Grilování na moři

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 161
Registrován: pon čer 30, 2008 2:00 am
Reputace: 1

Příspěvekod pes » čtv čer 11, 2009 6:21 pm

Komín píše:......... při grilování to už bylo na fleesku.....


Ty v Chorvatsku griluješ na břehu ? Na Elbě jsme vzali gril do gumáku a jeli grilovat na břeh, byla to paráda. Myslel jsem si že v Chorvatsku se grilovat na břehu nesmí (je mi jasný že říjen je už dávno po sezoně....). Jedu příští týden a taky by mě grilování lákalo. Smí se v Chorvatsku na ostrovech na břehu grilovat nebo nesmí ??
Uživatelský avatar
erar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 105
Registrován: stř říj 24, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod erar » čtv čer 11, 2009 7:15 pm

pes píše:
Komín píše:......... při grilování to už bylo na fleesku.....


Ty v Chorvatsku griluješ na břehu ? Na Elbě jsme vzali gril do gumáku a jeli grilovat na břeh, byla to paráda. Myslel jsem si že v Chorvatsku se grilovat na břehu nesmí (je mi jasný že říjen je už dávno po sezoně....). Jedu příští týden a taky by mě grilování lákalo. Smí se v Chorvatsku na ostrovech na břehu grilovat nebo nesmí ??



Grilovat můžeš na ostrovu Kakan
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8270
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv čer 11, 2009 8:17 pm

Oni jsou Chorvati na kouř na ostrovech dost hákliví. Nakonec víme všichni že ty požáry jsou jejich noční můra.
Celkem dost často lidi grilují v bunkrech. Nebo na majitelských lodích mívají grily ne relingu zvenku. My letos také začínáme s grilem. Vloni kluci nachytali dost malých čudel a v troubě to nebylo ono.
Uživatelský avatar
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 646
Registrován: čtv led 08, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Kamenický Šenov

Příspěvekod mirinekk » čtv čer 11, 2009 8:40 pm

Možná by to chtělo vlastní vlákno, ale jak je to z grilováním na moŕi? Nemyslím přímo otevřený oheň, ale třeba takové zakryté gryly.
Na badeplatu by to možná i šlo ne? Po přistání a v klidné vodě.
Uživatelský avatar
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 708
Registrován: úte zář 16, 2008 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Praha

Příspěvekod Martin88 » čtv čer 11, 2009 10:56 pm

mirinekk píše:Možná by to chtělo vlastní vlákno, ale jak je to z grilováním na moŕi? Nemyslím přímo otevřený oheň, ale třeba takové zakryté gryly.
Na badeplatu by to možná i šlo ne? Po přistání a v klidné vodě.

V Sukošanu přiběhla ochranka dost rychle,když na molu začali Germáni rozdmychávat gril,
ale někde na boji nebo kotvě by ten za 199,- € měl být bezpečný
Uživatelský avatar
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 161
Registrován: pon čer 30, 2008 2:00 am
Reputace: 1

Příspěvekod pes » čtv čer 11, 2009 11:23 pm

Náš pořadatel regaty, loni v dubnu žádal, o povolení grilovat na betonovém molu (moře po oboustranách) na Kapriji a zakázali mu to, proto jsem se ptal. O grilu zavěšeném na reling jsem jen slyšel ale nedovedu si představit že nemůže uhlík vydpadnout na laminát (až tak asi grilovat nepotřebuju)
Uživatelský avatar
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 617
Registrován: ned led 21, 2007 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod Wlady » pát čer 12, 2009 1:10 am

Ony ty "visací" grily existujou i plynový ...

Wlady
Uživatelský avatar
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1379
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát čer 12, 2009 8:53 am

Já se těm nervózním reakcím chorvatů ale vůbec nedivím. I normálně je nebezpečí požárů pro ostrovy noční můrou. A ještě k tomu horda jachtařů... Pokud jste někdo četl líčení o našem kurzu, kde píšu o té totálně ožraté posádce , tak k tomu jen přihodím - na molu ponorkového bunkru taky grilovali. To molo je hodně zarostlé, pro keře se na něm obtížně chodí. Tedy snažili se grilovat. Do grilu nacpali uhlí, hromadu větví, co našli někde okolo a zapalovali to buď lihem nebo něčím podobným (benzín to snad nebyl), tedy lili to dovnitř.- když to blaflo, byl plamen tak okolo metru a půl. Pak chytly ty naskládáné větve, takže to byl docela slušný ohníček. Naštěstí už pak nikdo nedokázal přikládat, natož grilovat. Čekal jsem, že se někdo objeví, ten oheň musel být vidět dost zdaleka.
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8270
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát čer 12, 2009 8:59 am

