Tipy na plavbu

Na četná přání ... a také někteří se plaví rádi v této nádherné lokalitě a rádi se podělí o své zkušenosti.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Pepa Š
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 26

Re: Tipy na plavbu

Příspěvekod Pepa Š » úte led 03, 2017 2:49 pm

Já tam zas na druhou stranu s českým C problém neměl, nechtěli ani druhýho skippera, charter MG yachts. Jak tu už psali, zkus se zeptat přímo charteru, pošli jim oskenovaný licence, určitě jistíš mnohem rychleji víc, než od MDČR.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » úte led 03, 2017 3:09 pm

To FiendMB
Nezoufej, obrať se třeba na YachtNet, dělal jsem u nich C i B :)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » úte led 03, 2017 3:55 pm

Bylo mi divné, že nelze na MDČR dohledat informace, a tak jsem tam kouknul.
No, mají nový web, a tak je vše jinak.
Mě osobně subjektivně to vzhledově příjde jako návrat o 10 let zpět :?
Ale což vzhled, ale obsah je velké překvapení!
Pokud se podaří dohledat námořní úřad a jeho dokumenty, tak to není opravdu důvod k radosti, neboť se k žádnému z dokumentů nedostanete (momentálně), prostě dokument neexistuje, jen Vás to přesměruje kamsi kam nechcete, nebo vybafne Server Error :o .
Kontakt taky žádný, třeba k informaci na výměnu průkazů (třeba bude v dokumentech, snad se objeví).
Tak mi přijde, že ministerstvo by mělo mít web plně funkční, když ho zveřejní, takhle to vypadá, jak web nějaké zahrádkářské kolinie z Horní-Dolní :( :thmbdn:

To by mě zajímalo kolik "nás" to stálo, kdo to "vysoutěžil" a "úspěšně" stvořil??? Asi by to šlo dohledat, ale nehodlám hledat
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » úte led 03, 2017 4:59 pm

to MartinB
Toto jsem teď našel na webu MDCR :) (kopie z webu MDCR)

Kontakty a návštěvní hodiny
15. 11. 2016 15:10:08|Kontakty a návštěvní hodiny

Působí v oblasti zpracování věcných záměrů zákonů a prováděcích předpisů v oblasti námořní plavby, přípravy podkladů pro návrhy zákonů a zajištění jejich projednávání ve spolupráci s odborem legislativním.

Vykonává funkci námořního úřadu ČR. V rámci této funkce vede rejstřík námořních plavidel a námořních jachet.

Organizuje a provádí zkoušky jachtařů a posádek námořních lodí a vystavuje příslušná osvědčení.

Zajišťuje mezinárodní vztahy v námořní plavbě a zastupuje ČR v Mezinárodní námořní organizaci (IMO).

Kontakty
Kontakty na Námořní úřad

MINISTERSTVO DOPRAVY

odbor plavby
P.O.BOX 9
nábřeží Ludvíka Svobody 12/22
110 15 Praha 1

Ing. Bc. Evžen Vydra, Ph.D. vedoucí oddělení námořní plavby, námořní rejstřík
tel. 225 131 343
fax 225 131 110
evzen.vydra@mdcr.cz

Kpt. Ing. Ctirad PACÁK, záležitosti IMO, STCW
tel. 225 131 085
fax 225 131 110
ctirad.pacak@mdcr.cz

Tereza OPOČENSKÁ , námořní rejstřík
tel. 225 131 345
fax 225 131 110
tereza.opocenska@mdcr.cz

Jaroslava TOUFAROVÁ ,kvalifikace námořníků a jachtařů,verifikace průkazů způsobilosti námořníků
tel. 225 131 225
fax 225 131 110
jaroslava.toufarova@mdcr.cz

Vydávání a ověřování průkazů radiotelefonistů a průkazů GMDSS
Český telekomunikační úřad,
P.O.Box 02
225 02 Praha 025

Ing. Pavel Ellinger
tel. +420 224 004 660
fax +420 224 004 824
ellingerp@ctu.cz
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » úte led 03, 2017 5:13 pm

