Sterilizovaná strava vhodná na loď - Expressmenu

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
vilma
moderátor
Příspěvky: 3144
Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
Reputace: 44
Bydliště: Olomoucko

Příspěvekod vilma » ned pro 06, 2009 5:01 pm

Macek0585 píše:Druhý pokus - guláš. ... A taky na můj vkus více zahušťovadla, ale to už je každého individuální vjem, já mám rád originální guláš v Maďarsku, který je v podstatě polévkou.


to baharis : já o tom taky ČETLA :D .
Ale zajímá mě, čím se zahušťuje v Express menu. Je to napsané třeba ve složení, že tam NENÍ :) mouka
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8740
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned pro 06, 2009 6:01 pm

Podívám se zda to někde je uvedené a písnu.
Guláš se prý zahušťuje chlebem...jsem slyšel.
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2663
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 23

Příspěvekod Pepa » ned pro 06, 2009 6:15 pm

Dovolím si, vyjádřit se také k navozené otázce. Moje kvalifikace spočívá ve faktu, že jsem, možná na rozdíl od vás, tento guláš spořádal v jedné plavbě dokonce dvakrát.
Mohu vás ubezpečit, že žádné zahušťování nepotřebuje,je zkrátka tak akorát.
Samozřejmě jako hlavní kuchař, jsem se, tak jako vždy, snažil o vrcholné dílo.
Tedy maličkou úpravu jsem provedl.
Nadrobno jsem nasekal přiměřeně cibule. Polovinu jsem osmahl na nakrájené slanině. Vše jsem přidal do guláš a také trochu červené papriky při ohřívání na mírném plameni.
Na talíři jsem guláš dozdobil zbytkem čerstvé cibulky a pokapal citrónem. Přiložil jsem rovněž plátek citrónu na guláš a zde došlo k závažné chybě. Zjistil jsem, že nemám šlehačku na dozdobení onoho plátku citrónu. Posádka mi to odpustila. Podmínkou bylo, že každý dostal přidáno.
Pro úplnost, jako aperitiv se podávala domácí slivovička, K pití dále potom Budvar. Samozřejmě, po následujícím sýrovém desertu se přešlo na červené, cabernet moravia 2007 pozdní sběr. Stačí se jen přimyslet lehké pohvízdávání větru v lanoví nad stolem v kokpitu a zapadající slunce. Tak to je moje moje zkušenost s gulášem z expres menu.
Je rozhodnuto, vzít toto jídlo opět na celou příští plavbu.
Pepa
Edit:Zapomněl jsem, jako příloha byly podávány domácí knedlíky od babičky, ty jsem tedy jen ohřál na pařáčku. Kupodivu v ledničce vydržely 4 dny a kdybych je nezapomenul vybalit z igelitu,tak i možná déle. Následovali těstoviny a rýže. Zdegustovali jsme skoro celou Liborovu nabídku.
Naposledy upravil(a) Pepa dne ned pro 06, 2009 6:30 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Příspěvky: 733
Registrován: pon bře 06, 2006 9:53 pm
Reputace: 71
Bydliště: Metylovice

Příspěvekod Richard » ned pro 06, 2009 6:17 pm

Pepo, jsi provokatér, jdu si ukrojit chleba.
Uživatelský avatar
vilma
moderátor
Příspěvky: 3144
Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
Reputace: 44
Bydliště: Olomoucko

Příspěvekod vilma » ned pro 06, 2009 6:43 pm

Pepo, Ty nemůžeš být kapitánem Skučícího Hurikánu, páč musíš vařit.
(Prosím, nenabízej mi výměnu mezi mou pozicí myčky nádobí a Tvým kapitánováním).

P.S: O zahušťování se úporně zajímám proto, že když to Express menu deklaruje jako jídlo pro celiaky, tak tam nesmí být mouka-lepek v žádné podobě.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2281
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned pro 06, 2009 7:00 pm

Ona se dela i mouka-bezlepkova
Tohle pisou na jejich WEBu

BEZLEPKOVÁ JÍDLA

Po zahradnicku

Díky použití bezlepkové mouky při přípravě pokrmů můžeme nabídnout i specifickým odběratelům klasická česká hotová jídla. Mezi tyto zákazníky patří i lidé s celiakií – bezlepkovou dietou. Víme, že stravování takto znevýhodněných osob je velmi obtížné, a proto bychom chtěli udělat vše, abychom převzali část jejich starostí na svá bedra a umožnili jim lehčí život. Samozřejmostí i u těchto výrobků je nepoužívání konzervačních
Uživatelský avatar
vilma
moderátor
Příspěvky: 3144
Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
Reputace: 44
Bydliště: Olomoucko

