Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- David_
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
Re: Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem
Ahoj,
dovolte mi jednu poznámku "na závěr". Tento úspěch bych připsal především na vrub lidem z ČANY - jmenovitě Felixovi, tkruskovi a MartinoviB (i když pomocných rukou bylo naštěstí mnohem víc...)
Na předchozích 77 stranách tady zazněli nabídky finanční podpory i účasti ve spolcích které by s takovými věcmi něco dokázali dělat. Nakonec to všechno tak nějak vyšumělo. Nevím, jak do jiných organizací, ale do ČANY (pokud je mi známo) kvůli "nočnímu kotvení" vstoupil jen tkruska.
500 Kč / rok není tolik peněz a myslím si, že by nebylo špatné podpořit organizaci která se o jachtařkou legislativu stará a má výsledky (teď to třeba pokračuje těmi technickými atd. atd.)
Nechci vám nikomu sahat do svědomí, ale pokud máte radost a říkáte si, že někdo (za vás) udělal kus práce zauvažujte o tom. Čím větší základna tím silnější argumenty.
http://cany.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=473&Itemid=390&lang=cz
Díky a přeji pěknou (nejen) sezónu,
David
dovolte mi jednu poznámku "na závěr". Tento úspěch bych připsal především na vrub lidem z ČANY - jmenovitě Felixovi, tkruskovi a MartinoviB (i když pomocných rukou bylo naštěstí mnohem víc...)
Na předchozích 77 stranách tady zazněli nabídky finanční podpory i účasti ve spolcích které by s takovými věcmi něco dokázali dělat. Nakonec to všechno tak nějak vyšumělo. Nevím, jak do jiných organizací, ale do ČANY (pokud je mi známo) kvůli "nočnímu kotvení" vstoupil jen tkruska.
500 Kč / rok není tolik peněz a myslím si, že by nebylo špatné podpořit organizaci která se o jachtařkou legislativu stará a má výsledky (teď to třeba pokračuje těmi technickými atd. atd.)
Nechci vám nikomu sahat do svědomí, ale pokud máte radost a říkáte si, že někdo (za vás) udělal kus práce zauvažujte o tom. Čím větší základna tím silnější argumenty.
http://cany.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=473&Itemid=390&lang=cz
Díky a přeji pěknou (nejen) sezónu,
David
- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
David_ píše:Nevím, jak do jiných organizací, ale do ČANY (pokud je mi známo) kvůli "nočnímu kotvení" vstoupil jen tkruska.
V tomto bodě máš špatné informace, s ostatním v podstatě souhlasím...
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
To bude asi nejlépe vědět Martin.
A třeba někdo vstoupil do, nebo podpořil ČSVM
A třeba někdo vstoupil do, nebo podpořil ČSVM
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Aha,
takže jsem teď pochopil, že jsi veselyromane vstoupil do ČANY k podpoře nočního kotvení – moc díky za podporu
.
Ono do ČANY ročně vstupuje dalo by se říct stabilní počet jachtařů, rok co rok a obdobně plus/mínus stejný počet odpadá, tedy oni nevystupují, jen přestanou platit členské.
Věc se má tak (se mi myslím podařilo vypozorovat), že většinou přicházejí začínající, shání rady všeho druhu, půjčují si knížky, přijdou na přednášky, snaží se k někomu přidat na plavbu, aby nabrali zkušenosti, ..... no a pak když se dostanou dále, začnou přicházet stále méně a méně, někteří zůstávají. Celkem nějak takhle prošlo ČANY 1.200 jachtařů. To mi přijde celkem pěkné číslo. Mimochodem ČANY loni dovršila čtvrt století existence, přijde mi, že není za co se stydět, ale dovedl bych si představit, že by bylo líp, ale je to „hra“ možného.
Takže z výše popsaného jsem vydedukoval, že jachtařů, kteří vstoupili do ČANY za podporou legislativy bude v řádu jednotek, neboť rok 2015 byl podobný předchozím rokům a jenom o tkruskovi jsem to věděl s jistotou, teď tedy i veselyroman.
(pokud jsou tak i další, napište mi koho to noční kotvení "nakoplo", docela by mě to i zajímalo)
Ono by se dalo říct, že by se dalo nabídnout více, aby "neodcházeli", ale to není tak jednoduché, všichni ti co zůstávají, mají své rodiny, svou práci, zájmy (samozřejmě jachting) a ČANY dělají ve svém volném času, že je to baví anebo taky štve (třeba legislativa) a tak jsou možnosti skromnější.
