Plavba po vnitrozemských vodách

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Plavba po vnitrozemských vodách

Příspěvekod ferdas » čtv lis 22, 2012 5:12 pm

Kdo víte, poraďte prosím. Možná se ptám blbě.

Jedná se mi o přesný výklad vyhlášky Ministerstva dopravy ČR č. 241/2002 Sb., o stanovení vodních nádrží a vodních toků, na kterých je zakázána plavba plavidel se spalovacími motory, a o rozsahu a podmínkách užívání povrchových vod k plavbě.

Tady je taxativně uvedeno, kde je provoz lodí se spalovacím motorem zakázán, případně, kde má omezení:

http://spspraha.cz/vodnicesty/kdeplout.asp

No a mě právě zajímají ostatní vodní plochy - vodní nádrže a řeky. Když se podívám do katastru nemovitostí, tak jsou v majetku ČR. Dá se tady plout se spalovacím motorem - při dodržení všech bodů zmíněné vyhlášky? Nebo je to na povolení - někoho?

Díky za radu.
F.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv lis 22, 2012 6:39 pm

Ta vyhláška vychází z vodního zákona 254/2001 Sb., který říká

v § 3: Povrchové a podzemní vody nejsou předmětem vlastnictví a nejsou součástí ani příslušenstvím pozemku, na němž nebo pod nímž se vyskytují; práva k těmto vodám upravuje tento zákon.

v § 7 odst. 1: K užívání povrchových vod k plavbě a k odběru vody potřebné k provozu plavidel není třeba povolení vodoprávního úřadu.

v § 7 odst. 5: Na povrchových vodách v ochranných pásmech vodních zdrojů I. stupně a na nádržích určených povolením nebo rozhodnutím vodoprávního úřadu podle § 8 odst. 1 písm. a) bodu 4 nebo podle předchozích předpisů pro chov ryb je plavba plavidel se spalovacími motory zakázána. Nejde-li o dopravně významné vodní cesty, je tato plavba zakázána na vodních nádržích a vodních tocích, které stanoví Ministerstvo dopravy a spojů v dohodě s Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství vyhláškou. Povrchové vody lze užívat k plavbě jen tak, aby při tom nedošlo k ohrožení zájmů rekreace, jakosti vod a vodních ekosystémů, bezpečnosti osob a vodních děl; rozsah a podmínky užívání povrchových vod k plavbě stanoví Ministerstvo dopravy a spojů v dohodě s Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství vyhláškou.

Ona v zákonu zmíněná vyhláška je právě ta, na kterou Ty se odkazuješ.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv lis 22, 2012 6:54 pm

díky, Felixi. Tohle jsem si přečetl ve zmíněné vyhlášce i v zákonu 254/2001 Sb. Jen si nejsem jistý, jestli to dobře chápu ( v mém věku). Jsem od Znojma, na dosah řeka Dyje a několik vodních nádrží (Výrovice, Těšetice..)

Stejně mám pocit, že jak se tam objevím s motorem, rovnou mě zastřelí.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv lis 22, 2012 7:23 pm

Teoreticky by ještě mohl být plavební provoz upraven nějakým opatřením obecné povahy, ale vím o existenci jen jednoho, a to vyhlášky CHKO Šumava, která omezuje plavební provoz na horním toku Vltavy.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv lis 22, 2012 7:56 pm

Ferdas: At si zvykaj, proti slusne plujicim mtorakum nemuzou niceho namitat.
Koneckoncu, po Dyji se plavba provozuje.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv lis 22, 2012 8:11 pm

nejhorší je, že v tomhle borde...listánu (citlivější povahy laskavě prominou) už nevím co platí a co ne. Hledal jsem taky na stránkách Vodoprávního úřadu, Rybářského svazu ( kvůli chovným nádržím)... a výsledek nula. Asi před týdnem jsem psal na SPS - zatím bez odezvy. Asi toho mají moc. Tak nevím. Přitom mám u huby několik menších vodních ploch. Jen tak, žádný závodění a randál, jen se občas projet...
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » čtv lis 22, 2012 8:39 pm

