Káva na lodi

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Káva na lodi

Příspěvekod geronimo » čtv lis 30, 2017 4:44 pm

Mám rád dobrou kávu, ale bohužel na lodi jsem byl odkázán buď na "turka", nebo na různé druhy rozpustné náhražky kávy. Ani jedno mi nechutnalo.
Na jaře jsem náhodou objevil na internetu mechanický pressovač Rok Espresso Maker a po přečtení recenze a shlédnutí videa jsem si ho pořídil.
Nepotřebuje elektriku, stačí čerstvě namletou kávu nasypat měrkou do pákového filtru, upěchovat, nalít horkou vodu z konvice do pressovače a pákama protlačit vodu přes kávu. Je důležité, aby byla káva čerstvě namletá, tak jsem si ještě pořídil malý nerezový kávomlýnek s keramickými kameny. Celá příprava kávy včetně mletí nezabere více času, než se uvaří voda na vařiči. (cca 2-3 minuty). Několikrát jsem pozval v marině na Lipně sousedy na kafe a všem chutnala. Teď ho používám už i doma....
video zde

P6110014.JPG

P6110044.JPG

P6110009.JPG

P7140354.JPG
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Re: Káva na lodi

Příspěvekod olin » čtv lis 30, 2017 8:11 pm

Ještě by byla další poměrně jednoduchá alternativa - moka konvice. Kafe z ní je taky moc dobrý a má k pressu asi tak nejblíž.
Obrázek
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv lis 30, 2017 8:30 pm

Mocca konvicku používám mám jich asi 6 odmalych po velké i nerezové. Jen poopravim presso buhuzel nic neznamená. Pouze Espresso :D
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » čtv lis 30, 2017 10:25 pm

geus píše:Mocca konvicku používám mám jich asi 6 odmalych po velké i nerezové. Jen poopravim presso buhuzel nic neznamená. Pouze Espresso :D

Máš pravdu. Ale jelikož se živím kolem automatů na kávu, kterých máme hodně s pressovačem, tak si to už ze zvyku skracujem a i když máme na automatech psáno Espresso, tak v našem hantecu říkáme jedině preso. Takže trochu deformace z práce.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » čtv lis 30, 2017 11:19 pm

Když už jsme u těch alternativ, tak trochu barbarštější varianta je něco takového na 12 V
00afd45d274551a6baa4d7294d845f9f--espresso-coffee-espresso-maker.jpg

Je to menší než ten ROK a funguje to na pody (což ten ROK asi taky), což je pro příležitostné kafíčkáře lepší varianta co se týká čerstvosti.
Každopádně Geronimo díky za reálnou referenci. Po tom ROKu už jsem pokukoval :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv lis 30, 2017 11:50 pm

Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá,( k dokonalému mladému muži patří cigareta jako k velbloudovi hrby.), turek je pro mě turek - káva.

Každý jak to cítí. Já byl odkojen českým turkem a když ráno nemám špínu a necítím pak mezi zubama hrubo namletý lógr, nejsem rád že jsem se probudil... :P
Odpoledne už můžu cokoliv. Doma nejčastěji kapučíno s čerstvě namleté kávy, ale ráno potřebuju poctivých 14mg černiska
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát pro 01, 2017 6:27 am

Každému chutná něco jiného a je to v pořádku....já mám rád vůni čerstvě namleté kávy. U "turka" i u té konvice se káva louhuje dlouho a do hrnku se dostanou i chutě, které tam mít nechci. U ROKu jde o rychlé spaření vysokým tlakem a malým množstvím vody a vznikne malá silná káva, pokud chci větší kafe, koncentrát jen naředím horkou vodou. Neříkám, co je lepší, nebo zdravější, každý si musí najít co mu chutná. S ROKem je to trochu i rituál přípravy. Dá se pokaždé připravit úplně jiné kafe a experimentovat s chutí....prostě, není to jen hodit minci a zmáčknout knoflík....navíc je ROK vzhledově krásný výrobek... :D
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pát pro 01, 2017 12:46 pm

Ahoj ,začali jsem si taky mlít čerstvou kávu a používáme frenchpress , máme ho i na lodi . Podle kamaráda baristy se dá takto taky uvařit dost dobrý kafe...
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát pro 01, 2017 1:11 pm

U nas ve fabrice se pro nemce delal i kavovar na 12V, kava na papirovem filtru a varici voda na to prskala. Bezne si delali celou nadobu, asi litr, cely den to bylo zapnute a tak kafe bylo porad teple....ty se turka nenapili, zabilo by je to asi.

Nojo, nekdo rika ze rozpustne kafe jako lizat nanuk pres papir, je i jina varianta.....
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pát pro 01, 2017 1:32 pm

Velmi dobrá káva je i z manuálního Handpresso - http://www.handpresso.com/en/espresso-m ... ump-black/

Nepotřebuje těch 12 V :)

H.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát pro 01, 2017 1:41 pm

Stejný princip jako ROK ale v jiném provedení.....
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát pro 01, 2017 1:45 pm

U nas se delal pro nemce 12V kavovar, kava na filtracnim papiru a prskala na to varici voda. Delali toho plnou nadobku, asi litr a cely den to bylo zapnute, tak to bylo teple....
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pát pro 01, 2017 1:53 pm

Za mne dlouhé roky na lodi moka konvice, o které píše Olin. Káva z ní je lepší než leckteré špatné espresso. Kamarád vozí na loď dokonce i variantu, do které se nalije mlíko a simuluje to cappuccino. Pro mně vozí tu variantu bez mlíka ;)
V krizi raději turek než rozpustné.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát pro 01, 2017 2:28 pm

Chlapi, neštvěte mě!
Představil jsem si, jak jsem po krásně proplutém dni zakotvil v hezké zátoce a po obstarání lodi si připravil kterýmkoli z popisovaných přístojů výbornou kávu (po mě s mlékem nebo smetanou) a s šálkem v ruce v kokpitu pozoruji okolí a západ slunce.
Pak jsem se zase probral v prosincové Praze. To se dělá, tohle to? :x :crazy:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát pro 01, 2017 2:33 pm

Když už jsi v té prosincové Praze (správně v Práglu), byl jsem tam minulý týden 4 dny a objevil jsem v tom stánkovém městečku těsně pod Vaškem kolíka, který má nadepsáno "Pravá Turecká káva". Dělá v džezvě, zahřívá v popelu, můžeš si říct jestli cukr jeden, dva, nebo žádný. Já žádný....
BertCZ
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod BertCZ » pát pro 01, 2017 2:47 pm

LadaM píše:Když už jsme u těch alternativ, tak trochu barbarštější varianta je něco takového na 12 V
00afd45d274551a6baa4d7294d845f9f--espresso-coffee-espresso-maker.jpg
Je to menší než ten ROK a funguje to na pody (což ten ROK asi taky), což je pro příležitostné kafíčkáře lepší varianta co se týká čerstvosti.
Každopádně Geronimo díky za reálnou referenci. Po tom ROKu už jsem pokukoval :)

Omyl, funguje to nejen na PODy, ale i na vlastní stlačené kafe. Používám od 2016 a nevidím na tom nic barbarského. Koho to zajímá, tak malá startovací uživatelská recenze z 02/2016 tady:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/to ... ?p=1630647

Zpět na