Tak se vám povedlo zaneřádit téma o Řecku nesmylsma o MDČR.
FiendMB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod FiendMB » úte led 03, 2017 6:55 pm

wow pošli nám odkaz :-) ať víme kde se to vůbec nachází :lol: :lol: :lol: Jinak se omlouvám za zaneřádění, opravdu to sem patří pouze zlehka... Já ze se to opravdu omlouvám, ale skutečně jsem se začal bát a asi oprávněně, protože abych riskoval, že potopím loď a budu viset x mega, tak toto riziko bych si prostě na hlavu nevzal... (zvláště s vědomím, že si pojistím kauci a vše bude tak jak mí být abych mohl klidně spát), proto se rovnou ptám, zda si někdo půjčuje plachetnici pouze na chorvatské B... protože tím moje starosti kam se v Řecku vydat eventuálně končí :(
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » úte led 03, 2017 7:27 pm

http://www.mdcr.cz/Dokumenty/Namorni-ur ... fd=Námořní úřad ČR%26mssff=Kontakty a návštěvní hodiny%26aliaspath=/Vyhledavani
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » úte led 03, 2017 7:33 pm

Všeobecný postup pojišťoven - najít něco, co jim umožní neplnit pojistné :hmm:
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte led 03, 2017 7:59 pm

Neřeš blbosti jako všeobecný postup pojišťoven. :hmm:

Zavolej paní Toufarové na MDČR a domluv se s ní - Co je potřeba k vydání českého C, nebo B, když už máš chorvatský průkaz. Myslím že na C ti stačí teoretická zkouška. Paní Toufarová je normální a vstřícná.

Zavolej do YachtNetu, jsou to profíci, a zeptej se na to samé a také na to, jestli ti chorvatský průkaz v Řecku stačí nebo né.

Nejet do Řecka jenom proto, že máš chorvatský průkaz je škoda. :?

No a pak sem můžeš napsat, co jsi zjistil. Jaký si uděláš český průkaz. A taky jak se ti líbilo v Řecku. :D
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod tosotoso » úte led 03, 2017 8:18 pm

Urob si rovno slovenské B-čko. Ja to tak mám, vôbec som nerobil slovenské C-čko.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte led 03, 2017 8:44 pm

Co se týká průkazů je to ministerském webu tento odkaz:

http://www.mdcr.cz/Dokumenty/Namorni-ur ... yhledavani

Doporučuji začít seznamem teoretických zkoušek. Podle vybraného termínu kontaktovat organizátora zkoušky a s ním domluvit zbytek.

Jinak na ministerském webu jsou informace o požadavcích na uchazeče, školících střediscích apod.

Je to trochu málo přehledné, ale jsou tam potřebné info.

Na JI je několik vláken řešící průkazy.
.
viewforum.php?f=74
Stačí číst.

Nebo se ptej přes SZ.

EDIT:
Než jsem to vyhledal a napsal, už je tu několik jiných odkazů. Takže jsem přišel pozdě. Omlouvám se za duplicitu.
FiendMB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FiendMB » stř led 04, 2017 1:38 pm

Závěr je asi takový (a tím mé zaplevelení tohoto vlákna průkazy končí). Paní Toufarová je opravdu velice vstřícná a nápomocná a abych získal "céčkový" průkaz nemusím jako držitel chorvatského B dělat praktickou zkoušku (logika mi to nebere, neboť teoretickou zkoušku podle mě musí v Chorvatsku dělat každý na rozdíl od praktické, tak proč najednou uznávají pouze praxi), ale jsem za to rád. Dala mi kontakt na yachtservis a seewolf (pan Straka a pan Böhm), u obou lze dělat teoretickou přípravu a následně vykonat zkoušku cena cca 5000 za víkend + cca litr za zkoušku, termíny jsou téměř každý měsíc. Volal jsem ještě makléři, od kterého pravidelně beru charter a mluvil s ním o Řecku, říkal, že s chorvatským B není problém, a že si nechá písemně potvrdit kopii mého průkazu, že je vše v rámci řecké legislativy ok, takže mě celkem uklidnil a jel bych na Chorv. B (nakonec ten brit stíhaný v Řecku měl ICC a bylo mu to houby platné).. Nicméně český průkaz si nejspíše udělám, ať to nemusím do budoucna řešit, i když se mi příčí dokládat každých pět let napluté míle..
ok1fwg
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod ok1fwg » pát led 06, 2017 9:18 am

Už se to tady probíralo mnohokrát a jistě by se dalo najít. VMP je hlavně na vnitrozemskou plavbu (M,S) a mezinárodní přímořskou (I,C) do 1nm a 4Bf. Mně na to bez problémů půjčili loď na Bodensee (+Bodensee patent) a i na Baltu na Rujáně.
MDČR má předělaný web a je to nějaké nehotové, žádné dokumenty se tam nedají najít či získat. Když se do vyhledávání napíše "Jachtari" (bez uvozovek), tak se lze dostat do sekce, kde se dříve dalo něco stáhnout. Snad to brzo opraví. Je tam ale i přímý kontakt a paní je velmi ochotná.
FiendMB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FiendMB » pát led 06, 2017 11:05 am

