Kolečka ke gumáku

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Kolečka ke gumáku

Příspěvekod danda » pát led 11, 2008 8:27 pm

Mám dotaz- chci si pořídit kolečka ke gumáku - může někdo poslat fotku nebo plánek
mám Quiksilver 3,45m - denis někde psal že kolečka vyklopí a nevadí motoru
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát led 11, 2008 11:05 pm

Kolečka ku gumáku predávajú hotové, dostaneš ich kúpiť v každom lodiarskom obchode, ale večšinou na objednávku. Predávajú sa dva druhy, jedny sú preklápacie a tie druhé sa vždy do tej potrebnej polohy šroubujú. Cena sa pohybuje medzi 4-5000 kč. Ja som si vyrábal sám tie druhé, teda šroubovacie. Chcel som ich mať čo najlahšie, preto som použil kombináciu nerez a lepené dubové hranolky. Ak si manuálne zručný a vieš si sám pozvárať nerez tak to odkukaj niekde na výstave, alebo v obchode a vyrábaj. Moc lacnejšie to nevýde. Ak si to dáš robiť zámočníkovi tak lacnejšie je kúpiť.
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

kolečka ke gumáku

Příspěvekod danda » sob led 12, 2008 12:20 pm

Díky
na internetu jsem překlápěcí nenašel, ale snad něco okouknu , nebo koupím v Tullnu
Romik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Kolečka

Příspěvekod Romik » sob led 12, 2008 1:07 pm

Jestli se můžu přidat se svojí troškou do mlýna 8)
tak taky vlastníme ke gumáku 3.85 YAM s 25 HP motorem přídavná kolečka. Bez nich bych si spouštění na vodu nedovedla vůbec představit. Pokud jsou kolečka, tak ve 2 lidech v pohodě. Je to o mnoho snadnější a i našroubování motoru. Máme taková jednoduchá, jak jste tady psali, každé na 1 šroub a přidělávají se do zrdadla každé jedním šroubem, durch přes to zrdadlo. Jsou z hliníkových profilů a mají taková větší kolečka, která je nutno i dofukovat... ale to záleží, na tom jak těžký motor na člunu je. Vytahování s nimi je taky pohodlné, jen se nesmí v HR jezdit až do poslední chvíle a zapomenout, že je odliv a sjezd má jen 3m :lol: to jsme si dali :x museli jsme s kolečkama tahat loď cca 10 m po kluzkých kamenech, faktu hrůza.
Co se týká takových těch sklápěcích koleček, která tam potom jsou "nafurt" tak to se mi nejeví jako dobré řešení, protože když člun provozujeme u moře a koupeme se z něho, tak tam dost zavazí a třeba já okolo motoru vzadu lezu po koupání do člunu, a kdyby tam byly kolečka, tak tedy nevím nevím jak bych to zvládla. Musel by být na člunu ještě nějaký žebřík-nášlap, abych se do člunu vyhoupnula...
Jinak je dost rozdíl´při spouštění na vodu, jak velký člun to je a jak má velký/těžký motor. Původní člun jsme měli jen 3.3m a 9.9 HP a to jsme zvládali i bez koleček.
Sklápěcí kolečka jsem v HR viděla mnohokrát, ale vždycky u němců a na menších člunech, na které není problém vylézt, protože mají ty tubusy tenké a tak není člun tak moc nad vodou.
Taky jsem trochu brouzdala a nenašla jsem nikoho, kdo by je prodával. Jen na stránkách marine.cz je o nich zmínka u hliníkových člunů marine ale není tam žádný odkaz na to že by je prodávali.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

