Společný nákup ze zahraničí

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Gabriel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Společný nákup ze zahraničí

Příspěvekod Gabriel » ned led 02, 2011 2:48 pm

Ahoj,

Chystám se koupit člun Bush Crab 330R a k tomu asi Parsun 15HP. Prolézal jsem tohle fórum tak dlouho, až jsem našel tahle dvě místa:

http://www.pontony.net.pl/ (Polsko - spousta člunů, motorů, příslušenství)

http://www.schlauchboote-bush.de (Německo - jen čluny Bush, ale za super ceny)

Napsal jsem do obou obchodů email s dotazem na nákup bez DPH (jsem plátce) a především na cenu přepravy do ČR a k tomu se právě váže můj dotaz:

Nechtěl by někdo uskutečnit společný nákup člunu a/nebo motoru ze zahraničí a ušetřit tak desítky procent?

Ať už by se toho víc posílalo spediční firmou nebo by se pro to mělo zajet autem do Říše nebo do Polska, je jistý, že společný nákup se vyplatí.

Na tohle fórum teď chodím pravidelně, takže v případě zájmu buď SZ nebo email na bds@email.cz

G.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » ned led 02, 2011 8:02 pm

Vlani v breznu som kupoval čln Zodiac Kadet z Münchenu a zaplatil som za dopravu na západné Slovensko 69.- EURO. za tie peniaze nikam nezajedeš a nič neprivezeš. Ten čln je slušný balík na palete a v kartóne. Zberná služba účtuje za každý balík zvlášť a ako som uviedol, autom to za horeuvedené peniaze nedovezeš. Stará pravda, že z hovna si bič neupletieš, iba si komplikuješ život. Mnoho zdaru pri kúpe.
Gabriel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gabriel » ned led 02, 2011 10:04 pm

Ozzie píše:Vlani v breznu som kupoval čln Zodiac Kadet z Münchenu a zaplatil som za dopravu na západné Slovensko 69.- EURO. za tie peniaze nikam nezajedeš a nič neprivezeš. Ten čln je slušný balík na palete a v kartóne. Zberná služba účtuje za každý balík zvlášť a ako som uviedol, autom to za horeuvedené peniaze nedovezeš. Stará pravda, že z hovna si bič neupletieš, iba si komplikuješ život. Mnoho zdaru pri kúpe.

Nechci být nezdvořilý, přeci jen jsem tu nový, ale když už mi povídáš o tom, že si "komplikuju život", musím se zeptat: Jak rozumíš téhle větě?

"Ať už by se toho víc posílalo spediční firmou nebo by se pro to mělo zajet autem do Říše nebo do Polska, je jistý, že společný nákup se vyplatí."

Já tomu rozumím tak, že jsem otevřen oběma variantám.

Každopádně děkuju za informaci o ceně za přepravu! Kdyby to mělo být v mém případě podobné, je jisté, že se to nevyplatí realizovat autem osobně. Tohle jsem připouštěl spíš ve světle toho, že cenový rozdíl mezi www.boat007.cz a tím Německým webem je takový, že hravě pokryje i 3000 Kč, co by stála cesta autem. Hypotézu, že nákup dvou (a více) člunů na místo jednoho vyjde levněji, bych ale rovnou nezamítal. Buď bude levnější přeprava, nebo by mohl dát prodejce nějakou slevu..
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pon led 03, 2011 7:40 am

V mojom prípade ten čln stál 1250.- EURO + 69.- EURO prepravné. U nás na Slovensku ten istý čln predávajú za cca 1500.- EURO, to znamená že som ušetril dosť. Mohol som kľudne za tie ušetrené peniaze osobne priviezť ten čln z Nemecka, ale to by som sedel celý deň v aute, čo nejazdí na vodu, tiež by som potreboval nejaké občerstvenie a práve preto som sa rozhodol pre dovoz zbernou službou. A ešte raz! Platí sa za každý balík! Keď objednáš dva gumáky, tak zaplatíš za dva balíky! Fungovalo to tak, že som to objednal pondelok ráno, obratom mi poslali faktúru, ktorú som hneď uhradil cez internet banking a piatok na obed mi doviezol nákladiak čln pred barák. Je to jednoduché a pohodlné. Keďže som to objednával z Nemecka od známej firmy, tak som nemal ani obavy že ma ošália. Ja viem, že peniaze sú každému dôležité, ale dvakrát ušetriť na niečom, to väčšinou nefunguje.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon led 03, 2011 9:23 am

