Dobíjení PARSUN 15HP

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pavelicom
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Dobíjení PARSUN 15HP

Příspěvekod pavelicom » sob bře 16, 2013 6:20 am

Ahoj,
měl bych dotaz ohledně dobíjení motoru PARSUN 15HP. Někde jsem se dočetl, že udajně je vše v motoru namontováno a pouze to není zapojené. Má s tímto někdo nějaké zkušenosti a jaké to dává výstupní napětí a proud??
Děkuji všem H.P.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » sob bře 16, 2013 7:17 am

jo- to jsem sem daval ja.mam motor SeaKing-je to Parsun s jinou nalepkou(polsko)
kdyz sundas kryt tak pod panelem s kontrolkou mazani jsou zaizolovane 3 draty-2zelene a cerveny-na jednom zelenem se napeti nemeni-na druhem stoupa az k 13,5v-vychazeji z takove AL.zebrovane krabicky(regulator)-kolik to dava amper uz nevim ale dobiji to-je to napojene na takove kulate konektory(fastony)-zepredu je zaslepeny otvor na zasuvku

delal a meril mi to elektrikar tak podr. uz nevim(prilezitostne- az budu na vode- to muzu zmerit)
na strankach parsun.com je to zakreslene a mozna by tam byly i hodnoty
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Rimmerak » pát říj 10, 2014 6:50 pm

Taky jsem díval, že je pod tím panelem s kontrolkou regulátor, musím to vyzkoušet :-) Dám si tam 12V zapalovačovou zásuvku, jestli to bude dávat +-12V :-)
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned říj 12, 2014 7:35 pm

Rimmerak píše:Taky jsem díval, že je pod tím panelem s kontrolkou regulátor, musím to vyzkoušet :-) Dám si tam 12V zapalovačovou zásuvku, jestli to bude dávat +-12V :-)

Rika se 12V, ale napeti palubni site je 13.5V ( pri behu motoru ) a nabijeci napeti je az 14.1V.

EDIT:...... co se me to objevlo???
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » ned říj 12, 2014 8:03 pm

bedo- copak se ti objevilo? :)
jinak jak jsem napsal v prvnim prispevku-dobijení tam je ale.....z jednoho dratu leze 12v a z druheho napetí na dobijení-ale kolik tam tece amper už nevim- (desetiny voltu neresim-od toho tam byl autoelektrikař)
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned říj 12, 2014 8:20 pm

packa píše:bedo- copak se ti objevilo? :)
jinak jak jsem napsal v prvnim prispevku-dobijení tam je ale.....z jednoho dratu leze 12v a z druheho napetí na dobijení-ale kolik tam tece amper už nevim- (desetiny voltu neresim-od toho tam byl autoelektrikař)

Pod tou vysilackou mam panaka s ksiltovkou, predtim tam byl cerny ctverec s textem. AVG me vira v NB nenaslo....
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Bord » ned říj 12, 2014 9:03 pm

Zplynovací napětí olověného článku je 2,4V z toho vychází nabíjecí napětí 12v sítě cirka 14,4V.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned říj 12, 2014 11:40 pm

vypada to na fotku z vobcanky
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » pon říj 13, 2014 7:08 pm

Tak jsem díval znovu a regulátor tam mám, takže jsem si hned objednal za cca 120kč tuhle srandu :-) http://www.aliexpress.com/snapshot/6283262270.html
Nemáte někdo taky? Jestli jo, funguje dobře?
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » pon říj 13, 2014 7:49 pm

no nevim-jestli by nebylo rozumejsí nabijet tel. nebo na co to mas až z baterky-asi by stacila takova ta na sonar-ale to ti poradí ti co tomu víc rozumí
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » pon říj 13, 2014 8:05 pm

Pozeptám se bratra až to přijde, je elektronik, tak mi to snad proměří a uvidíme, jestli v tom Číňan má nějakou zenerovu diodu, aby z toho lezlo pořád čistých 5V :-)
A taky jsem koupil otáčkoměr, měl by už co nevidět přijít. Zajímá mě totiž kolik točím když to začne kavitovat.. http://www.aliexpress.com/snapshot/6260243323.html

Ten jsem viděl na youtube a na Suzuce a Hondě fugoval správně.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon říj 13, 2014 8:31 pm

Tu USB zásuvku jsem vloni dával taky. Naprostá spokojenost. Funguje to jak má. Nabíjel jsem telefony a tablety. Většinou všechno najednou. :) Nijak se to nehřeje. Koupil jsem ještě holkám 2m usb kabely, takže byly spokojený. Asi ta zásuvka bude i mechanicky odolná, protože to zatim nevytrhly. :)

Jediná nevýhoda je, že je to podsvícený, takže na noc to musim vypínat na panelu. Možná to rozdělam a tu diodu odpojim.... uvidim.
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » pon říj 13, 2014 8:48 pm

Paráda. Podsvícení mi neva. V noci nejezdím a baterku ze který by to svítilo nemám.
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » úte říj 14, 2014 7:21 pm

Nechce se mi kvůli tomu zakládat téma, tak se zeptám tady. Je nějaké rozumné vysvětlení, proč mi chcípák funguje opačně než má? Tzn když v něm není pojistka motor běží, když čudlík povytáhnu a výtrhovku tam dám, motor chcípne. Opravdu jsem na to nepřišel. Bílý drátek vede do CDIčka, černý na kostru. Když faston konektory ze spínače odpojím a zkratuji je mezi sebou, motor chcípne. Takhle by to mělo fungovat ne?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte říj 14, 2014 8:02 pm

dvoudrátové chcípáky jsou co zkratují nebo co rozpojují. existujou i čtyřdrátový, tam si vybereš co chceš
Naposledy upravil(a) david dne úte říj 14, 2014 8:32 pm, celkem upraveno 1 x.
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » úte říj 14, 2014 8:09 pm

david píše:dvoudrátové chcípáky jsou co zkratují nebo co rozpojují. existujou i čtyřdrátový, tam si vybereš co chceš

