Námořnický

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
kosisa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 45
Registrován: úte čer 12, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Rakovník

Námořnický

Příspěvekod kosisa » stř dub 16, 2008 11:46 pm

Všechno jsem tu nepročítal tak doufám že už tu tento recept někde není.
Jednou se mnou byl na lodi kuchař, který se vařením živí a od něj jsem se naučil jídlo, které dělám na každé plavbě a vždy s velikým úspěchem. Kamarádi potom říkají „kapitáne, plavba nestála za nic ale to žrádlo co si uvařil nemělo chybu“
Já jinak s vařením nemám žádné zkušenosti tak to popíšu tak jak to mám v hlavě.
Suroviny pro 6 hladovců
2 sáčky s těstovinami – (používám bezvaječné, takové ty rovné silné roury)
1kg uzeného masa – ( nejlépe balené ve vakuu a osvědčená je uzená krkovice)
3 větší cibule
6 pěkných stroužků česneku
1 kg kysaného zelí – (osvědčené je od Hamé ve sklenici)
Olej, sůl, pepř, čili, sojovka, cukr, ocet

Nechám někoho oloupat a nakrájet ty cibule, jednu třetinu zpěním v kastrolu, do kterého se vejde to zelí a dvě třetiny ve větší pánvi. Mezi tím kráječ nakrájí to uzené na kostičky (asi jako kosky cukru). Zelí vyklopím do toho kastrolu na zlátnoucí cibuli (pořádně zamíchat a hlídat aby se nepřipalovalo) a nakrájené maso na tu pánev, kde už začíná cibulka také hnědnout. Kostičky uzeného je třeba trochu opéct aby pustili šťávu. Potom každý podle chuti, ale doporučuji přiměřeně sójovku, přiměřeně čili a přiměřeně pepř. Musí se z toho vytvořit takovej mišmaš s velmi výraznou chutí a před dokončením tam vymačkám ten česnek - (dávám 6 stroužků)
Při přípravě toho masa se samozřejmě musí hlídat to zelí, které je hotové když se vyvaří všechna voda. Zelí ještě ochucuji cukrem a octem – přiměřeně, musí chutnat jako od maminky.
Podle toho, jestli mám dřív hotové maso, nebo zelí, nahradím nádobu velkým hrncem, ve kterém uvařím vodu na ty těstoviny. Vodu je třeba osolit – přiměřeně a kápnout trošku oleje. Když jsou těstoviny hotové, sleju vodu a jak hotové zelí, tak to maso do toho hrnce vyklopím.
Nejdůležitější na tom všem je to pořádně zamíchat, aby někdo nedostal samé maso a jiný jenom omaštěné těstoviny. Mohla by vzniknout vzpoura.
Nevím proč, ale u nás jsme tomu začali říkat "Námořnický" a když se nám v zimě zasteskne po moři tak to děláme.
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Hradištko

Příspěvekod Meryl » čtv dub 17, 2008 9:42 am

Díky za zajímavý recept, ale nějak si to s tou těstovinou neumím přdstavit.
Napadla mne varianta s bramborovými noky, které se dají koupit vakuově balené.

Zdraví Meryl
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8796
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 122
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv dub 17, 2008 9:56 am

Děkuji za recept. :good: Je skvělý, znám ho v trochu jiné podobě, sice jako jídlo chudých z Kopanic.
On původně asi pochází ze Slovenska.
Když jsem byl malý dělával otec (původem Slovák) různé méně známé dobroty. Dnes to u nás málokdo zná a skoro nikdo nedělá.
My jsme tomu tehdy říkali prostě "Nudle ze zelím". Byla to varianta téhož, nudle byly sice široké, uzeniny poskrovnu, nebo jen špek na ovonění. Ale vždycky to byla moc velká bašta.
Možná ten recept od něj vyptám. Několikrát jsem si na to jídlo vzpomněl, ale bez receptu jsem to nechtěl zkoušet.
Tento je ještě trošku víc dotažený, dochucený. Věřím, že chutná skvělé, je totiž desetiletím už dobře prověřený.
Malá poznámka - zkušenost z mého okolí: ne každý bude na tuto chuťovou kombinaci.
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Hradištko

Příspěvekod Meryl » čtv dub 17, 2008 10:09 am

Já si to snad zkusím v neděli uvařit.
Uživatelský avatar
kosisa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 45
Registrován: úte čer 12, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Rakovník

Příspěvekod kosisa » čtv dub 17, 2008 11:12 am

Meryl píše:Díky za zajímavý recept, ale nějak si to s tou těstovinou neumím přdstavit.
Napadla mne varianta s bramborovými noky, které se dají koupit vakuově balené.

Zdraví Meryl


Samozřejmě můžeš použít i noky. Ty dutý roury mají ale tu výhodu, že jak to mícháš, tak části toho zelí a šťávy zalezou i dovnitř a je to skvělé. To jídlo má ještě dvě specifika. Když to potom zaleješ chlazenou plzní, tak si můžeš klidně jen tak lehnout na hladinu a klidně číst noviny.(jestli v tom potrubí zůstane i nějaký vzduch nebo co) Prostě to skvěle nadnáší. No a v noci se potom z lodi ozývají takové divné zvuky. Jestli nějak víc vržou lana nebo co - nevím.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host