Trocha romantiky...

Další hrátky, zkušenosti a rady k aktivitám souvisejícím s jachtingem.A také stále populárnější Geocaching.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát čer 26, 2009 1:08 am

já nemám problém pochopit,co chtěl Monty říci a co řekl. Ale ona nenáležitost je moc subjektivní. Slova o námořnících - může to vypadat jako póza, a často to je póza. A co má být. V každém z nás je trochu pozérství, v někom více, v jiném méně. A strašně špatně se to přiznává.
A že jsem se o několik příspěvků výš nazval námořnickým učněm, jo. Cítím se tak. Třeba to někdo může nazvat pózou. Ale já se tak cítím a je mi už dost na to, abych si nemusel na nic hrát.
A také mi připadá zvláštní, když kvalita člověka se poměřuje tím, kolik času ztráví na moři.. Je v tom cítit taková pěkná arogance. Někoho to možná oslovuje, být "drsnej" a "přímej" - to přece k moři patří! A pak, on je přece na moři pořád- to musí bejt pořádnej chlap, ne žádná ubohá turistická prázdninová třasořitka!
Už se mi o tom dál nechce dneska (zítra) uvažovat. Dobrou noc a pěkné "námořnické" sny.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » pát čer 26, 2009 9:10 am

Monty píše:To Simon:

Ale já tu předpověď hochu zlatej mám..:A pokaždé...A to je to,proč tady nechápu nostalgické rozpoložení nekterých členů kvůli vybavení lodi.Nauč se číst.Ale asi jenom někdo jako ty by si myslel,že se Ti z prognózou nemůže přihodit se do něčeho dostat....Přijde mně trochu scestné tvoje myšlení,že nemám odpovědnost za nic,když mám vlastní loď...Trochu přemýšlej nad touhle kravinou.Asi trochu větší,než Ty za půjčenou.Já bych přišel asi o trochu víc,než ty o kauci.Pro Boha,tohle už je opravdu debilita hrubého kalibru.A nikdy,opakuju nikdy nevyplouvám,když zhodnotím,že by to bylo drsné...Někdy i jenom nepohodlné,nevím,kde jsi na tohle přišel...No a mimochodem...Stojím teď v klidu,na bóji,zadara a čekám na posádku...Letos jich je trochu víc,takže o odpovědnosti mi raději z obýváku nic neříkej,bo bych se mohl asi i nasrat.Obyčejně na mně tlačí,že jsu moc opatrnej.Ty jsi se mnou plul,že si dovolíš tvrdit tyhle žvásty,včetně toho,že se mně loď rozpadá...???Občas se vloudí nějaká porucha,to ano,ale kdyby jsi něco o moři a lodích věděl,tak bys taky věděl,že to k tomu patří jako sůl.Letos třeba hloubkoměr,třikrát natržené plachty,GPS taky odešlo(Mám ale další dvě v záloze),hardyspojka mezi motorem a vratkou(asi nejvážnější problém) a to je letos zhruba vše.Ale rok je teprve v půlce :mad: No a co člověk pochopí,tedy chceli u hraní si z olovnicí,když místo toho raději už budu stát někde v klidu na kotvě,tak to fakt nepochopím.Ale ty mně to asi řekneš,že.No a rozbitej čumák nějakého majitele a jeho blbost...Hmmm...Těžko říct...Tedy alespoň tobě určitě,bo o tom Ty nic nevíš a nejspíš nikdy nic vědět nebudeš.Jako každej tlučhuba,co námořníčí od kompu z obyváku.Tak si dál odpovědně plachti s rodinkou a ať tě jenom dobrej vítr provází. :thmbup:

dej si hadr na hlavu a odpoj si net... bude ti dobre
nikde sem nepsal, ze nemas zodpovednost za lod a posadku, protoze jsi majitel ... ale proto, ze mas zrejme nejakej dusevni problem u kteryho by ses mel poradit s odbornikem.

mmch tvoje predstava, ze jsi tady na jachtarskem foru jedinej s lodi ... a jedinej, kdo vi co to je more asi mluvi za vse

over ;)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát čer 26, 2009 9:38 am

Designere, dobre si to napísal, ale platí to aj na tých druhých. Sú to všetko len naše názory a naše malé pravdy. Ja som prestal o sebe hovoriť že som námorník keď som videl film dokonalá búrka. Prišiel som k záveru, alebo skôr k silnému pocitu že na to nemám právo. Samozrejme tým nijako nespochybňujem to, že sa cítiš byť námorníckym učňom a nespochybňujem ani Montyho názory.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pát čer 26, 2009 9:43 am

Dobra poznamka, Denisi.

