Registrace lodi v Holandsku
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
Re: Registrace lodi v Holandsku
Je to vsechno jedna pani povidala ... a asi to nebude uplne pravda. Tim by byly nejspis uspesne zalovatelne obe strany. Jednou jsi obcanem EU, tak ti tezko muze nekdo odmitnout registraci po splneni podminek. Ale chapu, ze v CR napred znevyhodni a zpoplatni, co jde a pak se snazi vsechny, co utekli a na takove podminky nepristoupili nejakym zpusobem donutit vyuzivat sluzeb uradu, ktery by jinak nemel opodstatneni.
Je to hnus, velebnosti.
Spis by se mely zminene urady uchazet o prizen lidi stejnymi nebo vyhodnejsimi podminkami jako jsou ty v zahranici. Dokud to tak nebude, co naplat.
Ja sam jsem chtel mit ceskou vlajku. Tak nejak jsem pres vsechny nesvary porad hrdym obcanem Ceske republiky. Ale abych kazde 4 roky platil vylet technikovi tam, kde budu mit zrovna lod, nebo platil kazdy rok nesymbolickou castku za vlajku, potykal se s jakymkoli radiovym povolenim a resil tvrdsi zakony, nez ma jakakoli namorne vyspela zeme ... to tedy opravdu ne.
Sice prituhuje i v tom Holandsku, ale porad se to neda srovnat. Nyni uz sice platim za VHF licenci s MMSI a ATIS (more / vnitrozemi) 31 EUR, ale mam pristup na portal a vse si resim on-line. Kazde dva roky nova karticka s registraci. Bezproblemove mi uznali RYA VHF a kdyz jsem to vyrizoval, komunikovali mailem bez nutnosti cehokoli dalsiho. Take s ohledem na muj rodny jazyk mi poslali presny postup, co kde zakliknout a jak se tam vubec dostat. Step-by-step. Svedl by to kazdy.
Registraci na lod mi pomohl broker. Sice byla draha, ale uz je davno z pohledu poplatku za pravo vlajky a technice a pod. zaplacena. I nekolikanasobne. A velkou registraci ti nemuze jen tak nekdo odmitnout, pokud mas kotviste v NL. Zapisujes se do rejstriku nemovitosti a je to totez, jako kdyz si Holandan kupuje na Lipne chatu. Take jej bezproblemove zapisi do rejstriku nemovitosti.
Myslim, ze u nas mame jen jeden kvalitni a dobry zakon. A to je Zakon o zbranich. Ale i tu osamelou vlastovku ceka nejspis v blizke budoucnosti zniceni nasimi odborniky na zakony ... nebo na lizani neci prdele.
Je to hnus, velebnosti.
Spis by se mely zminene urady uchazet o prizen lidi stejnymi nebo vyhodnejsimi podminkami jako jsou ty v zahranici. Dokud to tak nebude, co naplat.
Ja sam jsem chtel mit ceskou vlajku. Tak nejak jsem pres vsechny nesvary porad hrdym obcanem Ceske republiky. Ale abych kazde 4 roky platil vylet technikovi tam, kde budu mit zrovna lod, nebo platil kazdy rok nesymbolickou castku za vlajku, potykal se s jakymkoli radiovym povolenim a resil tvrdsi zakony, nez ma jakakoli namorne vyspela zeme ... to tedy opravdu ne.
Sice prituhuje i v tom Holandsku, ale porad se to neda srovnat. Nyni uz sice platim za VHF licenci s MMSI a ATIS (more / vnitrozemi) 31 EUR, ale mam pristup na portal a vse si resim on-line. Kazde dva roky nova karticka s registraci. Bezproblemove mi uznali RYA VHF a kdyz jsem to vyrizoval, komunikovali mailem bez nutnosti cehokoli dalsiho. Take s ohledem na muj rodny jazyk mi poslali presny postup, co kde zakliknout a jak se tam vubec dostat. Step-by-step. Svedl by to kazdy.
Registraci na lod mi pomohl broker. Sice byla draha, ale uz je davno z pohledu poplatku za pravo vlajky a technice a pod. zaplacena. I nekolikanasobne. A velkou registraci ti nemuze jen tak nekdo odmitnout, pokud mas kotviste v NL. Zapisujes se do rejstriku nemovitosti a je to totez, jako kdyz si Holandan kupuje na Lipne chatu. Take jej bezproblemove zapisi do rejstriku nemovitosti.
