Réunion, Mauricius

Pro ty co chtějí, nebo plují dál...daleko....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Réunion, Mauricius

Příspěvekod vojtaharok » pon pro 03, 2018 9:32 pm

Ahoj, máte někdo nějakou zkušenost z charterem (nejlépe mohohul 32 až 35 stop) na těchto ostrovech Indického oceánu?

Dostal jsem od prvního důstojníka takovéto náročné zadání: Přeplavba ve dvou na druhý z těchto ostrovů a zpět.

Zatím jsem na webu našel jen jeden katamarán na Mauriciu a jeden 11metrový majitelský motorsailer na Réunionu. Naštěstí mluvím francouzsky, takže budu pokračovat v hledání.

Pokud se chystáte na Réunion (Francie) na turistiku, mohu poradit, strávili jsme tam 2 týdny v roce 2012 se stanem a slezli hlavní vrcholy a trasy. Dobře značené turistické cesty a dobré mapy, počasí příjemné, ceny evropské, večeře pro 2 lidi 30 až 60 EUR s vínem, choroby nejsou, žádní banditi, levný Decathlon, je určité období cyklonů, žralok sežere tak jen asi jednoho turistu za 2 roky, za cca 100 EUR v ultralightu mezi vrcholy hor a oblaky včetně sestupu s vypnutým motorem, nebezpečnější jsou silnice, letí se přes Paris-Orly (transfer z CDG autobusem) tehdy za cca 20 tisíc zpáteční.

Jachtařsky očekávám něco jako na Kanárech + korálové útesy, laguny a přílivové proudy. Může to být projekt na několik let...
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: Réunion, Mauricius

Příspěvekod err_ » pon pro 03, 2018 9:42 pm

To sis teda ukousl velke sousto hned taklhle pri pondelku. To neni Atlantic ...
LukasK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod LukasK » úte pro 04, 2018 2:14 am

Na těchto ostrovech jsem "bareboat charter" také hledal, bohužel bezúspěšně. Těch pár lodí, co lze najít, je k půjčení pouze s kapitánem.

Jestli jste ještě nejachtařili na sousedních Seychelles, tak doporučuji začít tam, vyrazit můžete hned (monohull 37 stop půjčíš od DreamYacht) a nebudete zklamáni.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » čtv pro 06, 2018 9:53 pm

Díky, Lukáši. Máš pravdu. Hledal jsem po dvě noci a nic jsem nenašel. Přitom je podle Google earth na jihu Réunionu marína plná plachetnic, ale to jsou asi všechno majitelské. Bude to asi tím, že místní obyvatelstvo jsou z 80% potomci indických zemědělců a k oceánu mají vztah spíše negativní.

Takže bohužel nic. Chtěl jsem splnit sen ženušce. Na středozemní vlny se bojí, ale přes Indický oceán by plula :-) No, když jsme šli jednou v zimě na nedělní procházku, uvízli jsme nakonec na Barandovských skalách (dolů bylo nebezpečné sestupovat).

Zpět k Réunionu: Sportovní výsledky našich reprezentantů mě nechávají chladným, ale když jsem tam viděl z lodě vyjíždět desítky Peugeotů 107 a Citroenů C1 vyrobených v Kolíně, zjihlo mi oko.

A zpět k jachtingu: Někam se člověk dostane je se svou lodí. Bylo by krásné všechno prodat, koupit loď a jet kolem světa. Ale co pak, po návratu, když už si člověk vyplní životní sen a bude švorc, spáchat harakiri?

Zatím tedy budu radši charterovat, ale Seychely mi připadají zatím moc nóbl destinace :-)
LukasK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LukasK » pát pro 07, 2018 11:48 pm

Je zajímavé, jak v mnoha zemích světa se zdají být podmínky pro provoz charteru přímo ideální, ale není možno si tam půjčit jedinou loď. Na tom Reunionu to už vůbec nechápu, když frantíci jsou v jachtingu extra třída.

Člověk časem zjistí, že na světě moc destinací, kde je možné si půjčit loď, vlastně není a vlastní loď by se hodila. Taky občas myslím na to, jak by bylo krásné jet si na pár let kolem světa a oproti charteru mít dost času na poznávání zajímavých míst.

Jinak Seychelly nijak nóbl destinací nejsou, lodí v charteru tam není velký počet, a mimo hlavní ostrov tam všude panuje klid a pohoda. Z druhého konce světa bych ti doporučil pás bahamských ostrovů Exumas. Minimum lidí, krásné ostrůvky a příjemné klima. Logisticky nenáročné, doletíš do Nassau (typicky s přestupem v Kanadě), tam půjčíš loď (navtours.com) a pluješ na jih.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » sob pro 15, 2018 11:57 am

Děkuji Lukáši. Obě destinace (Seychely, Bahamy) mají, zdá se, podobné náklady na loď a na letenky a vyznačují se tím, že není potřeba řešit otravné přihlašování a odhlašování. Uvažoval jsem pro začátek o Britských Panenských ostrovech, ale připadá mi to, že by to mohlo být něco jako čtyřikrát dražší Chorvatsko. Takže protentokrát asi opět bude Evropa.
LukasK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LukasK » sob pro 15, 2018 10:09 pm

Ahoj Vojto,

na BVI nás v 6 lidech týdenní plavba vyšla takto, je to ale už 8 let a chytli jsme tehdy dost levné letenky:

Letenky 6 osob Berlin - New York - San Juan a zpět (Delta)
San Juan - Tortola a zpět (American Airlines ) 86 918,00 Kč
Loď Oceanis 373, Sunsail 51 456,00 Kč
Cesta do Berlína - nafta 606,38 Kč
Parkování MC Parking 1 317,50 Kč
Jídlo - předobjednané zásoby 11 956,56 Kč
Nákup v supermarketu 1 813,50 Kč
Oběd Road Town 1 860,00 Kč
Kotvení - bóje 465,00 Kč
Uhlí na gril 130,20 Kč
Kotvení - bóje 458,75 Kč
Nákup jídla 860,10 Kč
Uhlí na gril 98,58 Kč
Maso na hamburgery 203,13 Kč
Kotvení - bóje 372,00 Kč
Taxi na Anegadě 1 116,00 Kč
6xLobster + wine 3 843,00 Kč
Poplatek za projetou naftu 0,00 Kč
Cena komplet za 6 osob 163 474,70 Kč
Cena na osobu finální 27 245,78 Kč

Většinou letíme tam, kam jsou zrovna levné letenky a týdenní exotika na jachtě tak vyjde vždy okolo 30 tis. Kč na osobu komplet, což myslím není špatné. U delších pobytů pak přepočet na týdenní cenu hodně klesá, protože velkou položkou je cestovné do destinace, pronájem lodě se mi zdá všude podobně drahý a ostatní náklady nebudou vyšší než v Chorvatsku.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pon pro 17, 2018 1:39 pm

Díky, Lukáši.

Pro nás, co plujeme ve dvou, představují naopak náklady na loď velmi podstatnou položku; je rozdíl, jestli zaplatíme za týden za loď+ transit log 600 EUR nebo 2600 EUR.

Každopádně ale díky za tip shánět v případě exotiky nejdříve letenky; sám jsem tomu věnoval (oproti shánění lodě a plánování trasy) zanedbatelně málo času a teď vidím, že se dá letět na Bahamy i na Seychely o dost levněji, než jsem si myslel (hitem je let s etiopskými aerolinkami s přestupem v Addis Abebě :-).

Co se týče BVI, stojí to za to? Není tam přejachtováno, hlava na hlavě nebo jachta na jachtě?

Zpět na