Možno by sa dalo ešte pár euro ušetriť ak by predajca poskytol ďalšiu zlavu pri predaji viacerých kusov. To by však museli kupujúci bývať blízko seba, ak by mal niekto napr. z Břeclavy cestovať do Plzne, tak výhoda zlavy je v čudu. Čo je ešte horšie, tak by medzi záujemcanmi o spoločný nákup musela byť velká miera dôvery, je zrejmé že by asi musel platiť jeden z nich.
Ceny za tie gumáky sú perfektné, o takých sa nám pred pár rokmi ani nesnívalo. Ja mám vybraný už dávnejšie Kaiman 300A , s nafukovacou podlahou a kýlom, ale nevidím tam na nich nikde cenu.
Gabriel, 15 koní na čln dlhý 330 cm je zbytočne vela, Bohato stačí 10 HP, alebo potom radšej večší čln, aspoň 360. ale 15 ka stačí v pohode aj na 400 cm.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pon led 03, 2011 9:41 am

To Gabriel: V Mnichove u Marinawassersport majú akcie, napr BOMBARD Typhoon 360 S za 1.035.- EURO atď. Svoj čln som kupoval od nich.
Gabriel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gabriel » pon led 03, 2011 6:58 pm

Denis, Ozzie, od včerejška nad tím přemýšlím, jestli nevzít 360ku, když je to v tom Německu tak výhodný. V podstatě mě to bude stát jen 2000 Kč (80 E) navíc, takže to mi za to určitě stojí, než abych ten člun po jedné sezóně zase měnil. Ostatně kvůli tomu chci rovnou 15K motor, abych neměl hned nutkání pořídit silnější parník. Díky za vaše doporučení!

Jinak dostal jsem z Polska odpověď:

"Hello.
Prices on our website include VAT, on 01/01/2011 amounts to 23%. In the case of issuing the document on a company, it amounts to 0%
Shipping is possible, but to answer what are the costs of transportation, we need the exact address.
It is also possible debit card from our warehouse in Dorohusk (24 km from Chelm).

Regards. Rafał"

To vypadá vcelku slibně, protože ceny by měly tím pádem být o 23% nižší, než mají na webu. Pošlu jim svou adresu a DIČ (daňovou registraci) kvůli DPH a poprosím je o zcela konkrétní a konečné ceny jak člunu, tak motoru a dalšího příslušenství.

Hned jak budu mít další info, hodím ho sem.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon led 03, 2011 8:30 pm

Ja mám Suzumar 390 a s 15 HP 4 takt Suzuky sme bez problémov išli traja dospelý chlapi a jeden chlapec, samozrejme v sklze a proti prúdu Dunaja ktorý je miestami až 10 km/hod. Takže ak máš primerane sily, tak ber čo največší čln, kludne 400 cm , neváhaj. Ak je čln rozložený, zvlášť podlaha a zvlášť čln, tak tieto balíky sú lahšie ako motor. Pre časté využívanie člna je najdôležitejšia el. pumpa, ak máš pár korún navyše, tak neváhaj a kup si kompresor na fúkanie. Pre pohodlnú manipuláciu sú perfektné velké sklápacie kolesá na zrkadlo. Čln nafúkaš vedla auta, nahodíš motor a odtlačíš to do vody a nemusš šaškovať s motorm v náručí po kolená vo vode.
Gabriel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gabriel » pon led 03, 2011 9:32 pm

Denis píše:Ja mám Suzumar 390 a s 15 HP 4 takt Suzuky sme bez problémov išli traja dospelý chlapi a jeden chlapec, samozrejme v sklze a proti prúdu Dunaja ktorý je miestami až 10 km/hod. Takže ak máš primerane sily, tak ber čo največší čln, kludne 400 cm , neváhaj. Ak je čln rozložený, zvlášť podlaha a zvlášť čln, tak tieto balíky sú lahšie ako motor. Pre časté využívanie člna je najdôležitejšia el. pumpa, ak máš pár korún navyše, tak neváhaj a kup si kompresor na fúkanie. Pre pohodlnú manipuláciu sú perfektné velké sklápacie kolesá na zrkadlo. Čln nafúkaš vedla auta, nahodíš motor a odtlačíš to do vody a nemusš šaškovať s motorm v náručí po kolená vo vode.