Myslim, ze u nas mame jen jeden kvalitni a dobry zakon. A to je Zakon o zbranich. Ale i tu osamelou vlastovku ceka nejspis v blizke budoucnosti zniceni nasimi odborniky na zakony ... nebo na lizani neci prdele.
Ahoj
je možné někde dohledat informaci o neuznávání ICP v Maďarsku?
V červenci se chystám po Dunaji do Černého moře a mám právě pouze Holandské ICP.
Dnes jsem dostal potvrzení (pouze emailem) od http://www.yachtregistration.company, že na jejich ICP mohu bez problémů plout v mnou uvedených státech (Austria, Slovakia, Hungary, Romania, Bulgaria, Greece, Croatia, Slovenia and Italia).
je možné někde dohledat informaci o neuznávání ICP v Maďarsku?
V červenci se chystám po Dunaji do Černého moře a mám právě pouze Holandské ICP.
err_ píše:Napr. Madari ICP neuznavali nikdy. A ICP bylo vzdy omezeno vyhradne na EU.
Dnes jsem dostal potvrzení (pouze emailem) od http://www.yachtregistration.company, že na jejich ICP mohu bez problémů plout v mnou uvedených státech (Austria, Slovakia, Hungary, Romania, Bulgaria, Greece, Croatia, Slovenia and Italia).
Ahoj,
četl jsi, jak tato registrace funguje? Víš, že se někdy zakládají fiktivní firmy, na které se to registruje? A máš nějak zjištěno, zda nebudeš pak muset danit v NL nebo zda nejsi společníkem ve firmě se stovkou spolumajitelu a tím pádem má každý poměrnou část tvé lodě? Řešil jsi insolvenci někoho z nich?
Co se tyce informace o neuznani ICP v H, napsal bych přímo tam. Neuznavali to jako doklad o technické způsobilosti. S tím, že to je jen potvrzení o majiteli. Což mají správně. Je to ale informace stará 5 let a mohlo se něco změnit.
četl jsi, jak tato registrace funguje? Víš, že se někdy zakládají fiktivní firmy, na které se to registruje? A máš nějak zjištěno, zda nebudeš pak muset danit v NL nebo zda nejsi společníkem ve firmě se stovkou spolumajitelu a tím pádem má každý poměrnou část tvé lodě? Řešil jsi insolvenci někoho z nich?
Co se tyce informace o neuznani ICP v H, napsal bych přímo tam. Neuznavali to jako doklad o technické způsobilosti. S tím, že to je jen potvrzení o majiteli. Což mají správně. Je to ale informace stará 5 let a mohlo se něco změnit.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
err píše:
To myslíš vážně když:
Střelba v nemocnici na Vinohradech: Pacient postřelil dva další, co s ním byli na pokoji
Pacient oddělení hematologie postřelil další dva pacienty. Úplné katastrofě zabránily sloužící sestry. V sobotu v podvečer jeden z postřelených pacientů (†65) zraněním podlehl.
Asi to sem nepatří že, err
To myslíš vážně když:
Střelba v nemocnici na Vinohradech: Pacient postřelil dva další, co s ním byli na pokoji
Pacient oddělení hematologie postřelil další dva pacienty. Úplné katastrofě zabránily sloužící sestry. V sobotu v podvečer jeden z postřelených pacientů (†65) zraněním podlehl.
Asi to sem nepatří že, err
Vždy se najde nějaky hlupák. Mimochodem, tenhle dotaz k tomu nemá taky daleko. Je to komplexní a je třeba to tak hodnotit, pokud k tomu máš tedy alespoň nějaký předpoklad. Doufám, že jsi alespoň držitelem zbrojaku a že ten zákon včetně směrnic máš důkladně nastudován a tvé znalosti jsou prověřený státní zkouškou. Také doufám, že se v rámci vzdělávání stykas s jinými držiteli zbrojních průkazů z jiných zemí a že podmínky srovnavate čisté v rámci praxe, nikoli na základě jedna paní povídala.
Pokud by tak tomu nebylo, myslím, že netusis o čem mluvíš.
