nájemní kapitán, legislativa, podnikání...dotaz
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- hlawa
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
nájemní kapitán, legislativa, podnikání...dotaz
Ahoj. Nevíte někdo, jaké jsou podmínky, když se najímá kapitán? Co kapitán potřebuje ...živnostenský list? Jaká živnost?
Samozřejmostí jsou zkušenosti a kapitánský průkaz. Jde mi o tu "podnikatelskou stránku"
Konkrétně.....mám chorvatské papíry, mám potencionální klientelu a chci je vozit po lokalitách ve Středozemním moři (ne Chorvatsko). Nechci to dělat na "černo", ale odvádět daně atd.
Určitě je vás tu spousta kapitánů, kteří se nechávate najímat. Jak to kdo řešíte?
Dík za odpovědi. Pokud se to tu už někde rozebíralo, tak se omlouvám, asi málo hledám.
Zdraví Martin
PS: toto je dotaz, ne reklama
Samozřejmostí jsou zkušenosti a kapitánský průkaz. Jde mi o tu "podnikatelskou stránku"
Konkrétně.....mám chorvatské papíry, mám potencionální klientelu a chci je vozit po lokalitách ve Středozemním moři (ne Chorvatsko). Nechci to dělat na "černo", ale odvádět daně atd.
Určitě je vás tu spousta kapitánů, kteří se nechávate najímat. Jak to kdo řešíte?
Dík za odpovědi. Pokud se to tu už někde rozebíralo, tak se omlouvám, asi málo hledám.
Zdraví Martin
PS: toto je dotaz, ne reklama
Nejsem s tím placením daní až tak aktivní, ale pro tyto účely něco zřízené mám. Když na to někdo chce doklad, nebo na školení chorvatských adeptů. To dělám na IČO.
Nemám teď přístup k dokladům, ale je to nevázaná živnost a mám tam spoustu služeb občanům, školící činnost a kdoví co ještě. Ani jsem to tehdá nezkoumal.
Nemám teď přístup k dokladům, ale je to nevázaná živnost a mám tam spoustu služeb občanům, školící činnost a kdoví co ještě. Ani jsem to tehdá nezkoumal.
- hlawa
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
mno, ja byl dneska na živnostenským uřadě, nejprve to chtěli dát jako živnost volnou pod cestovní ruch, ale nakonec jim to vrtalo hlavou a v podstatě mě poslali pryč s tím ať si prostuduju zákon o námořní plavbě č.61/2000 Sb. No a z toho moc chytrej nejsem.
Měl by jsem to jako plnohodnotný zaměstnání, celoroční, bez jinýho dalšího příjmu, tak proto to tak řeším. Dík
Měl by jsem to jako plnohodnotný zaměstnání, celoroční, bez jinýho dalšího příjmu, tak proto to tak řeším. Dík
- pecho
- aktívní jachtař
živnost
2 Hlawa, asi jak to píše Baharis, moc bych se s tím nepáral, - školící činnost, - poradenská činnost, - zprostředkovatelská činnost,
apod. teď mě zrovna nic dalšího nenapadá
Zdraví Pecho
apod. teď mě zrovna nic dalšího nenapadá

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 417
Přesně tak, jak píše Pecho.
Pokud od Tebe někdo bude chtít fakturu, tak ho nebude zajímat na co přesně máš ŽL, důležité je mít IČO.
Živnostenský úřad bude zajímat, abys platil daně, měl na vše doklady (
) a aby na případných fakturách/stvrzenkách nebyl předmět plnění úplně odlišný od toho, na co máš ŽL.
Pokud od Tebe někdo bude chtít fakturu, tak ho nebude zajímat na co přesně máš ŽL, důležité je mít IČO.
Živnostenský úřad bude zajímat, abys platil daně, měl na vše doklady (

- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Baharis píše:Že je jachting sport, to je zajímavá myšlenka. Ale asi máš pravdu Zvíře, na tom se můžeme shodnout.
Jen by mě zajímalo, jakou to sportovní akci organizuju, když provážím rodinku po Mediterranemu. Já bych to zařadil spíše do těch služeb občanům.
Vidieť že si bol v skaute a nie medzi turistani.

