Palivová přípojka Honda 5 HP, 4 takt

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Palivová přípojka Honda 5 HP, 4 takt

Příspěvekod JoeDoe » pon kvě 14, 2012 7:30 pm

Ahoj,

prosím o radu - po loňské sezoně jsme při zazimování odpojili motor na naší plachetnici od nádrže; jedná se o pětikoňovou čtyřtaktní Hondu. Při letošním připojení nám všude kolem těch dvou trnů, na které se přípojka nasazuje, teče benzín. Zkusili jsme vyměnit i přípojku v domění, že nám vypadla z přípojky kulička, nicméně efekt je nulový, teče to dál. Nevíte někdo, jak je tento spoj utěsněný, popř. kde by mohl být problém?

Dík moc.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pon kvě 14, 2012 8:53 pm

No kulička je tam aby nevytékal bennzín při odpojení nádrže. Při pripojení je odmáčknutá. Těsní to tam O kroužek, který je okolo trnu ( toho dutého). Ten druhý ( plný s drážkou) je tam jen kvůli aretaci a zapadá do něj západka na přívodu od nádrže. Ten O kroužek je taky na přívodu od nádrže, tak je divné, že ani jiný konektor nepomohl. Předpokládám, že nasazený jste to měli správně až do zaklapnutí západky. Doufám, že si to pamatuji správně, mám kromě Hondy ještě jiné motory, tak se radši podívám. Jestli ti to stačí ve středu.
JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JoeDoe » pon kvě 14, 2012 9:00 pm

Jasný, díky moc, ve středu stačí. Já jedu zítra večer na loď, tak se zkusím po tom O kroužku podívat...třeba to bude v tom..
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » úte kvě 15, 2012 8:32 am

Je to tak jak píše Bobeš.Nedával jsi tam tu koncovku jinou?Jsou různé průměry trnu,který mačká kuličku.První koncovka netěsní,tak dám druhou,ale s jiným průměrem a ta teče.Už se mi to tky povedlo. :?
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » úte kvě 15, 2012 5:12 pm

koncovky obě (jak od nádrže tak u motoru) musí být od stejného výrobce(značky)jinak do sebe nemusí pasovat.Každý výrobce je má své(Yamaha,Honda atd.)
JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JoeDoe » úte kvě 15, 2012 10:08 pm

Ahoj ještě jednou, dík všem za vaše podněty. Koncovka je stejná...loni fungovala, na podzim jsem rozpojil, prodal kravku a na jaře jsem nezapojil :D Podle mě tam chybí nějaký těsnící prvek. Vůbec celý ten sací trn se mi zdá divný, co říkáte, nechybí tam něco?

FOTKY ZDE

PS: Sorry za rajče, ale veškeré na fóru popsané způsoby vkládání fotek mi nefungují :-/
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte kvě 15, 2012 10:19 pm

nezdá se, že by něco chybělo. když při odpojené koncovce zapumpuješ balónkem, tak to taky teče? pokud ano, je poškozeý O kroužek. máš koncovku opravdu doraženou až za západku? necpeš to tam obráceně?

ještě bych zkusil opatrně opucovat sací trn, jak mu říkáš, nalepenej bordelby to mohl dělat taky

jináč už teda nevím, kup si novou :hmm:
Naposledy upravil(a) david dne úte kvě 15, 2012 10:24 pm, celkem upraveno 1 x.
JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JoeDoe » úte kvě 15, 2012 10:22 pm

jinou jsme zkoušeli, teče taky :-/ Za co má ten O kroužek těsnit? Jenom za ten hladký průměr za sacími otvory v trnu? A ten O kroužek je v přípojce před kuličkou? Nějaký tam je, ale ten podle mě nemůže nic utěsnit ani za boha..
david
moderátor

Příspěvekod david » úte kvě 15, 2012 10:26 pm

jo, těsní ten kroužek, co se u něj opírá kulička, tak jak píšeš
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » úte kvě 15, 2012 11:07 pm

Funkčně tak jak to popisují ,ale stačí abys to tam na jaře cpal na sucho a kroužek trochu narušíš a je hotovo.Dá se to taky, zamáčknout kuličku a kroužek opatrně vyndat a vyměnit za nový.Jestli jsi tam zkoušel jinou koncovku a taky to teče ,tak je potom porušený O kroužek.Dá se to rozdělat a ten kroužek vyměnit,ale výsledek je dost nejistý.Podle toho jak to vypadá na fotce tak je to už dost" jetý" a při rozlisování se to může podělat úplně a potom nezbude než to koupit nový.Je to trochu drahý ,ale je to lepší už potom vyměnit oba konce, pro bezpečnost.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod dedko » stř kvě 16, 2012 6:31 am

Ak sa pokazí rýchlo spojka na benzín počas plavby a ste ďaleko od domoviny, dá sa to riešiť jednoducho. Odmontovať rýchlo spojky a spojiť hadičky. Samozrejme treba so sebou voziť cca štyri centimetrovú trubku ( mosadznú či hliníkovú ) ktorá sa zmestí do hadičky. V prípade poškodenia aj prívodnej hadice ( predretie, zlomenie, prepichnutie.... ) dajú sa stou trubkou spojiť.
Samozrejme je to riešenie dočasné, ale funkčné.... :good:
david
moderátor

