Pojištění kauce - máte někdo zkušenost s plněním?

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Mathesius
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Pojištění kauce - máte někdo zkušenost s plněním?

Příspěvekod Mathesius » čtv říj 01, 2009 1:23 am

Zdravím,

poptávám zkušenosti těch z vás, kdo si kdy pojistili kauci a k pojistné události skutečně došlo. Jak probíhalo jednání s jakou pojišťovnou k čí spokojenosti... a tak.

Díky předem za odpovědi.
Lakomec

pojištění

Příspěvekod Lakomec » čtv říj 01, 2009 9:41 am

Ahoj, já jsem se pojišťoval vždy u Alliance, zprostředkovala to paní Kapičková z Altumare s.r.o.. Měl jsem jednou problém, vichřice vzala luknu, ta se rozbila, a nějaké rozbité dveře v salónu po pádu jednoho člena posádky. Vše bez problémů, od chartrovky jsem si vzal všechny podklady - zápis o škodě, doklad o tom, že mi strhli kauci, kopie lodního deníku, ze které bylo jasné že byla vichřice, správně jsme to naformulovali a do měsíce byly peníze na účtě.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Re: Pojištění kauce - máte někdo zkušenost s plněním?

Příspěvekod Bilardos » čtv říj 01, 2009 10:27 am

Mathesius píše:Zdravím,

poptávám zkušenosti těch z vás, kdo si kdy pojistili kauci a k pojistné události skutečně došlo. Jak probíhalo jednání s jakou pojišťovnou k čí spokojenosti... a tak.

Díky předem za odpovědi.

Ještě bych možná líp formuloval dotaz. Pojistit se dá jak na místě, tak u nás a jak u nás, tak i ve světě je více možností pojištění. Toto všechno pak může zkreslovat výsledek a co u jednoho projde, jiné pojištění krýt nemusí.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv říj 01, 2009 10:38 am

Myslim, že Mathesius má na mysli ten případ, kdy si pojistíš u nás kauci, c chorvatsku urazíš kýl, přijdeš o kauci a pak se snažíš to dostat tady z pojišťovny. Tak jestli to už někdo zažil a jestli peníze z pojišťovny skutečně vyrazil.

OT: já jsem skeptik. Po několika zkušenostech z pojišťovnou (ne jachting) jsem si uvědomil, že pojišťovna tady není od toho, aby peníze vyplácela, ale aby je vybírala. ;)
Mathesius
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mathesius » čtv říj 01, 2009 10:38 am

Díky, Lakomec mi v podstatě odpověděl. Ptám se zejména na zkušenosti z Chorvatskejch vod a na pojištění kauce u pojišťovny, ne na místě. Prostě hodně z nás skládá kauci za charterový lodě, kterou si snažíme pojistit, tak jsem velmi zvědavej na řešení těch pojistnejch událostí. Pojistný je vysoký, spoluúčast taky, tak mě zajímá, jestli když se něco opravdu zgruntu roztříská, zda se z toho taky něco vytříská. Každej rok totiž zvažuju, jestli pojištění kauce vůbec stojí za to...
Mathesius
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mathesius » čtv říj 01, 2009 10:41 am

JardaF píše:Myslim, že Mathesius má na mysli ten případ, kdy si pojistíš u nás kauci, c chorvatsku urazíš kýl, přijdeš o kauci a pak se snažíš to dostat tady z pojišťovny. Tak jestli to už někdo zažil a jestli peníze z pojišťovny skutečně vyrazil.

OT: já jsem skeptik. Po několika zkušenostech z pojišťovnou (ne jachting) jsem si uvědomil, že pojišťovna tady není od toho, aby peníze vyplácela, ale aby je vybírala. ;)

No, to mám na mysli. A s pojišťovnou máš pravdu, jenže když si spočtu, kolik moulové jako já už na tom pojištění zaplatili aniž by došlo k pojistný události, nebylo by zas tak hrozně podezřelý, kdyby čas od času něco vyplatili. Dalo by se to chápat jako občasná reklama nebo charita ;) Ty kauci pojištuješ?
F2
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod F2 » čtv říj 01, 2009 11:06 am

Vedle pojištění kauce, existuje ještě pojištění za škody třetím osobám (modrá karta), když způsobím škodu ne na chartrovaném plavidle ale někomu jinému. Pravděpodobně je na to pojištěna již pronajímaná loď. Má cenu si jako skipper tuto pojistku v připadě chartru uzavírat ?
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv říj 01, 2009 3:10 pm

já jsem jako skipper pojištěn vůči třetím osobám. Pojištění řeší všechny nároky, které by na mě mohli třetí osoby vznést - rozbiju jinou loď,utopím nebo zraním někoho, poškodím půjčenou loď a charterovka po mě bude chtít ušlý zisk za znemožnění dalšího pronájmu, atd..Vše je na rok a stojí to 250 euro.
Mathesius
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mathesius » čtv říj 01, 2009 4:23 pm

F2 píše:Vedle pojištění kauce, existuje ještě pojištění za škody třetím osobám (modrá karta), když způsobím škodu ne na chartrovaném plavidle ale někomu jinému. Pravděpodobně je na to pojištěna již pronajímaná loď. Má cenu si jako skipper tuto pojistku v připadě chartru uzavírat ?

