Evia a Sporády (Řecko)

Na četná přání ... a také někteří se plaví rádi v této nádherné lokalitě a rádi se podělí o své zkušenosti.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Evia a Sporády (Řecko)

Příspěvekod JardaF » úte úno 08, 2011 8:55 am

Plánujeme takovou trochu větší plavbu (14 dní) z Athén, kolem Sounionu a na sever podél západního pobřeží Evie (tedy "vnitřkem" mezi Evií a pevninou) na Sporády. Zpátky potom "vnějškem"), tedy přes Skyros na Keyu a zase do saronského zálivu.
Nemáte někdo s touhle oblastí zkušenosti? Hlavně nás zajímá, jestli je to za dva týdny uplavatelný (plachetnice má 30 stop).
Dost se doma se doma kulivá tomu se Skipřenkou Luciferovou pereme, jestli jo nebo ne. :idea:
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř úno 09, 2011 9:04 am

Copak nikdo ze zdejší úctyhodné komunity nebyl na Sporádách? :?
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » stř úno 09, 2011 11:43 am

Ahoj Jardo,
Tebou popisovaná trasa je uplutelná za 10 dní. Je ale škoda spěchat. Na západní straně je spousta hezkých kotvišť a přístavů.(na pevnině taky) Malý most na konci se otevírá jenom v noci kvůli silné dopravě, jsou tam možnosti vyvázání při čekání. Východní pobřeží Euboi je nezajímavé, téměř bez možností zakotvení. Je drsné kvůli převažujícím severním větrům vč. letního Meltemi, které právě tudy funí na jih jako tryskou mezi Euboiou a Keou. Severní Sporády jsou nádherné, chystám se tam v září. Více info Ti pošlu mailem až se vrátím z Libštátu, teď už nejsem doma.
P
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř úno 09, 2011 11:48 am

JardoF, rád bych ti nějak při plánování tvé plavby pomohl, už kvůli skipřence :) , ale nějak nevím jak.
Zkusím to tedy takto. Nakreslil jsem ti plánek moji poslední /loňské/ plavby Egejem. Byla zaměřena především na poznání kyklád.
Vyplouval jsem z Athén až v neděli ráno /malé problém s lodí/, směr Milos ...viz plánek. Červené body značí, kde jsme spali, tedy mezi nimi uplutá denní trasa. Někdy hodně volně a v pohodě, někdy to bylo na celý den. Vždy jsme ale byli v cílovém místě za světla - na to jsem dbal, neboť na cca polovině kotvišť a v cca plovině přístavů
jsem byl poprvé. Mimo první tři dny, kdy nastupovalo meltemi a bylo skoro bezvětří, foukalo standardní meltemi, tedy 5-6-7 Bf.Samozřejmě jinak za jasného a krásného počasí. S tou 7Bf musíš počítat hlavně v tryskách mezi ostrovy.
Dnes již vím, že jsem si tuto plavbu z taktického hlediska nenaplánoval nejlépe.
Moje taktika byla:
Co nejrychleji se nechat sfouknout na jih.
Potom s vyžitím většiny času pomalu stoupat k severu a propoluvat Kyklády.
V závěru plavby být severovýchodně od Athén /tedy nad nimi/ a bez problémů se v závěrečné fázi nechat sfouknout zpět do Athén.
Moje špatné odhady:
Nástup meltemise o cca 2 dmy opozdil a já dolů "padal" skoro za bezvětří.
V meltemi jsem stoupal k severu, ale to sfouknutí do Athén nevycházelo úplně dle teoretických představ.
Dám příklad. Meltemi má při přechodu jednotlivých částí kyklád nějaký generální směr, s kterým jsem počítal.Ve sktečnosti je ale vše jinak.
Konkrétně , závěrečnou trasa Mikonos - Tinos - Andros, jsem předpokládal , že v meltemi vystoupu ostře proti větru. Chyba, pod těmito ostrovy se vítr stočil a foukal přímo proti nám.
Na ty trysky opravdu pozor. Velmi známá je právě mezi Andros a Eivoia, zasahuje až dolu k Kea. Tam s tou 7Bf fakt musíš počítat.
Upluli jsme celkem něco přes 500nm a vše v relativní pohodě.
Chystám se přes zimu napsat pár postřehů a dát je sem, ale zima se již nějak podezřele krátí.
Asi jsem ti moc nepomohl, ale snaha byla. Snad ti to pomůže v tom, co se dá rozumně uplout.

