Pečení na lodi

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 821
Registrován: úte lis 30, 2010 1:00 am
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát zář 09, 2011 6:15 pm

ještě jeden veliký trik který používám v lodní troubě. koupil jsem malí pekáč a nad něj dávám ten větší s ikei dnem nahoru a nemá to chybu, protože drží teplo. pečenka je super věc, ale v podstatě není moc řešením protože to je další hrnec na vrchu trouby a při dostatku plynu je trouba pro pečení pečiva bezpečnější. naprosto bezvadná věc, pokud stojíte v portu, věřte mi, je coob. kdo se naučí tu věc používat bude šťastným jachtařem. v oblastech kde pluji je trouba a sporák velmi nevítaným dalším zdrojem tepla. vařit v kokpitu za chladu je opravdu pohoda. jinak musím říct, že když jsem byl prcek, tak na orlíku na radavě dělala moje máma s pečenkou zázraky. kobík má neuvěřitelné možnosti. za dobu co ho vlastníme nám ušetřil spoustu plynu a pobytu ve vedru v kokpitu. na kobíku se dá vařit vše od chleba až po rosbíf. pravda je že jsem začal být poněkud lenoch vařit v létě v kokpitu. zima je o ničem jiném. to nejsem línej ukuchtit řízky jak sloní ucho se salátem jak od maminky.
david
moderátor
Příspěvky: 5338
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 152
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » ned zář 11, 2011 3:23 pm

tak konečně jsem ten zázrak vyfotil, ale prázdnej :cry:


Obrázek

Uploaded with ImageShack.us


poklička - pečenka - podkladní plech

průměr to má 26 cm
Uživatelský avatar
radar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 136
Registrován: čtv bře 22, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: New York
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod radar » ned zář 11, 2011 11:16 pm

A zkoušek si cobik skombinovat s tou pečenkou?
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » pon zář 12, 2011 9:04 am

Ta pečenka by měla fungovat i na PB vařiči. Otázka je jak velký, nebo výkonný hořák je ideální. Ta díra v podložce není moc velká, tak aby u velkého
hořáku nešel plamen (a teplo) po plotýnce mimo díru. Jestli by nepomohla litinová plotýnka na sporák, ta má průměr 22cm. A zespodu má packy proti
pohybu nad hořákem. Stojí 160Kč u Rouska na nám bří Synků a je z litiny. Dělá je pořád ještě Filakovo.
david
moderátor
Příspěvky: 5338
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 152
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pon zář 12, 2011 1:33 pm

tataS píše:Ta pečenka by měla fungovat i na PB vařiči. .



fakt dobrej nápad - o kus vejš píšu "posadí se na plynový vařič"

výkon a rozměr běžnýho středního sporákovýho hořáku, jako máte doma. stejně se po zahřátí výkon stahuje, jináč by to peklo moc rychle

na líhu jsem to nezkoušel, líh denaturovanej nemám rád :whist:
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » pon zář 12, 2011 4:05 pm

My máme elektrický sporák s indukcí a ta plotýnka má průměr 200mm. Pokud se ten hořák stahuje, tak asi stačil i malý hořák. Dle předešlého popisu funkce
jsem nabyl dojmu, že hlavní je teplý vzduch proudící vzhůru otvorem uprostřed. Pokud dám tu podložku na střední hořák sporáku, tak půjde plamen
směrem od otvoru ven a moc teplého vzduchu otvorem stoupat nepůjde. Tak je to také vysvětleno v návodu od plynového sporáku. Proto jsem si dovolil
se zeptat zkušeného majitele toho zázraku na jeho zkušenost.
david
moderátor
Příspěvky: 5338
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 152
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pon zář 12, 2011 9:23 pm

no jestli máš na gumáku sporák s indukcí, tak seš teda 1A*** :lol:

horkýho vzduchu jde středem tři pr... a snadno to poznáš, když si dáš nad komín ruku

netřeba to zpochybňovat
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » pon zář 12, 2011 9:58 pm

Já nic nezpochybňuji. O tom sporáku doma jsem nezačal já. Jelikož k té pečence z TV není ten spodní plech, tak mě napadlo použít tu litinovou placku
ze sporáku, která má dole ty centrovací packy a udělat do ní uprostřed díru. Pro optimální velikost té díry je dobré znát nejvhodnější typ a výkon hořáku aby
se s min. spotřebou docílit max. efekt. Toť vše. Existuje myslím švédský gril, který tvoří celkem tenká litinová placka (asi jako ta na sporák), která má ze
spodu 4 závity, do kterých se zašroubují trubky cca 20cm a postaví se to nad jakýmkoliv ohněm. S tou dírou uprostřed by se něco takového dalo použít i
pro tuhle pečenku i bez PB vařiče. Toť úvaha, jak v ní vařit i bez vařiče.
david
moderátor
Příspěvky: 5338
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 152
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pon zář 12, 2011 11:55 pm

[quote="tataS. Existuje myslím švédský gril, který tvoří celkem tenká litinová placka (asi jako ta na sporák), která má ze
spodu 4 závity, do kterých se zašroubují trubky cca 20cm a postaví se to nad jakýmkoliv ohněm. .[/quote]

tak tohle vymysleli v Podolí v Tatranu už tak před 15 roky z litinového zadního deklu článkového kotle ÚT. akorát ty nohy měli delší a desku tlustší - tak cca 10mm. čím tlustí, tím lepší
je to naprosto dokonalý, ale v lodi trochu neskladný. :hmm:

jinak pečenka na jiném, než plynovém hořáku, bude fungovat blbě. nedostaví se komínovej efekt, bude vařit, ale ne péct - jak má v popisu práce
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » úte zář 13, 2011 7:56 am

Souhlasím, že vše již tady bylo a nic nového pod Sluncem již asi nejde vymyslet. Akorát nevím kde u nás vymysleli toto i když to je jen pro zajímavost.
http://www.smartstore.cz/outdoor-vychyt ... -gril.html jo tady to je: http://hobby.idnes.cz/bajecny-tip-na-or ... ahrada_bma
Uživatelský avatar
MarekB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 43
Registrován: sob dub 03, 2010 2:00 am
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MarekB » ned zář 18, 2011 7:16 pm

Tak musím říct, že trouba pekla nad očekávání a pro nás 9 hladových krků upekla 5x pizzu v naprosto vynikající kvalitě... Jedinou nevýhodou byl jen jeden plech, takže to chvíli trvalo...

