zdvořilostní vlajka, union jack

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

zdvořilostní vlajka, union jack

Příspěvekod lynx » pon srp 08, 2011 9:55 am

topik vznikl oddělením od reportáže Z Irska do Chorvatska bez peněz. Vilma

Stryček Bidlo tam napsal :Britská státní vlajka nemá na lodi co pohledávat.
Pokud majitel lodi není členem několika exkluzivních anglických jachtařských klubů, které mají svolení britské Admirality používat modrou vlajku, což v tomto případě nepředpokládám, má být na zádi britské plachetnice vyvěšena vlajka Red Ensign.
Tatáž vlajka se používá i jako vlajka zdvořilostní.

Ahoj,
ještě se používá White Ensign. Nesou ho lodi, na jejichž palubě je někdo z královské rodiny.

Ale to, že se Red Ensign používá i jako vlajka zdvořilostní, jsem nevěděl. Kdybych se loni dostal na Shetlandy, dopustil bych se nezdvořilosti, protože bych pod sálingem měl Union Jacka. :hmm:
Člověk se pořád učí ... :)
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod terrier » pon srp 08, 2011 2:12 pm

lynxi není náhodou bílá vlajka používaná válečním námořnictvem? a pokud je na lodi někdo z královského rodu tak by na nejvyšším stěžni měla vlát jejich státní vlajka ale s úplnou jistotou to nevím, mohu se mýlit.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon srp 08, 2011 3:33 pm

Podle Wikipedie platí obojí:
http://en.wikipedia.org/wiki/White_Ensign
:)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon srp 08, 2011 3:51 pm

Já tu problematiku znám jen potud, pokud jsem doposud potřeboval. Tudíž vím, že běžné jachty které potkávám, nesou red ensign.
Leč tato diskuze se spoustou protichůdných informací mě přiměla podívat se na internet (a jde to).
Kromě zmiňované červené je samozřejmě ještě modrá a bílá.
Blue ensign - smějí nést pouze členové UK Shipping Register a nikdy se nesmí použít bez příslušné klubové vlajky.
White ensign - mohou plout pouze členové Royal Yacht Squadron

Námořní - vojenská vlajka vypadá takto:
Obrázek

A vlajka královské rodiny (jedna ze dvou) je tato:
Obrázek

Je základní pravdou kvůli které celá diskuze začala, že Union Jack byl někdy od r. 1630 omezen pouze na královské lodě a mám dojem že od r. 1716 se přestala na lodích používat úplně. Byly tam ještě nějaké mezi období...

Jestli jsem správně četl, mělo by to být takto.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon srp 08, 2011 6:00 pm

Vzniklo to historicky, kdy byly tři válečné flotily a každá měla svou barvu vlajky.
V současné době zjednodušeně řečeno bílá vlajka patří na válečnou loď, modrá na pomocnou loď válečného námořnictva a červená obchodnímu loďstvu. Jachtaři spadají pod obchodní loďstvo.
Na každou stopu délky lodě by měl být jeden palec délky vlajky.
Pak je samozřejmě hafo dalších variant, i pro jachtaře, jako třeba modrá vlajka pro vybrané kluby (je jich asi 30), modrá vlajka s nějakým znakem (tu smí mít asi 50 klubů), a pak jsme na jaře viděli na Solentu pod levým sálingem různé i bílé vlajky se znaky, což ovšem bylo použito jako vlajka klubová. Angličani se v tom asi vyznají, já znám jen základy. A základem je, že Union Jack na loď nepatří, běžná britská civilní loď má mít Red Ensign a ta se také používá jako zdvořilostní vlajka.
Ale… Třeba Francouzi, co jsme potkali, připluli (jako my) na Channel Islands s Red Ensign. Ovšem jak jsem teď po tom koukal, tak ostrovy Jersey, Guernsey a Alderney mají každý vlastní vlajku (taky mají na každém vlastní libry, mimochodem), které se v anglických jachtařských obchodech prodávají i jako zdvořilostní vlajky, takže možná jsme mohli být i zdvořilejší. Čert ví.
Slyšel jsem o příhodě, kdy na Faerách lodi přes noc u nábřeží ufikli dánskou zdvořilostí vlajku i s lankem od sálingu, protože oni přece nejsou žádní Dánové, oni jsou Faeřané a mají vlastní vlajku svých ostrovů.
skipper
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod skipper » pon srp 08, 2011 8:30 pm

Myslím si, že uzrála doba k vytvoření nového vlákna s tématikou "union jack", kam by se tato diskuse přesunula s reportáží už to moc nesouvisí.

:mad:
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » úte srp 09, 2011 7:35 am

myslíš si to správně, odděleno
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Re: zdvořilostní vlajka, union jack

Příspěvekod JaOCZ » úte lis 03, 2015 10:59 pm

Dovolím si trochu oživit staré téma.

