Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř čer 17, 2015 11:56 am

Dnes jsem mel rozhovor s redaktorem z Ceskokrumlovskeho deniku, ktery planuje napsat dva clanky ohledne zakazu nocniho kotveni a take o tom povoleni motoru na Lipne.
Stale zive tema :good:

Jinak musim podekovat Felixovi a Dzordzovi za tu schuzku s ministrem, kterou inicioval mistopredseda poslanecke snemovny Jan Bartosek.
Doufejme, ze se podari MD konstruktivni dohoda s MZe a MZP.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv čer 18, 2015 2:45 pm

Před zhruba dvěma týdny jsem požádal o pomoc jednoho poslance z našeho obvodu. Teď jsem od něj měl telefon, kterým mi potvrdil aktuální stav - ze strany MDČR ochota znovu vyhlášku otevřít a zákaz nočního kotvení řešit. Více Martinovi a Felixovi mailem.

Pavel.

Jo, záznam z vystoupení Felixe je na odkazu ČT - Studio 6, ale musíte si navolit datum 11.6. a popojet s časem zhruba na 141. minutu.

A ještě jedna věc - včera jsem se vrátil z Orlíku. Projel jsem jej prakticky od hráze po Podolsko, na mnoha místech jsou staré cedule "P" s dodatkovou tabulkou "Stání povoleno se souhlasem správce toku" (dodnes tedy nevím, kde si mám požádat o povolení, chci-li tam zakotvit na jednu noc ... - Povodí, či Správa přehrady Orlík ?), přibyly na mnohých místech cedule "P" s tabulkou "Max. 24" nebo "Max. 48 hodin", ale občas jsem si nebyl jistý, zda si z jachtařů někdo nedělá srandu či něco horšího. Ale cedule tam umístěné vypadají naprosto autenticky, jen to místo je "poněkud nešťastné" . Jedno takto označené místo je snad 1 km od hráze proti vodě na P břehu na špici mezi zátokami u kempu Popelíky, kde v obou zátokách jsou maríny s moly, ale na kamenité a strmé špici mezi zátokami, kde je vymezených asi 20 m na kotvení cedulemi "P", tak tam bych někdy chtěl vidět někoho, jak tam zakotví.
Podobně je to u nyní opravovaného Žďákovského mostu, kde je vyhrazeno stání na L břehu asi 50 m proti proudu kousek od mostu. Na tom rovném břehu, místo aby vyhradili stání o dalších 50 m dál v zátoce. Navíc prakticky téměř nad tímto místem dnes traktory těžkými sbíječkami bourají mostovku (to je kravál, když to spustí), takže tam zakotvit, tak si beru na hlavu přílbu a uzavírám vysokou pojistku na sebe i loď ...

Pavel.
Naposledy upravil(a) Pavel63 dne čtv čer 18, 2015 4:58 pm, celkem upraveno 1 x.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv čer 18, 2015 4:03 pm

Pavel63 píše:Projel jsem jej prakticky od hráze po Podolsko, na mnoha místech jsou staré cedule "P" s dodatkovou tabulkou "Stání povoleno se souhlasem správce toku" (dodnes tedy nevím, kde si mám požádat o povolení, chci-li tam zakotvit na jednu noc ... - Povodí, či Správa přehrady Orlík ?),
Pavel.

Tyhle cedule se krátkodobého kotvení vůbec netýkají, ty se týkají dlouhodobého kotvení (dá se v těch místech vyřídit molo, či bójka) a žádost se podává na Povodí Vltavy.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pát čer 19, 2015 2:26 pm

Otazka na Orlikare a Slapaky trochu z jine strany: jaka z nove oznacenych mist jsou vhodne umistena (pokud vubec)?
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pát čer 19, 2015 2:56 pm

To místo v Bukovanské zátoce (levý břeh asi v půlce mezi hrází a Radavou) celkem ujde, i když uvnitř zátoky by bylo lépe.
Každopádně docela chybí místa u kempů a hospod. Rád si některé večery zajdu na večeři (na Radavu, na Vír, na Tvrz), dám si k tomu pivo, a pak už se mi nechce nikam přejíždět. Navíc jíst ve spěchu, aby se nesetmělo, to není dobré na žaludek...