Zpět k tipům na plavbu... Celkem se mi to začíná rýsovat a líbí se mi ta oblast kolem Lefkady, vyplouval nebo plul někdo kolem Corfu? Asi to bude podobné jako psal Pepa ale Corfu by mě zajímalo zejména ohledně dostupnosti letenek... Zda je kam plout, jak je to tam s kotvením atd... díky, A nějaká literatura typu 888 pro Řecko, která se dá u nás zakoupit? Díky :good:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát led 06, 2017 11:19 am

Existuje vynikající Greek Waters Pilot –- autor Rod Heikell.
Ale není právě nejlevnější.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » pát led 06, 2017 11:22 am

Na tehdy půjčené lodi byla i mapa oblasti Lefkáda, ne námořní, spíše taková turistická :D
Jinak se můžeš doma připravit a pak i používat na lodi mapy aplikace Navionics nebo iSailor - obě fungují skvěle na iPadu i iPhonu :)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 06, 2017 11:43 am

Pilota mám v E-shopu
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1403

Na Korfu jsme letěli přímým letem z Prahy. taxíkem do maríny. Pluli jsme přes Korint do Lavrionu a taxíkem zase na letiště.
Západní pobřeží Řecka mi připadalo stejné jako Chorvatské, jen trochu méně ostrovů. Levnější kotvení a víno. To bylo v roce 2012.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát led 06, 2017 12:48 pm

Ahoj.
Z Corfu jsem byl v letě 2016, červenec, 14 dní, loď jsme měli přes Yachtnet, Tsirigotis Yacht Charter, loď dobře připravená, příjemný personál, obsluha, vše proběhlo v pohodě.
Letěli jsme s Ryanair z Bratislavy (mám dojem, že letos lítá i z Prahy a i EasyJet). Letěli jsme o den dříve, přes booking.com nocleh za cca 350 noc/osoba.
Pluli jsme z mariny Gouvia, z letiště jede bus do Corfu a další kolem Gouvia, na letišti je stánek, kde se dá domluvit taxi za rozumnou cenu (2 osobáky stály stejně jako dodávka).
Pluli jsme do Albánie: Sarande; výlet taxíkem, Gjirokastra-tam se narodil Hodža, Blue eye-vyvěračka, Butrint-antické památky, pak lodí zátoka Palermo s Ali Pashovou pevností, v Albánii je o dost levněji, je třeba podstoupit přihlašovací a odhlašovací proceduru přes agenta, celkem 60-80EUR, odhlášení a přihlášení v Řecku se „neřeší“
Dále na jih Lefkáda (západní břeh), Kefalonia a zpět Lefkáda (východním kanálem), Parga, Paxos, Antipaxos a vrátit loď. Vymetli jsme cestou co šlo, kdekoliv jsme zastavili bylo to fajn, cestou jsou místa, které je dobré neminout, např. na Kefalonii u městečka Sami „Melissani Lake Cave“. Prostě to sebou chce mít turistického průvodce po řeckých ostrovech.
Určitě bych Jónské doporučil (nebyl jsem tam poprvé), plavebně obdobné Chorvatsku, ale méně lodí, je spousta možností kam se schovat, kdyby se zkazilo počasí (z Korfu dolu k Lefkádě je to trochu horší na schování), spousta příjemných míst, hospůdek, Řekové jsou příjemní a vstřícní, no prostě Řecko, ale oproti Egeji je to zde zelenější.

V Praze lze Řeckého pilota půjčit v ČANY ( WWW.CANY.CZ )
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Angerthas » pát led 06, 2017 6:12 pm

Já se jen ze zkušenosti vyjádřím k pojišťovně a průkazům a Řecku ... :-). Loni se mi povedlo najít kormidlem nezakreslenou skalku pod vodou. Yachtpool bez mrknutí oka plnil na chorvatské papíry (mám sice i české C (na vydání B čekám), ale ty jsem jim nedával - přeci jen jsem měl 53 loď a to je trochu mimo rozsah). Řekovi stačí jako druhý opravdu jen někdo, kdo se upíše na kus papíru.
Jinak co do klidu a vůbec všeho, tak se mi z Kyklád zatím nejvíc líbila Ikárie (no ony už to možná nejsou Kyklády) - turisti 0, ceny super, na kopci v lese velký přehrady se zlatýma rybkama :-D
FiendMB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FiendMB » pát led 06, 2017 6:24 pm