Pokud by tak tomu nebylo, myslím, že netusis o čem mluvíš.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
err_ píše:Ahoj,
Keď som mal loďku registrovanú v Nemecku, tak tiež boli pindy že to nie je doklad o technickej kontrole, tak som išiel u nás na plavebku a požiadal som o technickú kontrolu, stálo to tuším 10 eur, na 5 rokov, vydali doklad s štátnym znakom SR a krásnou gulatou pečiatkou a mal som potvrdenie pre maďarských mudrlantských policajtov.
Pavle prepáč, ale tiež nemusíš reagovať na všetko a zaplevelovať vlákno, ak cítiš utkvelú potrebu reagovať, tak je tu možnosť poslať súkromnú správu, alebo založ nové vlákno v tlachárni o zbrojáku v ČR, o strelbe a zabití a podobne. Tam to prebereme, ale tu prosím nie.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Denis, Tvůj komentář asi nepatří mě ale err.
- vili69
- návštěvník fóra
- Reputace: 28
Obnovuji vlákno s aktuální informací o prodloužení ICP v NL.
Zdá se, že zatím všechno při starém. Aktuálně to řeší organizace watersportverbond, prodloužení na dva roky 33EUR, pro Holanďana dále bez omezení. Pro neholanďana je nutný zástupce v NL. Já to řeším právníkem, platím za tuto službu 50EUR za dva roky. Žádost mám podanou a zatím nevykukují žádné problémy.
Vili.
Zdá se, že zatím všechno při starém. Aktuálně to řeší organizace watersportverbond, prodloužení na dva roky 33EUR, pro Holanďana dále bez omezení. Pro neholanďana je nutný zástupce v NL. Já to řeším právníkem, platím za tuto službu 50EUR za dva roky. Žádost mám podanou a zatím nevykukují žádné problémy.
Vili.
- vili69
- návštěvník fóra
Dnes mi přišlo nové ICP na další dva roky, takže info pro ostatní: prodloužení dopadlo dobře, bez jakéhokoliv problému. Pro nás je nutný zástupce v NL. Nicméně v ICP už není vyplněno "flag: NL" jako kdysi, ale "flag: not applicable" a na zadní straně je m.j. i upozornění, že tento doklad nezakládá právo plavby pod vlajkou NL. Takže v tuto chvíli je mi záhadou, na co to ICP pro neholanďana vlastně je, pokud se tento neholanďan rozhodne opustit vody NL. Můj názor je ten, že asi jediná jistá nezpochybnitelná NL registrace bude pouze přes jejich kadaster.nl.
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Kamarád to teď podniká, zatím mu mailem přišlo předschválení, má se dostavit osobně....
Dokaze me nekdo odpovedet jake doklady od lodi potrebuji k jeji registraci v holandsku ? Dale pak na kolik takova registrace prijde, popripade cena jejiho prodlouzeni po dvou letech. Vsechny firmy ktere tuto registraci sprostredkovavaji chteji zhruba 10 tis. a kazde prodlouzeni 5tis. Hodne tady pisete, ze to vyjde na par korun, radove desitek eur. Dale pak zda jde takto registrovane plavidlo, casem prihlasit do CR. Mam plavidlo od ktereho se ztratily holand. doklady, mam ceskou kupni smlouvu od firmy a holand. jmeno lodi a cislo. Vsechny origo. stitky na lodi jsou. Motor mam novy zakoupen v CR. Jsem v tomto zacatecnik a nevim co stim. Neumi to tady nekdo zaregistrovat? Dekuji a omlouvam se jestli jsem se zeptal blbe na pro Vas samozrejmou vec.
- vili69
- návštěvník fóra
Shrnu informace, které jsem psal ve více příspěvcích výše, ať je to přehledně na jednom místě. Budu předpokládat, že občan ČR koupil v NL motorovou loď a chce ji tam přihlásit. Nebudu předpokládat žádné jiné varianty. Pak jsou v zásadě dvě možnosti:
a) plnohodnotná celosvětově uznávaná registrace pod NL vlajku. Loď je označena a zapsána do NL registru (www.kadaster.nl). Řekl bych, že je to ekvivalent našeho katastru nemovitostí, holanďani tam zapisují m.j. i lodě. Ta pak pluje pod NL vlajkou. Cena - dle mého odhadu vyšší stovky EUR až nějaký tisíc EUR podle úrovně objednané služby. Sám za sebe mám zkušenost, že pokud neumíš výborně anglicky nebo aspoň průměrně holandsky, nech se zastoupit, nestojí to za ty nervy. Jsou potřeba nabývací doklady k lodi, kopie pasu, plná moc k zastupování. Bez zastoupení to nelze udělat na dálku, loď někdo potřebuje zkontrolovat a hlavně označit.