Martin88 píše:...ale někde na boji nebo kotvě by ten za 199,- € měl být bezpečný
Mě se víc líbí ten Stabiler Edelstahlgrill za 119,90€. Jen jej nikde u nás nemůžu najít. Nevíte někdo o dodavateli u nás?
Uživatelský avatar
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 708
Registrován: úte zář 16, 2008 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Praha

Příspěvekod Martin88 » pát čer 12, 2009 9:24 am

Baharis píše:
Martin88 píše:...ale někde na boji nebo kotvě by ten za 199,- € měl být bezpečný
Mě se víc líbí ten Stabiler Edelstahlgrill za 119,90€. Jen jej nikde u nás nemůžu najít. Nevíte někdo o dodavateli u nás?

Mě se také líbí, ale přesně vím, o který jeho roh si roztrhnu ruku, až budu někam házet lano :lol:
rozměry jsou dost malé, odhaduji váhu do 4kg tedy 13,90€ poštovné
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7194
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 110
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » pát čer 12, 2009 9:54 am

Kamarát griloval na bateplate a silno ho poničil. Nasledovalo tmelenie, brusenie a farbenie, našťastie si to pri preberaní nevšimli.
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2663
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 23

Příspěvekod Pepa » pát čer 12, 2009 10:07 am

gril, dle Baharise /119,90-/ jsem si udělal asi v této velikosti.Měl jsem jej dvakrát na moři.
Na každý bok grilu jsem přišrouboval pásovinu a k nim přivařil plkruhovou přírubu. Druhá část příruby se přišroubovala přes trubku zábradlí /Zkrátka jako zvonek na řidítkách kola/.
Vždy jsem jej měl nad zrcadlem lodi na zábradlí a při základní opatrnosti nebyl problém.
Po ruce to chce mít připravenou petku s vodou s propíchlou dírkou v zátce /redukce hoření/a samozřejmě kýbl s vodou.
Domnívám se ale, že tento typ grilu, respektive jeho výška cca 10cm není pro tyto účely vhodná. Uhlí máte 2-3-4 cm pod roštem a když se vám rozjede, vše se pálí a není možnost rošt dát výše nad uhlí. Rošt s masem musí dolů a ulíváte. V té chvíli jste jak parní lokomotiva. Na ryby je vhdné udělátko /lze koupit/ zdvojený rošt s madlem.
Tedy moje zkušenost - boky grilu musí umožňovat dát rošt aspoň 20 cm nad uhlí a samozřejmě mít poklici. Pokud jste na kotvě či boji, případné jiskry jdou po větru a tedy z lodě pryč. Při větším větru je griování nevhodné, posádce po větru /na bojích/ by se to nemuselo líbit. Ideální asi je, osamělejší kotviště a dostatečně daleko od břehu.
Pepa
Uživatelský avatar
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1581
Registrován: sob říj 27, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát čer 12, 2009 11:04 am

existuje grilovací pánev s žebrovaným silným dnem, Prodávají ji v Potten&Pannen, je litinová a stojí celkem dost (cca 2.500)
Maso a ryby se na ní pečou stejně jako na grilu, chybí jen ta "chuť" uhlí nebo dřeva. Maso se dá mašlovat a tuk a šťáva se drží mezi žebry pánve. Letos v létě si ji chci právě na loď koupit.
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8270
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát čer 12, 2009 11:13 am

Jak to nemá ty karcinogeny, tak to není ono. To je právě ten rozdíl mezi rybou z restaurace na pevnině a v konobě u rybáře na ostrově.
Uživatelský avatar
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1581
Registrován: sob říj 27, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát čer 12, 2009 12:08 pm

Je to ale lepší, než propálit badeplato, při změně větru i plachty či ostatní námořníky.. :)
Uživatelský avatar
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 223
Registrován: sob říj 20, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » pát čer 12, 2009 1:21 pm

pes píše:
Komín píše:......... při grilování to už bylo na fleesku.....


Ty v Chorvatsku griluješ na břehu ? Na Elbě jsme vzali gril do gumáku a jeli grilovat na břeh, byla to paráda. Myslel jsem si že v Chorvatsku se grilovat na břehu nesmí (je mi jasný že říjen je už dávno po sezoně....). Jedu příští týden a taky by mě grilování lákalo. Smí se v Chorvatsku na ostrovech na břehu grilovat nebo nesmí ??