Paráda díky moc za příspěvky! Ještě jedna oblast by mě zajímala, a to ostrovy kolem Skiathosu.. nějaká zkušenost?
FiendMB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FiendMB » stř led 25, 2017 9:38 am

Po nějaké době opět zdravím. Letenky jsou zakoupeny, loď vybrána, GW pilot na cestě :-) a vyhrálo to Korfu, tak už jenom objednat počasí a je to :-)
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » stř led 25, 2017 11:41 am

Vřele doporučuji zátoku Lakka na Paxosu , je třeba přijet tam brzo, bývá plná, ale je nádherná.Průjezd městečkem Gaios , včetně nákupu medu a olivového oleje od místních. Výhoda je možnost přeplout na pevninu a podívat se např. do městečka Vola zároveň i návštěva pevniny je příjemným zpestřením plavby v této oblasti. tak dobrý vítr do plachet a stopu vody pod kýlem.
FiendMB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FiendMB » stř led 25, 2017 2:38 pm

Díky za typ, určitě se tam vydám, kdyby měl ještě někdo nějaký námět na trasu, moje zkušenosti z Řecka jsou 0, takže si rád nechám poradit a okopíruji trasu, která se osvědčila :-).

Možná to na fóru někde je, ale kdyby mi mohl někdo poradit, jaká je běžná praxe v Řecku v jónském moři co se týče kotvení, parkování v marínách apod.. Slyšel jsem, že je to jiné než např. v Chorvatsku... Jsou kolem Korfu nějaké bójky, nebo pokaždé kotva? Také jsem slyšel o vyvazování se na břeh, v marínách na kotvu, ale to už tu někdo zmínil.. Určitě mi napoví pilot až dorazí, ale osobní zkušenost je jistě lepší :-) Díky :good:
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pát led 27, 2017 10:01 pm

Ahoj,
pokud by jsi chtel do Jonskyho more, tak kdyztak muzu neco poradit. Ani zdaleka netvrdim, ze tam znam vsechno, ale minuly leto (2016) jsem tam byl od konce cervna do pulky zari a tak nejaky mista kde jsme byli muzu poradit. Kdybys chtel, tak mi napis do SZ tvuj mail a muzu ti treba posla KML soubor s trasou nebo misty kde se dobre kotvi nebo stoji u mola. Mist kde kotvit nebo stat u mestkyho mola je tam hromada, vetsinou zdarma a nebo za mirny poplatek (cca okolo 8-10 EUR/noc). My jsme za ty 2 a pul mesice za stani utratili 24 EUR. (Slovy dvacetčtyři, aby si nekdo třeba nemyslel, že tam chybějí nějaký nuly:) ...a ani to by jsme platit nemuseli, kdybychom nechteli stat primo u mola.

Skoro cely leto bylo stejny stabilni pocasi cca 26-30 st, jasno, max polojasno. Foukat zacina okolo 11h dopo, k veceru vetsinou vitr uleha, v noci byva casto uplne klid.

Vsude neskutecne milý a pohodovy lidi, pratesky, nic nikomu nenutej, nikoho nikdo nebuzeruje jako casto napr. v chorvatsku. A hlavne cloveka tam nemaji za chodici penezenku jako v chorvatsku :)

Z cech se da letet primo na Corfu, do Prevezy, Kefalonie a Zakynthos se SmartWings. Vychazelo to cca 4200 Kc jednosmerna (vetsinou co za nami lidi jezdili meli jednosmerny, protoze nekam doleteli a odjinud se vraceli). Pro charter je asi nejlepsi Preveza (a pujcit si neco na Lefkade) nebo Corfu.

Nevim co bych dal mel psat - kdyztak se ptej co te zajima. 8)

Dodo
HWC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod HWC » sob led 06, 2018 4:06 pm

Ahoj,
mám v úmyslu při vhodné předpovědi zakotvit na jednu noc na západní straně Lefkády nejspíš u Porto Katsiki beach. Máte někdo z této strany ostrova info nebo rady, na co si dát pozor? Co jsem koukal na webu, v podstatě všechny doporučené trasy vedou podél východního pobřeží. Díky

Zpět na