Britové jako námořní velmoc to mají s vlajkami krásné a složité :)

Pokusím se začít od začátku (podle významnosti) , snad na nic nezapomenu. Pokud budou někde chyby, prosím o úpravu a opravu :)

1) Royal Standads - vlajka vládnoucího monarchy

Má přednost před vším. Podle prastaré knihy United Service Journal z roku 1833 platí, že v případě, kdy monarcha nebo člen královské rodiny vstoupí na palubu, je stáhnuta jakákoliv jiná vlajka a vyvěšen Royal Standards. Jestli to platí i nyní, to netuším :).

2) Union flag

Vlajka Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (UK).

1200px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png
1200px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png (12.59 KiB) Zobrazeno 12080 x

Na lodi ji užívá výlučně Royal Navy, když je loď zakotvena v přístavu. Vlajka je umístěna na přídi, na tzv. "jackstaf". Proto se pro tuto vlajku vžilo označení Union Jack. Teoreticky tedy vlajka UK je Union flag, ale běžně se užívá označení Union Jack, ať je umístěna na suchu či vodě.

Jestliže loď pluje, tak nikdy není vyvěšena.

3) Ensign

A nyní to začíná být zajímavé. V podstatě rozlišujeme 3 ensing. White ensign, Blue ensign, Red ensign. Začnu od White ensign, která je nejvýznamější.

Obecně platí, že Ensign může být vyvěšen jen na moři (netuším, jak je to na řekách v UK). V některých případech je možné vyvěsit ensign i na souši. Jsou na to ale přesná pravidla.

a) White ensign

White.png
White.png (7.49 KiB) Zobrazeno 12080 x

Nesou jí tyto plavidla:

- válečné lodě Royal Navy
- lodě tzv. Trinity House (více zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_House ), jestliže je na palubě vládnoucí monarcha
- lodě soukromého jachtařského klubu Royal Yacht Squadron - tento nejprestižnější klub je oprávněn nést White ensign na základě oprávnění Admirality z roku 1829

b) Blue ensign

Blue.png
Blue.png (6.14 KiB) Zobrazeno 12080 x

Tady je to ještě složitější :)

Oprávnění nést Blue ensign mají:

- vládní organizace (např. Sea Cadet Corps, Royal Air Force Yacht Club, atd.)
- lodě některých klubů - musí být k tomu speciální zmocnění Admiralitou. V některých případech mohou nést tuto vlajku jen někteří členové
- vládní lodě zámořských teritorií

Některé státy Commonthweath mají vlajku, která vychází z Blue ensign, aniž by ovšem byly Blue ensign :)

Aby v tom nebyl zmatek, tak velice často je v modrém poli umístěn ještě nějaký znak.

c) Red ensign

Původně vlajka britského válečného námořnictva (17. století). Poté se stala vlajkou britského obchodního loďstva. Následně všech soukromých britských lodí, pokud nemají právo White nebo Blue ensign.

Jako zdvořilostní vlajku (courtesy flag) v britských teritoriálních vodách se vyvěšuje vždy Red ensign, nikdy se nevyvěšuje Union flag.

Ještě pro trochu zmatení, ve vodách Channel Islands (Normandské ostrovy - Jersey, Guernsey) se nevyvěšuje jako courtesy flag Red ensign, ale vlajka toho kterého ostova. Jsou to tzv. Crown Denpendencies a nejsou částí UK - více zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Crown_dependencies

I loď plující pod britskou vlajkou musí provést celní odbavení a vyvěsit Q vlajku.

Pokud kterýkoliv stát má zvlášní námořní vlajku (a to má většina přímořských států), tak by měla být jako courtesy flag vyvěšena právě tato námořní vlajka. Nicméně mnoho států to nepraktikuje. Např. USA má svou ensign pro civilní jachty, přesto se užívá ať již jako vlajka lodě nebo courtesy flag standardní vlajka USA.

Toť asi vše co vím k britským vlajkám.

Dobrý vítr

Honza

PS: zdrojů je na netu hodně, kromě tety Wiky a strejdy Gůgla třeba zde: http://www.luxe-motor-kei.co.uk/documen ... nsigns.pdf

Oficiální protokol pro britskou vlajku je zde: https://www.flaginstitute.org/pdfs/Flyi ... ingdom.pdf
x15th
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod x15th » stř lis 04, 2015 8:59 pm

Jen dodam ze Blue Ensign vyvesuji i lode na kterych veli dustojnik Royal Navy Reserve. Tzn. i jejich soukrome lode.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv lis 05, 2015 4:11 pm

Máš pravdu. Mají to s tím Blue Ensign dost komplikované. Do výčtu jsem ještě neuvedl Sky Blue Ensign, kterou má RAF (a některé RAF jachtařské kluby) :) .