kolečka

Příspěvekod tataS » pát bře 07, 2008 11:27 pm

Kolečka k člunům nabízejí všichni prodejci (Navy centrum, Marine sport, Čech marine, ABC lodě aj.), Osobně jsem si je několikrát sám
vyráběl a s toho mám tyto znalosti: Ty co prodávají, jsou určeny hlavně pro písečné pláže- mají velký průměr a šířku, proto jsou dosti
těžké a zabírají při transportu hodně místa a cena je neúměrně velká. Při používání chce mít kolečka pevně přitažená k zrcadlu jelikož
člun s motorem má cca min. 80kg a při jízdě po nerovnostech uložení na zrcadle toto značně trpí. Záď člunu by měla být min. 35cm nad
zemí a motor zvednutý. Je lepší, když je kolečko pod člunem kvůli rovnováze ( sám tahám 310 s 6hp cca 400metrů bez problemů).
Je lepší mít kolečka nafukovací o průměru cca 30cm- lépe absorbují hrboly. Kolečko by mělo být v ose svislého upevnění- nejsou pro-
blémy s kmitáním při tažení. Jsou lepší ráfky z umělé hmoty a po sezoně sundat pneumatiky a duše vyprat ve sladké vodě- po max 2letech sůl vše rozleptá. Osičky dělám z nerez trubky 12mm. Pokud používám kolečka na člunu trvalé tak je vozím sklopené do úrovně
válců, zavěšené na řetízku od splachovače- je mosazný a poniklovaný. Na vylézání z vody jsou dobré pevné duralové schůdky se třemi stupni, které jsou vykloněné od lodě -mnohokráte vyzkoušené, po lanových je umění se do člunu dostat.
Naposledy upravil(a) tataS dne úte pro 29, 2009 8:34 am, celkem upraveno 1 x.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » sob bře 08, 2008 11:01 am

Romiku,

fotka by nebyla ? ;)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon pro 28, 2009 2:55 pm

Tady jsem našel zajímavá kolečka ke gumáku, celá z umělé hmoty. Bohužel je mají patentovaná a v Evropě je nikdo nevede. Jelikož bez nich nemohu
žít tak si je ve státech objednám. Cena mě nevadí ale doprava stojí víc a tak hledám zájemce podobně střelené pro snížení ceny. Dovoz bude fungovat zase
po 20, lednu, tak je čas se dát dohromady. Třeba i přez e-shop (pokud by měl zájem - třeba by byla množstevní sleva).
http://www.westmarine.com/1/1/2316-retr ... arine.html
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Re: kolečka

Příspěvekod marks » úte pro 29, 2009 6:38 am

tataS píše:Jinak pro všechny upozornění na nové předpisy o vinětách v HR. VMP a vinětu musí mít všechny lodě od 3 metrů a motoru nad 6hp. Pokud je motor silnější, tak i lodě pod 3 metry.

tatas patří to jinam, pokud by se ti tam chtělo pokračovat, mám pocit, že tam byly pro plachetnice nějaké specifikace, taky se třeba pletu?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte pro 29, 2009 8:32 am

Asi sis nevšiml názvu tohoto vlákna. Já tady o vinětách nepíšu. Nevím jestli jseš ještě upravený od Vánoc, nebo již k Silvestru. Ta citace mého
příspěvku: je to již dosti dávno, co jsem to psal a trvalo ti dosti dlouho, než jsi to zaregistroval. Tím pádem to celé asi patří do vlákna el. na lodi
- dlouhé vedení, nebo dráty. Jsem rád, že si všímáš co dělají jiní špatně ale zatím jsem byl spokojen s těmi, kteří to zde mají v náplni.
Abys dobře spal, tak to smažu.
ZdTrader
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ZdTrader » úte pro 29, 2009 8:52 am

tataS píše:Asi sis nevšiml názvu tohoto vlákna. Já tady o vinětách nepíšu. Nevím jestli jseš ještě upravený od Vánoc, nebo již k Silvestru. Ta citace mého
příspěvku: je to již dosti dávno, co jsem to psal a trvalo ti dosti dlouho, než jsi to zaregistroval. Tím pádem to celé asi patří do vlákna el. na lodi
- dlouhé vedení, nebo dráty. Jsem rád, že si všímáš co dělají jiní špatně ale zatím jsem byl spokojen s těmi, kteří to zde mají v náplni.
Abys dobře spal, tak to smažu.

TataS: Klid, občas se stane že pošleš odpověď a šoupne se to do jiného vlákna než kde to má být. Třeba včera se mi stalo něco takového :-)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte pro 29, 2009 12:44 pm

Nic není nemožné. Ale že mu to nevadilo 1,5 roku jak je ten napadený příspěvek starý. Nějak jsem přehlédl, že byl ustanoven kontrolorem.
Více by mě zajímal zájemce o kolečka abych srazil cenu dopravy.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte pro 29, 2009 5:27 pm

TataS,
já bych plastu moc nevěřil. A mám koupené nerezové.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » úte pro 29, 2009 7:40 pm

halladin píše:Romiku,

fotka by nebyla ? ;)

fotka kolies!
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte pro 29, 2009 7:41 pm

sorry, ako sa posielajú fotky???
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte pro 29, 2009 7:52 pm