Díky za rady, Denis. Sám vážím 65 kg, takže si nemyslím, že bych vůbec mohl šaškovat s 50ti kilovým motorem po kolena ve vodě - kolečka jsou nutná. :) Hodně jsem tady četl, takže seznam, co jsem Polákům před chvílí poslal vypadal takhle (ceny jsem vypočítával sám a požádal jsem o jejich potvrzení):

1) Bush Crab CRK-360R: 2999 zł - VAT = 2439 zł (http://allegro.pl/ponton-bush-crk-360r- ... 19899.html)
2) Parsun F15 BMS: 6800 zł - VAT = 5529 zł
3) Bravo Superturbo BST 12 z akumulatorem: 455 zł - VAT = 370 zł
4) Kotwica gumowo-metalowa 14 kg: 133 zł - VAT = 108 zł
5) Kółka transportowe: 400 zł - VAT = 325 zł
6) Manometr 119/1: 32 zł - VAT = 26 zł
7) Torba dziobowa Bush: 115 zł - VAT = 94 zł
8) Pokrowiec na siedzenie z torba Bush (2x): 470 zł - VAT = 382 zł

TOTAL: 9273 zł (bez DPH)

Jinými slovy: Člun 360, Parsun 15K, Kompresor s akumulátorem, Gumové závaží 14 kg (na vlastní bojku), Sklápěcí kolečka, Manometr, Taška do špičky člunu, 2x taška pod sedačku kombinovaná s polstrovaným sedákem (oboje Bush).

Total: 60200 Kč = +- 2340 Euro. (bez DPH)

Uvidíme, kolik napíšou poštovný. Jsem teď v kontaktu s jedním člověkem ze Žiliny, který má taky zájem o Bush Crab 360. Tak jsem mu navrhl, že se potkáme u Českého Těšína a zajedeme tam pro to společně. Němcům bych aspoň platil dopředu PayPalem a byla by možnost ty peníze nárokovat, kdyby nedejbože nic neposlali. Platit ale Polákům bežným bankovním převodem takovouhle částku se docela bojím. Proto ta preference osobní návštěvy ...
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte led 04, 2011 8:48 am

Znie to veľmi dobre. Prajem Ti úspešnú kúpu!
Ešte maličkosť, čo sa týka kúpy bez DPH, ja by som sa opýtal daňového poradcu, či môžeš na firmu kupovať také huncútsvá. Dá sa všetko, ale čert nespí.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte led 04, 2011 10:29 am

Ozzie píše:Znie to veľmi dobre. Prajem Ti úspešnú kúpu!
Ešte maličkosť, čo sa týka kúpy bez DPH, ja by som sa opýtal daňového poradcu, či môžeš na firmu kupovať také huncútsvá. Dá sa všetko, ale čert nespí.
Může jak jeden zámečník co to také odepsal z daní. Buhužel za tři roky ho to stálo jako to co za to dal. a dalších pět let po sobě kontrolu.
Gabriel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gabriel » úte led 04, 2011 12:40 pm

Panove, nechci se s Vama hadat. Nevim jak to mel podchyceno ten zamecnik, ale ja se domnivam, ze to mam podchyceno velmi dobre. Danovy poradce mi to scvhalil.

Napsali mi z Nemecka, ze ceny na webu maji bez dane a ze sice do CR bezne neposilaji, ale jsou ochotni tentokrat udelat vyjimku a poslali by to za 150 Euro. Takze tohle ztraci razem na zajimavosti a soustredim se uz jen na Polaky.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte led 04, 2011 1:31 pm

A napiš pak jak jsi pochodil u nich s DPH.....přeji ti úspěch, ale nevím, nevím. ;)
Oni musí zpětně dokládat že jsi odvedl daň (info 5 let staré) a to se jim nechce. Nejprve ji oni odvedou a až ti jim doručíš, že jsi to zaplatil, dostatnou to z jejich finančáku zpět. A do toho se nikomu nechce. Obzvláště při jednorázovém prodeji....
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 04, 2011 1:57 pm

Od Šengenu sa to zmenilo. Predpokladám že aj v Polsku.
Gabriel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gabriel » úte led 04, 2011 2:17 pm

Libor píše:A napiš pak jak jsi pochodil u nich s DPH.....přeji ti úspěch, ale nevím, nevím. ;)
Oni musí zpětně dokládat že jsi odvedl daň (info 5 let staré) a to se jim nechce. Nejprve ji oni odvedou a až ti jim doručíš, že jsi to zaplatil, dostatnou to z jejich finančáku zpět. A do toho se nikomu nechce. Obzvláště při jednorázovém prodeji....