Hlawa, a ako to chceš robiť celoročne? Chceš jazdiť pre čartrovku, alebo chceš jazdiť na vlastnej lodi? To je dosť dôležité. Ja som to na Živnostenskom pred časom riešil a musím povedať že úspešne.
- Zvire30
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
a kdybys je vzal na vylet na kole ? mě je to v podstatě jedno, jen vim že člověk u kterýho
jsem dělal chovatský papíry se tim živí a je má na to tento živnosťák ( pořádání sportovních akcí )
Výhoda tohoto řešení je že je velmi široké, do organizace "pořádání" patří vše ! od dopravy až po péči o zakazníky.
hledal jsem v definicích a podle mě se hodí tyto:
Od 1.7. 2008 jsou všechny níže uvedené živnosti, které dříve byly označovány za volné živnosti, převedeny pod novou živnost, která nově zní : "Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona"
71. Provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu
Nabízení, prodej a zprostředkování prodeje jednotlivých služeb cestovního ruchu a organizování, nabízení a zprostředkování prodeje kombinací jednotlivých služeb cestovního ruchu, vyjma prodeje zájezdů. Jednotlivými službami cestovního ruchu se rozumí zejména zabezpečení dopravy, ubytování, stravování, průvodcovských služeb, prodeje a rezervace letenek, prodeje a rezervace železničních a autobusových jízdenek včetně místenek, prodeje a rezervace lodních lístků včetně kajut, zprostředkování víz, nabídky a prodeje balneologických služeb za účelem relaxace a rekondice, nabídky a prodeje sportovních aktivit za účelem relaxace a rekondice - například jízda na koni, půjčování kol a dalších sportovních potřeb, pobyt ve fitcentrech, zprostředkování a zajištění účasti na sportovních a společenských akcích a zprostředkování prodeje dalších služeb spojených s rekreací, odpočinkem a služebním, obchodním jednáním. Doprovázení skupiny osob nebo jednotlivců, při němž je v jazyku podle jejich výběru poskytován výklad o kulturním a přírodním dědictví země. Výklad obsahuje zejména informace o kultuře (historické, umělecké, archeologické, folkloristické, etnologické, gastronomické a podobně), životním prostředí (geologické, přírodní, klimatické a podobně), jednotlivých lokalitách (historických, průmyslových, městských centrech a podobně), místech (muzea, kostely a podobně) a oblastech (turistických regionech, krajích a podobně). Zajištění dalších nezbytných činností spojených s doprovodem skupiny osob nebo jednotlivců, vedením a kontrolou itineráře, zajištěním programu, obstaráním základních informací během cesty, včetně praktických informací vztahujících se k místu pobytu, a poskytováním základní pomoci doprovázeným osobám.
74. Provozování tělovýchovných a sportovních zařízení a organizování sportovní činnosti
Zabezpečování provozu tělovýchovných zařízení a zařízení sloužících k regeneraci a rekondici (například atletických a zimních stadionů, tělocvičen, plaveckých bazénů, koupališť, fit-center) a jejich pronajímání k bezprostřednímu použití spotřebiteli k provozování sportovní a tělovýchovné činnosti a k regeneraci a rekondici. Při provozování tělovýchovných zařízení a zařízení pro regeneraci a rekondici kromě výše uvedených činností i činnosti spojené s poradenstvím a metodikou nabízené služby. Organizování a pořádání sportovních soutěží a činnosti sloužící podpoře a propagaci sportu. Činnost agentů a agentur zastupujících výkonné sportovce za účelem zajištění účasti na sportovních soutěžích a podobně. Činnost výkonných sportovců, případně rozhodčích, provozovaná samostatně a za účelem dosažení zisku.
Obsahem činnosti není poskytování tělovýchovných služeb (činnost trenérů) ani činnost amatérských výkonných sportovců.
jsem dělal chovatský papíry se tim živí a je má na to tento živnosťák ( pořádání sportovních akcí )
Výhoda tohoto řešení je že je velmi široké, do organizace "pořádání" patří vše ! od dopravy až po péči o zakazníky.