Pepa

Cílové body trasy"

Athény
Milos
Poliaigos
Thíra
Los
Naxos
Antiparos - Despotiko
Siros
Rineia vedle Dilos /na něm prohlídka památek/
Tinos
Andros /Empatsi/
Kithnos /zátoka Fikiada/
Sounio /chrám Poseidona/
Athény - Kalamaki

Obrázek
Obrázek
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř úno 09, 2011 11:56 am

Díky chlapi, vám oběma! Loni jsme byli v v sarónském zálivu, letos právě debatujeme jestli Sporády nebo Kyklády, takže hltám jakékoliv info. (řeckého pilota už mám :-)
Papitovu plavbu přes Hydru na Kyklády (jak ji psal na tady na JI) mám už taky načtenou.
Pepa: Přesně stejně to taky zamýšlím - v případě Kyklád se nechat zfouknout na jih a vracet se. Takže to co píšeš je pro mě hodně cenný.
J.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 09, 2011 12:06 pm

Já musím zatím ke Sporadam mlčet. To není neochota, ale neznalost. :D
Mé příspěvky k Egeji předpokládám znáš...

Naši loňskou plavbu lehce podobnou Pepove máš zde:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=4908
(při dobrém plánování a když trochu přeje počasí, jde všechno na plachty)

A plán na letošek zde:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=5201
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř úno 09, 2011 12:27 pm

Baharis: Jestli znám tvé příspěvky k Egeji? Já se je učím nazpamět! :) (ale takovejch příspěvků je tu od více autorů - Lynx, Papito, Pepa atp... ) ;)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř úno 09, 2011 2:10 pm

Byl jsem jak Kyklady, tak Sporady. Obojí moc pěkné, těžko říct čemu dát přednost.
Jednou jsme pluli po podobné trase kterou popsal Pepa, 14 dní. Šlo by toho sice uplout více, ale je tam takových hezkých míst, že i když jsme zezačátku uvažovali, že to taky dáme až na Sporady, nakonec zvítězila varianta Kyklady.
Takže pokud nechcete hltat majle, nebo trénovat noční přeplavby :-)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř úno 09, 2011 2:14 pm

Martin B: A prosím tě, kudy jste na ty Sporády pluli? Vnitřkem podél Evie nebo vnějškem?
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř úno 09, 2011 2:21 pm

Tě zklamu Jardo. My jsme na Sporady a zpět jeli trajektem a loď jsme měli až tam.
Ale když jsme o tom uvažovali, plán byl jihem tam a severem zpět.
Dobře popsaná trasa bude někde tady na JI, nějaký rok zpátky se plulo s Lakomcem z Athén až do Bodrumu a zpět, jmenovalo se to nějak jako "plavba kapitánů".
Ahoj Martin
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř úno 09, 2011 3:21 pm

MartinB má pravdu, ale ani popis této polavby ti příliš nepomůže. Trasa vedla hlavně po Kykládách a byla natažena až do tureckého Bodrumu. Tedy nikoliv Severní Sporady až už vůbec ne mezi pevninou a Níso Evia /byl jsem na palubě/.
Tedy JardoF, doufám že toto nebude číst skipřenka, ale proč se chceš na 5-6 dní zavřít mezi pevninu a N Evia, kde je šířka hladiny od cca 3,5 nm do 400metrů a hloubky v průměru 5-6 metrů, ale taky 2-3metry. Za meltemi zapomeň na plachty, budete týden motorovat, dokud nevplujete do Sporad.
Vůbec nepochuybuji o tom , že to je krásné místo a rozhodně stojí za poznání, viz.Papito, jež tam byl. Já osobně bych ale takováto specifická místa začal navštěvovat po poznání méně problematických lokalit /a těch je/ a ne hned 2. či 3. plavbu. Ber to prosím jen jako můj naprosto subjektivní názor.
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » stř úno 09, 2011 3:49 pm

Pokud již padlo rozhodnutí o plavbě a jejím cíli, pak jsou další má slova zbytečná. Mně se však velmi líbila oblast Kosu a Rhodosu./viz. moje zprávy zde na JI/
Meltemi tam fouká spíš SW,W a je o trochu slabší než v Kykládách. Doprava z Athén do Kosu je trajektem za rozumnou cenu.
Je to jen subjektivní dojem, protože v Řecku je hezky všude.
Pro orientaci mohu zapůjčit 15 let starý - Rod Heikell - Griechische Küste. Tam se dají dohledat užitečné informace, ikdyž už jsou staré těch 15 let.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř úno 09, 2011 4:16 pm

Pepa: Už jsem tu Lakomcovu cestu našel a zmapoval, pěkná a dlouhá, ale opravdu mimo Sporády.
Ono je to u nás naopak, Skipřenka chce na Sporády, protože tam točili Mamma Mia :) Poctivě ale přiznávám, že první jsem ten nápad měl já; jen když jsem prohlídnul mapu podrobněji, trochu jsem znejistěl. Původně jsem myslel použít pro cestu na sever "bezpečnější" variantu podél Evie vnitřkem. Ale mám obavy přesně z toho, co píšeš - může být škoda strávit prvních4-5 dní plavby někde, kde to nemusí být dobré. Protože hledáme zkušenosti jiných a očité svědky... Já osobně teď doma opatrně lobuju trošku za ty Kyklády...