Otázka je, jestli tam nemá být drátků víc. Původní majitel měl motor na dálkové ovládání, tudíž měl chcípák odpojený. Chcípák má sám o sobě 4 konektory - dva označené M a dva C. Ty s M když zapojím, tak chcípák funguje opačně - po vložení výtrhovky chcípne, při vyjmutí jede. Ty označené C nedělají nic. Ani různé kombinace C+M nereagují na jakékoliv mačkání nebo vkládání výtrhovky.
Naposledy upravil(a) Rimmerak dne úte říj 14, 2014 8:33 pm, celkem upraveno 1 x.
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » úte říj 14, 2014 8:22 pm

Nevedel jsem a koupil jsem vytrhovku, sedou variantu a ta pri vytrzeni rozpojuje, mel jsem stejny problem, chvili
jsem jezdil s vytrzenou pojistkou a pak jsem zakoupil cervenou variantu, ta pri vytrzeni spojuje a ted
vse funguje jak ma ..... To jen na doplneni tech barvicek.....

P.S. mam jinou znacku motoru, muze to u tebe byt tak, nebo naopak:-)
Sek
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » úte říj 14, 2014 8:28 pm

jestli ti to pomuze tak se zejtra podivam jak to tam mam-pr.nafotim ale jestli se v tom už nekdo hrabal......-mam to taky na dalku ale ja se napojil na draty takze ta vytrhovka je v puvodnim stavu
jinak podle rozkresu na www.parsun.eu ma vytrhovka 2 vyvody
Naposledy upravil(a) packa dne úte říj 14, 2014 8:31 pm, celkem upraveno 1 x.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte říj 14, 2014 8:30 pm

Rimmerak píše:
david píše:dvoudrátové chcípáky jsou co zkratují nebo co rozpojují. existujou i čtyřdrátový, tam si vybereš co chceš

Otázka je, jestli tam nemá být drátků víc. Původní majitel měl motor na dálkové ovládání, tudíž měl chcípák odpojený. Chcípák má sám o sobě 4 konektory - dva označené M a dva C. Ty s M když zapojím, tak chcípák funguje opačně - po vložení výtrhovky chcípne, při vyjmutí jede. Ty označené C nedělají nic. Ani různé kombinace C+M nereagují na jakékoliv mačkání nebo vkládání výtrhovky.

tady píšou, že 4 konektorovej je na oba typy zapalování ( magneto nebo bateriové ). jestli ten tvůj není vadnej?

http://www.ebay.de/itm/Notstop-Notstops ... 20eabd9a69

M zkratuje, C rozpojuje
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » úte říj 14, 2014 8:36 pm

Brácha to proměřil a výstupy C jsou slepé, výstupy M fungují tak, že při vložení pojistky spojují, při vyjmutí rozpojují. Otázka je, jestli je tenhle kill switch originál, nebo jestli ho tam původní majitel dal a nevyzkoušel, protože původní ztratil...
Budu ti vděčný, když se na to mrkneš, případně nafotíš jak je to zapojené a kam drátky vedou tobě.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte říj 14, 2014 8:41 pm

Rimmerak píše:Brácha to proměřil a výstupy C jsou slepé, výstupy M fungují tak, že při vložení pojistky spojují, při vyjmutí rozpojují. Otázka je, jestli je tenhle kill switch originál, nebo jestli ho tam původní majitel dal a nevyzkoušel, protože původní ztratil...
Budu ti vděčný, když se na to mrkneš, případně nafotíš jak je to zapojené a kam drátky vedou tobě.

na přívěšáku na 100% musí tenhle svišť zkratovat proti zemi. dvěma dráty. nejde kuchnout a kouknout? že nejde "C "je divný, mělo by rozpojovat, "M" naopak zkratovat
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » úte říj 14, 2014 8:51 pm

nejspis to bude jak se domnivas-je tam jinej( a poskozenej)na tech strankach si najdi katalogove cislo a na Googlu se ti ukaze fotka-je 2-vyvodovej a zapojení musí byt jak pise David
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » úte říj 14, 2014 9:03 pm

Zrovna jsem se vrátil z dílničky. Kuchli jsme ho. Kuchnutí přežil, ikdyž měl na mále. Měl pecku na rozpojovacím kontaktu "C". Očištěno, složeno a funguje ! :-)
david
moderátor

Příspěvekod david » úte říj 14, 2014 10:00 pm

Rimmerak píše:Zrovna jsem se vrátil z dílničky. Kuchli jsme ho. Kuchnutí přežil, ikdyž měl na mále. Měl pecku na rozpojovacím kontaktu "C". Očištěno, složeno a funguje ! :-)

no vidíš. největší závada je obvykle nějaká fíčovina :lol:
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » stř říj 15, 2014 7:54 am

To jo :good: Před kucháním sem koukal, kolik kde stojí nová. Nejvíc mě pobavilo srovnání - na Parsun.eu 39€ a na ebay z Čajny za 8€ i s výtrhovkou :-D Už se těším na víkend, půjdu na Slapy ;)

Zpět na