hledal jsem v definicích a podle mě se hodí tyto:
Od 1.7. 2008 jsou všechny níže uvedené živnosti, které dříve byly označovány za volné živnosti, převedeny pod novou živnost, která nově zní : "Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona"
71. Provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu
Nabízení, prodej a zprostředkování prodeje jednotlivých služeb cestovního ruchu a organizování, nabízení a zprostředkování prodeje kombinací jednotlivých služeb cestovního ruchu, vyjma prodeje zájezdů. Jednotlivými službami cestovního ruchu se rozumí zejména zabezpečení dopravy, ubytování, stravování, průvodcovských služeb, prodeje a rezervace letenek, prodeje a rezervace železničních a autobusových jízdenek včetně místenek, prodeje a rezervace lodních lístků včetně kajut, zprostředkování víz, nabídky a prodeje balneologických služeb za účelem relaxace a rekondice, nabídky a prodeje sportovních aktivit za účelem relaxace a rekondice - například jízda na koni, půjčování kol a dalších sportovních potřeb, pobyt ve fitcentrech, zprostředkování a zajištění účasti na sportovních a společenských akcích a zprostředkování prodeje dalších služeb spojených s rekreací, odpočinkem a služebním, obchodním jednáním. Doprovázení skupiny osob nebo jednotlivců, při němž je v jazyku podle jejich výběru poskytován výklad o kulturním a přírodním dědictví země. Výklad obsahuje zejména informace o kultuře (historické, umělecké, archeologické, folkloristické, etnologické, gastronomické a podobně), životním prostředí (geologické, přírodní, klimatické a podobně), jednotlivých lokalitách (historických, průmyslových, městských centrech a podobně), místech (muzea, kostely a podobně) a oblastech (turistických regionech, krajích a podobně). Zajištění dalších nezbytných činností spojených s doprovodem skupiny osob nebo jednotlivců, vedením a kontrolou itineráře, zajištěním programu, obstaráním základních informací během cesty, včetně praktických informací vztahujících se k místu pobytu, a poskytováním základní pomoci doprovázeným osobám.
74. Provozování tělovýchovných a sportovních zařízení a organizování sportovní činnosti
Zabezpečování provozu tělovýchovných zařízení a zařízení sloužících k regeneraci a rekondici (například atletických a zimních stadionů, tělocvičen, plaveckých bazénů, koupališť, fit-center) a jejich pronajímání k bezprostřednímu použití spotřebiteli k provozování sportovní a tělovýchovné činnosti a k regeneraci a rekondici. Při provozování tělovýchovných zařízení a zařízení pro regeneraci a rekondici kromě výše uvedených činností i činnosti spojené s poradenstvím a metodikou nabízené služby. Organizování a pořádání sportovních soutěží a činnosti sloužící podpoře a propagaci sportu. Činnost agentů a agentur zastupujících výkonné sportovce za účelem zajištění účasti na sportovních soutěžích a podobně. Činnost výkonných sportovců, případně rozhodčích, provozovaná samostatně a za účelem dosažení zisku.
Obsahem činnosti není poskytování tělovýchovných služeb (činnost trenérů) ani činnost amatérských výkonných sportovců.
- Denis
- zkušený harcovník
Ak robíš pre niekoho, tak to môže byť chápané /niekde/ aj ako práca na čierno, bez povolenia v ich krajine. Už sme sa tu raz o tom bavili v súvislosti s Chorvatskom. Ak máš živnostenský list, tak je to iné, nie je to práca-závislá činnosť. Na živnostenskom som ich donútil vystaviť mi živn. list na vedenie plavidla. Mám ho mimo domova,tak ti presnú formuláciu neviem povedať, ale pozriem a napíšem. Podla vedúcej úradu som prvý na Slovensku.
Druhý prípad, ak vlastníš loď a vozíš na nej ludí, to tam už mali naformulované a bežne to vydávajú. Tí čo si odpočítavajú DPH tuto presnú formuláciu používajú, pretože na rozdiel od rôznych požičiavaní a služieb v športovej oblasti je toto daňovým úradom nespochybnitelné.