V ramci EU to takto opravdu nefunguje. Jako vedlejsak mam takove hobby, ze obchoduju s necim z Anglie, takze mam denodenni praktickou zkusenost. Jako platce kupuju od Britskeho platce rovnou bez DPH a odvadim ho tady v CR.

Pokud budu nakupovat clun pro svou ekonomickou cinnost, mam narok na plny odpocet. Takze to koupim od Polaka bez DPH, tady ho jenom samovymerim, to znamena ze 20% na vstupu a 20% na vystupu - vysledek: nula od nuly pojde.

Kdybych to kupoval lokalne, platilo by to, co rikas. Prodejce by mi vystavil fakturu s DPH, zaplatil ho financaku a ja si nasledne uplatnil odpocet ve svem priznani k DPH.

Polaci mi uz potvrdili ceny, ktere jsem psal vyse (ponizene o 23% jejich DPH), dokonce ten motor je jeste o nejakych 150 zlotych levnejsi. Ted uz jen resim platbu/prepravu.

Muj poradce je kamarad z Deloitte. Domnivam se, ze mam situaci kolem DPH pod kontrolou. :)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte led 04, 2011 3:25 pm

Ale to co říkáš, vůbec nerozporuji....

Jsem plátce (i v druhé činnosti i neplátce). Myslím, že DPH, tak nějak, chtě nechtě, musím trochu rozumět.

O to nejde. Jde o vztahy a o lidi na tom zůčastněných.

Mám co dělat jak s firmami z Anglie, Německa, Rakouska, Francie i zámoří. |Všude to +- funguje. Jenom to Polsko (a částečně i Itálie) nějak moc ne.

Možná se už za ty roky něco zlepšilo.

Já se polským obchodům raději vyhýbám, přestože jsem si z Polska dovezl loď. Pokud klady mnohonásobně nepřevýší zápory, nemá cenu se tím vůbec zybývat...
Tož tak.

A jsem zvědavý jak dopadněš. Napiš.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte led 04, 2011 3:47 pm

No neviem Gabriel, podľa toho čo si napísal sa vyznáš, ale ja by som gumák nekupoval na firmu. Musel by si mať v činnosti prenájom, alebo niečo také a potom samozrejme odvádzať dane z činnosti. Kvôli cca 12.000.- Korún čo ušetríš by som určite neriskoval. A ktomu ešte keď si to napíšeš na firmu tak istú dobu predaj ( u nás 6 rokov) podlieha zdaneniu. A 6 rokov u gumáku je dosť. Doba je zlá, štát peniaze nemá a keď si urobia nejaký zákon (je na svete za pár týždňov) tak sa môžeš škrabať.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » úte led 04, 2011 4:52 pm

gabriel, jak presne mas tu lod v ucetnictvi zduvodnenu?
Gabriel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gabriel » úte led 04, 2011 5:12 pm

Dobra, nechtel jsem to tu rozmazavat a davat verejne navody, ale na legitimnim podnikani preci nic neni. :) Budu provozovat pujcovnu. V zari jsem si zamluvil domenu pujcsiclun.cz, v listopadu rozsiril zivnost o pronajem a pujcovani veci movitych a mam zajisteny zakazniky na pujceni. Dokonce i s prukazem VMP.

Poláci napsali, že doprava fromou EUROpalety do váhy 150 kg bude stát 116 Euro. To je pořád výrazně výhodnější, než nákup v ČR (i kdybych si tu odepsal DPH). Koupím ale asi jen člun, motor nevychází o tolik výhodněji, než tady a záruka se šikne.

