Je možná plavba v kluzu s motorem 5 HP?

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř dub 09, 2014 12:59 pm

Neohyba se ten clun?

40kg motor se mi zda docela hodne na tak malej clun.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » stř dub 09, 2014 1:29 pm

Viky_CZ píše:Neohyba se ten clun?

40kg motor se mi zda docela hodne na tak malej clun.

A za další: výrobce předepisuje u toho člunu MAX.6HP !
Mi osobně se i 6HP zdá hodně, ale výrobce to takto udává.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř dub 09, 2014 2:23 pm

a někdy i udává jak HP tak max váhu motoru a možná že ten člun je tak zatíženej a utopenej že to z vody prostě nevytáhne
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod zaremba1 » stř dub 09, 2014 3:05 pm

udavaný povolený výkon je 6 Hp váha 40KG,je možné že je hodně potopený motor.Již jsme si oba sedli na příd, tedy já na příd manzelka na mě a nic Vlna za člunem se akorát posunula o jeden metr dále.Při jízdě jedné osoby ve skluzu se vlna spojí v jeden celek a to již je jízda.Takto se vlna rozšíří do širokého V. Pokud sedíme na lavičce tak akorát bublá vodu.Mořná muže být i ztráta výkonu jelikož motor je 10 let starý,ale to bych nepředpokládal.Takže nový člun.YAM 310s váží zase 53 kg a to je nárust váhy a možná bych již nesplnil 30kg na 1HP.Na druhé straně zase to pohodlí a místo ve člunuZrovna včera jsem měl toho již plné necky,celou dobu sedět na přídi a trasa Lovosice-Neštědice Od 6:30-15:00 tam i zpět a to chtěla až k německým hranicím.člun je nafouknutej dobře.Ve dvou lidech na přídi se nezvedá,pouze při jedné osobě na lavičce se zvedne a pak se položí na hladinu motor chytne jiný zvuk a již to fičí.Takže každopádně výměna člunu
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » stř dub 09, 2014 3:10 pm

foto při jízdě
Obrázek
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: člun do skluzu

Příspěvekod knoki » stř dub 09, 2014 3:13 pm

zaremba1 píše:Dobrý den
chtěl bych se podělit o své zkušenosti jízdy ve skluzu.Manželka je antitechnický typ a tak výpočty ani argumenty nezabírají a stale by chtěla motorizovat.Vlastníme člun honda2,4m s vysokotlakou podlahou.Měli jsme motor honda2,3 Hp a s ním jsme splavili celou Vltavu.Byly to 12 ti hodinové plavby denně.Nyní máme motor honda 8 HP ,ale do skluzu to dostane jen jedna osoba.S manželkou ani za boha.Rychlost na Labi proti proudu 10kmOna argumentuje tím,že je to slabý motor já zase tím,že malý člun.Ona chce koupit silnější motor já zase větší člun.Když koupím větší člun idealně 3m a ve skluzu to nepojede, mužu si kopat hrob.A ted rad kdo má pravdu.Váhy já 90kg manželka 60kg motor 41,nádrž 12,člun 36..Kdo má tedy pravdu?

1) Člun 2,4m, ač je na štítku napsáno, co chce, není pro 2 dospělé osoby (vlastní zkušenost) a to ještě k tomu na 12 hod. plavby!
2) Předpokládám, že s tou 1 osobou to bylo tak, že tato seděla, co nejvic vpředu (záleží, jak má dlouhou ruku, příp. prodl. tyč řízení)
3) Pak se 2 osobami to muselo (vzhledem k vnitř. prostoru člunu) být tak, že 1 byla vepředu a 2 vzadu - a člun se boří......
4) Můj názor (ověřený zkušeností): motor si nechat a koupit člun 300, případně o něco výše (měl by mít kýl a já bych volil mezi ověřenými: Zodiac, Yam (už se dělají ve Francii), Quisksilver, Honda) a pokud 1 os. bude při přechodu do skluzu sedět vpředu a druhá kde chce, tak to musí jet.

PS: Než jsem to stihnul sesmolit, tak jsi to už výše vysvětlil.
Naposledy upravil(a) knoki dne stř dub 09, 2014 3:17 pm, celkem upraveno 1 x.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř dub 09, 2014 3:14 pm

co tam mas za vrtuli?stoupaní? mozna by pomohlo zkusit podsekout motor?-klinky-ale stejne u tohohle prcka se to bude menit pri kazdem pohybu
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » stř dub 09, 2014 3:22 pm

jedna osoba na lavičce s prodlouženou rukojetí,vrtule standartní od výrobce
Obrázek
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod knoki » stř dub 09, 2014 3:29 pm

To je manželka? A nechtěla by vyměnit tebe?
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř dub 09, 2014 3:32 pm

no prave-ja mel standartní od vyrobce 8 a ted jezdim na 10 (stoupaní)
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » stř dub 09, 2014 3:49 pm

třese se na to celý život.pokud máš pořádnou lod vymění mě hned.Jinak děkuji všem za rady a podněty. Přikláním se k názoru ,že je hodně potopený motor.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod knoki » stř dub 09, 2014 3:59 pm

