Zvýšenie výkonu motora Honda 4takt, 20 hp
Moderátoři: vilma, Pepa, david
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Michal1 píše:čisto teoretická otázka, keď si menil čln, skušal si zmeniť aj trim na motore???? iné rozloženie váhy, iné nastavenie motora.
Ps. ak píšem blbosti tak sa ospravedlňujem.
Skúšal som všetko možné ... menil trim, prehadzoval rozloženie váhy.
Ešte ma napáda čo by to robilo s benzinom ktorý ma okt. č. 98 resp. od OMV 100?
-
- návštěvník fóra
Ozzie píše:Ja si to nemyslím. v prvom rade nie je to gumák, to znamená, že má úplne inú geometriu a odpor. Preto tá dvadsiatka nestíha. To, že ten motor je pre túto loď maximum je chyba konstruktéra a výrobcu.
Ozzie pozeral som do papierov a max. hmotnost motora moze byt 90 kg

Kolko koni ma taky 90 kg motor?
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
90 kg, to je asi 50 koní. Ale ak je predpísaných 20, tak sa nedá nič robiť, ak je to na štítku, len sa zmieriť s technickými možnosťami. ona by pomohla zrejme aj 25-ka, ale tá sa cenovo približuje 40-ke, pričom tá má elektrický zdvih a trim. Ale keď nejde, tak nejde. Neviem či existuje rada 20 -25 u nejakej značky, to by bola možno cesta, alebo vzdať sa Hondy, tá ma z dvadsiatok nejmenší objem a predpokladám že sa to prejaví na krútiacom momente, ak je výkon rovnaký ako pri iných dvacinách.
/ Na OMW netankovať, vraj majú najviac prímesí liehu a okrem nižšieho výkonu to vraj žerie hadičky./
/ Na OMW netankovať, vraj majú najviac prímesí liehu a okrem nižšieho výkonu to vraj žerie hadičky./
-
- návštěvník fóra
Dnes som sa stretol s jedným pánom a on mi navrhol vymeniť vrtuli na 4 list so stúpaním 9 a na nohu motora nad propelér umiestniť lopatky (neviem ako sa to vola) z toho čo mám že to bude asi najrozumnejšie.
Stotožnujem sa s vašimi názormi..... kludne by tam mohlo íst 30-40 koníkov a to by frčalo
Aký máte názor na motory Selva?
Taliani robia ťahy, že motor má cca 10 koníkov a označený je ako 5
Keby mali v ponuke niečo v označení 20 a malo by to v reále 30 -35 aj by som rozmýšlal
Stotožnujem sa s vašimi názormi..... kludne by tam mohlo íst 30-40 koníkov a to by frčalo

Keby mali v ponuke niečo v označení 20 a malo by to v reále 30 -35 aj by som rozmýšlal
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Podle tabulek to bohužel nesedi.... mají 50HP s papirama na 25, 40HP s papirama na 30, ale papirovou 20ku nevidim.
Tak kecam... na webu výrobce je reseni.... Aruana 15XS. To je 40HP motor a vahove se skoro vejde (99kg).
Jediny teda co bych asi opravdu zvazoval je, jestli ta vaha motoru a peníze navic stoji za to. Slusne vyladit tu dvacinu bych řekl je lepsi napad, ono na takhle malym clunu mit na zadi 50kg navíc uz je asi hodne znat na vlastnostech.
S tim pouzitim 9" vrtule a antikavitacnich kridylek lze souhlasit, mělo by ti to pomoct dostat snadno do kluzu. Dalsi moznost jsou trimklapky, coz ale asi bude trochu neprakticky z hlediska manipulace s clunem i když to by mělo pomoct taky celkem dost. Jestli je ten clun ovšem funglovka, tak vrtani do trupu je asi to poslední co bys chtěl, ze jo.
Tak kecam... na webu výrobce je reseni.... Aruana 15XS. To je 40HP motor a vahove se skoro vejde (99kg).

S tim pouzitim 9" vrtule a antikavitacnich kridylek lze souhlasit, mělo by ti to pomoct dostat snadno do kluzu. Dalsi moznost jsou trimklapky, coz ale asi bude trochu neprakticky z hlediska manipulace s clunem i když to by mělo pomoct taky celkem dost. Jestli je ten clun ovšem funglovka, tak vrtani do trupu je asi to poslední co bys chtěl, ze jo.
Nemáte info k Selva 15XSR? Našel jsem jej jen na jedné fotce z ebay.
http://www.ebay.de/itm/Aussenbord-Motor ... 43e03e840c
http://www.ebay.de/itm/Aussenbord-Motor ... 43e03e840c
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
Peter99 píše:
kolega nedavno menil 2-takt Selva Capri (6HP) za 4-takt Selva Pirana (udajne10HP) na 4m neregistrovane kajutovce a zas tak velkou zmenu jsem nepozoroval-ale trim klapky(ne ty kridylka na motor) by asi stalo za to vyzkoušet
zkus se domluvit s prodejcem jestli by to melo vliv na zaruku
- raschi
- návštěvník fóra
- Reputace: 8
packa píše:kolega nedavno menil 2-takt Selva Capri (6HP) za 4-takt Selva Pirana (udajne10HP) na 4m neregistrovane kajutovce a zas tak velkou zmenu jsem nepozorova
Předpokládám, že 4m kajutovku ten 10hp motor stejně do skluzu nedostane, maximální rychlost ve výtlaku bude někde kolem 10km/h a na to stačí i ten 6hp.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Nekdy jsou předpoklady nespravne... zalezi na vaze ty kajutovky a dalších drobnostech. V jednom cloveku by to ten 10HP motor mel při vhodnym propeleru ven z vody vydloubat. Aspon teda co ja jsem zkousel 2 ruzny motory 8HP, tak oba to s Romanou 430 (při celkovy vaze kolem 350kg) daly kolem 18km/h. Oba dvoutakty ovsem. 

- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Peter, prečo chceš pridávať kilogramy? Tých 20 HP Ti už teraz nestačí!
Neinvestuj do ničoho. Krídielká, nový propeler stoja peniaze a neprinesú ten žiadaný efekt. Ten čln je krátký, motor slabý. Vychádzaj z týchto faktov. Z 20 HP Ti nič neurobí 30 HP. 20 Hp by stačilo na dlhú úzku pramicu s plochým dnom. Moja rada: predaj to a kúp si niečo iné. Motor predáš ľahko, príves Ti ostane. Horšie bude s člnom, tam asi prerobíš, ale taký je už život.
Na prevoz 4 ludí potrebuješ minimálne 30 HP a k tomu veľmi-veľmi vhodný čln. Keď pridáš ďalšie koníky, bude len lepšie. Do 50 HP ostáva aj váha aj spotreba únosná. Pouvažuj.
Neinvestuj do ničoho. Krídielká, nový propeler stoja peniaze a neprinesú ten žiadaný efekt. Ten čln je krátký, motor slabý. Vychádzaj z týchto faktov. Z 20 HP Ti nič neurobí 30 HP. 20 Hp by stačilo na dlhú úzku pramicu s plochým dnom. Moja rada: predaj to a kúp si niečo iné. Motor predáš ľahko, príves Ti ostane. Horšie bude s člnom, tam asi prerobíš, ale taký je už život.
Na prevoz 4 ludí potrebuješ minimálne 30 HP a k tomu veľmi-veľmi vhodný čln. Keď pridáš ďalšie koníky, bude len lepšie. Do 50 HP ostáva aj váha aj spotreba únosná. Pouvažuj.