b) omezená registrace (časově vždy na dva roky s možností prodloužení a s platností v EU - pokud se pletu, opravte mě). Pro občana ČR je povinný nějaký zástupce v NL - fyz. nebo právnická osoba. Asi proto, aby tě holanďani v případě průšvihu nemuseli nahánět a měli kontakt doma. Jsou nutné nějaké nabývací doklady k lodi (kupní smlouva), ze kterých se do žádosti opíšou parametry - rozměry, motor, v.č. domovský přístav apod. Tato registrace primárně slouží k tomu, aby se holanďani mohli něčím prokázat, pokud vyjedou s lodí za hranice do země, kde je třeba mít nějaký "papír". Oni to totiž sami doma nepotřebují. Dále pak kopie pasu a v případě zastoupení (vřele doporučuji) pak plná moc. Samotná registrace pak spočívá ve vyplnění a zaslání žádosti a zaplacení cca 22 EUR (plus mínus, každý rok o trochu více). Nikdo nic nechodí ověřovat, jde to udělat i na dálku. Další eura platíš za ev. zastoupení a taky za to, že ti někdo dělá zástupce (pokud to není kámoš). Na takto registrovanou loď by se mělo (v minulosti to tak bylo) pohlížet jako na loď holandskou a v případě, že s ní dojedeš do ČR by i SPS měla požadovat vybavení které je povinné v zemi původu, tedy v NL. Tak mi to osobně sdělili i na SPS pár let zpět. Píšu "mělo by se", protože cca rok zpět přestali na ICP registraci vyplňovat kolonku "vlajka" (bylo tam NL, teď je prázdná) a přibyla tam věta, že tato registrace rozhodně nezakládá právo na plutí pod vlajkou NL. Zatím se ke mě ale nedonesla zpráva, že by nějaký úřad (třeba SPS) z tohoto důvodu změnil praxi.
Uf, doufám, že je to všechno.
a) plnohodnotná celosvětově uznávaná registrace pod NL vlajku. Loď je označena a zapsána do NL registru (www.kadaster.nl). Řekl bych, že je to ekvivalent našeho katastru nemovitostí, holanďani tam zapisují m.j. i lodě. Ta pak pluje pod NL vlajkou. Cena - dle mého odhadu vyšší stovky EUR až nějaký tisíc EUR podle úrovně objednané služby. Sám za sebe mám zkušenost, že pokud neumíš výborně anglicky nebo aspoň průměrně holandsky, nech se zastoupit, nestojí to za ty nervy. Jsou potřeba nabývací doklady k lodi, kopie pasu, plná moc k zastupování. Bez zastoupení to nelze udělat na dálku, loď někdo potřebuje zkontrolovat a hlavně označit.
b) omezená registrace (časově vždy na dva roky s možností prodloužení a s platností v EU - pokud se pletu, opravte mě). Pro občana ČR je povinný nějaký zástupce v NL - fyz. nebo právnická osoba. Asi proto, aby tě holanďani v případě průšvihu nemuseli nahánět a měli kontakt doma. Jsou nutné nějaké nabývací doklady k lodi (kupní smlouva), ze kterých se do žádosti opíšou parametry - rozměry, motor, v.č. domovský přístav apod. Tato registrace primárně slouží k tomu, aby se holanďani mohli něčím prokázat, pokud vyjedou s lodí za hranice do země, kde je třeba mít nějaký "papír". Oni to totiž sami doma nepotřebují. Dále pak kopie pasu a v případě zastoupení (vřele doporučuji) pak plná moc. Samotná registrace pak spočívá ve vyplnění a zaslání žádosti a zaplacení cca 22 EUR (plus mínus, každý rok o trochu více). Nikdo nic nechodí ověřovat, jde to udělat i na dálku. Další eura platíš za ev. zastoupení a taky za to, že ti někdo dělá zástupce (pokud to není kámoš). Na takto registrovanou loď by se mělo (v minulosti to tak bylo) pohlížet jako na loď holandskou a v případě, že s ní dojedeš do ČR by i SPS měla požadovat vybavení které je povinné v zemi původu, tedy v NL. Tak mi to osobně sdělili i na SPS pár let zpět. Píšu "mělo by se", protože cca rok zpět přestali na ICP registraci vyplňovat kolonku "vlajka" (bylo tam NL, teď je prázdná) a přibyla tam věta, že tato registrace rozhodně nezakládá právo na plutí pod vlajkou NL. Zatím se ke mě ale nedonesla zpráva, že by nějaký úřad (třeba SPS) z tohoto důvodu změnil praxi.
