kotvící blok s okem na dně na moři

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

peposs
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

kotvící blok s okem na dně na moři

Příspěvekod peposs » pát srp 16, 2019 10:32 pm

ahoj kapitáni a tak se chystám na moře a řeším dilema , už loni jsem měl problém s kotvením , kotvím na moři asi třicet metrů od břehu , v hloubce asi 7m na dně je betonový blok kam se připnu s bojkou ale ouha loni tam to oko na bloku bylo rozervané tak jsem musel kotvit více stranou ale to se mi moc nelíbí a také nevím jestli to místo bude volné . uvažuji si vyrobit také nějaký blok s okem dopravit ho na pláž a pak ho dopravit pomocí člunu na místo , máte někdo zkušenosti se shotovení bloku s okem ? uvažoval jsem např, vylít betonem 13pneumatiku ve které by byla armatura v podobě oka , nějaké nápady ???
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Re: kotvící blok s okem na dně na moři

Příspěvekod vikigach » sob srp 17, 2019 5:13 am

Ahoj,13 pneumatika vylita betonem bude vazit 260 kg. Ve vodě kvůli vztlaku to bude polovina. Takze loď urcite neudrží. Potřebuješ minimálně blok o váze 500 kg nebo vice. To je můj názor.
peposs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod peposs » sob srp 17, 2019 6:13 am

bože ale já nemám Titanic :shock: já mám jen 4m plácačku Busch :D
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » sob srp 17, 2019 8:14 pm

A to chceš v HR betonovať blok na pláži? Použil si výraz "kotviť". Nenapadlo Ťa použiť kotvu + 2 m reťaz (všetko tak do 7-8 kg) na kotvenie?
Podobný gumák som roky kotvil na 2,5 kg kotvu bez reťaze. Pravda je, že do metrovej vody. Daj kotvu 5 kg+ 2 metrovú reťaz a môžeš spať pokojne.
Je to dosť jednoduché, že? :D
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » sob srp 17, 2019 9:15 pm

Ono záleží jaké je dno. Před x lety jsem také měl gumáka v HR na kotvě+ cca 1,5m řetězu a to jsem čuměl, když ráno byl po pěkné smršti o 15 metrů dál co stačilo lano k břehu. Naštěstí se gumáku nic nestalo, i když to s ním asi muselo mlátit o břeh. Musel to být rachot, neboť i oko na gumáku bylo vytahané a zdemolované už ho raději nepoužívám. Celý týden pohoda a poslední den přišel pořádnej vichr a vlny a bylo...

K tomu rozervanému oku - viděl jsem na něj našroubovaný veliký šroub s podložkama, jestli to zvládneš pod vodou, mohlo by to být řešení.
Taky se nechá nasadit na jednu část toho oka hromosvodová svorka a stáhnout s dalším okem v celek. Otázka je, zda to v takové hloubce dáš.

Poslední možnost je ocelovým lankem , nebo lepším provazem onen betonový blok stáhnout po obvodu ( smyčka ) a navázat se pak na to. To by při troše šikovnosti mělo jít udělat z hladiny s brejlema a šnorchlem. Připravíš si oko s malou zátěží na koncích a spustíš dolů na blok. Odplaveš s koncem a stáhneš do strany. A pak nahoře zajistíš proti povolení bójkou ( kanystrem :-) ) . , Bójka by měla být hodně ponořená aby to při vlnách a odlivu neztratilo vertikální tah a nepovolilo. Případně celou bójku utopit a ještě jednu bójku nad to. Blok, který budeš ovazovat musí mít samozřejmě nějakou minimální výšku.
Viděl jsem tohle funkční řešení "opásáním" bloku provazem také v HR, kde si to dovolenkáři udělali, protože originální oko bylo urezlé a všude plno. A vydrželo to tam hodně dlouho, následný rok tam jen byla jiná bójka a původní zarostlé ( obrostlé ) provazy.
peposs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod peposs » sob srp 17, 2019 10:08 pm

díky za dobré rady :) tak jsem se rozhodl a na radu jednoho nejmenovaného :) použiji betonové zatravnovací tři bloky z OBI, jeden pustím pevně přivázaný po laně dolů a na něj pošlu po laně ty ostatní dva cena 150 korun českých :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned srp 18, 2019 7:32 pm

peposs píše:díky za dobré rady :) tak jsem se rozhodl a na radu jednoho nejmenovaného :) použiji betonové zatravnovací tři bloky z OBI, jeden pustím pevně přivázaný po laně dolů a na něj pošlu po laně ty ostatní dva cena 150 korun českých :D

Úprimne ti prajem aby ti ten úsmev na konci príspevku vydržal. Na tvojom mieste by som venoval pozornosť týmto slovám v Lemonovom príspevku: Musel to být rachot, neboť i oko na gumáku bylo vytahané a zdemolované .

