plavidla dle přílohy č. 2 k této vyhlášce.
(3) Na vodních nádržích a ostatních rozlehlých vodních cestách do vzdálenosti 50 m od břehu nebo od vyznačených prostorů pro koupání je povolená nejvyšší rychlost plavby 10 km/h.
(4) Ustanovení odstavců 1 až 3 platí, není-li signálními znaky nebo právním předpisem upravujícím užívání povrchových vod k plavbě stanoveno jinak. Ustanovení odstavců 2 a 3 se nevztahuje na vymezené vodní plochy podle zákona.
(5) Není-li malé plavidlo s vlastním strojním pohonem vybaveno zařízením k měření rychlosti, smí plout v případech uvedených v odstavci 1 a 3 pouze rychlostí odpovídající výtlačnému režimu plavby, kdy vztlak plavidla tvoří jen hydrostatické síly a vliv dynamických sil vyvolaných rychlostí pohybu plavidla je zanedbatelný.

Máš prosím nějaký odkaz? Možná tu už je...ale nemůžu ho najít, snad to nevadí ještě jednou :-)
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » pon dub 06, 2015 6:55 pm

Charlie píše:Ano, ale v novym řádu plavbení bezpečnosti je to ještě dále rozdělené:

§ 11

No tak to bude na Orlíku a Slapech veselo :gun: :gun: :gun:
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » pon dub 06, 2015 7:07 pm

JardaF píše:No třeba v tady v Yachtu poslední odstavec. Navíc ta nová vyhláška zrušila tu starou z roku 2002, kde se ta časová omezení a omezení plavby v kluzu definovalo. Ted je skutr normální plavidlo a pokud na něm nebudeš provozovat akrobacii, může se jezdit jak chce. Ještě jsem to viděl na pár webech - jen to ted nemůžu narychlo dohledat. Doplneno: Už jsem to dohledal
Jestli se mýlím - budu šťasný.

Jardo F, omluva,málo čtu :oops: :oops:
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon dub 06, 2015 7:28 pm

J píše:Máš prosím nějaký odkaz? Možná tu už je...ale nemůžu ho najít, snad to nevadí ještě jednou :-)

Zatím je to ještě tady: https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9RDHXFWO
benda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod benda » pon dub 06, 2015 7:29 pm

:good: Take jsem to nemohl najít.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » pon dub 06, 2015 7:49 pm

Dík Charlie.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pon dub 06, 2015 7:54 pm

Bomba: nic se nestalo :-)
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » pon dub 06, 2015 7:58 pm

Jen tak pro zajímavost, myslím že to tady ještě nezaznělo...
Paní ředitelka odboru plavby na MD Mgr. Koleníčková je zároveň od 23.1.2015 v dozorčí radě Povodí Vltavy ...... :thmbdn:
Tak nevím jestli Povodí "mohlo" nějak vyjednávat :(

http://www.pvl.cz/profil-statniho-podni ... rni-organy
http://rejstrik-firem.kurzy.cz/70889953 ... ni-podnik/
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Bord » pon dub 06, 2015 8:04 pm

Benda:.Nedovedu si představit jak kolem mě lítají i 110km rychlostí za doprovodu ohlušujícího rachotu
Osobně si to "užívám"na Slapech s pramicí mažu okolo 10km/h a silné čluny okolomě běžně v kluzu.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pon dub 06, 2015 8:09 pm

Oslovil jste jizz nekdo ministra dopravy nebo nejakeho poslance/senatora?
Pistolka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Příspěvekod Pistolka » pon dub 06, 2015 8:11 pm

bernau1 píše:Pistolko-přesně jak psal Viky_CZ.Nevěděl jsem,že jsi tak chytlavý.Nebylo to myšlený jako výsměch tobě,jen jsem si představil člověka s tvým názorem prakticky proti nám všem jak by asi zapadnul do toho videa :) Tímto se ti já borec,120kg,plešatá hlava tedy omlouvám.

No děkuji .. Asi jsem chytlavej ale jistě ne proti všem ... Jen vím co volné kotvení dělá s břehem a vodou , když tak kotví blbové, co myslí jen jak si užít a zadáčo pobejt a po mě potopa ..Proto mě zákaz kotvení na divoko nevadí , naopak . :( Osobně mám zkušenost s mytím nádobí v lavorech na břehu , vylévání WC , binec , řev ožralých posádek atd .. To se v marínách možná tolerovat nebude . Negeralizuji to ale i tak totvení na divoko v portičkách vypadá . Vím že je super se probudit kousek od břehu , a vyrazit v poklidu do stoupajícího mlhového oparu na další plavbu , ovšem bez mastného fleku na vodě a igelitce na břehu ve křoví .. Když si to uvědomí všichni , ubyde zákazů ...a nikdo se nebude rozčilovat na forech na Pistolku .. :mad: :)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon dub 06, 2015 8:14 pm

Oslovil jsem sobotku, babiše i ťoka. Všiměte si, že je píšu s malym. :)
Neozval se ani jeden z nich. Posílal jsem jim to na všechny dostupný adresy, takže každýmu několikrát.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pon dub 06, 2015 8:15 pm

§ 11

ted me napadlo jak to bude na horním Labi-konkretne u Veletova co mam chajdu-tam je Labe široke 60m (ř.km 927.5)-jsem zvedavej jestli se v kluzu budou držet v tom 10m koridoru :D
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » pon dub 06, 2015 8:20 pm

Zdenda12345 píše:Oslovil jsem sobotku, babiše i ťoka. Všiměte si, že je píšu s malym. :)
Neozval se ani jeden z nich. Posílal jsem jim to na všechny dostupný adresy, takže každýmu několikrát.