Příspěvekod david » stř kvě 16, 2012 7:43 am

maj to v Avaru a tak drahý to nejni

http://www.avaryacht.cz/nadrze-a-palivo.k.aspx
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 16, 2012 8:06 am

tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » stř kvě 16, 2012 8:22 am

S tou spojkou za 120 Kč mám špatnou zkušenost. U dvou kusů mě při rozpojování vystřelil ten zalisovaný kroužek vepředu co drží uvnitř
O kroužek, kuličku a pérko. Kulička zmizela v hlubinách a pouze díky tomu, že vozím po podobných problémech z dřívějška náhradní
spojku a kus drátu, tak jsem neměl zkažený zbytek dovolené. Existují spojky uváděné pro konkrétní značku (ovšem většinou dražší) a
také OEM- universální ovšem vzhledem k průměru otvoru vhodné pouze pro některé typy motorů. Dá se použít (v případu nouze) i spojka
s větší dírou ale vlivem vůle dojde k zežvejknutí O kroužku na jedné straně a začne to téci při pumpování balonkem. Pokud motor
naskočí, tak to tam tudy přisává vzduch.
Již se tady o tomto problému se spojkami psalo loni na podzim.

Také se liší v průměru otvoru připojované hadičky, což u lepších prodejců bývá uvedeno v popisu u zboží.

Po kliknutí na název (spojka k nádrži) se otevře popis s uvedením průměru díry hadičky a průměru otvoru spojky. Vůle by měla být co
nejmenší.
JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

VYŘEŠENO!!

Příspěvekod JoeDoe » pon kvě 21, 2012 8:47 am

Díky moc všem za radu a ochotu. Problém je vyřešen. Kupodivu jádro pudla bylo úplně někde jinde, než jsme všichni čekali a předpokládali - celou sezonu jsme jezdili s uzavřeným vzdušným ventilem na nádrži, čímž pádem tam vznikl takový podtlak, že se benzín hnal do palivové hadice pod tlakem a probil se skrz přípojku těsnění netěsnění. Takže stačilo dát nádrži trochu vzduchu...a ejhle, už to nech*ije! :whist: Mno jo, musíme se ještě učit, hodně učit.

Ale všem ještě jednou vřelé díky.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » pon kvě 21, 2012 2:08 pm

No jo, ale to už není o učení,to jsou zásadní nedostatky ve znalosti koupený techniky.
JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JoeDoe » pon kvě 21, 2012 3:46 pm

Ano, bez zardění uznávám, že jsem ten typ člověka, co si řekl, že chce loď, aniž by byl vybaven veškerými znalostmi ostřílených námořníků, co je jich vždycky plná marína :D a až když jsem na ní stál, tak jsem zjistil, co je na ní hejblátek a udělátek, kladek a táhel, páček a knoflíků; moje fascinace se týká plachtění, nikoliv techniky jako takové; ostatně vsadil bych boty, že nejsem první, kdo dumal nad nějakým technickým problémem tak dlouho, než zjistil, že podstata tkví v nějaké maličkosti...je to moje první odzimování a příprava na sezonu, které bylo trochu náročnější než jsem si uměl představit, ale odměnou mi byly včera tři hodiny krásného slunečného plachtění. Doufejme, že to byl pouze začátek boží sezony! :good:
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » ned dub 14, 2013 9:44 pm

Nevíte někdo, jestli se dá koupit ta palivová koncovka s kolínkem? Potřeboval bych, aby za motorem šla hadice rovnou dolu. Obávám se, že když hadici tak ostře ohnu, tak se zaškrtí.

Než to začnu nějak bastlit (např. vloženou ohnutou trubičkou), tak se raději zeptám věci znalých.

Dík
Zdenda

P.S. Mám Hondu 5 koní 4T.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » ned dub 14, 2013 10:04 pm

Pokud je mě známo, tak nikdo nic takového neprodává. Pozor na rozdílné průměry koncovek (trnů) a spojek mezi značkami jak se popisuje výše.

Jinak ty hadičky bývají s dosti silnými stěnami a tak by se neměl i při ostrém ohybu změnit o moc průřez.
Naposledy upravil(a) tataS dne pon dub 15, 2013 8:03 am, celkem upraveno 1 x.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » ned dub 14, 2013 10:11 pm

Dík, pročetl jsem celý vlákno, takže v různých koncovkách jsem si snad udělal jasno.

Já koncovku mam. Jen bych teď na ní potřeboval ohyb. Možná to zkusim trochu ohnout. Nepotřebuju přímo pravej úhel. Snad by stačilo tak 45 stupňů. Když praskne, tak koupím novou koncovku. Koukal jsem, že stojí do 200,-.

Ještě mě napadlo ohnout trubičku a tu vsunout do hadice, aby se nezdeformovala tim ohybem. Zatim to má čas. Nejdřív dodělam šachtu a pak to přesně změřim. Třeba zbytečně stahuju kalhoty a brod se nekoná.

Z.

Zpět na