Tatinecek: Rozhodnuti ještě nepadlo, zatím nad tím koumáme. Ale loď bude na 90% v Athénách, takže Rhodos a Kos jsou příliš daleko. Díky za nabídku pilota, od Papita vím, že je bezvadnej. Akorát, že já vládnu spíše angličtinou, než němčinou. :(
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 09, 2011 4:58 pm

Jestli rozhodnutí nepadlo, přidejte se v září k nám! :lol:
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » stř úno 09, 2011 5:43 pm

No my budeme mít v létě půjčenou Sachmet bez Sachmet a předávací místo je Athény, pokud tam předchozí posádka dopluje :)
Rozhodnuto není a dokonce bych řekla, že na definitivní řešení je ještě brzy. Minulý rok jsme díky počasí 3 dny nevypluli z Agistri, čímž samozřejmě veškeré plánování dostává na pr.... :(
Zatím jsme zakoupili anglický Greek Water Pilot (Imray) a spolu s Google Earth plachtíme prstem po mapách. Ach jo ta zima :hmm:
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » stř úno 09, 2011 8:57 pm

No, jestli je to takhle a máte loď na 14 dní, zkuste Dodekanesii, mého absolutního favorita v Egejském moři. Ze Sounionu na Patmos přefrčíte za 24-26 hodin a pak už jenom řetěz ostrovů jako perlový náhrdelník na hrudi Turecka. Návštěva Turecka je taky "easy" - viz reportáž Lakomcova nebo moje. Úžasného Radspielerova průvodce (přeloženého i s plánky kotvišť a přístavů) bych vám půjčil, můžeme se domluvit přes SZ nebo mail.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř úno 09, 2011 10:40 pm

Dodekanesie, no to je tedy velmi ambiciozni plan. Jen nevim, jestli pro naši malou posádku to není až moc. Ale vypada to lákavě.
Díky za tip, hloubám tu nad pilotem a je mi bezva :-)

Baharis: My jedeme buď přelom červenec srpen nebo v srpnu. To se asi mineme...
honza_k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Re:

Příspěvekod honza_k » úte led 30, 2018 10:47 am

JardaF píše:Pepa: Už jsem tu Lakomcovu cestu našel a zmapoval, pěkná a dlouhá, ale opravdu mimo Sporády.
Ono je to u nás naopak, Skipřenka chce na Sporády, protože tam točili Mamma Mia :) Poctivě ale přiznávám, že první jsem ten nápad měl já; jen když jsem prohlídnul mapu podrobněji, trochu jsem znejistěl. Původně jsem myslel použít pro cestu na sever "bezpečnější" variantu podél Evie vnitřkem. Ale mám obavy přesně z toho, co píšeš - může být škoda strávit prvních4-5 dní plavby někde, kde to nemusí být dobré. Protože hledáme zkušenosti jiných a očité svědky... Já osobně teď doma opatrně lobuju trošku za ty Kyklády...

Tatinecek: Rozhodnuti ještě nepadlo, zatím nad tím koumáme. Ale loď bude na 90% v Athénách, takže Rhodos a Kos jsou příliš daleko. Díky za nabídku pilota, od Papita vím, že je bezvadnej. Akorát, že já vládnu spíše angličtinou, než němčinou. :(

Milí námořníci,

my se letos v létě na Sporády chystáme. Kyklády nechceme, pro plavbu s dětmi tam moc fouká. Loni jsme byli u Lefkády, tam zase foukalo málo. Sporády budou doufám dobrý kompromis.

Váhám, jestli začít ze Skiathosu nebo z Volosu. Do Volosu jsou levnější lety v lepších časech, ale je tam mnohem menší výběr lodí. Na Skiathos naopak jsou letenky dražší a v nepříjemných časech, ale lodí je tam na výběr hodně. Znáte to tam někdo? Je ten úsek Volos-Skiathos zajímavý?
Díky za rady a zkušenosti.

Knížku Greek Pilot už jsem objednal, ale loď bych raději zarezervoval co nejdřív, ty nejlepší nabídky rychle mizí.

Díky,

Honza
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Re: Evia a Sporády (Řecko)

Příspěvekod lynx » úte led 30, 2018 2:14 pm

Ahoj Honzo,
uvažoval jsi o variantě letět do města Volos a na Skiathos doplout trajektem?
Zkus se podívat sem: https://www.directferries.cz/
Najdeš tam vyhledávač trajektového spojení. Cena obousměrné jízdenky je kolem 45 €. Nevím, jaký je rozdíl u letenek, ale tohle je další možnost. Cesta trajektem trvá asi 2 3/4 hodiny.
Hezkou plavbu!
L.
honza_k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod honza_k » úte led 30, 2018 2:29 pm

lynx píše:Ahoj Honzo,
uvažoval jsi o variantě letět do města Volos a na Skiathos doplout trajektem?

Ano, uvažoval. Ale nevychází to moc časově. Ledlo přistane ve 12:55 a poslední trajekt jede ve 13:30.

Honza
LukasK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LukasK » úte led 30, 2018 8:48 pm

Severní Sporady jsme jeli v roce 2014. Je to nádherná lokalita, kterou můžu určitě doporučit. Loď bych vzal až ze Skiathosu, plavba z Volosu není nikterak zajímavá a ztratili byste zbytečně mnoho času. My jsme jeli z ČR autem, tak byla volba jasná, nechali jsme se převézt trajektem i s autem. Chápu, že ne každému se chce harcovat autem až do Řecka, ale bylo to celkem v pohodě, zvlášť když jede celá posádka jedním velkým autem a v řízení se dá prostřídat.

Co se týče literatury, koupil jsem pouze z "Sporades Sailing Pilot, David Nairn" (mám ho v pdf) a byl jsem moc spokojen. Má pěkné mapky kotvišť a podrobné popisky. Oblast je navigačně nenáročná.

Zátok vhodných ke kotvení je spousta, nikde jsme nic neplatili, většinou jsme byli na kotvě se zádí vyvázanou ke břehu. Bylo září, často jsme byli na kotvišti sami a počítám že přejachtováno tam nebude ani v létě, je tam klid a pohoda. Ostrované jsou přátelští a pokud jsme šli někam na jídlo, ceny překvapivě nízké. Této jachtařské oblasti jsem neměl co vytknout.
honza_k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Re:

Příspěvekod honza_k » ned črc 08, 2018 10:59 pm

honza_k píše:my se letos v létě na Sporády chystáme. Kyklády nechceme, pro plavbu s dětmi tam moc fouká. Loni jsme byli u Lefkády, tam zase foukalo málo. Sporády budou doufám dobrý kompromis.

Ahoj všem. Při dobré paměti posílám stručnou zprávu z našeho týdenního plachtění z Volosu. Letěli jsme z Mnichova. Najeli jsme asi 210 mil, jeli jsme na sever přes Skiatos, Skopelos, Alonissos, až na ostrov Kyra Panagia a pak zpět přes ostrov Skantzoura. Bohužel asi polovinu jsme jeli na motor, protože moc nefoukalo. Dvě odpoledne foukalo 4Bf a užili jsme si to, ale zbylé dny vždy tak půl dne 3Bf a druhý půlden skoro bezvětří. Vlny malé až žádné (zrcadlo). Jachet tam opravdu pluje méně, občas jsme neměli v dohledu vůbec žádnou, ale na kotvišti se jich vždycky pár sešlo. Skiatos se zdál hodně turistický, ale čím dál od pevniny jsou ostrovy opuštěnější a klidnější. Jen klášter na ostrově Kyra Panagia je asi docela populární, lodě tam vozí turisty po desítkách. Voda teplá, šnorchlování asi jako jinde ve Středozemním moři - ryby, pár korálů, našli jsme i pár jeskyní. Tuleně středomořské jsme neviděli, ale delfínů asi 20, skákali kolem lodi - skvělý zážitek. Kotvili jsme v zátokách, platili jsme jen asi 5EUR za dobrání vody.

Takže hezká destinace, mohu doporučit. Jen toho větru jsem čekal víc. Ze Skiatosu by to asi bylo lepší (na ostatní ostrovy je blíž), ale ani z Volosu to není špatné - zaplachtili jsme si tam shodou okolností úplně nejlépe.

Honza
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » stř kvě 08, 2019 3:05 pm

Ahoj jachtaři,

letos se chystáme na Sporády. Velká část ostrovů patří do zóny A přírodního parku a s tím souvisí nějaká omezení. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Kotvení, šnorchlování, vystupování na břeh a pod. Omezení jsou trochu popsaná třeba na severu parku http://alonissos-park.gr. Podle mě by se to nemělo týkat rekreační plavby, ale třeba tomu špatně rozumím.

Budu rád za jakoukoliv odezvu.

Přeju všem krásné jaro plné plánování plaveb :) .

Komín ⛵️
honza_k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod honza_k » stř kvě 08, 2019 8:25 pm

Nepamatuji si na žádná zvláštní omezení. Je tam tuším zakázaný lov a rybolov a rozdělávání ohně, ale to nám nevadilo. Byli jsme (v parku) na ostrovech Alonnisos, Peristeri, Kira Panagia a Skantzoura.

Podle pilota se nesmí blíže než 3nm k ostrovu Piperi, blíže než 200m k SZ pobřeží Alonnisu, 0.5M od ostrovu Yioura.

Honza
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » pon kvě 13, 2019 11:50 am

Díky Honzo.

Zpět na