Jen trochu problémy s pitnou vodou, ale to už je na jiné povídání...
david
moderátor
Příspěvky: 5338
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 152
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv zář 22, 2011 6:21 pm

taxem vyzkoušel včera v naší ozdravovně na stole aparát podle Tatasova odkazu.

Neuvěřitelné a dokonalé. Použil jsem habr, hořel náramně.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

ani jsem nepropálil stůl :whist:
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » ned pro 04, 2011 9:23 pm

Tady je vylepšená pečenka s keramickým povrchem: http://www.delimano.cz/dry_cooker_ceram ... 50_ztv.jpg
Uživatelský avatar
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1834
Registrován: pát pro 18, 2009 1:00 am
Reputace: 27
Bydliště: Ústí-Brná

Příspěvekod geus » ned pro 04, 2011 10:00 pm

no takovou jsem dostal před asi dvaceti lety a jídlo z troho nic moc na to jakou tomu dělali reklamu neni nad pánev a sádlo
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7194
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 110
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » úte pro 06, 2011 11:39 am

Tak ja som takú pánvičku dostal od mamy na moju štyridsiatku.Povedal som si o ňu. Jedlo z nej je super, najlepšie sú opekané zemiaky so zeleninou a brokolica je z toho úžasná. Najsmiešnejšie jedlo z nej je Pica, s dierou uprostred. Ale chutila ako naozajstná. Nemusíte rozoberať do detailu, smailíky nepoužívam.
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » úte pro 06, 2011 11:51 am

To již bylo dosti dávno co jsi ji dostal. U této bych vyzdvihl ten keramický povrch, který se mě velmi osvědčil na pánvích. Velmi dobře se umývají od připálenin.
A nic se z toho do jídla neuvolňuje jako z těch teflonových, hlavně při teplotách nad 230°C a nepoškrábou se ani kovovým nářadím.
Uživatelský avatar
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1834
Registrován: pát pro 18, 2009 1:00 am
Reputace: 27
Bydliště: Ústí-Brná

Příspěvekod geus » úte pro 06, 2011 2:03 pm

já dostal tu teflonovou a to opravdu nic moc nebylo právě ty brambory přípálilo se to kurčička nic moc a že je to můj obor vářím docela dost nejlépe
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7194
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 110
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » úte pro 06, 2011 3:26 pm

Pripadá mi to ako keby sme mali tie pánvičky rozdielne, ja o voze a ty o koze. Možno je to že keď dvaja delají totéž, není to vždy totéž. Ja som s ňou nadmieru spokojný a oblúbila si ju aj moja manželka. Dávali ste panvičku na platničku? Ja som zemiaky čas od času prehrábol a keď už boli skoro hotové, tak brokolicu dám navrch a tá je potom chrupkavo mäká, žiadne blato a má nádhernú zelenú farbu. Fakt si to neviem vynachváliť. Asi pred polrokom som ju začal zhánať novú, lebo ju mám už dosť poničenú. Keď rozdýcham tu cenu, asi si ju kúpim, ak nezoženiem lacnejšie inde.
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8270
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte pro 06, 2011 4:35 pm

Deni prosím tě, a ta brokolica či čo, to je z vepřového, nebo z hovězího masa? (bravčové/hovadzí) ;)
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2383
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » úte pro 06, 2011 4:39 pm

Vzhledem k tomu, že je v ceně i skleněná poklice, tak ta cena není špatná. Od té doby, co jsem koupil několik různých pánví s keramickým povrchem, tak
u nás doma nikdo nechce jinou používat. Jelikož jsou pro indukční vaření, (mají na dně Fe mřížku) tak byli o hodně dražší (cca 2x) než-li tato. Většinou
se dají utřít papírovou utěrkou a pouze vyjímečně je nutno použít houbičku. Na té bílé barvě je vidět každá nečistota a tak je každý pečlivě umývá.
Uživatelský avatar
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1733
Registrován: stř pro 23, 2009 1:00 am
Reputace: 13
Bydliště: pri Malom Dunaji

Příspěvekod Ozzie » úte pro 06, 2011 6:22 pm

Neviem odolať! Prepáčte mi to! Viete aký rozdiel je medzi brokolicou a soplom?
.....brokolicu nejeme tak často..... :oops:
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7194
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 110
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » úte pro 06, 2011 10:21 pm

Ozzie, nechcem byť nechutný, ale ten sopel máš k dispozícii aj bez varenia. Ale však keď ti tak chutí, tak čo už, daj si aj za nás.
Jirko, na tej pánvičke som robil aj mäso a ryby. Jediný kumšt je vedieť čo sa ako dlho robí, takže dá sa variť všetko /skoro/ v jednom hrnci, teda pánvici. Svíčková na smotane a podobné jedlá samozrejme nie.
Tatasi, lúbi sa mi sami stále viac. Dík za typ.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host