1. “Kupim si gumak s 5 konovym motorom a bude mi to stacit “ ak si rybar ktory potrebuje cln na vyvazanie tak bude, ak sa chces na clne plavit napriklad na rieke zabudni na to, kupis si napriklad 3,3 metrovy gumak das tam 5 konovy motor, pri nizkej vahe ho sam dostanes do sklzu ale motor bude na hranici moznosti, budete v clne dvaja tak na to zabudni.
2. Nemam cln kde skladovat, je to nafukovaci cln tak ho vypustim a dam do tasky, ked pojdem na vodu nafuknem a je vybavene, pri neustalom prenasani uz proste nemas chut sa s rym sr.at a radsej na vodu nejdes, cln je zbaleny a pada nanho prach.
3. Je to len gumak hodim ho na strechu auta motor dam do kufra a idem na vodu, plati to iste ako pri neustalom nafukovani a uskladnovani, proste nechce sa s tym cloveku sr.at.
4. Kupujem gumak s 5 konovym motorom, nepotrebujem papiere, vsak aj styria sa mozeme plavit sice ziadna divocina ale mozeme ist aj pomaly, zabudni na tuto myslienku hned v prvom momente, kupis slabsi motor a budes po prvej plavbe uvazovat ako nanho pridat aspon jedneho konika navyse, kupis na motor novy karbec, noo odvazna myslienka ale ver mi nepomoze to, uz sa mi jeden karburator povaluje v pivnici, upravil som 5 konovy motor na 6 koni a vysledok sa neda pocitit ked je cln nalozeny.
5. Ak si dal na rady pri kupe prveho gumaku a riadneho motora, tak pamataj na spotrebu, 12 litrova nadrz stoji fakt za hov.o, ak planujes byt na vode aspon niekolko hodin, 25 litrova nadrz alebo zasoba paliva urcite nieje na skodu.
Ked mate nejake postrehy ktore pomozu zaciatocnikom prosim doplnte ich sem, mozno to pomoze novacikovi vyhnut sa potencionalnym chybam ktore budu do bucna stat vela penazi.
Moja osobna skusenost, beries to vazne a chces chodit pravidelne na vodu, krok prvy urob si papiere na vmp, kup si riadny gumak a najvacsi motor ktory je mozne na gumak namontovat, zaregistruj si cln a zaplat poistku. Nezabudni uz vopred uvazovat o kupe privesu za auto lebo fakt trepat to na strechu auta nema zmysel a ked das motor do kufra tak si prave vycerpal moznosti aku do kufra natlacit dalsiu batozinu a to mam octaviu combi, maloktore bezne auto ma vacsi kufor

Vychadzam z osobnej skusenosti a mojich myslienkovych pochodov na zaciatku, dnes mam v prvom rade preukaz VMP, 3,5 metrovy gumak, 20 konovy motor a privesny vozik za auto a konecne aj chut chodit na vodu.
Cela moha skusenost ma stala kupu aktualne zbytocneho 3,3 metroveho gumaku a 5 konoveho motora a dalsiu zvytocnu investiciu do motora, karburator ktory zdvihne vykon na 6 koni, takze zbytocna strata cca 1800 €.
Mily novacik, vyhni sa takej strate a kupuj priamo nieco co budes s radostou vyuzivat do buducna.
Akykolvek postreh skusenejsich k tomuto prispevku je vitany.