Ahoj, máte někdo nějakou zkušenost z charterem (nejlépe mohohul 32 až 35 stop) na těchto ostrovech Indického oceánu?
Dostal jsem od prvního důstojníka takovéto náročné zadání: Přeplavba ve dvou na druhý z těchto ostrovů a zpět.
Zatím jsem na webu našel jen jeden katamarán na Mauriciu a jeden 11metrový majitelský motorsailer na Réunionu. Naštěstí mluvím francouzsky, takže budu pokračovat v hledání.
Pokud se chystáte na Réunion (Francie) na turistiku, mohu poradit, strávili jsme tam 2 týdny v roce 2012 se stanem a slezli hlavní vrcholy a trasy. Dobře značené turistické cesty a dobré mapy, počasí příjemné, ceny evropské, večeře pro 2 lidi 30 až 60 EUR s vínem, choroby nejsou, žádní banditi, levný Decathlon, je určité období cyklonů, žralok sežere tak jen asi jednoho turistu za 2 roky, za cca 100 EUR v ultralightu mezi vrcholy hor a oblaky včetně sestupu s vypnutým motorem, nebezpečnější jsou silnice, letí se přes Paris-Orly (transfer z CDG autobusem) tehdy za cca 20 tisíc zpáteční.
Jachtařsky očekávám něco jako na Kanárech + korálové útesy, laguny a přílivové proudy. Může to být projekt na několik let...
Réunion, Mauricius
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 84
- Kontaktovat uživatele:
Re: Réunion, Mauricius
To sis teda ukousl velke sousto hned taklhle pri pondelku. To neni Atlantic ...
Na těchto ostrovech jsem "bareboat charter" také hledal, bohužel bezúspěšně. Těch pár lodí, co lze najít, je k půjčení pouze s kapitánem.
Jestli jste ještě nejachtařili na sousedních Seychelles, tak doporučuji začít tam, vyrazit můžete hned (monohull 37 stop půjčíš od DreamYacht) a nebudete zklamáni.
Jestli jste ještě nejachtařili na sousedních Seychelles, tak doporučuji začít tam, vyrazit můžete hned (monohull 37 stop půjčíš od DreamYacht) a nebudete zklamáni.
-
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Díky, Lukáši. Máš pravdu. Hledal jsem po dvě noci a nic jsem nenašel. Přitom je podle Google earth na jihu Réunionu marína plná plachetnic, ale to jsou asi všechno majitelské. Bude to asi tím, že místní obyvatelstvo jsou z 80% potomci indických zemědělců a k oceánu mají vztah spíše negativní.
Takže bohužel nic. Chtěl jsem splnit sen ženušce. Na středozemní vlny se bojí, ale přes Indický oceán by plula
No, když jsme šli jednou v zimě na nedělní procházku, uvízli jsme nakonec na Barandovských skalách (dolů bylo nebezpečné sestupovat).
Zpět k Réunionu: Sportovní výsledky našich reprezentantů mě nechávají chladným, ale když jsem tam viděl z lodě vyjíždět desítky Peugeotů 107 a Citroenů C1 vyrobených v Kolíně, zjihlo mi oko.
A zpět k jachtingu: Někam se člověk dostane je se svou lodí. Bylo by krásné všechno prodat, koupit loď a jet kolem světa. Ale co pak, po návratu, když už si člověk vyplní životní sen a bude švorc, spáchat harakiri?
Zatím tedy budu radši charterovat, ale Seychely mi připadají zatím moc nóbl destinace
Takže bohužel nic. Chtěl jsem splnit sen ženušce. Na středozemní vlny se bojí, ale přes Indický oceán by plula

Zpět k Réunionu: Sportovní výsledky našich reprezentantů mě nechávají chladným, ale když jsem tam viděl z lodě vyjíždět desítky Peugeotů 107 a Citroenů C1 vyrobených v Kolíně, zjihlo mi oko.
A zpět k jachtingu: Někam se člověk dostane je se svou lodí. Bylo by krásné všechno prodat, koupit loď a jet kolem světa. Ale co pak, po návratu, když už si člověk vyplní životní sen a bude švorc, spáchat harakiri?
Zatím tedy budu radši charterovat, ale Seychely mi připadají zatím moc nóbl destinace

