Pojisteni odpovednosti
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- livot
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Pojisteni odpovednosti
Ahoj, mohl by mi, prosim, nekdo poradit ? Mam malou plachetnici bez plachet a se zavesnym motorkem 5HP. S kamarady obcas vyrazime na vodu nebo ryby u nas nebo i obcas i za hranicemi ( na more ale ne ).
Zajimalo by me, jestli existuje nejake rozumne a dostupne pojisteni pro pripad, ze by se ( pri nejakem problemu ) nekdo treba utopil nebo prisel o cenne veci ?
Jak je to vlastne obecne s riziky a odpovednosti na takovemto plavidle ? Zodpovida "ridic" ( i kdyz zadne papiry pro takovou lodku byt nemusi a v rizeni se stridame ), nebo si ruci kazdy "vyletnik" za sebe i sve veci sam ?
Dekuji za pomoc.
Zajimalo by me, jestli existuje nejake rozumne a dostupne pojisteni pro pripad, ze by se ( pri nejakem problemu ) nekdo treba utopil nebo prisel o cenne veci ?
Jak je to vlastne obecne s riziky a odpovednosti na takovemto plavidle ? Zodpovida "ridic" ( i kdyz zadne papiry pro takovou lodku byt nemusi a v rizeni se stridame ), nebo si ruci kazdy "vyletnik" za sebe i sve veci sam ?
Dekuji za pomoc.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Dle mého názoru za technický stav plavidla odpovídá majitel. Takže pokud bude nehoda z důvodu šp.stavu tak za to může majitel i když bude u kormidla někdo jiný. Pokud způsobí nějakou škodu zrovna ten co kormidluje tak za to může on. Pojištění existuje možná i nějaká pojistka na Blbost by to mohla zahrnovat. Jinak o zákoných pojistká to tu je někde popsáno na malou loď to není moc a asi se vyplatí. I třeba když náhodou někde bouchneš nešťastně do nějaké luxusní jachty tak se pak asi nemusíš doplatit.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
To Livot: nemaluj čerta! užívaj si a buď rád, že zo zákona nemusíš nič platiť. Svojim hosťom na lodi jednoducho oznám, že nie sú poistení a radšej nech neumierajú na tvojej plachetničke. Loď do dľžky 20 metrov, do výkonu 4 kW a do celkovej plochy plachiet 12 m2 netreba prihlasovať a ani netreba poisťovať!!! alebo Ti niečo chýba? Každý "pasažier" si môže uzatvoriť rôzne poistky. nechcem byť múdrý, ale ludí ktorí "potrebujú" poistku by som nebral na palubu 

- geus
- zkušený harcovník
No Ozzi máš jistě pravdu ,že se nic pojišťovat nemusí . Na druhou stranu když se ti náhodou loď potopí vytečou ropné produkta někdo to uvidí zavolá benga ty zavolaj hasiče udělaj nornou stěnu atd. a tobě přijde účet na 200.000 tis tak budeš koukat. Já vím,že je to málo pravděpodobné,ale stát se může vše. Nebo někde nabereš plavce a ten se bude hojit. Tak pak to pojištění za nějakých 1500 je zanedbatelné
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Ahoj chlapi !
Má niekto poistenú (loď, čln, kajak či dačo plavajúce...... ( čo nie je zaregistrované na ŠPS ?
Ak áno tak u ktorej poisťovni ? .......
Viem že dnes sa dá poistiť kade čo, ale som ešte nestretol nikoho kto má poistený čln, pramicu či dačo, s motorom pod 4 kW
Plavidlá majú pridelené evidenčné číslo a sú registrované Štátnou plavebnou správou, alebo Námorným úradom. Každé plavidlo má svoje lodné osvedčenie.
Iivot
Na otazky ktoré si položil, ti najlepšie odpovedia v poisťovniach, aj na ŠPS
Má niekto poistenú (loď, čln, kajak či dačo plavajúce...... ( čo nie je zaregistrované na ŠPS ?
Ak áno tak u ktorej poisťovni ? .......
Viem že dnes sa dá poistiť kade čo, ale som ešte nestretol nikoho kto má poistený čln, pramicu či dačo, s motorom pod 4 kW
Plavidlá majú pridelené evidenčné číslo a sú registrované Štátnou plavebnou správou, alebo Námorným úradom. Každé plavidlo má svoje lodné osvedčenie.

