Omezení plavby na Vltavě v Praze

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Re: Omezení plavby na Vltavě v Praze

Příspěvekod Felix » pon srp 01, 2016 4:44 pm

ferdas píše:Že v obou případech byli na vině posádky nemotorových plavidel? Stejně přesvědčivě prohlásí - Inu, to se stává, naštěstí byly jen dvě. Úplně se to nikdy vyloučit nedá a zlepšujeme to..

Ferdasi, Ty jsi to přivolal :lol:

veslař v diskusi na Facebooku píše:Nechápu však čeho se chceme dobrat ? - že by se tedy v nejfrekventovanějším místě Vltavy v Praze lítalo co to dá, protože couvajíciho veslaře dvakrát za rok prekvapí něco zaparkovaného v plavební dráze ?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon srp 01, 2016 7:43 pm

Jenomže veslař je dost mimo mísu.
2x za rok to skončilo nahlášenou nehodou. Kolikrát to skončilo nenahlášenou nehodou nikdo neví, stejně tak kolikrát měl kdo plný ruce práce, aby to nehodou vůbec neskončilo. Prostě couvalové bez dozoru jsou skutečný problém a je smutný, že oni sami si to neuvědomují.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pon srp 01, 2016 9:21 pm

Důvodem omezení plavby v Praze nebyly plavební nehody, ale snaha zlepšit podmínky pro výcvik a trénink veslařů a rychlostních kanoistů, tedy omezit vlnění. Ve vlnách museli veslaři, ale hlavně kanoisti zastvit a počkat, až vlny přejdou a mnohdy to vypadalo, že to neustojí.

Veslaři opravdu na cestu nekoukají a kdyby na ně z okolních lodí neřvali a netroubili, bylo by těch nehod mnohem víc.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte srp 02, 2016 5:10 am

RACEK píše:Důvodem omezení plavby v Praze nebyly plavební nehody, ale snaha zlepšit podmínky pro výcvik a trénink veslařů a rychlostních kanoistů, tedy omezit vlnění. Ve vlnách museli veslaři, ale hlavně kanoisti zastvit a počkat, až vlny přejdou a mnohdy to vypadalo, že to neustojí.

Ano, to je ten skutečný důvod a běžní veslaři se jím celkem nijak netají. Jejich vyjednavači ho ovšem sveřepě odmítají přiznat, protože by museli uznat, že závodní veslice a kanoe nejsou způsobilé k plavbě za běžných plavebních podmínek, pro které jsou konstruována ostatní plavidla - zejména nemají dostatečnou stabilitu ve vlnách a dostatečnou manévrovatelnost. Vyjednavači se proto vymlouvají na nebezpečí, hrozící z rychlé jízdy ostatních.
Bohužel, dozorové orgány na jejich argumentaci slyší především proto, že měřit na vodě rychlost je pro ně obtížnější než vizuálně kontrolovat, zda čluny plují ve výtlačném režimu.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát bře 24, 2017 12:51 pm

Dnes zveřejnila APL na svých stránkách článek V praze i na Slapech se v sezoně 2017 popluje pomaleji...
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pát bře 24, 2017 2:22 pm

Tak "závažná" zpráva mocné APL a hrubky hned v nadpise :D
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » pát bře 24, 2017 2:24 pm

Výtlak nikoho neohrožuje a vrátí na část vody pohodu.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pát bře 24, 2017 11:47 pm

Tak to už nebudou při průjezdu motoráku plachetnice na Živohošti v přístavu šermovat stěžněma?
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob bře 25, 2017 12:16 am

Ale to je jasné, že si zašermuješ ;-) možná jen o trochu méně.
Když totiž propluje kolem patřičně veliký motorák ve výtlaku, tak šermování bude.
Proto, v těch zemích, kde "vědí", není omezení výtlačná plavba, ale rychlost (můj subjektivní dojem/zkušenost).
Ono by to hlavně chtělo, aby ty co se chovají jako hulváti, ti pověření občas usměrnili.
Koho z JI by napadlo se prohnat kolem mariny, nebo pláže ve skluzu, že? Já věřím, že nikoho!
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob bře 25, 2017 1:00 am

No asi bys nemel bejt tak duverivej. ;)

