Baharis píše:Jenom abych si udělal obrázek. Můžete prosím sdělit, kdo z diskutujících vlastní průkaz MD-ČR?
Jako že koho se přímo týkají ty obtěžující pětileté obstrukce?

no tak me to fakt obtezuje

ano, mam tento prukaz - no vlastne uz tri roky nemam, ale vzhledem k tomu, ze jezdim uz jen zavody na baltu a nemcum to je uplne putna, tak proste jezdim bez ...
pri kazdem obnovovani s tim mam problem, dopoledne nemam cas, o vikendu mi to nikdo neudela ... letos mi to vyhorelo prave na doktorovi, proste mel zavreno v dobe, kdy tam mel byt ...
a nezlob se na me, ale tohle je totalni kravina:
Návštěvu lékaře a zjištění mého stavu nepovažuji až tak za věc zbytečnou, anýbržto za velmi prospěšnou.
ten doktor me nikdy pri predchozi prohlidce ani nevidel

... bohuzel i obvodak by me prohlednul vice, ale ten zase na tohle nema opravneni

a naprosty souhlas s :
RACEK píše:...
Dcera jede se svými kamarády na Jabuku. V regatě skončí na 20 místě. Je to již osmý týden co jsou v té sezóně na moři.
Další týden pojedou s nějakým starým dědkem jako jachetním instruktorem na povinný kurs?
Tak to je opravdu šílený.
Že by toho instruktora naučili uklízet fendry?
Jak se kormidlluje stoupačka? Jak se trimujou plachty?
Proč musí trávit týden na lodi s někým s kým tam být nechtějí?
A toto se týká tak poloviny budoucích uchazečů.
kdyz jsem kdysi byl na "praxi", tak kapitan konstatoval, ze plachty nas ucit nebude, protoze toho umime mnohem vic a to jsme byli na ketchi vsichni poprve

sice na jednu stranu chapu, ze na mori je stale moc blbcu, ale urcene povinne kurzy pro vsechny jsou kravina, protoze kvalita instruktoru je miziva a za tyden se toho zase tak moc opravdu nenaucis

- netvrdim, ze jsou kurzy nesmysl, ale ta povinnost, protoze lidicky, kteri se to chteji naucit, si tech kurzu klidne daji vice, i kdyz uz maji davno papir v ruce a ti by si to davali i bez te povinnosti pro papiry ... a spousta zkusenych jachtaru (napr. jak uvadi racek), ten kurz vubec nepotrebuji, a musi

BTW znam spoustu vynikajicich zavodnich jachtaru a spousta z nich, dovolim si tvrdit, ze vetsina, maji "jen "chorvatske" papiry ... proc asi ?