Jen mě trochu vadí představa, že bych měl celou částku poukázat dopředu na jejich účet ...
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte led 04, 2011 5:22 pm

Je to normálný postup, bez zaplatenia Ti nikto nič nepošle. Tento postup nevymysleli Poliaci. Je to všade v európe podobné. Tých 150.- EURO za prepravu je dosť, asi sa zdvihli ceny, neviem odkial si, ale za toľko peňazí keď si z blízka Polských hraníc jednoducho to dovez sám, keď im nedôveruješ.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte led 04, 2011 5:25 pm

Sorry, 115.- EURO, kolko je to km?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 04, 2011 5:32 pm

Tak když máš jako půjčovnu na živnost tak je to jasné. to jsi nepsal. Ten zámečník to myslím dal do účetnictví jako prezentaci jako za dobrou spolupráci jim udělá projížďku jako (bonus) já si to už nepamatuji jen to,že dostal pěknej flastr. Nojo zlatý úřad práce tam sankce nehrozí spíš ještě něco pošlou.
Gabriel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gabriel » úte led 04, 2011 8:14 pm

Ozzie píše:Je to normálný postup, bez zaplatenia Ti nikto nič nepošle. Tento postup nevymysleli Poliaci. Je to všade v európe podobné. Tých 150.- EURO za prepravu je dosť, asi sa zdvihli ceny, neviem odkial si, ale za toľko peňazí keď si z blízka Polských hraníc jednoducho to dovez sám, keď im nedôveruješ.

Já vím, Ozzie. Nakupuju běžně přes PayPal na eBayi a můj obchodní partner v Anglii mi taky nepošle nic dřív, než dostane peníze. Jenže PayPal má určité garance a s tím Anglánem jsem nejdřív poseděl osobně, viděl jeho rodinu, to prostě věci trochu mění.

Tady pošlu převodem z účtu nemálo peněz někomu, kdo není prověřený. Nicméně nakonec bych do toho asi šel i tak, už jsem v životě přišel o víc.

Bohužel ten polský shop je až u hranic s Ukrajinou. Z Prahy je to bezmála 900 km a hlavně po těch jejich okreskách. Jedna cesta 11-12 hodin.

Ted jsem to prepocital a kdyz koupim tohle:

1) Bush Crab CRK-360R: 2999 zł - VAT = 2439 zł (http://allegro.pl/ponton-bush-crk-360r- ... 19899.html)
2) GP-80B 455 zł - VAT = 370 zł (pumpa s akumulatorem - Bravo Superturbo uz pry nemaj)
3) Kotwica gumowo-metalowa 14 kg: 133 zł - VAT = 108 zł
4) Kółka transportowe: 400 zł - VAT = 325 zł
5) Manometr 119/1: 32 zł - VAT = 26 zł
6) Torba dziobowa Bush: 115 zł - VAT = 94 zł
7) Pokrowiec na siedzenie z torba Bush (2x): - unavailable

TOTAL: 3362 zł

Usetrim proti cenam bez DPH v CR 1/6 celkove ceny - 5000 Kc po zapocteni nakladu na prepravu. To mi pripada jako docela padnej argument.

Presto: Kdyby nekdo chtel treba jenom blbou pumpu nebo neco mensiho. Porad si myslim, ze by tu byl prostor pro domluvu a usporu..
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 04, 2011 9:08 pm

Je pravda polákum bych nic napřed neposlal. Já měl taky takový problém v Holandsku jsem koupil loď já poslal převodem 66.000 eček na nějaký účet makléře ten mi sice posla nějakou smlouvu přeběžnou, ale když jsem tam jel za 4 měsíce pro loď tak jsem si říkal jen doufám,že tam bude no a byla i makléř s kupní smlouvou dorazil tak mi spadl kámen ze srdce kdo by nebyl nervózní poslat takový prachy. problé byl v tom,že to něchtěli hotově jak jsem chtěl já. tak přeju šťastný pořízení a tok té lodi nebyl žádný doklad takže kdyby by mi holanďan prodal sousedovu loď tak jsem to ani nepoznal.
Naposledy upravil(a) geus dne úte led 04, 2011 10:53 pm, celkem upraveno 1 x.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » úte led 04, 2011 10:38 pm

Já kupoval v Polsku loď za hotový,a v kapse jsem vezl 9000 E.
Když to ten Polák viděl,tak si ťukal na hlavu,že by měl strach,že jej v Polsku okradou.

Zpět na