Příspěvekod dany01 » ned zář 13, 2020 9:21 am
trochu prispejem aj ja , kedže som to nedavno riešil. Kolibri 360 ALU podlaha + Honda 20 BF, na klasický príves Agados som vyrobil konštrukciu kde pokladam čln, motor davam na ležato do privesu - urobil som držiak aby sa nehybal + stary matrac pod motor aby "neskakal".
čln davam dolu so synom - bohužial sam nedam, takže musí niekto so mnou ísť. motor mi tiež pomôže (ked už tam je), ten ešte zvladnem aj ked to nieje uplne jednoduché... časom to bude iste vačši problém pre mna , roky pribudajú
moje postrehy:
po 1-2 mesačnej skusenosti čo aktívne každy vykend som niekde, kde som skusil viackrat Slnavu, Dunaj - hlavný tok, stary tok, Lipt. Maru.
píšeš že budeš mať origo príves , čo je super ak máš aj adekvátne auto na spuštanie do vody - nie všade je tip-top. napr. na Lipt. Mare to bolo o hubu sa len dostať dolu k vode - ale dal som to s Octaviou. Cln som skladal ako vždy a na kolečkách do vody.Tí čo spušťali - bez 4x4 to nešlo, ja som mal čo robiť aby som sa v tom svahu dostal na cestu, ale dal som. Tu na dunaji je to lepšie - vytiahol by som aj bežným autom , aj ked by dostalo na frak.
Casom ked gumak pojde do väčných lovísť - pojdem do RIB laminat , prípadne ALU ale to som ešte v reale nevidel. Našiel som skladací WIN boat F-RIB 375 , cena síce vyššia ale vyzera zaujímavo. Skoda že Yachtershop už ho nepredava. Gumák je v pohode akurát na vačších vlnách a pri vykone dostáva podlaha zabrať , ako sa hybe a vrzga - puka. Nafuknutý kýl prenáša narazy do nej.Motor dava zabrať zrkadlu , čln sa akoby prehýna. Pri RIBe sa to nedeje nakolko je to celé spojené. Verím - aj ked nemám ešte vyskušané , že RIB lepšie zvlada vlny v rýchlosti, možno sa aj lepšie klže, aj ked čo som našiel info tak nejde o moc rychlejšie ako môj gumak.
V mojom prípade musím ale kupiť príves - RIB je tažsí aj ked na webe som našiel nejaké malé váhy, možno vymeníť aj auto.
Co sa tyka značiek - šiel som do HOndy , dobré ceny teraz majú, a po info od znameho- "ked vidí ako ostatní bojujú so štartom", musím potvrdiť pri studenom motore 1-2x stlačím pumpičku , dam sytič , raz potiahnem a motor beží..... , pri teplom motore len potiahnem.
Píšeš 25 PS - zvaž tuto volbu , lebo je to ten istý motor ako 30 PS, len je prišrtený. To isté je pri 15 PS a 20 PS . Rovnaký motor- vaha, objem, rozmer.
čo sa týka člna- aj mne bolo z viacerých stran poradené - čo dovolí zrkadlo zavesiť , to tam treba dať, jedno viem že pod 20 PS by som už nešiel - do sklzu hned , 40 kmh to ide na max pri optimálnych podmienkach. čo sa týka značiek , je to na velkosti penaženky, ale to čo si písal - zle nekupiš.
Na mare som zistil jeden paradox, ked som bandu vysadil a išiel po dalsích , tak som mal problém na vlnach a vetre kvôli malej mojej celkovej vahe ku nim presunuť- RIB by to určite dal lepšie. Sam sa proste voziť neviem , potrebujem zaťaž aby to nebolo trapenie - to isté platí pri tahaní kolesa, ked som naložil 200 kg - živej vahy, všetko bolo ok.
Trochu som to rozpýsal , ale je to z realneho užívania.
Pozrel som si 350Alu RIB , a vaha je ako gumak a silnejši motor tam ide tiež dať - ber RIB. Ja pojdem na budúce do neho , nakolko nakoniec ani prives nemusím meniť - kedže to v pohode zdvihneme.