149,60-149,65 L E.5 Stání povoleno max. 48 hodin
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » pát čer 19, 2015 4:18 pm

:) Teď je to nastavené tak,že místo večeře si můžeš zajet na Radavu akorát na oběd a to jedno pivko k tomu.Potom už musíš tak 3 hodinky čekat aby jsi nic nenafoukal a poslušně se dále přemístit na trestanecké kotviště(jelikož kotvit tam je většinou za trest)A můžeš závidět kamarádům kteří se navečer právě vypravili do hospody a přemýšlet jak by bylo pěkné si s nimi popovídat kdyby někteří nebyli volo.é.Jo a mezi tím si také můžeš změřit stojnou výšku aby jsi nakonec nemusel za pár let loď spálit a kupovat s vyšší kajutou :)Rekreační plavba se ubírá mílovými kroky kupředu,děkujeme naši zákonodárci :x
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bernau1 » pon čer 22, 2015 10:19 pm

Pravděpodobně nové plavidlo určené ke kontrole zákazu nočního kotvení :(

https://www.youtube.com/watch?v=JLXf_UYOJ2s
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bernau1 » úte čer 23, 2015 6:52 pm

Ahoj,za chvíli v hlavních zprávách na Primě o povolení spalovacích motorů na Lipně.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » úte čer 23, 2015 8:33 pm

Tak nevím, Prima - ona je Prima, pak je Prima Cool a Prima Family - netuším, kterou stanici měl kolega na mysli. A jelikož nejsem televizní maniak, ani netuším, která ta Prima vlastně má večer zprávy.

Nicméně na ČT1 byla dnes shodou okolností taky reportáž o plavbě se spalovacími motory na Vranově. Kdo to viděl, tak mi dá asi za pravdu, že u nás je legislativní Kocourkov. Jestliže zástupci státních orgánů se nemůžou dohodnout na tom, zda pro danou nádrž (Vranov) daná vyhláška (46/2015) platí nebo ne, tak jak se pak v tom našem legislativním guláši má vyznat běžný smrtelník?
Státní plavební správa totiž tvrdí, že pro Vranov vyhláška platí a tudíž je tam možný provoz se spalovacími motory podle této vyhlášky. Naopak tuším Povodí tvrdí, že pro Vranov vyhláška neplatí, protože je to vodárenská nádrž a tudíž je tam zvláštní režim. A pak se má člověk řídit platnými zákony ...

Pavel.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » úte čer 23, 2015 9:02 pm

věcná: Vranovská přehrada NENÍ vodárenská nádrž. Tyto jsou taxativně vyjmenovány ve "Vodním zákoně". Pouze má ochranné pásmo vodního zdroje 1. stupně.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » úte čer 23, 2015 9:50 pm

To Ferdas:

Díky za upřesnění. Já jsem tam viděl na záběru, že je tam ochranné pásmo, mluvilo se něco o ochraně vody - tak díky za upřesnění. To je asi tedy důvod, proč na Vranově se může aspoň koupat, zatímco na Víru ne.

Pavel.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » čtv črc 02, 2015 10:47 am

Vyhláška 46/2015 nás nadzvedla pro nedemokratický a hlavně neopodstatněný paušální zákaz nočního kotvení.
Ale tato vyhláška je paskvil i z pohledu jejího hlavního zamýšleného účelu - povolit plavbu na motory.

Zcela hloupě je ve vyhlášce uvedeno omezení na 10 kW.