Neviem aké je tam dno, ale pokial tam nie je skala, tak si kup predimenzovanú kotvu Bruce, resp. jej čínsku napodobeninu, alebo nejakú Plattenanker + reťaz, ale dva metre je málo, myslím že treba tak cca 8 m a lano v dĺžke min 5 násobku kotevnej hĺbky /nie plávajúce lano/ a čln uviažeš okrem oka aj na to lano čo máš po obvode, tak si spravil všetko čo sa dá. Zatravňovacie tvarovky houno vážia a houno udržia. Predimenzovaná kotva je podla mňa na 4 m gumák 5 -7,5 kg
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » pon srp 19, 2019 6:48 am

V případě zbudování takovéto ilegální bójky lze očekávat:
A) kdy prijde slušnější Bora,
b) kdy to napráší či obsadi někdo z místních.
Možno tipovat, co nastane dříve :D :lol:
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte srp 20, 2019 9:41 am

peposs píše:díky za dobré rady :) tak jsem se rozhodl a na radu jednoho nejmenovaného :) použiji betonové zatravnovací tři bloky z OBI, jeden pustím pevně přivázaný po laně dolů a na něj pošlu po laně ty ostatní dva cena 150 korun českých :D

Ty zatravňováky je lepší řešení než kotva. Kotva při změně směru větru třeba o 180 stupňů se při otočení může uvolnit.
U těch zatravňováků musíš mít dole řetěz, protože jinak se ti lano o ten beton předře klidně i za jednu noc, stačí malé vlnky.

Oko u člunu je pevné dostatečně. Jenom musíš mít delší kotevní lano (řetěz), kdyby přišli vlny, aby člun stále volně plaval. Ve člunu nesmíš mít vodu (déšť a stříkající vlny), protože jinak rázem váží stovky kilo a síly na oko a kotevní blok jsou daleko vyšší.

Sledovat počasí, hlavně směr a sílu větru, jestli to nemá foukat ze strany odkud to není kryté.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Zahajskej » úte srp 20, 2019 1:39 pm

Zatravňovací dlaždice jsou křehké, takže při mletí člunem popraskají. Ale už jsem to na dně viděl, třeba i tvárnice ztraceného bednění, bylo jich svázáno snad deset. Betonový blok nemusí být těžký, viděl jsem domácí v HR dávat do vody blok tak okolo metráku a půl, dva chlapi ho měli co dělat přizvednout a byla pak na něm vyvázaná loď něco pod tunu. Řetěz dát tak 4m přeložený napůl, stačí osmička, bude tahat lano s bójkou dolů při vlnách a přílivu a odlivu. Řetěz spojit šeklem a do něj lano opět dvojmo. Bójku vyvázat tak, aby po natažení nad vodu byla tak 1,5 - 2m nad hladinou a měla možnost výkyvy výšky hladiny kompenzovat. Bóji jsem si zřizoval v HR několikrát, našel jsem buď volný blok s okem, nebo díra ve skále. Při rušení bójky jsem jen odvázal lano a vytáhl z vody, řetěz jsem tam nechal, většinou jsem ho další rok použil opět.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » úte srp 20, 2019 10:14 pm

RACEK píše:
peposs píše:díky za dobré rady :) Ve člunu nesmíš mít vodu (déšť a stříkající vlny), protože jinak rázem váží stovky kilo a síly na oko a kotevní blok jsou daleko vyšší.

Sledovat počasí, hlavně směr a sílu větru, jestli to nemá foukat ze strany odkud to není kryté.

No a jak to udělám, večer uvážu , v noci přijde liják a vlny a v gumáku mám další moře... to se nedá stále hlídat.

Zpět na