Gril si vozím s sebou, přidělávám ho na relling nad badeplato pěkně vysunutý nad moře. Gril je cca 25 cm hluboký, uhlí je na dně ve speciálním roštu a na grilování všeho používám grilovací rošt jeko je tento. Samozřejmě na badeplatu je kbelík s vodou a v kokpitu několik petek v pohotovosti. Grilujeme jen na bojce nebo na kotvě, jen za bezvětří nebo když mírně a stabilně fouká OD BŘEHU. Maso vozíme NALOŽENÉ z domova, nebo seženeme ryby, nebo se dá koupit nějaká pljeskavica nebo jak se to kořeněné mleté maso jmenuje.
Pak to zaleju Plzničkou - mňam! - a už dost!!!!! Už zas nemůžu dělat a myslím jen na to....
Uživatelský avatar
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 646
Registrován: čtv led 08, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Kamenický Šenov

Příspěvekod mirinekk » pát čer 12, 2009 9:13 pm

Takže jestli jsem to dobře pochopil, tak pokud je člověk opatrný, aspoň trochu přemýšlí a je soudný k okolí, včetně ostatních loďí a hlavně opatrný tak by to neměl být na kotvě či bójce problém? Nikdo by na mě neměl přilítnout. Je to tak správně?
doktorq10
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 87
Registrován: stř úno 20, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod doktorq10 » sob čer 13, 2009 12:23 am

Viděl jsem přímo Chorvaty, nějaký rybáře, grilovat uvnitř v bunkru ...
Ale na břehu bych to raději nezkoušel, páč hlavně na ostrovech ty všudepřítomné pichlavé keříky jsou myslím nádherně snadno k zapálení, až se divím, že tam nejsou cedule o zákazu rozdělávání ohně ...
Monterey
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 17
Registrován: stř kvě 27, 2009 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Monterey » sob čer 13, 2009 12:48 am

Mozno Chorvati okrem rizika poziarov chcu aby si grilovane masko kupoval od nich..... :hmm:
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » sob čer 13, 2009 7:17 am

Ty zákazy rozdělávání ohně jsou na severu v každé zátoce a několikrát za den přelétávají letadla, která mají spojení na kapitanáty.
Přesto sami chorvati jezdí večer dělat ohníčky do zátok a grilovat ale až více za soumraku, když není vidět kouř. Od vody mívají
různé závěsy aby nebyl vidět oheň. V zátoce kam jezdíme člunem jsou obden čerstvé zalité uhlíky a několik lahví od vína a rakije.
Uživatelský avatar
Pepik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 58
Registrován: pát led 05, 2007 1:00 am
Reputace: 1

Příspěvekod Pepik » sob čer 13, 2009 12:17 pm

Martin88 píše:V Sukošanu přiběhla ochranka dost rychle,když na molu začali Germáni rozdmychávat gril,
ale někde na boji nebo kotvě by ten za 199,- € měl být bezpečný


Za 151 EUR ;)
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=525
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8796
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 122
Kontaktovat uživatele:

Gril Cobb

Příspěvekod Libor » úte srp 25, 2009 8:55 pm

Univerzální gril Cobb

Všechny výše uvedené problémy s grilováním lze snadno vyřešit.
Nemám badenplato, místa málo, na zábradlí žádný gril nedám....a tak jsem dlouho hledal a letos ho uviděl.

V popisu letošní plavby jsem psal zde: http://jachting.info/modules.php?name=F ... 1523#51523
Na navštívené lodi nám předvedli velmi zajímavý stolní gril. Tento gril má tu dobrou vlastnost, že ho v holých rukách lze kamkoliv odnés, v případě nutnosti přikrytý i do kajuty a je absolutně bezpečný, na povrchu stále studený. Lze v něm jak grilovat, vařit, tak dokonce péct buchty. Popis výrobce "Stolní gril v elegantním provedení z nerezu, na 6 ks briket s provozní teplotou 280 až 300 °C. Již po 25 minutách lze kdekoliv grilovat, vařit péct, a to až 3 hodiny. Tuk je odváděn kanálkem. Přes vysokou provozní teplotu zůstává obal studený. Rozměr 32 x 30 cm, hmotnost 3,5 kg. Dodáván s přepravní taškou." Tento musím pořídit jako další důležitou výbavu do lodě. Napíšu o něm ještě zvlášť...