Nekoho by to jiste napadlo a mozna by to i udelal, protože cim rychlejs plujes, tim mensi je vlna ze...
Petan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Petan » pon čer 19, 2017 2:56 pm

Teď o víkendu jsem si mohl vyzkoušet tato omezení v praxi. A mám na to názor z druhé strany. Přes Prahu mi to nejprve nevadilo, pohoda. Ale pak jsem se chtěl "chytit" "parníku", co byl přede mnou, že s ním projedu zdymadlem. Jenže ten měl rychlost ve výtlaku vyšší, tak mi ujel. Po cestě jsem potkal několik veslařů. Byli daleko rychlejší, takže se jim nedalo vyhnout. Naštěstí jich nebylo moc a dopadlo to dobře. Na Slapech jsem myslel, že tohle omezení ještě není, že bude až na prázdniny. Omyl, je, pozor na to. V sobotu jsem nabyl dojmu, že je tu jen pro mě. Pro toho, kdo je ohleduplný a dodržuje předpisy, ostatní nezajímalo. Vezl jsem kolegu z Kobylník na Rabyni na poslední autobus, ale díky výtlačné plavbě stress. Nakonec ho stihl. Provoz lodí byl minimální, ve vodě se nikdo nikde nekoupal.
Zajímavý byl postřeh jednoho staršího pána na plachetnici, když jsem se ho večer ptal na možnost kotvení a povzdych si. Začal hned sprostě nadávat na všechny, že je to naše česká závist, že o tom ví své, jak mu závidí jeho loď a že na všechny sere (to už bylo v místě bez omezení). :D Takovou reakci jsem nečekal.
Při nedělní cestě zpátky už byla vidět SPS a PČR, tak ti včerejší rychlíci na Slapech zpomalili.
V centru Prahy bylo tolik "parníků", že se nedalo plout mimo ně, tak kvůli mě museli zpomalit, protože ve výtlaku 18km/h samozřejmě nedám.
Nehledě na to, že ve výtlaku je loď moc nízko, takže o občasnou spršku není nouze. Navíc ani nepluje rovně.
Ale ze všeho nejvíc mi vadí to, že se tím přibližujeme k době, kdy se na spoustě míst plout na motor nesmělo. Jako dítě jsem zažil tu dobu a nebyly to jen Slapy, ale celá Vltava od pramene až po Vrané. A zažil nehodu plachetnic v Pasohlávkách jen proto, že v přístavu se nesmělo manévrovat na motor a přistávání do plné mariny v bouři na na boční vítr - nic moc.
A přitom na našich přehradách je tak nádherně. Podívejte se na skály kolem vody a třeba mi dáte za pravdu. Někdy něco nafotím a uvidíte, co mě na tom tak bere. Na rozdíl od těch, co nadávají, že nám přehrady zničily krajinu, bych neměnil.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pon čer 19, 2017 8:56 pm

Výtlačná plavba je nesmysl, je to neměřitelný pojem.
U soudu boudou "EXPERTI" co nikdy u vody nebyli posuzovat jak jsi jel.
Ve Švédsku jsou tam, kde je omezená rychlost na břehu cedule, omezení je v námořních mapách a je v uzlech.
Policie a Coast Guard Tě změří laserem a není co diskutovat. Nezaplatíš? Daňový úřad Ti to strhne ze mzdy.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » úte čer 20, 2017 10:07 am

Pavel-Sulc píše:Výtlačná plavba je nesmysl, je to neměřitelný pojem.

Presne tak.

Pamatuji si na jedne lodni vystave, jak se snazili zastupci SPS vymyslet tisic duvodu, proc merit "nejde".
Ze pry zepredu nejsou videt poznavaci znaky pri mereni z velke vzdalenosti, nebo ze kdyz lod uvidi policajta, tak hned zpomali, nebo ze kazda lod nema rychlomer atp.
Na argumenty o tom, ze treba v Nemecku se tak meri, zas nejaka vymluva.