Mám nekvalifikovanej dojem, že pokud nejsi profesionální nebo poloprofesionální skipper (nevím, jak je na tom designer), mělo by stačit vlastní pojištění charteru a ty žádný další nepotřebuješ. Např. Yachtnet má ve smlouvě následující: "Loď a její vybavení jsou pojištěny proti poškození a ztrátám ve výši závislé na typu lodi. Loď má uzavřeno povinné zákonné pojištění odpovědnosti požadované v místě pronájmu vůči třetím osobám." Prostě jako když i půjčíš auto, taky má povinný ručení.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv říj 01, 2009 5:12 pm

no, zatím asi "polo"
pokud budu jezdit párkrát do roka, tak nějaké osobní pojištění nemá smysl. Vem ale katastrofickej scénář - mám na kurzu člověka,který se nějakým způsobem zmrzačí, nebo ještě něco horšího. Budu se z toho zodpovídat jemu, nebo jeho rodině a můžou po mě chtít celkem oprávněně finanční plnění - ušlý zisk po dobu léčby, zajištění sirotků, já nevím co ještě.
Nebo mi například někde v sanprdeli přístavní autority z nějakého mě neznámého důvodu zabaví loď atd.. - řeší to moje pojištovna. Právní asistenci, náhrady škod a tak.
Myslím si,že tohle všechno asi běžné "havarijní" pojištění nebude umět.
pcworker
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pcworker » čtv říj 01, 2009 6:49 pm

Otázka na designera
Ktorá poisťovňa ponúka také poistky ?
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv říj 01, 2009 7:16 pm

Hamburger Yacht - Versicherung
Schomacker Versicherungsmakler GmbH
www.schomacker.de
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod pes » čtv říj 01, 2009 7:36 pm

pojištění právě řeším, uvažuji o www.yacht-pool.sk řeší to nejen pojištění kauce ale i újmy na zdraví a odpovědnost skippera, je to na celý rok, bez ohledu na počet plaveb.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pát říj 02, 2009 10:56 am

designer píše:Vem ale katastrofickej scénář - mám na kurzu člověka,který se nějakým způsobem zmrzačí, nebo ještě něco horšího. Budu se z toho zodpovídat jemu, nebo jeho rodině a můžou po mě chtít celkem oprávněně finanční plnění - ušlý zisk po dobu léčby, zajištění sirotků, já nevím co ještě.

Prave s temi meznimi az katastrofickymi scenari jen doplnim drobnost, na kterou se mozna trosku zapomina. Kazda pojistka ma svuj maximalni limit plneni. Napr klasicke povinne ruceni na auto, ktere mame vsichni ma ten limit jaky ? Priznam se, ze takhle z hlavy nevim .. ale dejme tomu 5mil nebo treba 10milionu. Predstavte si, ze na silnici vlastni vinou rozstrelite na totalku takove Bugatti Veyron. Porizovaci cena 37 milionu. Takze po maximalnim plneni pojistovny v idealnim pripade, vam zbyva poskozenemu doplatit bratru 27 mega. To bude mozna problem :-(

Podobny, ac zdanlive hypoteticky pripad muze nastat i pri pojisteni odpovednosti na lodi. Predstava ze vlastni vinou poslete ke dnu cargoship s nakladem novych Mercedesu je sice teoreticka az smesna, ale k prekroceni limitu maximalniho plneni muze dojit i pri mnohem mensi nehode. I ten priklad se zmrzacenym clenem posadky nebude daleko - pokud je to clovek, ktery do ted bral treba milion rocne tak jeho narok muze velmi lehce tu pojistku "prelezt".
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát říj 02, 2009 12:35 pm

na náklad mercedesů to nestačí, ale na většinu jinejch snad jo - plnění 5mil euro
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pát říj 02, 2009 12:42 pm

Tak to by asi stacit melo :-) Nicmene pokud to chapu dobre, tento docela vysoky limit je v ramci tveho extra pojisteni, o kterem jsi se zminoval, ne ? Ja spis narazel na poznamku, ze klasicka charterovka je uz pojistena a neni treba proto tohle resit. Tam si nejsem jistej s tim limitem ..
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát říj 02, 2009 1:58 pm

neviděl jsem žádnou konkrétní pojistnou smlouvu na loď, takže nevím. Obecně asi budou výše plnění dost vysoké - vzhledem k pořizovacím cenám. To by asi konkrétně mohl zodpovědět někdo z majitelů.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pát říj 02, 2009 2:02 pm

designer píše:neviděl jsem žádnou konkrétní pojistnou smlouvu na loď, takže nevím. Obecně asi budou výše plnění dost vysoké - vzhledem k pořizovacím cenám. To by asi konkrétně mohl zodpovědět někdo z majitelů.