Příspěvekod vilma » ned pro 06, 2009 7:05 pm

díky, to jsem chtěla vědět - že dělají bezlepková jídla
teď ještě, jestli jsou všechna bezlepková nebo jen některá :)
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2663
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 23

Příspěvekod Pepa » ned pro 06, 2009 7:07 pm

Vilmo, když to deklarují /i na svýchstránkách/ tak nezbývá, než tomu věřit. Opak by si mohli těžko dovolit. Já mohu jen konstatovat, že subjektivně jsem neměl žádnou potřebu ten guláš dohušťovat. Pokud by byla, provedl bych to na drobno nakrájeným chlebem /bez kůrky/ který bych za stálého míchání do guláše nasypal a míchal, dokud by se nerozpustil.
K tomu je ale nutná náš chleba, z chlebo-vek to asi nebude ono.
Pepa
Mají to přesně označené, podívej se zde do eshopu.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2281
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned pro 06, 2009 7:17 pm

podivej se na jejich WEB, delaji normalni jidle, fit jidla a bezlepkova

http://expressmenu.cz/cz/

jeste ze Te nepusti ke kamnum, jen ke drezu....no jo dovolil jsem si moc.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1416
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 33

Příspěvekod marks » ned pro 06, 2009 7:50 pm

Pepo krásně jsi to popsal, jen to vypadá na záměnu naředit v zahustit. Zahušťovadlo schání vilma, co by složení, Macek chtěl spíše ředit na polévkový maďarský typ. Nechceš nám popsat vaření v tvém stylu u dašlích druhů expresmenu.
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2663
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 23

Příspěvekod Pepa » ned pro 06, 2009 8:23 pm

Máš pravdu marksi,nyní jsem si to zpětně prošel.Nějak mi utekla pravá podstata problému jež řeší Vilma. Neuvažuje o tom, zda zahušťovat, ale o tom, čím bylo chemicky zahušťováno. Zapomeňte na to, co jsem napsal a Vilma promine. :oops:
Pepa
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8740
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned pro 06, 2009 8:48 pm

Tak hezky napsané :good:
To se nedá zapomenout ;)

Pro Vilmu a ostatní.
Na balení guláše se uvadí mimo jiné:
V odstavci složení:..., pšeničná mouka hladká,...
V odstavci informace pro alergiky: výrobek obsahuje lepek.

Takže pro celiaky ne, alespoň tento guláš ne.

Mezi bezlepková, dle výrobce, patří tato, označená special:

1) Svíčková na smetaně SPECIAL
2) Španělský ptáček SPECIAL
3) Krakonošova pochoutka SPECIAL

Ceny bezlepkových se pohybují o cca 20,-Kč výš u dvouporcového balení. Tedy +10,-Kč na porci.

a dále k bezlepkovým z klasických patří:

4) Rajská omáčka s hovězím masem
5) Hovězí Stroganoff
6) Kuřecí po zahradnicku
7) Krotitel tuku

Stačí toto takto?
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2281
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned pro 06, 2009 8:50 pm

Vilma se ptala jestli je v tom mouka a nejspis bude.

Jinak ty ruzna chemicka zahustovadla delaji za humnama v Semtine. Ale muze to dopadnout jako v jedne tovarne na sici stroje. pani si to nanosila po kouskach domu a at skadala jak chtela porad to byl kulomet, tady by to mohl byt Semtex a co by asi na plotne udelalo s gulasem a celou lodi je asi jasne. Ale byl by zase pekne ostry....
Uživatelský avatar
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 198
Registrován: stř říj 08, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: trebic

Příspěvekod dfogel » ned pro 06, 2009 9:53 pm

gulas se zahustuje
mouka
chleb
brambor
bramborova moucka-solamyl
jizka od vitany
a dokonce pernik :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned pro 06, 2009 10:05 pm

Já používám strouhaný brambor. :)
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » ned pro 06, 2009 10:13 pm

dfogel píše:gulas se zahustuje
mouka
chleb
brambor
bramborova moucka-solamyl
jizka od vitany
a dokonce pernik :)

Český "vídeňský guláš", potažmo "Maďarský perklet", se ZÁSADNĚ NEZAHUŠŤUJE :!:

POUZE KLIŽKA, CIBULE, VÝVAR a KOŘENÍ.