Iivot
Na otazky ktoré si položil, ti najlepšie odpovedia v poisťovniach, aj na ŠPS
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
To Geus: musím uznať, že na také udalosti čo uvádzaš som nemyslel. Síce je veľmi málo pravdepodobné že Ti niečo vytečie z motora, ale môže sa stať a môže to niekto nafúknúť. Prejsť plavca, no neviem či Ti poistka pomôže? Jednoducho budeš na vine a keď ho aj trošku posekáš vrtulou tak už to bude ublíženie asi z nedbalosti a bude to riešiť polícia ako každú inú dopravnú nehodu. Liečenie zaplatí jeho zdravotná poisťovňa, lebo Ty nie si povinný také plavidlo, pod 4 kW poistiť.
Dedko keď sa chystáš na dlhú cestu, tak si svoju loď poisti. Už len preto, že tam máš 6 HP motor ( neviem čo máš na štítku)
Lode na Slovensku poisťuje Allianz, ale nie každá pobočka. Ja som poisťoval v Šali, ale Ty máš do Blavy bližšie a tam určite nájdeš pobočku ktorá to robí. Keď loď neni registrovaná tak sa poistí podľa výrobného čísla. Ja som platil 45.- EURO na pol roka a platí to na Slovensku v celej Európe a na Stredozemnom mori vrátane Jadranu.
Poisťovať, rozumej "Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú malým plavidlom" plavidlá ktoré nemajú strojový pohon t.j. veslice, pramice, kajaky a rôzne iné je zbytočné. Nikto to nevyžaduje a je veľmi nepravdepodobné, že niekomu napáchaš škodu s takýmto plavidlom.
Maximálne tak sebe nejaké tie mozole
Dedko keď sa chystáš na dlhú cestu, tak si svoju loď poisti. Už len preto, že tam máš 6 HP motor ( neviem čo máš na štítku)
Lode na Slovensku poisťuje Allianz, ale nie každá pobočka. Ja som poisťoval v Šali, ale Ty máš do Blavy bližšie a tam určite nájdeš pobočku ktorá to robí. Keď loď neni registrovaná tak sa poistí podľa výrobného čísla. Ja som platil 45.- EURO na pol roka a platí to na Slovensku v celej Európe a na Stredozemnom mori vrátane Jadranu.
Poisťovať, rozumej "Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú malým plavidlom" plavidlá ktoré nemajú strojový pohon t.j. veslice, pramice, kajaky a rôzne iné je zbytočné. Nikto to nevyžaduje a je veľmi nepravdepodobné, že niekomu napáchaš škodu s takýmto plavidlom.
Maximálne tak sebe nejaké tie mozole

- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
To by mne zajimalo, jak se resi pojistka u lode, ktera nema ani vyrobni cislo, ani stitek, ani nic. U neregistrovanych se to muze stat velmi snadno.
Nejspis tou pojistkou na blbost, co?
Edit: Tak jsem si precetl par dokumentu. Vetsinou se "obcanska" pojistka na blbost nevztahuje na plavidla. Allianz umi asi udelat "lodni" pojistku i na osobu a ne jen na plavidlo.
Nejspis tou pojistkou na blbost, co?
Edit: Tak jsem si precetl par dokumentu. Vetsinou se "obcanska" pojistka na blbost nevztahuje na plavidla. Allianz umi asi udelat "lodni" pojistku i na osobu a ne jen na plavidlo.
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Přesně jak píšeš, Viki. "Pojistku na blbost" je potřeba uzavřít na osobu a ohlídat si, aby kryla činnosti, kterými se zabýváš a u kterých Ti zavinění z nedbalosti (na úmyslné zavinění se samozřejmě žádná pojistka nevztahuje) opravdu hrozí. Je potřeba trochu hledat, většina pojišťoven se při přímém jednání spíše brání úpravám standardních smluv, pokud nejde o zajímavou pojistnou částku. Snáze a lépe se obvykle vyjednává s pojišťovací agenturou: jednak má přehled o tom, co která pojišťovna nabízí, druhak pracuje za provizi, takže se snaží, treťjak má jako velký zákazník vůči pojišťovnám podstatně lepší vyjednávací pozici.
Ohledně plnění v případě úrazu, způsobeného třetí osobě: nejde ani tak o přímé náklady na léčení, i když i ty by mohla zdravotní pojišťovna vymáhat po viníkovi nehody, ale o odškodnění za (v nejhorším případě trvalé) následky úrazu. A to může být opravdu ranec peněz.
Ohledně plnění v případě úrazu, způsobeného třetí osobě: nejde ani tak o přímé náklady na léčení, i když i ty by mohla zdravotní pojišťovna vymáhat po viníkovi nehody, ale o odškodnění za (v nejhorším případě trvalé) následky úrazu. A to může být opravdu ranec peněz.