A konečně jsem ho také našel.

Kybych ho neviděl na vlastní oči, těžko s popisu všemu věřit. Ale opravdu funguje a šťastný majitel nedá na něj dopustit.
Navíc čím menší loď, tím více starostí o bezpečnost grilování. Moc místa pro klasický gril není.

Tento univerzál by se dla nazvat 4 v 1 - peče, vaří, griluje, smaží...
Podívejte se např. na propagační video (na netu jich koluje spousta, včetně receptů):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uDC0G9Bc5t4&feature=related[/youtube]

Popis:

Grilování, smažení, vaření nebo pečení s COBB grilem!
Gril COBB vytváří nové trendy!
Je vynikajícím společníkem na pikniku, při kempování, při rybaření, na zahradě, balkoně nebo terase či také na lodi nebo např. na honu.
Prestižní americký časopis TIME MAGAZINE zařadil v roce 2001 gril COBB mezi nejlepší vynálezy roku!
Díky použití moderních materiálů z kosmického výzkumu umožňuje gril COBB perfektní zábavu při grilování bez zašpinění a odpadů, přitom s vynikajícím výsledkem. Kompletní tepelná izolace zvenčí umožní položení grilu přímo na prostřený stůl, nebo kdekoliv Vás napadne, např. v kokpitu lodě.
Vítr nemá žádný zásadní vliv na použití a provoz grilu, tudíž jeho použití je zcela bezpečné. Vnejší povrch spodní části zůstává po celou dobu zcela chladný.
Gril COBB není určen pouze k jednoduchému a bezpečnému grilování na grilovací desce (povrch je teflonový). Ve vnitřní vaně můžete také vařit v páře zeleninu, brambory atd., k tomu doporučujeme použití alobalu. Zrovna tak jednoduše upéct např, kuře.
Po grilování jednoduše umyjete kovové části, umělohmotný kryt stačí přetřít vlhkou utěrkou.

Varianta COBB CLASSIC se od své luxusnější a vylepšené verze COBB PREMIER v zásadě lisí jen ve vzhledu, opláštění grilu je v kovovém lakovaném provedení v černé barvě.

Geniálně jednoduchý / Jednoduše geniální
Zatápění
1. Podpalovač položíme pod rošt do ohniště a zapálíme
2. Přidáme rošt do ohniště a brikety z dřevěného uhlí (8 – 10ks). Po cca 10 min. zakryjeme víkem
3. Po cca 30 min budou brikety bělošedivé. Položíme grilovací desku a necháme ji 2 – 3 min. ohřát a hned můžeme začít.

Gril COBB spotřebuje málo paliva. Pro klasické pokrmy jako je uzenina, steaky, žebra, atd. stačí pouhých 8 briket na 3 hodiny hoření!. Pro pečení nebo pro pokrmy s delší dobou úpravy doporučujeme cca 10 ks.

Provozní teplota 280 až 300 °C. Nadbytečný tuk je odváděn kanálkem - funkce viz video.

Je k dostání také u nás v eshopu http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1381

Jen by mě ještě zajímalo zda lze upéct chleba a jak. Brzy to snad ale vyzkouším, nebo požádám kolegu.
Uživatelský avatar
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 722
Registrován: čtv srp 30, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Dolni Kounice

Příspěvekod simon » stř srp 26, 2009 10:18 am

libore, jsou potreba specialni brikety nebo muzou byt i klasicke "orechy"?
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2663
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 23

Příspěvekod Pepa » stř srp 26, 2009 10:36 am

Pochopil jsem to v eshopu tak, že v základní ceně nemáš onu grilovací desku, bez které je gril nefunkční a musíš si ji přikoupit, případně další doplňky. Nebo se mílím?
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8796
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 122
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř srp 26, 2009 11:58 am

To simon
mělo by jít i ořechy. Kolega to měl s origo briketama, prý to s nimi dlouho vydrží v provozu.
Na videích jsou oba způsoby k vidění. Ořechy můžeš přidat a prodloužit dobu grilování...

to Pepa
špatně jsi pohopil, ta základní "plotna" (děrovaná, s kanálky pro odvod tuku) je součástí. Navíc se dá koupit ta neděrovaná grilovací pánev, stejně jako wok.
Prodává se velmi dobře v základním provední bez doplňků (většina zákazníků kupujte základ). Ostatní doplňky jsou na další (asi jinou) úpravu pokrmů.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti