Pár dní dozadu som sa doklial na toto fórum, kde už som našiel veľa užitočných informácii, nakoľko chodím aj na iné fóra a viem ako to tam chodí (na jednom UK fóre som bol istý čas aj top spammer s viac ako 21,000 príspevkami) teda viem že v prvom rade treba hľadať a čítať všetko než človek založí nejakú ďalšiu “zbytočnú” tému

Takže v prvom rade by som sa chcel pozdraviť a vopred poďakovať za všetky užitočné rady.
Nejaké ten piatok už špekulujem nad kúpou nafukovacieho člna s motorom, chcem niečo do 3 metrov a 5 koní, nakoľko v lete chodím aj s partiou do Chorvátska každý rok a sedieť stále len na jednom mieste a piť stále len pivo už nie je také akčné (mimo to že sa ideme sem tam previesť na skútri, tobe, a ďalšie iné ,...), pred pár rokmi keď som bol ešte menší a ešte žíl môj otec, ktorý mal aj námorný preukaz a VMP, mali sme pár krát aj požičaný veľký motorový čln s malou kajutou ktorým sme pobehali nejaké tie miesta po okolí.
Jeden z dôvodov prečo aj chcem malý čln v tejto veľkosti je 1) cena – budem to využívať 2x do roka a možno to vytiahnem sem tam u nás v okolí (ale počítam že tiež tak možno 2-3 do roka) na nejaké jazero alebo rieku (viem musím si najprv zistiť kde s tým môžem vôbec jazdiť), takže sa mi nechce investovať do niečoho väčšieho napr. 15 hp za 2x toľko peňazí ako stojí 5hp motor (chcem len nový) , tak ako aj drahší väčší čln, 2) potrebujem to napchať do jedného alebo druhého auta, či už do Golfu alebo Meganu coupe, takže keď som študoval rozmery zbaleného člna s motorom, pri sklopených sedadlách by to nemal byť problém.
Týmto by som chcel ešte raz poprosiť, včera som to tu v noci študoval do rána do druhej, ale aj tak sa tu bijú názory, že ak má čln menej ako 3 metre a menej ako 5 koní ani v HR nepotrebujem žiadny preukaz vodcu plavidla, ani žiadnu registráciu, etc… čo by mi v podstate veľmi vyhovovalo. Ale čítal som tu aj par príspevkov kde ľudia tvrdili že treba VMP +C, takže som z toho dosť dopletený, už som aj písal majl do ACI Marine v HR, či mi vedia v tomto kompetentne poradiť ako to vlastne je (čakám na odpoveď), tak ako som aj na fóre našiel kontakt na Harbor Master’s Office, kde sú však len telefónne čísla a žiaden email (asi tam skúsim zavolať a budem dúfať že telefón dvihne niekto kto hovorí plynule AJ,. I keď radšej by som mal túto info na papieri), ani cez Google som v tomto nemal veľa šťastia, tak som sa aj dočítal že majl ktorý je niekde na webe, tam nikto nekontroluje, tak len dúfam že z ACI budú taký ochotný a pošlú mi viac info, alebo mi tu niekto napíše posledne aktuálne info ako to vlastne je.
Čo sa týka výberu motora pre čln, v tom mám jasno, bude to Honda BF 5, len však dosť tápam v tom čo kúpiť za čln aby bol čo najskladnejší ale zároveň na vode čo najlepšie ovládateľný, z toho čo som sa tu dočítal, by to malo byt niečo s pevným dnom – či už drevo alebo hliník a s nafukovacím kýlom. Čo sa týka dĺžky, chcem aby to bolo v „limite“ teda max 3 metre, ak by náhodou aj niekde niečo, nedaj bože, viem že ma nemôžu do***** za to že to ma 3,1 metra, aj keď som tu čítal že aj tento rozmer by mal byt v HR v „OK“, v celku sa mi pozdáva Honda Marine HonWave (i keď ten tvar špice nie je úplne podľa mojich predstav) pozeral som aj značku Zodiac, lebo to by mala byt kvalita čo som počul, ale nenašiel som nič na hranici 3 metov, len 2,6; 2,85, len tam nie je drevená podlaha alebo potom 3+

Tak isto som sa tu dočítal o tom aké je výhodné kúpiť, resp. nechať si čln poslať z Poľska resp. niečo o výpredaji v Nemcku.
S pozdravom Braňo