Uf, doufám, že je to všechno.
- vili69
- návštěvník fóra
Když se tak znova dívám na tvůj příspěvek - chceš tu loď teda přihlásit v NL (podle první věty) anebo u nás (podle poslední)?
Chci nebo nechci, moc na vyber nemam, budu muset v NL, protoze SPS me pul roku tvrdi, ze s kupni smlouvou jakou mam, bez origo NL technicaku musi na lodi udelat plavebni zkousku a nejakou ravizi plavidla. Az sem je to dobry, protoze lod byla evidentne registrovana v NL a prodana do CR asi pred tremi lety, jen se ktomu uz pul roku nemaj a nejak se jim do toho nechce. Alespon me to tak pripada. Proto potrebuju nekoho, kdo se vte tzv. male registraci vyzna, nebo ji umi udelat. Faktem je, ze poplatky co nabizi p. Straka se me zdaj dost premrstene. Ten zakladni cca.10tis dobry, urcite stim ma nejakou praci, ale kazdy dva roky 175 eur se me zda dost, zvlast, kdy Vy se tady vsichni bavite o uplne jinych castkach. Potreboval bych nekoho, kdo malou registrci delal, ma ji, nebo nejlepe ji udelat umi. Na co me zatim nikdo nedokazal odpovedet, zda me po dvou letech, kdybych to teda evetuelne chtel, vezme SPS na ten NL technicak do evidence v CR. Dale pak mam informaci, ze kdyz ti tam lod zaregistruje holandan na sve jmeno, nemusi registraci kazde dva roky obnovovat. Je vsak dobre sepsat snim overenou kupni smlouvu, kdyby se snim neco stalo. Za odpovedi a nazory predem dekuji.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Všetko nájdeš tu: https://www.watersportverbond.nl/onze-s ... ederlander
Prihlásenie: 33.- EURO, Predlženie: 33.- EURO, odhlásenie: 12,60 EURO
Použi google translator a krásne sa to dá prečítať. Keby si to nezvládol, skús prečítať moje staršie príspevky. Píšem tam ako som prihlasoval, ako som odhlasoval a následne prihlásil doma.
Prihlásenie: 33.- EURO, Predlženie: 33.- EURO, odhlásenie: 12,60 EURO
Použi google translator a krásne sa to dá prečítať. Keby si to nezvládol, skús prečítať moje staršie príspevky. Píšem tam ako som prihlasoval, ako som odhlasoval a následne prihlásil doma.
- vili69
- návštěvník fóra
Po nějaké době chci oživit toto vlákno. Dnes mi přišla z NL informace od Watersportverbond (organizace zajišťující ICP registrace), že Itálie oznámila, že již nebude uznávat ICP registrace jako doklad původu. Je to určitě špatná zpráva, kterou bude muset zájemce o případnou malou NL registraci brát v úvahu.
Ahoj, urcite jde o uznani puvodu? Neni to vztazeno spise k technickemu stavu?
Mimochodem, hned za Italii je zmineno i Portugalsko. naopak Madarsko, ktere ICP neuznavalo jej jiz uznava.
Dulezite presto je to, co zde opakuji jiz nekolik let a cemu nejak nemuzete verit:
Een ICP is uitdrukkelijk geen bewijs van nationaliteit en registratie ,zoals de zeebrief, en geeft niet het recht de Nederlandse vlag te voeren.
Goole prelozi nejak takhle:
ICP výslovně není dokladem o státní příslušnosti a registraci, jako je námořní dopis, a nezakládá právo pod holandskou vlajkou.
Pokud nejsi Holandan, je ti ICP uplne k nicemu.
Mimochodem, hned za Italii je zmineno i Portugalsko. naopak Madarsko, ktere ICP neuznavalo jej jiz uznava.
