Teď o víkendu jsem si mohl vyzkoušet tato omezení v praxi. A mám na to názor z druhé strany. Přes Prahu mi to nejprve nevadilo, pohoda. Ale pak jsem se chtěl "chytit" "parníku", co byl přede mnou, že s ním projedu zdymadlem. Jenže ten měl rychlost ve výtlaku vyšší, tak mi ujel. Po cestě jsem potkal několik veslařů. Byli daleko rychlejší, takže se jim nedalo vyhnout. Naštěstí jich nebylo moc a dopadlo to dobře. Na Slapech jsem myslel, že tohle omezení ještě není, že bude až na prázdniny. Omyl, je, pozor na to. V sobotu jsem nabyl dojmu, že je tu jen pro mě. Pro toho, kdo je ohleduplný a dodržuje předpisy, ostatní nezajímalo. Vezl jsem kolegu z Kobylník na Rabyni na poslední autobus, ale díky výtlačné plavbě stress. Nakonec ho stihl. Provoz lodí byl minimální, ve vodě se nikdo nikde nekoupal.
Zajímavý byl postřeh jednoho staršího pána na plachetnici, když jsem se ho večer ptal na možnost kotvení a povzdych si. Začal hned sprostě nadávat na všechny, že je to naše česká závist, že o tom ví své, jak mu závidí jeho loď a že na všechny sere (to už bylo v místě bez omezení).

Takovou reakci jsem nečekal.
Při nedělní cestě zpátky už byla vidět SPS a PČR, tak ti včerejší rychlíci na Slapech zpomalili.
V centru Prahy bylo tolik "parníků", že se nedalo plout mimo ně, tak kvůli mě museli zpomalit, protože ve výtlaku 18km/h samozřejmě nedám.
Nehledě na to, že ve výtlaku je loď moc nízko, takže o občasnou spršku není nouze. Navíc ani nepluje rovně.
Ale ze všeho nejvíc mi vadí to, že se tím přibližujeme k době, kdy se na spoustě míst plout na motor nesmělo. Jako dítě jsem zažil tu dobu a nebyly to jen Slapy, ale celá Vltava od pramene až po Vrané. A zažil nehodu plachetnic v Pasohlávkách jen proto, že v přístavu se nesmělo manévrovat na motor a přistávání do plné mariny v bouři na na boční vítr - nic moc.
A přitom na našich přehradách je tak nádherně. Podívejte se na skály kolem vody a třeba mi dáte za pravdu. Někdy něco nafotím a uvidíte, co mě na tom tak bere. Na rozdíl od těch, co nadávají, že nám přehrady zničily krajinu, bych neměnil.