No kvůli ní bych si ji i koupil, ale je jasné, že je ráda, že Tě má.
A už dost - jsme mimo téma.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » stř dub 09, 2014 4:55 pm

zaremba1-než bych něco měnil,tak když si nejseš jistej ani motorem,tak se s někým domluv,kdo má gumák 3,2-3,6m a vyzkoušej to .Přehodit motor na takovým člunku snad není problém a podle toho jak to dopadne se rozhodni.8 motor je pro 2,85m maximum,co člun vydrží.Nenašel jsem jakou má ten motor nohu dlouhou nebo krátkou??
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » stř dub 09, 2014 5:05 pm

noha krátká
Obrázek
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř dub 09, 2014 5:09 pm

zaremba1 píše:jedna osoba na lavičce s prodlouženou rukojetí,vrtule standartní od výrobce
Obrázek

ty jedna osobo :) , aby to pořádně klouzalo, měla bys sedět daleko víc vzadu. pokud to nechce z vody, tak teda na příď a když se motor roztočí, potom dozadu.
ta loď musí ležet a aby se do ležení překlopila, musí mít těžiště vzadu. to je základ plavby v kluzu.

pokud máš motor s odpovídající nohou, tedy krátkou, a orig výšku zrcadla, nemůže být "moc utopený"

do kluzu ti to ve dvou nejde, protože člun je krátkej. kdyby měl pevný dno, ne gumový, bylo by to podstatně lepší, ale takhle s tím nic nenaděláš, kup 320cm.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » stř dub 09, 2014 5:38 pm

Kurňa to musíš mít maminu snad na klíně ,jinak tam dva lidi nemůžou vejít.
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » stř dub 09, 2014 5:51 pm

mamina objímá motor a já na přídi
pukous
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pukous » stř dub 09, 2014 8:17 pm

Ahoj,mám YAM 380S a motor 8hp a ve skluzu to jede naprosto bez problému i s rodinkou já 100kg manželka 55kg a prcek 15kg a když se to dostane do skluzu tak se dá ubrat plyn a tak na 3/4 plynu to pořád jede ve skluzu :)
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » pát dub 25, 2014 6:28 am

po přečtení kompletního fora budu kupovat nový člun.Ve výběru mám nasledujécí čluny .Každý má své pro a proti.Suzumar DS 320 AL,YAM 310S, Allroundmarin AS-Samba 330 ,Bombard Typhoon 310 Solid,Adventure T320,Skate 315 Bush Yamahu mám u baráku v lodním centru vypada robustně a cena něco málo přes dvacet. Pokud má někdo zájem tak ten svuj prodáván za osm.Dám pak vědět co jsem nakonec koupil.
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » úte dub 29, 2014 4:10 pm

V pondělí jedu do Divišova pro nový člun Adventure travel2 320K a hned ho hodím na vodu .tož jsem zvědav co to dá.Manželka se zase zbláznila jelikož chce trasu Mělník -Hřensko.Tam i zpět za dva dny,což nevidím moc ružově
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » úte dub 29, 2014 8:33 pm

jako prd-pod Mělnikem komorujou trochu dýl než nad Mělnikem-ale raději si vem svačinu a pivo sebou do lodi -na nějake zastavky treba nebude čas-jo a pro jistotu bych si nařídil budika-komory jedou už od 6 hod :)
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » stř kvě 07, 2014 6:18 pm

V pondělí jsme o pul osmé dojeli do Divišova po prostudování jsme člun naložili do auta a po krátkém přemýšlení zase vytáhli a vyměnili za Adventure Master1 330.Přesně v 11 jme člun hodili na soutoku Vltavy s Berounkou na hladinu a ve 20,00 jsme dorazili do Litoměřic.Proč jsme se rozhodli pro master? Šiřší válce ,větší délka a šířka,3 komory a kýl, oproti Travel 2,který má dvě komory a kýl.Větší stabilita ve vlnách a hlavně ten prostor.Nerozhodily nás ani vlny od trajektu.Po celou dobu plavby se žádná voda od vln nedostavala dovnitř,takže jsme nebyli ostříkaní jako u Hondy 2,4m.A ted rychlost.Já 100kg,manželka 60,motor 42,benzín24, batožina10,člun 64,Do Litoměřic 25-26km /h,zpět proti proudu 23-24km/.Hlavně to pohodlí a prostor.Na Labi se nás v Mělniku zeptali kde plujem a všechny komory byli již vždy připraveny.Na Vltavě volat na každou komoru,pokud jel trajekt,tak jsme na něho museli čekat a do Modřan jsme nakonec volali o prodloužení doby otevření komory.Dokonce se nám stalo že po vplutí do Vrananského kanalu komorník na druhé straně u Mělnika o nás ani nevěděl.Kdybychom nezavolali tak zustaneme trčet v kanále,jelikoř už bylo třičtvrtě na pět Horší když komorník sekal trávu a neslyšel telefon.To jsme museli vystoupit,komorníka sehnat na louce a pak nás pustil.V Praze super.Hlavně se na nás dívali jako na exoty,když jsme vpluli do Čertovky.
Věřím.že člun něco vydrží i když osobně se mi více libil YAM 310s. Ted zase nastane doba,kdy se za chvíli začnem pokukovat po nějaké patnactce.Tod vše.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř kvě 07, 2014 6:45 pm

Certovku bych si chtěl zkusit, to musí bejt super! :-)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř kvě 07, 2014 8:08 pm

Já pořád nějak nerozumim tomu, co mají všichni s tou čertovkou? Jednou jsem tam šel pěšky. Je to tam hrozný, strašně špinavý a nadechnout jsem se mohl zase až když jsem odešel. Fakt smrad. Za těch asi 200m to snad ani nestojí ne?
zaremba1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zaremba1 » stř kvě 07, 2014 8:31 pm

smrad jsem žáden necítil,ale manželka chtěla k mlýnskemu kolu a trochu Benatek vidět.Ostravakum smrad nějak nevadí,jelikož jsou již zvyklí.

Zpět na