Nevim jestli je problem s nedostatkem financi na duslednou kontrolu/prevenci, preci tech problematickych useku s hustym provozem zas neni nekonecne mnoho.
Na druhou stranu, nekdy mam zas pocit, ze SPS nechce za kazdou cenu prudit lodickare kontrolama, takze tezko rict.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte čer 20, 2017 11:27 am

Na druhou stranu je hodne lidi co nemaji rychlomer. A poznat ze pluji 8 nebo 14 zas tak poznat nejde. Ale to vy veslari museli dodrzovat treba 8km to nevim jak by to delali
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte čer 20, 2017 11:41 am

Na druhou stranu je hodne lidi co nemaji rychlomer. A poznat ze pluji 8 nebo 14 zas tak poznat nejde. Ale to vy veslari museli dodrzovat treba 8km to nevim jak by to delali
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte čer 20, 2017 1:23 pm

geus píše:Na druhou stranu je hodne lidi co nemaji rychlomer

Znáš to. kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody ;)
Obrázek
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte čer 20, 2017 1:31 pm

geus píše:... Ale to vy veslari museli dodrzovat treba 8km to nevim jak by to delali

Ano. V závodním tempu se sportovní veslice pohybují rychlostí od 16 km/h (ženský skif) do 21 km/h (mužská osma) a kdyby se kdokoliv pokusil omezit veslaře v jejich dosti bezohledném využívání vody, má na krku velmi silnou lobby - včetně Českého olympijského výboru - které ustupuje i Ministerstvo dopravy.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte čer 20, 2017 2:39 pm

Nevim proc mi ukazujes nejaky dotykac spousta lidi ho nema starsich treba. Ja na vodu take beru jen tlacitkovy pro stav nouze. Hlavne kam ho treba das na malem gumaku a stejne na slunicku na nej neuvidis. Pro me je jasny vytlacna plavba ,prechodovy rezim a kluz.
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Brubbel » úte čer 20, 2017 7:05 pm

No nerikejte mi, ze se rychlost neda odhadnout. Jestli jedu 8, nebo 14, vzdyt je to skoro 2x rychlejc. Rychlomer nemam, ale vedle otackomeru mam tabulku otacky/rychlost.
Jinak v nedeli byl policejni clun schovanej v krovi v Braniku a chytali rychliky.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte čer 20, 2017 8:09 pm

Tak nějak. :good:

A kdo nemá měření musí podle PPP v místech s omezením plavat ve výtlaku. Děláte z toho zbytečnou vědu. :hmm:
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř čer 21, 2017 12:11 am

Mam NOKII C 5 s tlacitkama a ma GPS a rychlost ukaze. To se sezene za par stovek. Na to neni potreba drahy mobil.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » stř čer 21, 2017 12:57 am

19,34 aj s poštovným.
A okrem rýchlomera zaznamenáva trasu.

VJOY-C60-Car-HUD-GPS-Head-Up-Display-KM-h-MPH-Overspeed-Warning-Windshield-Project-Alarm.jpg
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř čer 21, 2017 2:55 am

Suuper, tohleto jsem kdysi shanel a nic.... :-)
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » stř čer 21, 2017 5:30 am

Na tu silikonovou podložku ale bacha! Mě zanechala ve služebáku na přístrojovce flek, kterej nejde dolů.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » stř čer 21, 2017 11:16 am

My tady máme pořád nějaké problémy. Měřit rychlost se dá. Jezdím zde denně okolo vody a vidím kolik pluje lodí v úseku Vyšehrad Barrandovský most.
Mimo sezonu většinou žádná nebo městská policie, před Vánoci jedna pramice/rybář/. V sezoně více, ale většina odplouvá na Slapy a Orlík. Zbývají místní z jachtklubů, ale ti jsou slušní. Pak jsem napočítal opravdu jen pár lodí, co se vymykají normálu. Kvůli nim to celé. Nejvíc mi štvou lodi co si vynucují přednost, i když jsou několikrát rychlejší než vy a dobře manévrovatelné. Je zde někde na foru prastarý film, jak ČYK vyplouvá směr Sázava. Mnoho desítek lodí /veslice, plachetnice, motoráky/. Z toho číší pohoda, všichni vnímají okolí, radost z vody, respekt, tolerance, solidarita. Vše fungovalo na zdravém rozumu. Kam se to vytratilo? Jestli chcete vidět opravdový provoz, vyplujte si třeba do Benátek a uvidíte, že zde ty problémy nemají. :clap:

Zpět na