Nezaměňovat s PERKLETEM v České restauraci. :hmm:

U toho Českého guláše se občas povoluje na zahuštění (nastavení omáčky) chléb.
Vše ostatní je cokoli, jen guláš NE :!: :gun:
alffa
Uživatelský avatar
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 198
Registrován: stř říj 08, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: trebic

Příspěvekod dfogel » ned pro 06, 2009 10:26 pm

no a ted jsem byl na jedne oslave a v gulasi byla mrkev a houby.nebyl zahustovanej vybornej
to alfa
byl to gulas?
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » ned pro 06, 2009 11:38 pm

dfogel píše:no a ted jsem byl na jedne oslave a v gulasi byla mrkev a houby.nebyl zahustovanej vybornej
to alfa
byl to gulas?

Ahoj dfogel,
To víš, gulášů je spousta. Pochopitelně i houbový, segedínský, bramborový, zabijačkový a ještě bych mohl pokračovat hodně dlouho. Fantazii se meze nekladou. ;)
Já se tady ale bavím o Českém (Vídeňském) guláši, či Maďarském perkeltu, což je totéž.
No a ten se NEZAHUŠŤUJE (zahustí ho cibule a ta kližka). Howg. :) alffa
Uživatelský avatar
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 198
Registrován: stř říj 08, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: trebic

Příspěvekod dfogel » pon pro 07, 2009 12:01 am

to alfa
v tom mas pravdu
kdyz jezdim na montaz.na delsi dobu.delam gulas z hooodne cibule a hooodne masa.pak necham docela dost vyvarit vodu tak akorad sup do sklenice zavarim a jidlo mam hotove.jeste ted mam mnesic starej gulas ve spajsce a nic mu neni no ale to jsem vyjel uple bokem topik takze omluva
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » pon pro 07, 2009 12:26 am

dfogel píše:delam gulas z hooodne cibule a hooodne masa.pak necham docela dost vyvarit vodu tak akorad sup do sklenice zavarim a jidlo mam hotove.jeste ted mam mnesic starej gulas ve spajsce a nic mu neni no ale to jsem vyjel uple bokem topik takze omluva

To vůbec není off topic. To je k věci.
Jen bych doporučil, nechat ten gulášek do druhého dne rozležet a teprve poté zavařit. ;)
alffa
Uživatelský avatar
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 198
Registrován: stř říj 08, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: trebic

Příspěvekod dfogel » pon pro 07, 2009 12:34 am

neznam nic lepsiho nez 2dny starej gulas :D .ale podle miho i kdyz to zavarim a treba tyden to stoji a pak otevru mam pocit ze ma prolezelou chut.skouzel jsem i zavarovaci vaku folie.tam mi to vydrzelo 10dni
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8740
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv pro 10, 2009 7:55 pm

Dobrá zpráva pro celiaky.
Zeptal jsem se a odpověď:
Dále připravujeme v bezlepkovém sortimentu:
Hamburská vepřová kýta na smetaně
Zbojnická bašta
Trautenberkův mls



Dnes jsme ještě přidali do shopu" krotitele tuku". Možná se bude po Vánocích hodit :D
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1481
Obrázek

Příležitostně otestuji. Zkoušel ho už někdo?
Uživatelský avatar
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 524
Registrován: úte dub 11, 2006 12:57 pm
Reputace: 0
Bydliště: Svitavy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » čtv pro 10, 2009 8:32 pm

Libore,
Krotitele tuku jsem zkoušel a řekl bych následující. S celozrnným pečivem se to dá v pohodě konzumovat. Je to něco vzdáleně připomínající guláš s luštěninami atd. Je to opravdu dietní, snědl jsem to s trochou pečiva a neměl hlad, ale použít fakt jedině při redukční dietě (což já bych zrovna potřeboval).
david
moderátor
Příspěvky: 5260
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 148
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv pro 10, 2009 8:38 pm

a což takhle něco na ztloustnutí by nebylo?? , s mejme 74 kilama mi s nadcházejícím ochlazením bude zase táhnout na kosti :hmm:
Uživatelský avatar
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 198
Registrován: stř říj 08, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: trebic

Příspěvekod dfogel » čtv pro 10, 2009 9:01 pm

to david :D
1.5g bilkovin na 1kg sve vahy
2-3g na kg vahy sacharidu (celozrne,ovoce)
tuk?u tebe dost
4az 5 jidel dene
maso maso zelenina
rano je dulezite.za 4tydny mas 5kg nahore :good:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti