Příspěvekod Jarda885 » pon úno 04, 2013 10:43 am
Byl jsem na Maledivách vloni, na katamaránu, pronajatá kajuta. Přes Jachting4U. Ti objednali u Dream Yacht.
S jachtingem, jak jej známe, to nemá nic společného.
Je to korálová oblast. Nejvyšší nadmořská výška 2 metry. Pokud nejsou stromy, ostrov uvidíš až na pár metrů. Zákaz noční plavby. Není tam žádné značení. Námořní mapu jsem na kapitánském pracovišti neviděl. Při přejezdech vytáhnul kapitán přenosnou GPS ke kormidlu. Jen pro místní znalce. Oni znají místa, kde se dá mezi korály projet. Navíc silné proudy. Za týden jsem viděl jeden znak, něco mezi kardinálním znakem, majákem, tyčkou označující konec korálového útesu. S náznakem světla. Ale podle vzhledu nevím, jestli by to v noci svítilo. Jinak pár tyčí v moři, zřejmě na hraně korálů.
Předpokládám, že nenajdeš, kdo by Ti půjčil loď. První den jsem se domluvil s kapitánem, že mi občas půjčí kormidlo.
Stalo se to jenom druhý den při přejezdu z jednoho atolu na druhý, na širém moři. Pochvalně pokýval hlavou. Pronesl větu o tom, že vidí člověka, co umí řídit loď a zmizel v salonu. Asi míli před dojezdem k druhému atolu si kormidlo už zase vzal. Předposlední den se nabídka opakovala.
Uprostřed atolu, celý týden, jsem slyšel větu "company rules don´t allow". Tu samou větu jsem slyšel mnohokrát. Kdykoliv, když jsem se chtěl chytit jakéhokoliv lana nebo čehokoliv od ovládání lodě. Po třech dnech jsem pochopil, že nemá cenu, cokoliv nabízet.
Byl to válecí úlet. Týden šnorchluješ a válíš se po palubě. Nic jiného se tam nedá dělat.
Za týden jsme navštívili 17 ostrovů, většinu z nich za 20 minut obejdeš kolem dokola a křížem krážem. Na dvou z nich byly domorodé vesnice, na jednom rekreační resort. Největší jsme prošli za hodinu a půl. Tempo procházky volíš co nejpomalejší, ať procházka vydrží co nejdéle. Žena fotila každou drobnost - zastávka na 2 minuty. Zbytek liduprázdné nádherné ostrovy. Vše jako z prospektů.
Nádherný týden, ovšem s jachtingem nic společného.
Bylo nás 6 evropanů. Kolem nás tři chlapi, kteří se snažili splnit jakékoliv přání. Kapitán, kuchař, oba vysocí profesionálové. Třetí asistent - tak mám představu, že byli nebo jsou osobní sluhové.