Nicméně, vstoupili, nevstoupili, nejdůležitější je, že se podařilo za všeobecné podpory ze všech možných stran uspět a ten nesmysl změnit
.
takže jsem teď pochopil, že jsi veselyromane vstoupil do ČANY k podpoře nočního kotvení – moc díky za podporu

Ono do ČANY ročně vstupuje dalo by se říct stabilní počet jachtařů, rok co rok a obdobně plus/mínus stejný počet odpadá, tedy oni nevystupují, jen přestanou platit členské.
Věc se má tak (se mi myslím podařilo vypozorovat), že většinou přicházejí začínající, shání rady všeho druhu, půjčují si knížky, přijdou na přednášky, snaží se k někomu přidat na plavbu, aby nabrali zkušenosti, ..... no a pak když se dostanou dále, začnou přicházet stále méně a méně, někteří zůstávají. Celkem nějak takhle prošlo ČANY 1.200 jachtařů. To mi přijde celkem pěkné číslo. Mimochodem ČANY loni dovršila čtvrt století existence, přijde mi, že není za co se stydět, ale dovedl bych si představit, že by bylo líp, ale je to „hra“ možného.
Takže z výše popsaného jsem vydedukoval, že jachtařů, kteří vstoupili do ČANY za podporou legislativy bude v řádu jednotek, neboť rok 2015 byl podobný předchozím rokům a jenom o tkruskovi jsem to věděl s jistotou, teď tedy i veselyroman.
(pokud jsou tak i další, napište mi koho to noční kotvení "nakoplo", docela by mě to i zajímalo)
Ono by se dalo říct, že by se dalo nabídnout více, aby "neodcházeli", ale to není tak jednoduché, všichni ti co zůstávají, mají své rodiny, svou práci, zájmy (samozřejmě jachting) a ČANY dělají ve svém volném času, že je to baví anebo taky štve (třeba legislativa) a tak jsou možnosti skromnější.
Nicméně, vstoupili, nevstoupili, nejdůležitější je, že se podařilo za všeobecné podpory ze všech možných stran uspět a ten nesmysl změnit

- jakubsipek
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Já jsem do ČANY vstoupil kvůli legislativě a dovedlo mě k tomu taky to noční kotvení 

Já taktéž a to i přesto že jsem poměrně velkým nepřítelem jakéhokoliv organizování-se a spolčování. Myslím že Martin, Felix a další odvedli velký kus práce a tímto bych jim rád poděkoval.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za pohlavek, který mne "donutil" vyplnit přihlášku do ČANY. Odkládal jsem to trestuhodně dlouho:-) Díky.
Musím přiznat také svůj vroubek, do Cany jsem sice vstoupil, ale vlastně to bylo kvůli závodu. V Kuhlsbornu jsme na to téma narazili s Martinem, ptal jsem se na nějakou další alternativu příspěvku, jen na kotvení, ale asi jsme nenašli rozhřešení, nebo jsem zapoměl. Členství v Čany mne nijak nepoznamenalo, ale taky jsem zatím nenašel důvody využití, zvažuji tedy prodloužit s ohledem k legislativě, ale stále bych raději přispěl nějak vedle, v případě, že bych začal výhody členství využívat, přišlo by mi to úlisné.
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Ono to není jen o tom poslat nějaké peníze, ale také o tom, že když se snaží někde něco dojednat, že se dá opřít o to, máme xxx členů a to je na to kolik je jachtařů v Čechách významné množství osob.
Předpokládám že je jasné, že snažit se opřít o to, že nějaký "nick" na JI psal, že nás podporuje, to asi není ono, že - to píšu samozřejmě při vší úctě a nechci se tím nikoho dotknout.
Chápu, že pro mimopražské, nebo spíše pro ty co jsou dále od Prahy se trochu ztrácí smysl být členem čehosi, co sídlí v Praze. My se tu scházíme každou středu, někdy řešíme různé věci, od třeba té legislativy až po to kdo má jakou jachtařskou bundu, nůž nebo baterku, přinese se to, dá se to „omakat“. A někdy prostě jen tak sedíme u piva a tlacháme, neboť je fajn pokecat s kamarády které spojuje stejný zájem.
I když je nereálné se těch střed zúčastnit, nestojí za úvahu to, že čím nás bude víc, tím je větší šance něco prosadit?
Noční kotvení je pěknou ukázkou, že to funguje.
Ale zase bych si nedělal velké iluze, že tu budeme mít třeba anglický model, ale je to určitá šance, naděje, že se možná něco dalšího podaří.
Předpokládám že je jasné, že snažit se opřít o to, že nějaký "nick" na JI psal, že nás podporuje, to asi není ono, že - to píšu samozřejmě při vší úctě a nechci se tím nikoho dotknout.
Chápu, že pro mimopražské, nebo spíše pro ty co jsou dále od Prahy se trochu ztrácí smysl být členem čehosi, co sídlí v Praze. My se tu scházíme každou středu, někdy řešíme různé věci, od třeba té legislativy až po to kdo má jakou jachtařskou bundu, nůž nebo baterku, přinese se to, dá se to „omakat“. A někdy prostě jen tak sedíme u piva a tlacháme, neboť je fajn pokecat s kamarády které spojuje stejný zájem.
I když je nereálné se těch střed zúčastnit, nestojí za úvahu to, že čím nás bude víc, tím je větší šance něco prosadit?
Noční kotvení je pěknou ukázkou, že to funguje.
Ale zase bych si nedělal velké iluze, že tu budeme mít třeba anglický model, ale je to určitá šance, naděje, že se možná něco dalšího podaří.
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Nějaké nové informace, týkající se plavby se spalovacím motorem na Vranovské přehradě? Mám z doslechu, že by to mělo být vyjasněné asi do dvou měsíců. Prý ano, ale jen registrované lodě..
- Chobotnice
- návštěvník fóra
- Reputace: 22
Tak nakonec i vodáci na poslední chvíli zabodovali: http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/Vodaci_mohou_zustat_klidni_povoleni_ke_splouvani_jezu_potreba_nebude.htm
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
ferdas píše:Nějaké nové informace, týkající se plavby se spalovacím motorem na Vranovské přehradě? Mám z doslechu, že by to mělo být vyjasněné asi do dvou měsíců. Prý ano, ale jen registrované lodě..
Nového nic, vládní server ještě neopublikoval vypořádání připomínek k novele vyhlášky 46.
Felix píše:Nového nic, vládní server ještě neopublikoval vypořádání připomínek k novele vyhlášky 46.
Zdravím, Felixi, a samozřejmě i ostatní.
Něco nového ohledně vyhlášky? Přeci jen je to už měsíc, sezóna se kvapem blíží... A případně dá se to někde sledovat i pro veřejnost?
- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
stouny píše:Felix píše:Nového nic, vládní server ještě neopublikoval vypořádání připomínek k novele vyhlášky 46.
Zdravím, Felixi, a samozřejmě i ostatní.
Něco nového ohledně vyhlášky? Přeci jen je to už měsíc, sezóna se kvapem blíží... A případně dá se to někde sledovat i pro veřejnost?
Info můžeš získat tady: http://www.lepsipravo.cz/TopicForm.aspx ... cycleId=20
případně by pak musel někdo dodat nějaké kuloárové informace. Já jsem taky už nedočkavý...
- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Jedině sledovat program vlády, zda je to na něj zařazené.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Tak je to konečně tady.....

Vážení zástupci plavební veřejnosti,
dovolujeme si Vás informovat, že novela vyhlášky č. 46/2015 Sb., která řeší problematiku tzv. „nočního kotvení“ a problematiku splouvání jezů na nesledovaných vodních cestách, vyšla dnes ve Sbírce zákonů pod č. 232/2016 Sb. a účinnosti nabude patnáctým dnem po jejím vyhlášení.
Příslušnou částku Sbírky zákonů naleznete zde: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/ViewFile.aspx… (pdf; 1,74 MB)
Závěrem si dovoluji pouze upozornit na úpravu provedenou na základě připomínky pracovní komise Legislativní rady vlády, kdy byl zcela vypuštěn § 2 odst. 6 vyhlášky č. 46/2015 Sb. Splouvání jezů na nesledovaných vodních cestách tak bude obecně povoleno a může být v souladu se zákonem o vnitrozemské plavbě a vyhláškou č. 67/2015 Sb. (pravidla plavebního provozu) upraveno podle místních podmínek značením. Kromě „oficiálních“ signálních znaků mohou být na nesledovaných vodních cestách ve smyslu § 56 vyhlášky č. 67/2015 Sb. umístěny i jiné výstražné nebo informativní značky nebo nápisy.
S pozdravem a přáním krásného dne
Martin Kozák
oddělení vnitrozemské plavby
odbor drážní a vodní dopravy
- Crazymen
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
NOVELA VYHLÁŠKY O NOČNÍM KOTVENÍ A SPLOUVÁNÍ JEZŮ dnes vyšla ve sbírce zákonů....
(dovolujeme si Vás informovat, že novela vyhlášky č. 46/2015 Sb., která řeší problematiku tzv. „nočního kotvení“ a problematiku splouvání jezů na nesledovaných vodních cestách, vyšla dnes ve Sbírce zákonů pod č. 232/2016 Sb. a účinnosti nabude patnáctým dnem po jejím vyhlášení.
Příslušnou částku Sbírky zákonů naleznete zde: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/ViewFile.aspx… (pdf; 1,74 MB)
... na základě připomínky pracovní komise Legislativní rady vlády byl zcela vypuštěn § 2 odst. 6 vyhlášky č. 46/2015 Sb. Splouvání jezů na nesledovaných vodních cestách tak bude obecně povoleno a může být v souladu se zákonem o vnitrozemské plavbě a vyhláškou č. 67/2015 Sb. (pravidla plavebního provozu) upraveno podle místních podmínek značením. Kromě „oficiálních“ signálních znaků mohou být na nesledovaných vodních cestách ve smyslu § 56 vyhlášky č. 67/2015 Sb. umístěny i jiné výstražné nebo informativní značky nebo nápisy.
(dovolujeme si Vás informovat, že novela vyhlášky č. 46/2015 Sb., která řeší problematiku tzv. „nočního kotvení“ a problematiku splouvání jezů na nesledovaných vodních cestách, vyšla dnes ve Sbírce zákonů pod č. 232/2016 Sb. a účinnosti nabude patnáctým dnem po jejím vyhlášení.
... na základě připomínky pracovní komise Legislativní rady vlády byl zcela vypuštěn § 2 odst. 6 vyhlášky č. 46/2015 Sb. Splouvání jezů na nesledovaných vodních cestách tak bude obecně povoleno a může být v souladu se zákonem o vnitrozemské plavbě a vyhláškou č. 67/2015 Sb. (pravidla plavebního provozu) upraveno podle místních podmínek značením. Kromě „oficiálních“ signálních znaků mohou být na nesledovaných vodních cestách ve smyslu § 56 vyhlášky č. 67/2015 Sb. umístěny i jiné výstražné nebo informativní značky nebo nápisy.
- Petan
- návštěvník fóra
Ahoj, nevím, jestli to tu už nezaznělo, ale já to tu ani přes usilovné hledání nenašel.
Když mám člun se zabudovaným motorem o výkonu větším, než 10kW a hodlám jet někam, kde je povolen výkon jen do 10 kW, musím si koupit ještě přívěsák do 10kW a ten hlavní nechat v klidu nebo tam nesmím jet ani tak?
Když mám člun se zabudovaným motorem o výkonu větším, než 10kW a hodlám jet někam, kde je povolen výkon jen do 10 kW, musím si koupit ještě přívěsák do 10kW a ten hlavní nechat v klidu nebo tam nesmím jet ani tak?

- raschi
- návštěvník fóra
- Reputace: 8
Nedávno se to řešilo na plavidlech, výsledek byl ten, že vypnutý větší motor na lodi může být, pokud je k pohonu použit motor do 10kW. Ale ten větší by měl být pokud možno prokazatelně nepoužitelný (nejlépe vyklopená noha, sundaný propeler apod)
http://www.plavidla.cz/forum/viewtopic.php?id=821&p=7
http://www.plavidla.cz/forum/viewtopic.php?id=821&p=7
- Petan
- návštěvník fóra
Aha, dík moc. Budu se chodit dívat i k sousedům
na plavidla.

- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Jestli ono by nestačilo podívat se do vyhlášky (46/2015 Sb., § 2, odst. 1):
Povrchové vody, které jsou nesledovanými vodními cestami nebo účelovými vodními cestami uvedenými v příloze č. 2 k této vyhlášce, je možné užívat k plavbě malého plavidla se spalovacím motorem pouze tehdy, je-li k pohonu použit spalovací motor o výkonu nejvýše 10 kW a plavidlo pluje takovou rychlostí, při které vztlak plavidla tvoří zejména hydrostatické síly a vliv dynamických sil vyvolaných rychlostí pohybu plavidla je zanedbatelný (dále jen „plutí ve výtlačném režimu“). Omezení výkonu spalovacího motoru se nevztahuje na plachetnici, která je plavidlem využívajícím při plutí jako hlavní pohon pouze sílu větru působící na plachty nebo obdobné zařízení na plavidle, používá-li spalovací motor jen jako pomocný pohon k manévrům v místě stání, v nouzi nebo za nepříznivých klimatických podmínek.