- geus
- zkušený harcovník
Trochu mimu mísu naboural mi do zaparkovaného auta cyklista. Jel se skloněnou hlavou vyhnul se kanálu a rup do mého Mitsubishi dodávka Hlavou prorazil zadní okno zničil světloé promáčkl blatník zadní dveře škoda 30 tis. Odvezli ho saniťáci on sice ke mě došel se vyrovnat,ALE invalidní důchodce a ,že mi to po 100kč bude splácet. Chtěl jsem mu jednu pustit .pak jsem ho vyhodil a vožral se. Co dodat. Ale i cyklista může udělat škodu za 5 mil. když nedá přednost nákladák to strhne a je vymalováno. A cyklista také nemusí mít pojistku. A když třeba nějaký debil někomu odváže loď ta se potopí nebo rozbije o zdymadla tak asi budou vymáhat následky škody po majiteli. Je lepší když se nic nestane. A jednou jsem kotvil do ježka v maríně. zrovna vedle fakt dobrý jachty tak za 2mil. co čert nechtě zafoukat takovej vítr ,že mě to na nej málem nervalo to mi opravdu lepilo nemít bugštrál kterej jsem málem zadřel tak jsem byl v něm. Já tu pojistku také nemám ,ale uvažuji o ní
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Pánové (vlastně i dámy - omlouvám se),
když už se probírá pojištění - máte někdo přehled (a můžete ho ve stručnosti uvést), jak je to vlastně s pojištěním a na co všechno se vztahuje u běžných charterových lodí v HR? Konkrétně jezdím na plachetnice od Adriatic Charter v Chorvatsku a vím, že samozřejmě mají loď pojištěnou.
1) Mám představu, že dejme tomu já za horšího počasí neúmyslnou chybou (coby skipper) nezdařeným manévrem bouchnu do jiné lodě (nebo se loď utrhne z kotvy nebo bóje a pod.). Pak jde škoda na cizí lodi z pojištění mnou řízené lodě a škoda na lodi charterovky, kterou řídím, se buď strhne z kauce nebo je to kryto pojištěním kauce. Je to tak?
2) Selže motor, za špatného počasí bude hrozit odnesení lodě na pobřeží, zavolám My Day - kdo pak platí případný zásah? Teď nedávno jsem četl o podobném případu zrovna v Chorvatsku, že podobný problém (utržení z bóje, zamotání lana do propeleru a odtah policejním člunem po volání "Pan Pan") byl hodnocen jako záchrana životů a neplatilo se nic. Pokud se ale bude jednat o odtažení lodě do bezpečí a bude to hodnoceno jako záchrana lodě před poškozením - kdo bude platit případné nároky zachránce?
Děkuji předem za pokud možno fundované názory.
Pavel.
když už se probírá pojištění - máte někdo přehled (a můžete ho ve stručnosti uvést), jak je to vlastně s pojištěním a na co všechno se vztahuje u běžných charterových lodí v HR? Konkrétně jezdím na plachetnice od Adriatic Charter v Chorvatsku a vím, že samozřejmě mají loď pojištěnou.
1) Mám představu, že dejme tomu já za horšího počasí neúmyslnou chybou (coby skipper) nezdařeným manévrem bouchnu do jiné lodě (nebo se loď utrhne z kotvy nebo bóje a pod.). Pak jde škoda na cizí lodi z pojištění mnou řízené lodě a škoda na lodi charterovky, kterou řídím, se buď strhne z kauce nebo je to kryto pojištěním kauce. Je to tak?
2) Selže motor, za špatného počasí bude hrozit odnesení lodě na pobřeží, zavolám My Day - kdo pak platí případný zásah? Teď nedávno jsem četl o podobném případu zrovna v Chorvatsku, že podobný problém (utržení z bóje, zamotání lana do propeleru a odtah policejním člunem po volání "Pan Pan") byl hodnocen jako záchrana životů a neplatilo se nic. Pokud se ale bude jednat o odtažení lodě do bezpečí a bude to hodnoceno jako záchrana lodě před poškozením - kdo bude platit případné nároky zachránce?
Děkuji předem za pokud možno fundované názory.
Pavel.