Dulezite presto je to, co zde opakuji jiz nekolik let a cemu nejak nemuzete verit:
Een ICP is uitdrukkelijk geen bewijs van nationaliteit en registratie ,zoals de zeebrief, en geeft niet het recht de Nederlandse vlag te voeren.
Goole prelozi nejak takhle:
ICP výslovně není dokladem o státní příslušnosti a registraci, jako je námořní dopis, a nezakládá právo pod holandskou vlajkou.
Pokud nejsi Holandan, je ti ICP uplne k nicemu.
- vili69
- návštěvník fóra
V mailu přišlo m.j. toto:
'Inmiddels kunnen wij bevestigen dat in Italië het ICP niet langer wordt geaccepteerd als bewijs van eigendom van een pleziervaartuig.'
což je přeloženo jako:
"Nyní můžeme potvrdit, že v Itálii již není ICP přijímán jako doklad o vlastnictví rekreačního plavidla."
'Inmiddels kunnen wij bevestigen dat in Italië het ICP niet langer wordt geaccepteerd als bewijs van eigendom van een pleziervaartuig.'
což je přeloženo jako:
"Nyní můžeme potvrdit, že v Itálii již není ICP přijímán jako doklad o vlastnictví rekreačního plavidla."
Na strankach je i to Portugalsko. Nicmene to znamena, ze je zpochybnen samotny ucel tohoto dokladu, coz bylo prave prokazani vlastnictvi.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Od 1.3.2021 platí nové podmínky, které tuto registraci Čechům de facto znemožňují. Tato registrace bude umožněna jen holandským občanům, či občanům jiného státu v Holandsku prokazatelně žijícím déle než 5 let. Žádost musí být podána fyzicky přímo majitelem lodě, není možné, aby byl tento zastupován prostředníkem. Loď také není možné registrovat na firmu. Při registraci je nutná fotodokumentace lodě a pro lodě postavené po roce 1998 i registrační číslo HIN. Také cena registrace bude výrazně zvýšena.
Takže máte-li vaši loď registrovanou pod ICP, počítejte s tím, že po skončení platnosti registrace (2 roky) vám nebude prodloužena.
Zdroj: Watersportverbond a Ministerstvo infrasktruktury a vodního hospodářství Nizozemského království
Takže máte-li vaši loď registrovanou pod ICP, počítejte s tím, že po skončení platnosti registrace (2 roky) vám nebude prodloužena.
Zdroj: Watersportverbond a Ministerstvo infrasktruktury a vodního hospodářství Nizozemského království
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 35
Holandsko bylo do teď něco jako únik do normálního světa, kde byrokracie takřka neexistuje i když se to poslední léta taky plíživě zhoršovalo. Prý i po intervenci, kdy delegace pražských úředních šimlů zařehtala až v Holandsku.
Teď už nezbývá, než se nato buďto úplně vykašlat a nebo se brodit smrdutou bažinou tuzemských úřadů se vší buzerací a nesmyslnými poplatky...
a to prosím nejsou nadávky, jen konstatování

Teď už nezbývá, než se nato buďto úplně vykašlat a nebo se brodit smrdutou bažinou tuzemských úřadů se vší buzerací a nesmyslnými poplatky...
a to prosím nejsou nadávky, jen konstatování

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Nezoufejme, porad ve svete budou liberální státy. Treba Liberie...
Ja sleduji vyvoj v Liberlandu.

-
- moderátor
- Reputace: 234
Teda nevím, ale neděláte z registrace v ČR zbytečně velký divadlo? Píšu o vnitro vodách. První registrace někdy 1976, když to začalo znova. Od té doby dalších cca pět lodí a nebylo zásadnějšího problému. Mám-li vše ok, tak není čeho se bát. Navíc nevím proč bych měl zahodit Českou fangli a dát jinou, jedno jakou. Jsem Čech.
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Registrace na SPS je v pohodě. Problém je ale technická když máš loď mimo ČR. Je jedno jestli plaveš v Holandsku, nebo Chorvatsku.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 35
Libor píše:Nezoufejme, porad ve svete budou liberální státy. Treba Liberie...![]()
Vize je to neotřelá. Byl bys první, kdo se dožaduje na Liberijském konzulátu registrace plavidla .
Za hrst dolarů by to určitě šlo.