Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

tatavod
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod tatavod » úte črc 21, 2015 1:38 pm

Takže chlapi, zase držím palce! Zítra by to mělo být "povinné". Ahoj ;)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř črc 22, 2015 1:34 pm

Dnešní úvodní jednání k otevření vyhlášky bylo na úrovni náměstků ministrů, takže na té nejvyšší možné pracovní rovině. Za MD náměstek Němec, ředitel odboru Kušnir, vedoucí oddělení Dabrowski, referent oddělení Kozák, ředitel SPS Novák, za MZe náměstek Kendík (? jménem si nejsem jistý), referent sekce vodního hospodářství Punčochář, ředitel Povodí Vltavy Kubala, za MŽP člověk, jehož jméno jsem bohužel přeslechl.

Pořád ještě je mezi zúčastněnými cítit střelný prach po dřívějším vysvětlování, kdo zákaz chtěl, vymyslel a prosadil, kdo co kdy o kom řekl a co z toho byla a nebyla pravda. Po úvodním předtančení na téma "otevřeme to jen kvůli zákazu kotvení a nic jiného nebudeme v tomhle kole řešit" navrhuje MD úplné zrušení zákazu, alternativně návrat k původnímu stavu. Přecházíme neudržitelné vysvětlení manipulacemi s hladinou vysvětlením, že tohle je ošetřeno v zákonu a PPP a kdo nedodrží zákon a jednu vyhlášku, úplně v pohodě bude ignorovat i druhou. SPS, kterou chápu, protože ona to musí řešit a prokazovat jako přestoupení právního předpisu, upozorňuje na složitost dokazování těch 24 hodin, které byly v dřívější vyhlášce, Povodí to staví velmi rozumně, že nejde o minuty nebo i dny, o které by plavidlo překročilo povolenou dobu, ale o nástroj, použitelný v případě, že si hejno bydlíků na vodě pro sebe zabere zátoku na celé léto. S tím souhlasím a navrhuji návrat k dřívější úpravě s rozšířením ze 24 na 48 hodin. Shodujeme se na návratu k dřívější právní úpravě s možností rozšířit ji na ty dvě noci přespání na jednom místě. Otevřít by se vyhláška měla po konci letní sezóny, někdy na přelomu září a října, a ve staronovém znění by tak mohla platit od sezóny 2016.

Když se to nikde cestou neposere, nabydu pro mne překvapivého dojmu, že ta zastupitelská demokracie s příslušnou mediální podporou opravdu v praxi funguje, tedy alespoň v případě, že za bukem není silný protihráč, kterému by se vyplatilo vrazit peníze do lobování za vlastní zájmy.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » stř črc 22, 2015 1:56 pm

Také si z celé akce jako pozitivní odnáším poznání, že občanská společnost u nás existuje a má šanci se prosadit. A že to na začátku vypadalo dost zoufale. Děkuji všem z fóra, kteří investují svoje síly a čas do prosazení normálního fungování plavby v ČR .
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř črc 22, 2015 2:18 pm

Dobrá práce Felixi & comp. :good:
Pánbů ty dobré skutky vidí ;)

Snad už je blízko doba, kdy budeme moci zakřičet "hop".
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » stř črc 22, 2015 2:29 pm

Díky moc Felixi za nenahraditelnou práci v první linii.

Za sebe bych ještě doplnil, že jsem velmi mile překvapen nejen tím, že funguje občanská společnost, ale také tím, že "fungují" poslanci. Nabyl jsem dojmu (doufám, že ne mylného), že naši zákonodárci chtějí ve valné většině pracovat ve prospěch občanů. Když dostanou téma, se kterým se ztotožní, jsou ochotni tomu věnovat čas a energii. Na druhou stranu pokud žádná témata nedostávají, přicházejí s vlastními. A to pak občas může být horší příběh :-)...
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř črc 22, 2015 2:38 pm

Felixi, super zpravy!!!!!! Diky moc zes tam zasel a smekam, budem na tebe muset udelat nejakou (pro financni urad neviditelnou) financni sbirku.

Jaky echt-zuper-gut lak nebo kovani bys potreboval na ten tvuj jolenkreuzer? ;)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř črc 22, 2015 3:10 pm

No, kdyby někdo měl pocit, že práce ve prospěch rekreačních plavců má nějakou cenu, tak má k vyjádření svého pocitu mnohem lepší způsob: nejvíc na tom udělali členové ČANY (ke terým počítám i tkrusku, david_a a další) a ČSVM. Aby se v této práci dalo pokračovat, případně i lépe a radostněji, musí takovéto organizace mít dvě věci: co nejsilnější mandát a co nejvíce peněz, ať ze členských příspěvků, nebo i z mimořádných darů.