Jinak právo mít Blue Ensign má klub a člen klubu může požádat, aby mu bylo na jeho jachtě umožněno nést Blue Ensign.

Prostě krásné tradice :)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte bře 22, 2016 10:54 am

lynx píše:[

Ale to, že se Red Ensign používá i jako vlajka zdvořilostní, jsem nevěděl. Kdybych se loni dostal na Shetlandy, dopustil bych se nezdvořilosti, protože bych pod sálingem měl Union Jacka. :hmm:

Já nevím :?

Někde jsem četl, alespoň mám ten pocit, že se užívá místní vlajka Shetland obdobně jako na Faerských ostrovech, Gotlandu, nebo Helgolandu.
Jistý jsem si tím však nejsem. Možná někdo fundovaný nám to řekne, jak by to mělo být v těchto autonomních a podobných územích...

I tak ale v shopu už tyto vlajky mám.
Tak až tam popluješ příště máš ji tady:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2481
I další podobné:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2480
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2478
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2479
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte bře 22, 2016 11:50 am

Libor píše:... se užívá místní vlajka Shetland obdobně jako na Faerských ostrovech, Gotlandu, nebo Helgolandu

U toho Helgolandu jsem si toho teda úplně nevšiml :-( Já, jako holandská loď jsem vystavil zdvořilostní něměckou. Němci nevystavovali nic, berou to již za své. Tak že by zase nějaká ostuda?
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte bře 22, 2016 12:08 pm

Libor píše:
lynx píše:[

Já nevím :?

Někde jsem četl, alespoň mám ten pocit, že se užívá místní vlajka Shetland obdobně jako na Faerských ostrovech, Gotlandu, nebo Helgolandu.
Jistý jsem si tím však nejsem. Možná někdo fundovaný nám to řekne, jak by to mělo být v těchto autonomních a podobných územích...

I tak ale v shopu už tyto vlajky mám.
Tak až tam popluješ příště máš ji tady:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2481
I další podobné:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2480
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2478
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2479

Jenom odvozuji:

Shetland jsou součástí Spojeného království Velké Británie, takže by se měla jako zdvořilostní vlajka vyvěstit asi Red Ensign. Na rozdíl od Chanel Islands nebo Island of Man, které jsou Crown dependencies a mají svou vlastní vlajku.

Níže přikládám fotku vyvěšování Union Jack na válečné lodi.

H.

IMG_7382.PNG
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte bře 22, 2016 12:17 pm

JaOCZ píše:Níže přikládám fotku vyvěšování Union Jack na válečné lodi.

No, ale vlajka na přídi znamená něco zcela jiného. Je to správné místo pro vlajku národnosti posádky, zpravidla motorových lodí. Zdvořilostní se vyvěšuje na pravobok.

Jinak, jak jsem se díval na fotky, tři německé lodě měly vystavenu jako zdvořilostní korektní vlajku Helgolandu. Ostatní nic. Takže jem tam asi udělal skutečně ostudu. Možná jsem neměl mít raději nic. Alespoň, že je polovina cesty je kolem Německa :-)
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte bře 22, 2016 12:23 pm

Err: nikoli, bavime - li se o Britskem namornictvu a pravidlech jedine poradne namorni velmoci v dejinach i soucasnosti :)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte bře 22, 2016 12:54 pm

To jsem nevěděl. Dá se to někde uceleně načíst?
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte bře 22, 2016 12:59 pm

Treba tady: http://www.rya.org.uk/SiteCollectionDoc ... RT%20I.pdf

Nebo v odkazech, ktere jsem uvadel.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte bře 22, 2016 1:08 pm

err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte bře 22, 2016 1:11 pm

Děkuji. Ale rychlým pohledem jsem našel také pouze starboard jako to správné místo. Příď jsem tam nenašel.

THE COURTESY FLAG POSITION
The third most important position is the upper outer starboard flag halyard on the main mast
spreaders; most yachts only have one starboard halyard and this will be your signal station (see
diagram). In general outer halyards are senior to inner halyards and in multi spreader sailing
yachts the higher spreaders, the more senior it is.
Naposledy upravil(a) err_ dne úte bře 22, 2016 1:14 pm, celkem upraveno 1 x.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte bře 22, 2016 1:12 pm

A tady je to komplet, konecne jsem to nasel. Ty dva predchozi odkazy mozno smazat:

http://www.jdyachts.com/rya/Flag%20Etiquette.pdf
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte bře 22, 2016 6:32 pm

Máš pravdu. Dohledal jsem si tu příď. Sice u Američanů, ale šlo mi o to uspořádání. Volně řečeno se na příď vystavuje, pokud loď němá stěžeň ani alespoň silnou anténu, která by vlajku unesla.

Pokud by to někoho zajímalo, je to zde:
http://www.usps.org/f_stuff/etiquett.html#honoring-o-n-flags

Zpět na