Proč hloupě :

1. Motory se po celém světě vyrábí ve výkonových řadách. Nenajdete přívěsnou Yamahu , Mercury .. s výkonem 10 kW.
Jak uživatel vodní plochy , může s přívesným motorem využít vyhláškou povolený výkon ?
Na co ten neštastník, který vyhlášku vytvářel, cílil s těmi 10kW ? Že by si popletl kW s HP ?

2. Ve výkladu MD k této vyhlášce je uvedeno
Bude se plout ...nejčastěji s motory 2 až 5 HP. Půjde o pomalou, klidnou a tichou plavbu malých člunků a pramiček, které nedělají díky nízké hmotnosti téměř žádnou vlnu, nehlučí ...
Bohužel autoři této věty, ač jsou úředníci pro oblast plavby, nemají zkušenosti s plavbou. Popluje-li 10 km rychlostí nová kajutová loď se zabudovaným motorem, běžícím na volnoběh , ze břehu motor neuslyšíte. Popluje-li 5km/h loďka s novým přívěšákem 2,5 HP naplno vytočeným bude to velice hlučné.

3. Obecně regulace plavby výkonem motoru úchylnost. Často zde na fóru hledáme příměry v automobilové dopravě .
Představme si, že místo omezení rychlosti ve městě na 50km/h, budeme mít předpis, že se ve městě může použít automobil o max. výkonu 20kW a mimo město libovolný výkon.
Kdyby toto někdo z ministerstava dopravy z oboru silniční dopravy prosazoval, tak ho odvezou do blázince .
Ale z téhož ministerstva jiný úředník zajistí, že si máte koupit jeden motor na přehradu v Čechách a jiný větší na moře, aby vás to o dovolené neodfouklo . A tento úředník nejde do blázince, ale do banky pro výplatu.

4. Poslední poznámka, či spíše zkušenost s aplikací vyhlášky. Při přistávání s plachetnicí, ke mě připlul policejní člun a vyhrkl dotaz : jaký máte výkon motoru? To že neumí pozdravit je problém jeho rodičů. To že neví, že plachetnice nemá podle vyhlášky při přistávání omezení výkonu je problém jeho náčelníka. Když jsem za dvě hodiny za bezvětří bez plachet plul na motor a tentýž policista vyhrkl dotaz proč nemám vytažený kužel, (plachty byly srolované na ráhně), tak to už máme problém všichni. Nekompetentní úřad, který tvoří vyhlášky, doplňuje nekompetentní orgán, který dodržování kontroluje.

A tak jsem si vzpomněl na starý vtip o policii . Víte proč se jim říká orgáni ? Protože se pro to žádný slušnější výraz nanašel. Tím jsem si ulevil a pluji dál.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » úte črc 07, 2015 10:48 am

Minulý týden jsem byl pár dnů s rodinkou na Orlíku. Kotvili jsme a zůstávali i na noc na různých místech, většinou mimo vyhrazená kotviště, stejně jako další lodě.
Loď SPS jsme viděli jen jednou a to v sobotu v Podskalí, na tradiční akci prezentace záchranných složek. Od majitele jedné z půjčovny lodí jsme se dozvěděl, že s nimi mluvil o zákazu.
Prý skutečně nebudou postihovat nikoho za porušení zákazu, pokud k tomu nebudou mít závažný důvod, jako například bezohledné rušení nočního klidu atp.
Takže pobyt na vodě byl v pohodě, pouze jednou večer, když jsme si dělali malý ohýnek na pláži a pekli buřty, tak k nám přišla lesní stráž.
Dva šli po břehu a jeden na pramičce s motorem po vodě. Upozornili nás na zákaz ohně 50m od lesa, informovali o výši pokuty a jelikož jsme byli slušní a připravili si i kyblíček s vodou k uhašení, tak nám dovolili si buřty dopéct a odjeli k dalším ohýnkům na druhé straně. Ptali jsme se, zda můžeme grilovat a pak si třeba do grilu přihodit trochu dřeva..na to odpověděli, že je zakázaný pouze otevřený oheň...čili gril ano.
Byli jsme se podívat i na vyhrazená místa pro noční kotvení pod Žďákáčem a naproti Orlíku. Zřejmě to myslel někdo jako parodii a ironický výsměch zákazu, jinak si to nedokážu vysvětlit.
Obě místa jsou pro kotvení naprosto nevhodná. Pod Žďákáčem může něco spadnout z výšky a je tam děsnej rambajs od zbíječek a naproti Orlíku by se zase loď roztříštila o skály, protože kotva je tam k ničemu. O romantice radši nemluvím... Přikládám pár fotek...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bernau1 » úte črc 07, 2015 6:18 pm