Myslím, že teď už je na čem ukázat užitečnost organizace a koordinace i pro ty, kteří jinak potřebu spolčovat se nemají.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř črc 22, 2015 3:19 pm

Vyjadřuji velké uznání a dík všem, kteří se ve věci angažovali více než jen řečněním a podpisem petice (což je můj případ :-) ).

Lynx
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » stř črc 22, 2015 8:53 pm

Dobrá práce. Díky.
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » stř črc 22, 2015 9:50 pm

Klobouk dolů pánové, je vidět, že se dá něco prosadit. Takže teď udržet krok.
tatavod
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod tatavod » stř črc 22, 2015 10:01 pm

Velký dík první lini :thmbup: Velký kus záslužné práce!
Jinak pro veselyroman: co já vím, tak z pěti oslovených zareagoval pouze jeden, zato ale velmi pozitivně a silně. Ostatní se ani nenamáhali odpovědět na dopis! :) :hmm:
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » čtv črc 23, 2015 6:28 am

To tatavod: já vím, že se poměrně hodně angažovali Petr Bendl a Jan Bartošek. Nicméně Petr Bendl se o tomto problému bavil v parlamentu na klubu se Zbyňkem Stanjurou a jmenoval tuším ještě další 3, nebo 4 poslance a senátory, kteří byli přítomni. Všichni souhlasili s naším pohledem a společně probírali jak to uchopit.
Jak jsem psal ve svém minulém příspěvku, předpokladem úspěchu je najít poslance, který se s tématem ztotožní. To že stejnému tématu nevěnuje energii jiný poslanec nemusí znamenat, že zrovna on na lidi kašle, ale spíš to, že mu je bližší jiné téma (a třeba v něm již podniká nějaké kroky) a koneckonců asi ani nemá úplně cenu, aby stejnou interpelaci slyšel na jedné schůzi ministr ve dvaceti různých obměnách (i když efekt by to určitě mělo :-)). Co si budeme povídat "lodičkaření" je velice okrajové téma a jsou jiná, mediálně mnohem zajímavější...
Mimochodem, když chcete mít představu o práci poslanců, sledujte interpelace (dostupné v elektronické podobě na stránkách www.psp.cz). Právě z nich je možné velice dobře vyčíst, který poslanec a jak se orientuje v tom kterém problému, co ho zajímá a co v tom podniká. V čem se kryjí, nebo naopak nekryjí vaše a jeho názory.
horal51
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod horal51 » čtv črc 23, 2015 6:48 am

Vřera na TV Barrandov byla ve zprávách jako poslední zpráva reportáž ze Slap doporučuji shlédnout :)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv črc 23, 2015 9:29 am

ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » čtv črc 23, 2015 10:01 am

To je teda humus. Tak ministerstvo má jako utáhnout šrouby? A kdo utáhne šrouby plavcům? Pravidla platí pro všechny.

doplněno:
krásně tendenční. Ilustrativní záběry zdivočelých skútristů a rychlých člunů. Proč třeba nenatočili dědu, jak se sune na gumáčku s vnukama? Kdopak to zas vyrazil do protiútoku?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv črc 23, 2015 12:57 pm

možná jsi nepostřehl, že reportáž nebyla o dědovi s vnukama na gumáku, ale o bordelu způsobeným debilní vyhláškou a ještě debilnější kontrolou jejího dodržování. :hmm:
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » čtv črc 23, 2015 1:40 pm

Ferdas: Z tvých posledních příspěvků jsem pochopil, že jsi příznivec motorové plavby. Promiň, ale mám podobný pocit jako kolega, který na tebe reaguje :?
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv črc 23, 2015 2:44 pm

Davide, neboj. postřehl. Reportáž je tendenční (prý příliš benevolentní vyhláška, lodě dostaly ABSOLUTNÍ volnost), jsou použity záběry nějakých akrobatů na skútrech.. že jsou jen ilustrativní, v tom okamžiku každý nepobere.

Proto jsem tu napsal (snad moc stručně), že kdyby dali skutečné záběry, kde je jistě drtivá většina naprosto normálně plujících lodí (děda s vnoučaty na gumáku) nebyla by to tak senzační reportáž.

Mimochodem - zaznělo tam, že člun záchranné služby nemohl dohnat kohosi na skútru. Je to záchranář, proč chtěl závodit, to jsem nepobral :?

ivik - ano, jsem spíš kamnář - no a co? Jak to souvisí se slušností a vzájemnou ohleduplností na vodě? Jen co se přehnaly nejhorší obavy z formulace o nočním kotvení, zase se tu budeme vzájemně napadat - hadry/kamna..?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv črc 23, 2015 3:12 pm

no a tý drtivé většině naprosto normálně plujících lodí to blbové, co si vyhlášku vykládají jako absolutní volnost, pěkně znechucují. Mně to OK nepřipadá a skoro bych se zeptal. kdy si na Slapech naposled byl.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » čtv črc 23, 2015 3:19 pm