Ozzie,
mám tyhle
http://www.vltava2000.cz/marinesport/go ... rtmentID=0

Míáš tam i obrázek
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte pro 29, 2009 7:58 pm

píšeš, že tam mám obrázok, fakt?, ja ozaj neviem ako sa prikladajú fotky, kolieska mám podobné na nerezovej stopke.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » úte pro 29, 2009 8:27 pm

Tatas, jedinej kdo je tady upravenej jseš nejspíš, ty. Kdybys nebyl tak sebestředně vztahovačnej pochopil bys, že to nebyla vítka, ale otázka s omluvou za OT. Snad by stačilo napsat, že se to již v jiném tématu probíralo, ale tvá radost v plivání na lidi se prolinula i sem. Si tahkle spokojenej, že se alespoň něco děje?
Za neprohlídnutí si datumu se omlouvám, přesto mě to zajímá s ohledem na možnost plutí s pirátem v chorvatsku, jdu hledat.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte pro 29, 2009 8:30 pm

robex
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod robex » úte pro 29, 2009 8:38 pm

Ozzie píše:sorry, ako sa posielajú fotky???

Tady je NÁVOD ;)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte pro 29, 2009 9:09 pm

to marks: je mě celkem někde co si o mě myslíš. Starý dědek bývá nerudný. Dle data tvé registrace zde, což je již DVA roky, je s podivem, že jsi ještě
nezaregistroval vlákno, které se nazývá Chorvatsko, a kde je hned v úvodu nezmazatelně vypsáno úplně vše o podmínkách plavby. Místo toho tady
poučuješ nerudného dědka v inval. penzi o nějakých nepodstatných poznámkách. V dnešní "super" době holt musí každý koukat aby byl a ne se
spoléhat na druhé, že mu vše naservírují pod frňák. Já se aspoň občas snažím poradit ale příliš mnoho lidí ty rady nežádá ale vyžaduje.
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fulda » úte pro 29, 2009 9:18 pm

No tak pánové nechovejte se tu jako v parlamentu. :mad:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte pro 29, 2009 9:29 pm

to halladin: Já mám ta kolečka z duralu. Vlastní výroby kostra a kolečka plastová z obchodu. Je to ale velké a těžké a zabírají v autě cestou do HR dost místa.
Pro jedno odvezení člunu k moři tam a potom zpět to je zbytečné. Tato jsou z ABS plastu a zůstávají na člunu, což při váze 5,6 lb není žádná zátěž. Za ta léta,
co tam jezdím (cca 16 let) jsem již vyrobil a vyzkoušel všechny možné tipy a kombinace ale všechny mají nějaký nedostatek (jsou: velké, těžké, reznou,
překážejí na člunu, když je překlopíš nahoru, obalují se solí, drží v nich voda atd., atd. Když je máš s bantami, tak to poskakuje a mám co dělat aby se člun
nepřevrátil, když jej táhnu z kopce k vodě, musím je sundávat když chci nasadit ploutve. Tyto mě tam vadit nebudou. Již jsem dal více peněz okolo člunu a
tak to zase není tolik peněz abych to nevyzkoušel. K těm ploutvým vzadu se také nikdo nepřidal a přesto jsou moc fajn.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte pro 29, 2009 10:21 pm

Ale jo,
je to zřetelně menší, a určitě lehčí. Ale já plastu moc nevěřím. A občas se může stát, že to je k vodě trochu dál. A pokud si někdy pořídím ke gumáku silnější ( a těžší motor), mohlo by to být slabé. 1O , nebo 15 HP bych nerad nosil v ruce.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte pro 29, 2009 10:29 pm

Mají udávanou nosnost 250 lb každé. Western Marine je zatraceně velká firma ve státech a tak by se asi těžko podepsala pod nějaký šmejd svým
jménem.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » stř pro 30, 2009 10:52 am

robex píše:
o Ozzie píše:sorry, ako sa posielajú fotky???

Tady je NÁVOD ;)

Obrázek

Ďakujem Vám za návod, teraz to skúsim. Kolečká som ešte nikdy nepoužíval, dostal som ich k člnu, ale podľa mňa pri motore 15 HP po vyklopení kolies nahore zostane veľmi málo miesta na otáčanie s motorom. Čln prepravujem na streche a po spustení na vodu v plytkej vode pri brehu namontujeme motor. môj motor suzuki 15 DF váži 44 kg, ale dvaja to zvládneme ceľkom dobre. chce to cvik a hlavne opatrnosť, lebo sa väčšinou šmýka a môže sa stať že človek skončí vo vode.

Zpět na