Já se ještě ke Ždákováku nedostal,ale koukám,že na té první fotce je zakázán vstup dolu ze schodů i po břehu.A nám asi jako z vody v těch místech nic nehrozí :x
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » úte črc 07, 2015 6:28 pm

No, v případě pancéřované paluby a dodržování nošení ochranné přílby spolu se špunty do uší ...

Pavel.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte črc 07, 2015 9:44 pm

Poslanec Bendl měl dnes schůzku s ministrem Ťokem, aby se nechal informovat o postupu ve věci zrušení zákazu. Díky Romanovi Veselému jsem mohl být u toho, takže první jednání s MZe a MŽP má být 22. 7. a zástupci petičního výboru by na něj měli být pozváni. Předmětem zřejmě bude jednak dohoda, že nic jiného než zákaz nočního kotvení se ve vyhlášce měnit nebude, především že se nebude sahat na seznamy vod, kde je povolena/zakázána plavba se spalovacími motory (tlaky jsou ze všech stran), jednak předběžné zjišťování, zda se nezměnil názor MZe na nutnost nějaké regulace kotvení, a pokud se nezměnil, zda se lze shodnout na návratu k původnímu znění, případně ještě rozšířenému ze 24 na 48 hodin. Tož uvidíme.
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod mirzik » úte črc 07, 2015 10:17 pm

Tak zatim to vypada pozitivne :)
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » stř črc 08, 2015 9:07 pm

Clouseau, tak jsem koukal na tvoje fotky a je to teda síla. Tam bych nezakotvil přes den ani gumák. I kdyby tam bylo dno, kde by kotva držela, tak by mě zajímalo kolik lodí by na tom kousku mohlo tak kotvit. Jenom na kotvě tak jedna, kotva břeh tak dvě až tři. Jelikož je takových míst údajně na Orlíku deset, tak mi vychází, že reálně nocovat může mimo domovské kotviště 10-30 lodí. To je v sezóně docela málo. :?
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » stř črc 08, 2015 9:37 pm

Já už jsem to psal někde výš, nedávno jsem byl na Orlíku a projel jsem jej od hráze po Podolsko. A některá místa označená na kotvení jsou ke kotvení naprosto nevhodná až technicky nemožná. Např. na špici mezi dvěma zátokami asi 1 km před hrází VD Orlík na pravém břehu je strmý skalnatý svah, je předpoklad, že stejně strmě padá dolů i dno pod vodou. Tam je prakticky technicky vyloučené zakotvit, protože vzhledem k hloubce a doporučeného násobku délky řetězu by to loď nafouklo daleko na břeh. A pokud bych chtěl loď umístit ke břehu a přivázat k něčemu na břehu, nemám za co ji uvázat, nehledě na to, že by bouchala přídí o skálu (něco jiného je vyvázat ji přídí ke břehu v případě písčitého dna).

Podobně je tomu rovněž na P břehu asi 0,5 km proti proudu od zámku Orlík, obdobná situace je u Žďákovského mostu - pár desítek m proti proudu na L břehu. Přitom v prvním i posledním případě musím nutně mít pocit, že si z jachtařů buď někdo dělá srandu, nebo je naprosto problematikou kotvení nepolíben, protože je to vždy na nechráněném místě, kde by na noc zakotvil (pokud by to technicky šlo) jen úplný blbec. Přitom vedle je zátoka, kde by kotvení bylo naprosto o něčem jiném. Prostě mi zůstává rozum stát a nechápu. Ale možná jsem úplně blbý já.