- Crazymen
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Pojistka
geus píše:Trochu mimu mísu naboural mi do zaparkovaného auta cyklista. Jel se skloněnou hlavou vyhnul se kanálu a rup do mého Mitsubishi dodávka Hlavou prorazil zadní okno zničil světloé promáčkl blatník zadní dveře škoda 30 tis. Odvezli ho saniťáci on sice ke mě došel se vyrovnat,ALE invalidní důchodce a ,že mi to po 100kč bude splácet. Chtěl jsem mu jednu pustit .pak jsem ho vyhodil a vožral se. Co dodat. Ale i cyklista může udělat škodu za 5 mil. když nedá přednost nákladák to strhne a je vymalováno. A cyklista také nemusí mít pojistku. A když třeba nějaký debil někomu odváže loď ta se potopí nebo rozbije o zdymadla tak asi budou vymáhat následky škody po majiteli. Je lepší když se nic nestane. A jednou jsem kotvil do ježka v maríně. zrovna vedle fakt dobrý jachty tak za 2mil. co čert nechtě zafoukat takovej vítr ,že mě to na nej málem nervalo to mi opravdu lepilo nemít bugštrál kterej jsem málem zadřel tak jsem byl v něm. Já tu pojistku také nemám ,ale uvažuji o ní
Sice už asi s křížkem po funusu, ale daná situace se dá uplatňovat i vůči pojistce v domácnosti. Vím, že třeba když dítě venku něco vyvede, tak se to dalo v této pojistce proplatit (Otázka na pojišťovnu a typ smlouvy).
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Pavle nejlépe ti odpoví ten kdo loď pronajímá.
Mezi pojišťovnami jsou rozdíly, tu menší tu větší.
Většina lodí je na leasing a tak se pojišťuje (asi musí) u "spřátelených" pojišťoven.
Nejčastěji jsem viděl německé a rakouské.
Dost často ve složce s doklady od lodě je i kopie pojistky. Tam bys se mohl dočíst co hledáš.
Jen doplním že je třeba si uvědomit že kauce není pojistka, ani pojištění kauce, ale to je právě jen a jen spoluúčast pojistníka, kterou takto přenáší na svého zákazníka.
Pojistné platby a částky pojištění jsou v mnoha násobcích kauce...
Mezi pojišťovnami jsou rozdíly, tu menší tu větší.
Většina lodí je na leasing a tak se pojišťuje (asi musí) u "spřátelených" pojišťoven.
Nejčastěji jsem viděl německé a rakouské.
Dost často ve složce s doklady od lodě je i kopie pojistky. Tam bys se mohl dočíst co hledáš.
Jen doplním že je třeba si uvědomit že kauce není pojistka, ani pojištění kauce, ale to je právě jen a jen spoluúčast pojistníka, kterou takto přenáší na svého zákazníka.
Pojistné platby a částky pojištění jsou v mnoha násobcích kauce...
- livot
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Koukam, ze to trochu odbocilo ale to nevadi, clovek se dozvi hodne uzitecneho...
Dovolil bych si pripomenout muj puvodni dotaz :
Jak je to vlastne obecne s riziky a odpovednosti na takovemto plavidle ? Zodpovida "ridic" ( i kdyz zadne papiry pro takovou lodku byt nemusi a v rizeni se stridame ), nebo si ruci kazdy "vyletnik" za sebe i sve veci sam ? "
A doplnil bych to o dotaz, jestli by to treba neresil i nejaky "papir", ze se kazdy ucastni plavby na vlastni nebezpeci ?
Ohledne dotazu jsem obepsal spoustu pojistoven ale nikdo mi v podstate nic nevysvetlil, jen mi nabidli odkazy na konfiguratory pojisteni. Ve vseobecnych podminkach nemam sanci se zorientovat, nemam znameho ani pojistovaka ani pravnika... tahle fora jsou moji jedinou sanci na seriozni informace... Diky za ochotu.
PS: nevim, proc mi nechodi na email upozorneni na odpovedi ???
Dovolil bych si pripomenout muj puvodni dotaz :
Jak je to vlastne obecne s riziky a odpovednosti na takovemto plavidle ? Zodpovida "ridic" ( i kdyz zadne papiry pro takovou lodku byt nemusi a v rizeni se stridame ), nebo si ruci kazdy "vyletnik" za sebe i sve veci sam ? "
A doplnil bych to o dotaz, jestli by to treba neresil i nejaky "papir", ze se kazdy ucastni plavby na vlastni nebezpeci ?
Ohledne dotazu jsem obepsal spoustu pojistoven ale nikdo mi v podstate nic nevysvetlil, jen mi nabidli odkazy na konfiguratory pojisteni. Ve vseobecnych podminkach nemam sanci se zorientovat, nemam znameho ani pojistovaka ani pravnika... tahle fora jsou moji jedinou sanci na seriozni informace... Diky za ochotu.
PS: nevim, proc mi nechodi na email upozorneni na odpovedi ???

- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Livote, úplně dole vlevo je možnost "sledovat odpovědi na toto téma," až si ji odklikneš, budou Ti chodit odpovědi.
Pojišťovny Tě na konfiguranty pojistek odkázaly zcela správně, protož to, co Ty požaduješ, se ve standardní podobě nevyskytuje. Ještě výhodnější než konfigurant z konkrétní pojišťovny je nějaká větší zprostředkovatelská společnost, která krom toho, že Ti také nabídne konfiguraci pojistky na míru, je navíc ve styku s vícero pojišťovnami a může mezi nimi hledat tu nejvhodnější.
Pojišťovny Tě na konfiguranty pojistek odkázaly zcela správně, protož to, co Ty požaduješ, se ve standardní podobě nevyskytuje. Ještě výhodnější než konfigurant z konkrétní pojišťovny je nějaká větší zprostředkovatelská společnost, která krom toho, že Ti také nabídne konfiguraci pojistky na míru, je navíc ve styku s vícero pojišťovnami a může mezi nimi hledat tu nejvhodnější.
- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Livote, kontroloval sis mailovou adresu, kterou máš v osobních údajích na JI?
Jinak sóloví pojišťovací agenti nejsou přesně to, co jsem měl na mysli, jejich pozice vůči pojišťovnám je stejně slabá jako pozice samotného pojistníka. Agent může být výhodný v tom, že poradí s výběrem standardní pojistky, nastavením limitů atd., ale nestandardní smlouvy se obvykle vyplatí uzavírat přes velké zprostředkovatele. Důvod je jednoduchý, velký zprostředkovatel je vážený partner, jemuž se vyplatí vycházet vstříc i v případě, že má podivná přání.
Jinak sóloví pojišťovací agenti nejsou přesně to, co jsem měl na mysli, jejich pozice vůči pojišťovnám je stejně slabá jako pozice samotného pojistníka. Agent může být výhodný v tom, že poradí s výběrem standardní pojistky, nastavením limitů atd., ale nestandardní smlouvy se obvykle vyplatí uzavírat přes velké zprostředkovatele. Důvod je jednoduchý, velký zprostředkovatel je vážený partner, jemuž se vyplatí vycházet vstříc i v případě, že má podivná přání.
-
- aktívní jachtař
To Livot: pojištění odpovědnosti pro Minicat (používal jsem jej v Chorvatsku a při vystavování viněty jsem potřeboval) jsem měl pojištění od Pantaeniusu, v ČR pro ně dělá třeba TPS centrum v Brně. Nevím už přesně, kolik to na rok stálo, nicméně to nebyla likvidační částka
. On je fakt, že malou loďkou nikomu moc na majetku nenaděláš, z mého pohledu jsou více rizikové škody na lidech. Nechtě trefíš manažera BMW na pláži do nohy, on bude tři měsíce marodit a po Tobě bude on nebo jeho pojišťovna vymáhat náklady nejen na léčení, ale třeba i jeho ušlou mzdu
. A to už můžou být peníze znatelné pro rodinný rozpočet..

- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
vovsky píše:Povinné ručení od Pantaeniusu mám taky.Právě teď jsem platil.Kajutovka 5m,motor 60 k, 72,51 E.
Co je prosím Tě všechno v tom Tvém pojištění zahrnuto, na jakém území a za jakých okolností kryje škody (a jaký typ škod)?
Hledal jsem něco jako povinné ručení + havarijní pojištění kajutové plachetnice provozované v ČR a podařilo se mi najít za (relativně rozumnou cenu) pouze pojištění od Allianz.
Roční pojistné vyjde (zřejmě - zatím mám jen návrh) na něco kolem 8.000,- (cca 1.200,- vychází na to jakoby povinné ručení, zbylých 6.800,- jde na vrub "havarijní" části pojištění), přičemž detaily pojištění jsou:
"povinné ručení" - limity odpovědnosti: 10mil. na zdraví, 2mil. na majetku, 80tis. ostatní .
"Havarijní pojištění" - loď je pojištěná na 350tis.
Pojištění se plně vztahuje na odcizení a živel, vandalismus má limit 35tis. (se spoluúčastí 5%, min. 5000,-)
Pojištěna je i škoda při přepravě lodě.
Žádné bonusy na základě bezeškodního průběhu bohužel nepřibývají, eventuelní slevy jsou možné jen pokud je navrhne pojišťovací agent.
Loď má délku 7,75m, šířku 2,5m, plochu plachet 22m2 a motor 6,3 kW.