vyse plneni a typ pojistky je v papirech od charterovky ke kazde lodi ... mela by byt.
(a mam pocit, ze sem nekde zadledl i ty podminky)
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát říj 02, 2009 2:18 pm

nezkoumal jsem smlouvy, máš asi pravdu. Zítra se podívám a dám vědět.
Lakomec

pojištění

Příspěvekod Lakomec » pát říj 02, 2009 11:10 pm

Ještě k tomu pojištění, já nikdy neměl to co píše designer. To je vyšší liga. Já jsem každý rok v řecku dva měsíce, mám jednu loď a jedno pojištění kauce. Stojí to cca 4 tis Kč, ale nikdy jsem to nezařizoval. Úplně nejjednoduší je na jakékoli pobočce Allianz pojišťovny - já to měl u ní - si vyžádat návrh smlouvy na pojištění kauce, tam se dočtete všechny podmínky a uvidíte, jestli je to to, co potřebujete. Ta pojistka řeší jen to, že když vám někdo veme kauci pro něco, co je jasně uvedeno ve smlouvě, tak vám pojišťovna kauci zaplatí, mínus spoluúčast. To je vše, nic víc nečekejte
Pidzej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

ještě k Chorvatsku

Příspěvekod Pidzej » ned říj 04, 2009 9:16 am

můžete mi někdo vysvětlit co by se dělo kdyby se někomu z posádky (Čechovi ) něco stalo loď charterovaná v chorvatsku velikost větší než 12m. Já oprávnění české "C" kde je jasně napsáno že můžu mít loď do délky max 12m......, ale dle ministerstva pomorstva je jeho platnost v Chorvatsku jako "B" .......

V podstatě mi to jejich "překroucení" oprávnění nesedí...????
Pidzej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

pojstka kauce pro Lakomce

Příspěvekod Pidzej » ned říj 04, 2009 9:18 am

jen dotázek kolik pijišťovnas platila v případě tý lukny a dveří... teda jestli chceš sumu sdělit.. a kolik stála pojistka kauce a kolik byla spoluúčast.. díky..
Lakomec

pojišťovna

Příspěvekod Lakomec » pon říj 05, 2009 1:58 pm

Dle ceníku Lewmar mi chartrovka strhla za luknu, na dveřích jsme se domluvili s dealerem Bavaria. Bylo to celkem cca 700 EUR. Spoluúčast byla myslím 10%, měl jsem to pojištěno na 1500 UER, takže jsem přišel o 150 EUR
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

dotaz

Příspěvekod pecho » pon říj 05, 2009 2:11 pm

Lakomče a nemělo být těch 10% ze skutečné škody tj. 700 eur tedy bys měl přijít o 70 eur, protože takhle kdyby ses dal pojistit já nevím na kolik třeba na 10000 eur, tak bys musel platit 1000 eur i když byla škoda menší? Zdraví Pecho :?
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pes » pon říj 05, 2009 2:37 pm

to Lakomec
pokud loď na 4 týdny po sobě bere asi Allianz jako jeden charter tak to ještě jde, kauce 1500 EUR pak stojí pojistit 4160 Kč, spoluúčast je, dle mě, fixní 3200 Kč. Pojištěny nejsou poškození spinakeru,plachet, ztráta dingy, motor na dingy atd. Na druhou stranu nejsou prý z pojištění vyjmuty regaty. Při dalším charteru je nutno se znovu pojistit.

Pojištění "polo"jak zmiňuje "designer" je asi celoroční pojištění bez ohledu na počet charterových plaveb www.yacht-pool.sk jedná se :
1) pojištění škod na jiných lodích (jako povinné ručení) do 5 mil EUR za 97,- EUR
2) úrazové pojištění pro skippera a posádku (invalidita 155.000EUR, záchrana, uzdravení 60.000EUR, úmrtí 77.000EUR) za 42 EUR
3) pojištění kauce do 1550 EUR za 162 EUR, spoluúčast 5% nejméně však 50 EUR. Z pojištění je vyjmut pouze motor a převodovka nic víc. Samozřejmě jsem tam volal a výslovně se ptal na plachty, spinaker !!, fendry, dingy, motor dingy, takeláž - toto vše je dle informací pojišťovny opravdu pojištěno. Celkem tedy 301 EUR. Pří pár plavbách do roka mi to připadlo výhodnější a tak jsem ho zvolil. Praktické zkušenosti s proklamovanou ochotou plnit však nemám.
Zdraví pes

Zpět na