Dalsi clanek o nespokojenosti Slapskych rekreantu s novou vyhlaskou na Lidovky.cz
Naposledy upravil(a) tkruska dne čtv črc 23, 2015 3:24 pm, celkem upraveno 1 x.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv črc 23, 2015 3:22 pm

Také mne zarazila nesmyslná formulace o "absolutní volnosti". Tady všichni víme, že to je trochu jinak. Samozřejmě se najde v každé větší skupině lidí (lyžaři, cyklisté, motorkáři, řidiči v běžném provozu ...) pár blbců, kteří nectí jakákoli pravidla a pak jsou zbytečné problémy. A v případě průšvihu se pak všichni hodí do jednoho pytle. Ale v případě této reportáže by možná stálo za to oslovit redakci, aby to uvedla na pravou míru, že tam uvádí zkreslené informace. Nic tam nebylo např. o tom, že by i plavci měli dodržovat určitá pravidla, pokud se pohybují v místech s lodním provozem. Běžní lidé to ani v nejmenším netuší a potom si mnohdy koledují o průšvih sami. A současně připomenout, že na motor se smí jezdit rychle až od určité vzdálenosti od břehu atd., aby si to uvědomily obě strany. Mám sice doma starší motorku, ale udělat kvůli jednomu rozmáznutému motorkáři někde v Buchlovských kopcích hned šmahem ze všech dárce orgánů a sebevrahy, to bych dokázal taky. A přitom znám táty od rodin i holky či zralé dámy, které se jedou občas relaxačně projet a rozhodně nemají zájem se někde vymlet.

Pavel
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv črc 23, 2015 3:45 pm

Na Slapech jsem od platnosti nový vyhlášky byl několikrát. Ano, brajgl tam je. Lítaji tam lodě v kluzu, mezi nima plachetnice.... nezaznamenal jsem ale, že by to nějak ohrožovalo plavce, kteří dodržují předepsané vzdálenosti. Samozřejmě jsem tam neběhal s metrem. :) ale ten kdo si chce zaplavat, tak má místa dost, stejně jako ten, kdo si chce užít plavbu v kluzu.

V tomhle vyhlášku nijak nehodnotim. Chybu vidim spíš v lidech. Normální člověk se chová slušně i když mu to vyhláška nepřikazuje a blbec se na tu vyhlášku vykašle. Mělo by to být líp hlídáno. Taky by neuškodila nějaká osvěta.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv črc 23, 2015 5:57 pm

Davide - mě to o.k. taky nepřipadá. Ale myslím, že by bylo vhodnější udělat reportáž s určitou osvětou. Připomenout všem, že na vodě platí nějaká pravidla. Takhle to vyznělo, že motoráři jsou hova** a musí se to co nejdřív všechno pěkně zase zakázat.
Ismael
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ismael » čtv črc 23, 2015 7:57 pm

Ahoj,
je okurková sezóna a bílí žraloci žeroucí na Jadranu české učitelky už moc netáhnou.............
Tak čemu se divíme, že masmédia hledají, co by tak asi mohlo rozvířit emoce a přitáhnout publikum.
Reportáž je tendenční splácanina, záchranář nemohoucí dohonit skůtr a piruety na vodě zabírané několika kamerami...........už chybí jen střihnout do toho nějakou u tu sanitku a trojhrannou ploutev, dramaticky se vynořující z vody.

Ferdas to napsal dobře. Je to prostě bulvár a kdoví na čí objednávku to bylo natočeno.

S tím, zda se najdou blbci, domnívající se, že s uvolněním zákazu spalovacích motorů a rychlosti plavby si mohou dovolit vše, to naprosto nesouvisí. Samozřejmě, že se najdou. Je ale věcí represivních a kontrolních složek takové pitomce eliminovat. Ať nezatloukají pracovníci povodí cedule na nesmyslná místa a raději monitorují dodržování kultury jízdy v místech, kde hrozí potenciální úraz ........

I tady by možná prospělo, kdyby bylo větší procento lodičkářů organizováno v prestižní organizaci. Když se o takovýchto věcech mluví někde při klubovních akcích, lidem to uvízne v palici a pak se chovají jinak.............Už proto, aby neměli ostudu.
Zdravím .¨
I.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát črc 24, 2015 8:10 am

Ještě tak organizovat plavce v plaveckem klubu a konat osvetu tam. ;)

To je jako s rybarema. ty taky casto mají o uzivani vod dost zkresleny predstavy. Třeba jeden nedavno mi na Melicich tvrdil, ze je tam zakaz plavby a musim mit specialni povoleni a ekologicky motor! Ze prej to tam jezdi MP Prelouc pokutovat. Tak jsem mu sdelil, ze MP Prelouc rad proskolim v akutalne platne vyhlášce. ;)

Zpět na