Druhý prípad, ak vlastníš loď a vozíš na nej ludí, to tam už mali naformulované a bežne to vydávajú. Tí čo si odpočítavajú DPH tuto presnú formuláciu používajú, pretože na rozdiel od rôznych požičiavaní a služieb v športovej oblasti je toto daňovým úradom nespochybnitelné.
- hlawa
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Denis píše:Ak robíš pre niekoho, tak to môže byť chápané /niekde/ aj ako práca na čierno, bez povolenia v ich krajine. Už sme sa tu raz o tom bavili v súvislosti s Chorvatskom. Ak máš živnostenský list, tak je to iné, nie je to práca-závislá činnosť. Na živnostenskom som ich donútil vystaviť mi živn. list na vedenie plavidla. Mám ho mimo domova,tak ti presnú formuláciu neviem povedať, ale pozriem a napíšem. Podla vedúcej úradu som prvý na Slovensku.
majitel lodi je cech, lod je pod ceskou vlajkou, kapitani jsme dva, stridame se, lod se pronajima pouze s kapitanem.
Samozrejme budu rad, pokud mi sem das tu presnou formulaci, ke ktere jsi je donutil

Lod bohuzel (bohudik) na mori nevlastnim, takze to neni muj pripad.
- Bilardos
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
Osobně bych z toho CZ/SK papíru nedělal v tomto případě takovou vědu.
Vybral bych nějakou živnost, která ve volná a umožnila by vystavit objednávající firmě fakturu tak, aby byla pro tu firmu akceptovatelná. Víc bych po tom nepátral a šel cestou nejmenšího odporu.
Druhá věc ale je, že takto podnikáš v HR a tak by možná mohl být problém v tom, že bys měl mít živnost tam.
Nevím k tomu víc, protože jsem po tom nepotřeboval pátrat, tak jen přemýšlím "nahlas".
Vybral bych nějakou živnost, která ve volná a umožnila by vystavit objednávající firmě fakturu tak, aby byla pro tu firmu akceptovatelná. Víc bych po tom nepátral a šel cestou nejmenšího odporu.
Druhá věc ale je, že takto podnikáš v HR a tak by možná mohl být problém v tom, že bys měl mít živnost tam.
Nevím k tomu víc, protože jsem po tom nepotřeboval pátrat, tak jen přemýšlím "nahlas".
- Denis
- zkušený harcovník
Zvire30 píše:denisi to bylo ale počítám na slovensku že jo .
u nás taková živnost neexistuje... aspoň jsem nic
takovýho nenašel.

Ak robíš v zahraničí ako zamestnanec, alebo v obdobnom pracovnom vsťahu, tak s toho môže byť problém. Ale ak robíš bez pracovnej zmluvy tak je problém naozaj. Samozrejme za podmienky že na to úrady prídu, ale bonzáci sú všade, takže možné to je. Ak máš živnostenský, tak môžeš robiť bez problémov všade, treba si len zistiť s ktorými krajinami je zmluva o zamedzení dvojakého zdanenia. Jediný problém môže byť že naše živnostenské nie sú vydávané ako medzinárodné a tak možno preklad s razítkom by bol dobrý.
Ja osobne nevidím žiadny dôvod, prečo by na vedenie plavidla nemohol byť vystavený živ.list. Nie som zamestnanec, beriem za to odmenu a chcem platiť dane a odvody. Nie je zákonný dôvod aby to odmietli. Ja som okrem tohoto argumentoval aj tým, že som vytiahol papiere na vedenie lode a vysvetlil som im že mám úradné skúšky na vedenie malých plavidiel, teda sa ma netýka velká plavba a ak vediem malé plavidlo na čo mám oprávnenie a chcem brať za to peniaze, tak musím s toho platiť dane.
Ničoho sa neboj hlawa, pusti sa do nich a budeš 1. v Čechách

Bola tam s nimi sranda, žiadal som si živnostenský aj na stavba, údržba a oprava lodí. Zo stavbou problém nebol, môžem stavať dokonca tankery, ale opravy robiť nesmiem, lebo nemám výučný list. Dobrá kravina, nie? Po dlhom boji som ich vyargumentoval, že v lodi sa robia opravy nielen motorov, ale trebars aj oprava čalúnenia, nátery, okná a pod. Nakoniec mi dali údržbu lodí, ale bez opráv mechanických častí. Hlavne že tanker stavať môžem.