Mam na mysli film, dokonala boure. Jednani kapitana bylo nepripustne. Vystavil lod nebezpeci a taky ji privedl do zahuby. Rozdmychal v posadce chlapacke nalady. Spravne jednani bylo - pokusit se v co nejvetsim tempu hurikan objet. bud by to ryby prezili, nebo ne. Ryby by sli pres palubu a lide by si nasli jinou praci.

Ale tento kapitan - je (byl tedy) jesitny pitomec, ktery zabil celou svou posadku. Jeho "mala pravda" se obratila (a zcela logicky ani nemohla dopadnout jinak) v trestny cin.

Mluvim pochopitelne pouze o filmu. Co se stalo doopravdy ja nevim. Ale tak, jak je to podane ve filmu - tak kapitan neni namornik, ale obycejny vrah.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát čer 26, 2009 9:55 am

Film bol pekný, ale kniha paradoxne lepšie vystihuje tu atmosféru námorníkov. Tú istú tému ešte volne rozvinula v svojej knihe Hladový oceán Linda Greenlawová.
Tvoje hodnotenie toho kapitána sa možno zmení keď si prečítaš tie knihy a vžiješ sa do tých postáv. Ty ako kapitán by si to nespravil, ja ako kapitán by som možno vôbec nevyplával, ale oni boli námorníci a živili sa tým, tie ryby bol ich zaslúžený zisk a nemienil sa ich vzdať za žiadnu cenu. Istotne mnoho krát utiekol z takej búrky, ale že to je totálna búrka sa dozvedel až keď už pomoci nebolo. História plavby je plná takých príkladov a preto som ja len výletník, estét, modelár a trochu jachtár. Nehanbím sa za to, mám svoje roky a názory Montyho /Davida/ ma nemôžu uraziť, pretože cítim že ma uraziť nechce. A neuráža ani vás.
Naposledy upravil(a) Denis dne pát čer 26, 2009 10:51 am, celkem upraveno 1 x.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2

Příspěvekod Renda » pát čer 26, 2009 9:59 am

Kde jste ten film "Dokonalá bouře" viděli?
dana
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dana » pát čer 26, 2009 10:05 am

Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » pát čer 26, 2009 11:47 am

To Denis:

Měl jsi se dát na politiku,měl bys dneska Nobelovku za mír.... :lol:

Ti Simon:

Simone,Simone...Mně přivádíš do rozpaků...Jenom nevím,jěstli mně to má lichotit a nebo urážet... :D ...Ale jedna dobrá rada i pro tebe...Napiš co chceš,počkej chvilku a pak si to po sobě přečti.Prý to pomáhá. :D ...No ale stejně trochu špatně chápeš... A mimochodem,jenom pro připomenutí cit. :" takhle blbe muze zvanit jen nekdo, kdo jezdi sam na sve lodi a neresi zodpovednost ani za sebe (ani za lod), ani za svoji posadku .... a jeste ke vsemu se mu lod po ceste rozpada..." Nebo jsem si to napsal sám...???Ne..reš si trochu do tlamy...??? :D

howk
Monty
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » pát čer 26, 2009 4:46 pm

Dano, dík za info. ;-)

Monty, a na jaké lodi Ty se to vlastně plavíš? Vypadá to na ocelovku tak 9-10m někde ve středomoří, možná Francie...
Co takhle hodit vlákénko do "Moje současná loď"?
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » sob čer 27, 2009 12:13 am

Zajímavá debata páč je tak trochu o smyslu toho co kdo dělá. Každý má potřebu si to svoje obhájit ještě u těch ostatních, a když má pochybnost sám o sobě, tak to těm druhým začne přímo vnucovat. :mad: Jak jsou na sebe ty "malé pravdy" žárlivé, to je fakt pr.el.
Osobně taky nevidím v sextantování žádnou romantiku. ALE PŘECE. Pomineme -li praktickou stránku věci, která je samozřejmě nejdůležitější a pro někoho jediná, ještě něco se v nás při určování polohy sextantem děje. Je to širší pochopení prostoru, hluboké vnitřní AHA! Kdo ví o co jde, je mu to jasné. Kdo to neví, nikdy se to ani nedoví.
Je k tomu zapotřebí určitý typ inteligence. Určitý typ vnímání Světa. Když se někdo posmívá západům slunce coby kýči a romantice.... je mi to hluboce líto a sám za sebe doufám, že mě nikdy tato úchvatná scenerie nepřestane fascinovat.
Nevím co dělá člověkem ostatní, ale mne právě tyto, a podobné, věčnými obrazy naplněné chvíle.
Toto GPS prostě neumí !!! :D
windward
moderátor

Příspěvekod windward » sob čer 27, 2009 12:35 am

teista píše:...ještě něco se v nás při určování polohy sextantem děje. Je to širší pochopení prostoru, hluboké vnitřní AHA!

Dekuji.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » sob čer 27, 2009 12:49 am

Denis píše:tie ryby bol ich zaslúžený zisk a nemienil sa ich vzdať za žiadnu cenu.

Dokonce za tu cenu, ze na brehu ponechali po sobe kupu vdov a sirotku. Vcetne te mlade zeny, co chtela jen klidne zit, milovat sveho manzela a mit s nim dite. Chudak se svou matkou opravovala byt, aby privitala manzela v novem, az se k ni z more vrati. Mel to byt symbol noveho zacatku, nobeho zivota. A misot toho dostala tato zena umrtni list a sla si do kostela rozloucit se s fotkou. Protoze telo jejiho manzela sezraly nejake pirangy.

A ten asi desetilety chlapecek, co jeho tata nemohl s nima bydlet... Ten se furt ptal, kdy se pry tato vratis?...

Jasne, ty ryby nade vse!... Hlavne, ze se kapitan domnival, ze za zadnou cenu se nemuzou vzdat ryb. Je to ohromne dulezite. Vole - ryby.

Jedine, co predmetny kapitan zpusobil svou vlastni rukou, je smrt. Je to obycejny zakomplexovany, egoisticky pitomecek, jehoz cinnost by libovolny soud behem minuty urcil za trestni. Je to obycejny vrah.

Je nepochybne, ze jedine spravne jednani bylo vysrat se na nejake zasrane ryby, vratit se domu zive a zdrave a padnoud do naruce svych milovanych. Toto mel byt cil kapitanuv. Nebyl ale.
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » sob čer 27, 2009 2:10 am

hoooodne zjednoduseny pohled na vec. a co kdyz ten kapitan za tou ztratou ryb videl treba to ze jeho chlapi prijdou o strechu nad hlavou protoze nebudou mit na hypoteky,nasledne si jejich zenske treba vezmou decka do naruci a skoci pod vlak a pod.? rybarina je dneska velmi tvrdy byznys, povolena doba lovu je omezena a muzou lovit jen par dni v sezone,pocasi nepocasi,riskuji vsichni.umrtnost je vysoka,ale jina moznost pro tyto lidi jak se uzivit v nekterych oblastech v podstate neexistuje.to uz me prijdou jako veci hazarderi lidi kteri si vyjedou zaplachtit o dovolene do osmdesati uzloveho vetru,nic ve zlem.predpoved je jedna vec,jak se to nakonec vyvine druha....
windward
moderátor

Příspěvekod windward » sob čer 27, 2009 2:19 am

dan píše:a co kdyz ten kapitan za tou ztratou ryb videl treba to ze jeho chlapi prijdou o strechu nad hlavou protoze nebudou mit na hypoteky,nasledne si jejich zenske treba vezmou decka do naruci a skoci pod vlak a pod.?

Ja nemam problem s cizimi nazory. :) Jen tak na uvod...

K tvemu sitatu. Tomu snad sam neveris?.. :) Opravdu byl takovy pitomec, ze riskoval smrt kvuli tomu, aby neprisel o hypoteku? Je neuveritelne, jake exoty lze na mori potkat...

Pokud je mi znamo, tak ten, co v tom osmdesati uzlovem vetru byl, mel jedinou starost: dopravid lide zive domu. A okamzite otocil lod do predpokladaneho ukrytu, jakmile se ukazalo, ze bude pruser. Kdyby byl jesitny pitomecek, tak vy se dral proti tomu svinstvu s vidinou osobniho vitezstvi.