Pavel.
MacHine
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod MacHine » čtv črc 09, 2015 10:51 am

Mám podobné zkušenosti, prakticky všechna koncentrační parkoviště na Orlíku jsou nechráněná a alespoň z mého pohledu nebezpečná.
Skalní břeh má i P mezi Nevězicemi a Peklem.
Zkusmo jsem projížděl kolem P naproti zámku a v místě, kde bych potenciálně házel kotvu, jsem měl na sonaru 21 metrů.
Kolík by se tam "možná" dal zatlouct, ale minimálně 10 m od vody. Vyvázání na tak dlouhých lanech je samozřejmě risk a potenciálně skalní dno rádo "žere" kotvy.
Takže si myslím, že Povodí prostě splnilo požadavek nadřízeného orgánu stylem na blbý požadavek, blbá odpověď, případně takovýto o vlku a koze.
Ještě díky všem, kteří i nadále neustávají a tlačí věc dále :good:
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » čtv črc 09, 2015 12:36 pm

Dnes mi přišla odpověď z MD na můj dotaz ohledně nočního kotvení z 19.května...
Obrázek
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » čtv črc 09, 2015 1:19 pm

Mám stejný text pouze se starším datumem, zasláno mailem, asi 14 dní. Napsal jsem jim stejný dotaz. No, hlavně aby se podařilo na tom jednání zvítězit lidskému rozumu. Asi určitě je dobře, že to dostávají (nebo dostali) z více stran, v tomto směru o tom plácat u piva v hospodě je jako stěžovat si na lampárně. Skutečně určitě pomohlo psát na odpovědná místa a chtít vysvětlení, rozporovat a vyvracet uváděné nesmyslné důvody a vyvolat interpelace a jednání kompetentních lidí. Ještě jednou za to patří velký dík Felixovi a dalším, kteří se v tomto směru osobně angažovali.

Pavel.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon črc 20, 2015 8:13 pm

Ve středu ráno bude první jednání mezi MD, MZe a MŽP o legislativním otevření vyhlášky a způsobu, jak změnit současný zákaz kotvení. Pokud neprojde úplné zrušení, budeme za petiční výbor navrhovat návrat k původnímu stavu s tím, že stání mimo vyhrazená místa by bylo povoleno nikoliv na dřívějších 24, ale na 48 hodin vcelku (prostě na dvě noci).
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » pon črc 20, 2015 9:11 pm

Felixi, kromě toho, že držím palce, tak ještě jedna věc. Podle toho, jak se bude jednání vyvíjet, tak případně můžete použít argument, že některá vyznačená kotviště jsou naprosto nepoužitelná - viz např. na Orlíku na špici mezi zátokami u Popelíků (asi 1 km od hráze proti proudu na P břehu), nebo skoro naproti zámku Orlík (opět na P břehu) a další. Tam prostě není technicky možné zakotvit, u strmého skalnatého břehu to prostě nejde. Byla o tom zmínka v tomto vláknu o něco výš, i ode mne.

Pavel.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » úte črc 21, 2015 6:30 am

Pavel63 :můžete použít argument, že některá vyznačená kotviště jsou naprosto nepoužitelná

Tady se úřad chytil do vlastní pasti. Aby garantoval bezpečné kotviště z pohledu poklesu hladiny vytvořil nepoužitelné kotviště z pohledu kotvení.
Ono se špatně dá suplovat rozhodnutí konkrétního plavce na konkrétní lodi za konkrétních podmínek.

Bude-li mít stále někdo na MD problém s manipulací hladiny, při které by hrozilo následné nasednutí rekreačních lodí, ať Povodí předpokládané pohyby hladiny prezentují na internetu, kde si to lze přes telefon načíst.

Jinak držím palce .

Zpět na