Zdravím! Koukám že je to už hodně staré téma, ale možná je tedy čas na rozuzlení
Pokud to tu jeste Hlawa nebo kdokoliv z vás sleduje, jak jsi to nakonec vyřešil? Jen mě napadla jedna věc, kterou po takové době asi nema cenu zmiňovat, ale přeci si nedám pokoj. Když v jsi vůdce malého plavidla v Chorvatsku nebo kdekoliv jinde a loď je registrovaná v Česku, měl bys mit české papíry MDČR pokud se nepletu. Jinak k tématu. Taky se zajímám jak docílit toho abych to mohl dělat za úplatu a měl vše legální cestou. Takze hlavně ta část když si půjčim chorvatskou loď od charteru, musím to mit nějakým způsobem podchycené na úřadech v Chorvatsku? A jeste druha věc je, stačí mi na to obyčejné papíry od MDČR nebo chorvatsky "B" ? Protože například RYA (britská společnost a asi nejuznávanější na světe) za tímto účelem vydává speciální doložku.
Pokud jste někdo ochotný se k tématu vrátit, moc vám dekuju

Pokud jste někdo ochotný se k tématu vrátit, moc vám dekuju

- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Smoka píše:Když v jsi vůdce malého plavidla v Chorvatsku nebo kdekoliv jinde a loď je registrovaná v Česku, měl bys mit české papíry MDČR pokud se nepletu. Jinak k tématu. Taky se zajímám jak docílit toho abych to mohl dělat za úplatu a měl vše legální cestou.
Už přes rok je stanovena odpovědnost za to, že se prohlásíš například za skippera: "Kdo se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu, dává tím najevo, že je schopen jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jeho povoláním nebo stavem spojena. Jedná-li bez této odborné péče, jde to k jeho tíži."
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Všechny průkazy velitele jachty vydávané MDČR (A, B, C) opravňují k řízení "námořní jachty".
"Námořní jachta je námořní plavidlo, jehož délka trupu přesahuje 2,5 metru a nepřesahuje 24 metrů, vybavené plachtami nebo motorem nebo obojím"
Toto je citace ze zákona.
Z hlediska průkazů není podstatné, jestli pluješ pro soukromé účely nebo komerčně.
V souladu s tím, co napsal Felix, máš doklad o příslušné kvalifikaci.
V případě komerční činnosti musíš vzít v úvahu další předpisy týkající se podnikání. Viz Baharis a jeho vztah s daňovým poradcem.
Pokud chceš pracovat pro firmu, která vyžaduje další kvalifikaci, musíš splnit požadavky firmy, která Ti předá loď.
RYA vydává speciální doložku pro firmy, které tuto speciální doložku požadují.
Stejně pokud budeš chtít pracovat pro chorvatské firmy jako profesionální skipper, musíš mít kvalifikaci, kterou požadují tyto chorvatské firmy.
"Námořní jachta je námořní plavidlo, jehož délka trupu přesahuje 2,5 metru a nepřesahuje 24 metrů, vybavené plachtami nebo motorem nebo obojím"
Toto je citace ze zákona.
Z hlediska průkazů není podstatné, jestli pluješ pro soukromé účely nebo komerčně.
V souladu s tím, co napsal Felix, máš doklad o příslušné kvalifikaci.
V případě komerční činnosti musíš vzít v úvahu další předpisy týkající se podnikání. Viz Baharis a jeho vztah s daňovým poradcem.
Pokud chceš pracovat pro firmu, která vyžaduje další kvalifikaci, musíš splnit požadavky firmy, která Ti předá loď.
RYA vydává speciální doložku pro firmy, které tuto speciální doložku požadují.
Stejně pokud budeš chtít pracovat pro chorvatské firmy jako profesionální skipper, musíš mít kvalifikaci, kterou požadují tyto chorvatské firmy.