Je zajímavé, jak v mnoha zemích světa se zdají být podmínky pro provoz charteru přímo ideální, ale není možno si tam půjčit jedinou loď. Na tom Reunionu to už vůbec nechápu, když frantíci jsou v jachtingu extra třída.
Člověk časem zjistí, že na světě moc destinací, kde je možné si půjčit loď, vlastně není a vlastní loď by se hodila. Taky občas myslím na to, jak by bylo krásné jet si na pár let kolem světa a oproti charteru mít dost času na poznávání zajímavých míst.
Jinak Seychelly nijak nóbl destinací nejsou, lodí v charteru tam není velký počet, a mimo hlavní ostrov tam všude panuje klid a pohoda. Z druhého konce světa bych ti doporučil pás bahamských ostrovů Exumas. Minimum lidí, krásné ostrůvky a příjemné klima. Logisticky nenáročné, doletíš do Nassau (typicky s přestupem v Kanadě), tam půjčíš loď (navtours.com) a pluješ na jih.
Člověk časem zjistí, že na světě moc destinací, kde je možné si půjčit loď, vlastně není a vlastní loď by se hodila. Taky občas myslím na to, jak by bylo krásné jet si na pár let kolem světa a oproti charteru mít dost času na poznávání zajímavých míst.
Jinak Seychelly nijak nóbl destinací nejsou, lodí v charteru tam není velký počet, a mimo hlavní ostrov tam všude panuje klid a pohoda. Z druhého konce světa bych ti doporučil pás bahamských ostrovů Exumas. Minimum lidí, krásné ostrůvky a příjemné klima. Logisticky nenáročné, doletíš do Nassau (typicky s přestupem v Kanadě), tam půjčíš loď (navtours.com) a pluješ na jih.
-
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji Lukáši. Obě destinace (Seychely, Bahamy) mají, zdá se, podobné náklady na loď a na letenky a vyznačují se tím, že není potřeba řešit otravné přihlašování a odhlašování. Uvažoval jsem pro začátek o Britských Panenských ostrovech, ale připadá mi to, že by to mohlo být něco jako čtyřikrát dražší Chorvatsko. Takže protentokrát asi opět bude Evropa.
Ahoj Vojto,
na BVI nás v 6 lidech týdenní plavba vyšla takto, je to ale už 8 let a chytli jsme tehdy dost levné letenky:
Letenky 6 osob Berlin - New York - San Juan a zpět (Delta)
San Juan - Tortola a zpět (American Airlines ) 86 918,00 Kč
Loď Oceanis 373, Sunsail 51 456,00 Kč
Cesta do Berlína - nafta 606,38 Kč
Parkování MC Parking 1 317,50 Kč
Jídlo - předobjednané zásoby 11 956,56 Kč
Nákup v supermarketu 1 813,50 Kč
Oběd Road Town 1 860,00 Kč
Kotvení - bóje 465,00 Kč
Uhlí na gril 130,20 Kč
Kotvení - bóje 458,75 Kč
Nákup jídla 860,10 Kč
Uhlí na gril 98,58 Kč
Maso na hamburgery 203,13 Kč
Kotvení - bóje 372,00 Kč
Taxi na Anegadě 1 116,00 Kč
6xLobster + wine 3 843,00 Kč
Poplatek za projetou naftu 0,00 Kč
Cena komplet za 6 osob 163 474,70 Kč
Cena na osobu finální 27 245,78 Kč
Většinou letíme tam, kam jsou zrovna levné letenky a týdenní exotika na jachtě tak vyjde vždy okolo 30 tis. Kč na osobu komplet, což myslím není špatné. U delších pobytů pak přepočet na týdenní cenu hodně klesá, protože velkou položkou je cestovné do destinace, pronájem lodě se mi zdá všude podobně drahý a ostatní náklady nebudou vyšší než v Chorvatsku.
na BVI nás v 6 lidech týdenní plavba vyšla takto, je to ale už 8 let a chytli jsme tehdy dost levné letenky:
Letenky 6 osob Berlin - New York - San Juan a zpět (Delta)
San Juan - Tortola a zpět (American Airlines ) 86 918,00 Kč
Loď Oceanis 373, Sunsail 51 456,00 Kč
Cesta do Berlína - nafta 606,38 Kč
Parkování MC Parking 1 317,50 Kč
Jídlo - předobjednané zásoby 11 956,56 Kč
Nákup v supermarketu 1 813,50 Kč
Oběd Road Town 1 860,00 Kč
Kotvení - bóje 465,00 Kč
Uhlí na gril 130,20 Kč
Kotvení - bóje 458,75 Kč
Nákup jídla 860,10 Kč
Uhlí na gril 98,58 Kč
Maso na hamburgery 203,13 Kč
Kotvení - bóje 372,00 Kč
Taxi na Anegadě 1 116,00 Kč
6xLobster + wine 3 843,00 Kč
Poplatek za projetou naftu 0,00 Kč
Cena komplet za 6 osob 163 474,70 Kč
Cena na osobu finální 27 245,78 Kč
Většinou letíme tam, kam jsou zrovna levné letenky a týdenní exotika na jachtě tak vyjde vždy okolo 30 tis. Kč na osobu komplet, což myslím není špatné. U delších pobytů pak přepočet na týdenní cenu hodně klesá, protože velkou položkou je cestovné do destinace, pronájem lodě se mi zdá všude podobně drahý a ostatní náklady nebudou vyšší než v Chorvatsku.
-
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Díky, Lukáši.
Pro nás, co plujeme ve dvou, představují naopak náklady na loď velmi podstatnou položku; je rozdíl, jestli zaplatíme za týden za loď+ transit log 600 EUR nebo 2600 EUR.
Každopádně ale díky za tip shánět v případě exotiky nejdříve letenky; sám jsem tomu věnoval (oproti shánění lodě a plánování trasy) zanedbatelně málo času a teď vidím, že se dá letět na Bahamy i na Seychely o dost levněji, než jsem si myslel (hitem je let s etiopskými aerolinkami s přestupem v Addis Abebě
.
Co se týče BVI, stojí to za to? Není tam přejachtováno, hlava na hlavě nebo jachta na jachtě?
Pro nás, co plujeme ve dvou, představují naopak náklady na loď velmi podstatnou položku; je rozdíl, jestli zaplatíme za týden za loď+ transit log 600 EUR nebo 2600 EUR.
Každopádně ale díky za tip shánět v případě exotiky nejdříve letenky; sám jsem tomu věnoval (oproti shánění lodě a plánování trasy) zanedbatelně málo času a teď vidím, že se dá letět na Bahamy i na Seychely o dost levněji, než jsem si myslel (hitem je let s etiopskými aerolinkami s přestupem v Addis Abebě

Co se týče BVI, stojí to za to? Není tam přejachtováno, hlava na hlavě nebo jachta na jachtě?