Možná jeden ze způsobů jak to zjistit by byl tento: jezdit všude, kde to není ničím zakázané, nebo omezené a pokud to nebude v rychtiku, tak ti při
zakazování tohoto provozování sdělí, dle jakého zákona- předpisu je to špatně.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv lis 22, 2012 8:44 pm

průzkum bojem - príííma nápad - jen bych na něj potřeboval sponzora.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod brin » čtv lis 22, 2012 8:45 pm

Tož neřeš a pokud nebudeš nikomu vadit, tak tě nikdo neudá a nikdo nebude kontrolovat.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv lis 22, 2012 9:16 pm

Jo, tohle jsou zrovna dost exponovaný místa - spousty chodců na mostě a okolo, desítky rybářů.. Prostě no nechci dělat načerno. Navíc v těchto končinách je motorovej člun něco jako dva tucty bílejch vran :)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv lis 22, 2012 9:23 pm

Kdo se bojí, nemá chodit do lesa.
Myslím, že sis odpověděl sám a tak nevím o čem vlastně chceš diskutovat?
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv lis 22, 2012 9:26 pm

hmm, nechtěl jsem diskutovat - jen jsem se ptal, jestli to někdo neví určitě a přesně.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv lis 22, 2012 9:44 pm

Pruzkum bojem bych videl jako nejlepsi reseni, taky to tak delam. Jestli mas neregistrovanou lod, muzes bejt celkem v klidu. Tezko te nekdo uda. ;-)

Edit: Nehlede na to, ze kdyz Felix rekne, ze tomu nic nebrani, tak bych mu bejt tebou veril, on vi o cem mluvi.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát lis 23, 2012 4:16 am

Ferdasi, být takovou bílou vránou, jako se chystáš předvádět Ty, vytisknu si celý § 7 vodního zákona a vyhlášku 241/2002 a počítám raději s tím, že policajty někdo zavolá. Oni v takovém případě přijet musejí a jestli opravdu není zvykem plout v těch místech na motor, tak o platných předpisech budou nejspíš houby vědět. Ve veškeré úctě a slušnosti bych se jim bez zábran svěřil, že jsem také dumal, zda smím či nesmím, ale zákon, kterým mám čirou náhodou vytištěný u sebe, říká, že smím - a ať mne opraví, pokud se mýlím. Bez agrese, bez urážek, s vysvětlením, že i mně samotnému připadá divné, že tam dosud nikdo nepluje, a tak jsem se na vysvětlování raději předem připravil... Přinejmenším tím předejdeš tomu, že Tě z vody vykáží, na což právo mají nejméně na dobu, než se objasní právní stav.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát lis 23, 2012 10:16 am

Jo, to je nepochybne velmi bezpecna metoda jak delat bilou vranu. :-) Asi si to taky vytisknu, akorat bude dost drahy si to nechat zalaminovat, aby to bylo trvale.

Ale ted mne napada, ze by mozna stacilo si vytisknout ten seznam vod se zakazem plavby, to bude mensi a mohlo by to stacit.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » pát lis 23, 2012 10:28 am

Jezis, co resite?
Az se nekdo zepta "Kdo vam to povolil?"(a ceskej clovek ma furt v sobe debilni presvedceni ze na vsechno musi bejt povoleni), tak odpovim:"zákon 254/2001 Sb., § 7". Kdyz budu chtit bejt lidstejsi, reknu proste "vodni zakon"
Hotovo, dvacet - micek je na jejich strane hriste, at oni se snazi dokazat zes neco porusil.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát lis 23, 2012 10:30 am

Viky_CZ píše:...by mozna stacilo si vytisknout ten seznam vod se zakazem plavby, to bude mensi a mohlo by to stacit.