Já oslovil Ťoka..... dopadl jsem stejně jako Zdenda12345
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon dub 06, 2015 8:24 pm

Já oslovil 5 politiků - zatím se nikdo neozval, no v pátek měli volno, třeba si to tenhle týden někdo přečte.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » pon dub 06, 2015 8:32 pm

Pistolka píše:
bernau1 píše:Pistolko-přesně jak psal Viky_CZ.Nevěděl jsem,že jsi tak chytlavý.Nebylo to myšlený jako výsměch tobě,jen jsem si představil člověka s tvým názorem prakticky proti nám všem jak by asi zapadnul do toho videa :) Tímto se ti já borec,120kg,plešatá hlava tedy omlouvám.

No děkuji .. Asi jsem chytlavej ale jistě ne proti všem ... Jen vím co volné kotvení dělá s břehem a vodou , když tak kotví blbové, co myslí jen jak si užít a zadáčo pobejt a po mě potopa ..Proto mě zákaz kotvení na divoko nevadí , naopak . :( Osobně mám zkušenost s mytím nádobí v lavorech na břehu , vylévání WC , binec , řev ožralých posádek atd .. To se v marínách možná tolerovat nebude . Negeralizuji to ale i tak totvení na divoko v portičkách vypadá . Vím že je super se probudit kousek od břehu , a vyrazit v poklidu do stoupajícího mlhového oparu na další plavbu , ovšem bez mastného fleku na vodě a igelitce na břehu ve křoví .. Když si to uvědomí všichni , ubyde zákazů ...a nikdo se nebude rozčilovat na forech na Pistolku .. :mad: :)

Ty myslíš, že zákaz tebou popisovaného volného kotvení pro plavidla podléhající evidenci a povolení pouze pro plavidla nepodléhající evidenci něco změní :D
Koukni se na MRK co tam chystají za monstra s varhanama na přídích do "tuny" naše slavné Carp teamy a rozluč se s klidem,který na Lipně vládl :hmm: :hmm:
benda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod benda » pon dub 06, 2015 9:00 pm

Přesně tak.Zákaz volného kotvení neřeší chováni vandalu a jiné chátry.Mě kotví u soukromého mola kde kdo i přes zákaz kotvení a vstupu.To by mě ani tolik nevadilo ,ale to že při tom dělaj bordel (petky,šupiny,vnitřnosti ryb,krádeže fendru i lana zábradlí)tak to mě ser...Bohužel ted to spousta těchto individu pochopí tak že právě na těchto místech musí kotvit protože je to povoleno (správcem toku)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pon dub 06, 2015 9:51 pm

tkruska píše:Odeslano na podatelna@ochrance.cz

Vážená paní magistro,

..............
Stávající předpis č. 344/1991 Sb.- Vyhláška federálního ministerstva dopravy, kterou se vydává Řád plavební bezpečnosti na vnitrozemských vodních cestách České a Slovenské Federativní Republiky uvádí v Hlavě 7, Čl. 7.01, bod 3 toto:

...............

Tak uvidime

Životnost stávajícího ŘPB se počítá na dny.
Nový návrh "Pravidel plavebního provozu" má navrhovanou účinnost 1.5.2015. Výše citovaná vyhláška a ŘPB se ruší...
Kdo budete někam psát, neshazujte své podání odkazem na v podstatě neaktuální předpis. Je to škoda.
Pistolka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pistolka » úte dub 07, 2015 7:39 am

bomba píše:
Pistolka píše:

Ty myslíš, že zákaz tebou popisovaného volného kotvení pro plavidla podléhající evidenci a povolení pouze pro plavidla nepodléhající evidenci něco změní :D
Koukni se na MRK co tam chystají za monstra s varhanama na přídích do "tuny" naše slavné Carp teamy a rozluč se s klidem,který na Lipně vládl :hmm: :hmm:

No asi nezmění , když nebudou kontroly ... Rybáři na břehu bydlí taky a teď budou i na vodě ... Klid už nečekám ...
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » úte dub 07, 2015 9:04 am

Jardo - trošku jsem surfoval, ale bez výsledku; je ten návrh někde k přečtení?

Dík, P.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte dub 07, 2015 9:23 am

Dával to sem Charlie:

Charlie píše:Zatím je to ještě tady: https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9RDHXFWO

Zpět na