Jenze bylo by to falesne osobni vitezstvi. Skutecne vitezstvi spociva v tom, ze predmetny kapitan dopravil lod a lide zive a neposkozene domu. To je skutecna cena vitezstvi. Ne nejake blbe ryby. :lol:
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » sob čer 27, 2009 2:32 am

..riskoval smrt aby treba neprisel o sve blizke,winwarde,tak jsem to myslel.. :roll: :lol: a stejne jsou to jen tlachy, jdu spat :)
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » sob čer 27, 2009 11:30 am

To Winward:

"Jenze bylo by to falesne osobni vitezstvi. Skutecne vitezstvi spociva v tom, ze predmetny kapitan dopravil lod a lide zive a neposkozene domu. To je skutecna cena vitezstvi. Ne nejake blbe ryby. "

Omyl ..To by bylo jako každej den,bída...Vítězství je dopravit do přístavu lidi živé,loď...no...jak to jenom půjde a taky ty blbé ryby...Bez nich totiž veškeré riskování,které začíná už jenom tím,že na moře vypluješ nemá smysl...Absolutně nijaký smysl.To,co tady prezentuješ je jako vystřižené ze špatné knihy z dob komančů a velice zjednodušený,nebo spíše úzkoprsý pohled.Přitom paradoxně tady vyzdvihuješ zásluhy kapitánů z dob čajových klipperů,kteří likvidovali posádky a lodě daleko jiným tempem.Kolik jich potopilo loď jenom kvůli tomu,aby čaj byl o týden dříve v Anglii...???A nikdo už nikdy nespočítá kolik zbylo vdov a sirot.A nebo oni mohli, bo byli hrdinové...???A rybář vrah...???Nebo tenkrát se to mohlo a dneska ne,nebo jak je to,kuwa...???

"Jedine, co predmetny kapitan zpusobil svou vlastni rukou, je smrt. Je to obycejny zakomplexovany, egoisticky pitomecek, jehoz cinnost by libovolny soud behem minuty urcil za trestni. Je to obycejny vrah.
Je nepochybne, ze jedine spravne jednani bylo vysrat se na nejake zasrane ryby, vratit se domu zive a zdrave a padnoud do naruce svych milovanych. Toto mel byt cil kapitanuv. Nebyl ale."

Cíl kapitánů...???Co Ty víš o cílech kapitánů...???Myslíš že cílem kapitánu čajových klipperů,tebou tolik opěvovaných bylo přivézt posádku živou a zdravou...???Tomu nemůžeš ani sám věřit.Cíl tohoto kapitána bylo přivézt ryby...A i celé posádky...Bez ryb nemá smysl rybařit,ba ani na to moře vyplout...nebo snad jo...???No...Že kapitán způsobil smrt....Neplul s tím,že tu loď potopí...Risk to byl,ale co dneska není...???Věř nebo ne,kdyby věděl,že to ta loď nevydrží,100% by to otočil...Winwarde...Těžko se chápe počínání těchhle lidí někomu,kdo se narodil uprostřed Evropy v době neskutečného blahobytu,zaběhne do bankomatu,vybere money ,v Tesku koupí filety z tresky a doma si s nimi, společně s rodinkou nacpou břuch.Počká na výplatu,zaplatí hypotéku a leasing za novou káru.Pro kterého je dennodenní riziko přeběhnout bez újmy přes cestu,ale i on musí,i když jezdí auta.Za tím vším jsou lidi,co ty ryby musí ulovit,abys ty a nejen ty jsi měl plnej břuch...A na tom,jestli ryby přiveze závisí,a v některých oblastech doslova přežití jeho rodiny,a rodin posádek.A riskují hodně.Tvůj cíl zcela jistě bude přivézt lidi v pořádku a i všech co tady jsou...I můj,i když já už mám odpovědnost i za loď(jako všichni majitelé),ne jenom za posádku(i když zůstává prioritou n°1),ale u těchhle lidí je těch priorit víc.Pro ně je to otázka přežití někdy celých komunit.A Ty, já a oni se pokaždé budeme rozhodovat každý jinak...Všichni ale pod tlakem jiných skutečností a důvodů. Bůh jen suď....

howk
Monty

Zpět na