Asi si nepomůžeš, text vyhlášky je osm paragrafů, max. dvě strányk, zbytek jsou právě ty přílohy :-) Laminování je zbytečnost, těžko si představit, že v bouři a vlnách k boku mé lodě, zmítané větrem, bravurním manévrem přirazí hlídkový člun rybniční stráže a spolu s jeho velitelem se budeme v přívalech deště sklánět nad textem vyhlášky...
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát lis 23, 2012 1:39 pm

Ale bylo by to romantické................ ;)
maximilian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod maximilian » pon lis 26, 2012 11:50 pm

Na doplnenie za Slovensko z materiálov ŠPS: Vo všeobecnosti platí, že na území Slovenskej republiky je plavba na vnútrozemských vodných cestách povolená, ak je takáto vodná cesta splavná pre daný typ plavidla a plavba na nej nie je zakázaná.
Vnútrozemskou vodnou cestou (ďalej len "vodná cesta") sa rozumie vodný tok alebo iná vodná plocha, ako sú povrchové, podzemné a banské vody, ktoré sú splavné pre daný typ plavidla a na ktorých nie je plavba zakázaná.
Na povrchových vodách nachádzajúcich sa v ochranných pásmach vodárenských zdrojov, na vodných nádržiach určených na hospodársky chov rýb a na odkrytých podzemných vodách je zakázaná plavba so spaľovacími motormi.

Najväčší problém je zistiť, kde je zakázané používať spaľovací motor. V princípe to stanovuje ŠPS a má to už aj pomerne predľadne uvedené na svojej stránke. V praxi, najmä keď naštartujete motor na rôznych menších nádržiach, ktorých brehy sú obložené rybármi, hneď k vám nejaký pribehne a začne vám tvrdiť, že je tam zakázané používať motor. Na otázku, kto to zakázal, povie, že ich rybársky zväz alebo obec, atď., hoci sa jedná o vody vo vlastníctve štátu. A keďže sú lovci rýb v presile, tak motor zbalíte a radšej iba veslujete. Toť moja skúsenosť.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte lis 27, 2012 11:20 am

A úplne najlepšie je to, že miestny môžu a cezpolný nemôžu a Bratislavčanovi /Pražákovi/ dajú ešte aj pokutu. Kamarátov zážitok na vychodze.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř lis 28, 2012 5:59 pm

na adrese www.LODNIcentrum.cz je mapka kde se ma dat plout a za jakych podminek
nechci aby to byla reklama tak dko to umi at tu mapku vytahne sem a ostatni smaze
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř lis 28, 2012 6:13 pm

bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » stř lis 28, 2012 7:57 pm

packa píše:na adrese www.LODNIcentrum.cz je mapka kde se ma dat plout a za jakych podminek
nechci aby to byla reklama tak dko to umi at tu mapku vytahne sem a ostatni smaze

Ta mapka je dobra, ta mapka je dobra ... na podpal v kamnech akorat. :gun: Pokud si ji ovsem vytisknete.
Napr neni mi znam zadny zakaz plavby na berounce a ostatnich zapadoceskych rekach, s vyjimkou nadrze C. Udoli a omezeni na Hracholuskach(a nekolika drobnych a kratkych useku).
Neni smysluplny vymejslet mapku kde se smi, melo by smysl udelat mapku kde se nesmi. Ale aby to udelal nekdo kdo umi
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » stř lis 28, 2012 8:36 pm

Ano, mapka zakázaných úseků a vodních ploch je na známé stránce SPS. OK

Ptám se znovu - co ty ostatní plochy - má se automaticky za to, že je plavba se spalovacém motorem možná?

Pro informaci: v ČR je 158 přehradních nádrží, z nich je pouze na 61 zakázaná plavba se spalovacím motorem.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř lis 28, 2012 8:43 pm

podle zákona vše co není zakázáno, je povoleno :roll:

Zpět na