KOUPÍM přívěsný motor

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Re: KOUPÍM přívěsný motor

Příspěvekod vikigach » čtv bře 09, 2017 6:11 pm

ferdas píše:Po delším rozhodování aktualizuji poptávku:

- dlouhá noha 20"
- DVOUTAKT
- výkon 20 - 25 HP

jestli někdo má nebo ví tak shaním tento motor
- dlouhá noha
- dvoutakt
- výkon 15HP

nemusí být extra levný, spíše měco z roku 2002 - 2005
dvoutakt chci kvůli hmotnosti
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » čtv bře 09, 2017 7:47 pm

Felix píše:
Lemon píše:... jak s větší lodí a motorem většího výkonu než 10kW třeba na Lipno... velký motor vypnout ( vyklonit ) a přidělat třeba pětku. Pak s tím mohu jezdit. A já se ptám, musím mít na takto "upravenou" sestavu plavidla VMP? Když se vejdu do 1000kg a 4kW motoru, byť je plavidlo registrované a má číslo?

Vyhláška 42/2015 Sb., § 5, odst. 3:

(3) Osoba, která dosáhla věku 15 let, může bez průkazu způsobilosti vést na všech vodních cestách malé plavidlo s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW včetně, nepřesahuje-li jeho celková hmotnost 1000 kg včetně povoleného zatížení.

Vyhláška o způsobilosti osob k vedení a obsluze plavidel nepracuje s pojmy "evidenci (ne)podléhající plavidlo" a natvrdo stanoví vlastnosti plavidla, rozhodné pro potřebnost oprávnění k jeho vedení.

Díky za osvětu, měl jsem pocit, že tam je nějaké "ale" ,ale vidím, že není :-)
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » čtv bře 09, 2017 7:49 pm

ferdas píše:Děkuju všem za názory, rozhodl jsem se pro 15 HP, dvoutakt, cena ještě ujde a hlavně je registrovaný na SPS. Koupě domluvená za dva týdny.

Dostal jsem z inzerce několik nabídek, ale nemíním se dohadovat (ani riskovat), jestli jsou nebo nejsou potřeba nějaké doklady k motoru. Jestli to uhádám, nebo nějak očurám na SPS :)

A co je to zač? A jestli to není tajné jaká byla cena? ( SZ? ) Budu na podzim prodávat svoji YAMAHU ať vím, jak ji mám cenit :-)
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » čtv bře 09, 2017 8:02 pm

Je to 2T Mercury s pínou, rok 2004 a jsme domluveni na 23 tisících..
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » pát bře 10, 2017 7:54 pm

ferdas píše:Je to 2T Mercury s pínou, rok 2004 a jsme domluveni na 23 tisících..

Tak to vypadá na výbornou cenu, super je váha toho motoru 35kg, ještě se s tím nechá rozumně manipulovat :thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup:
Igore
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Igore » ned bře 12, 2017 10:57 pm

mám dva lodné motory ak by mal niekto záujem,cena - iste sa dohodneme, ( lacno )
Yamaha 15, a MAC 3, oby dva sú funkčné,
Jozeffranc
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jozeffranc » pon bře 13, 2017 7:15 am

Ten motor Yamaha 15 bych chtěl koupit. Nápis me o nem nějaké údaje nebo foto. Mail Jozef.franc@seznam.cz .
Diki
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Danar » pon bře 13, 2017 10:44 am

Lemon píše:Já vím , že už slovíčkařím , ale taky tam vidím "s vlastním strojním pohonem" a ne "s vlastními strojními pohony"
Se dvěma motory se jedná o dva ( a mohou být na sobě nezávislé ) strojní pohony.
Přičemž mohu jezdit jen na jeden , nebo na druhý. ( nebo taky na oba najednou... ale to neuvažujme :lol: )
S tou TK bych se hádal, zvlášť, když budu mít jednu pětku zapsanou jako hlavní a druhou jako záložní.
Ale to je také nesmysl, protože 5HP mi nikdo nezapíše a už vůbec ne k němu další 5HP záložní.

Nad 4kW ( 5HP ) ano , to z výšeuvedeného vyplývá . Já to tak třeba u svého člunu mám. 15HPhlavní /5HP záložní.

Samozřejmě to beru čistě hypoteticky, já bych takovou volovinu nedělal, jen že ten výklad zákona 114/1995 Sb., § 14, odst. 3 není až tak úplně
jednoznačný. Teda pro mě :-)

.....

Omlouvám se, ale musím zareagovat. Vím, že o tom mluvíš hypoteticky a píšeš, že bys to nedělal, ale trochu mě to přemýšlení štve. Neber to jako útok na tebe, ale mám nějakou potřebu vysvětlit, jak tohle cítím já v obecné rovině. Takže pro ty, co by to brali vážně:
Už to není ani slovíčkaření, spíš takový přístup někdy zavání vyčuraností a obcházením nějakých pravidel, která byla nastavena z nějakého důvodu. Ten důvod nemusíme chápat a nemusí se nám ani líbit. Někdy je ten důvod i vysloveně blbý. Nicméně dodržovat jen pravidla, která jsou pro mě dobrá a cítit se v právu, není košér. Význam slovního spojení "strojní pohon" může pro mě znamenat jeden strojní pohon obsahující dva-tři-čtyři-... motory. Na motorce nebo v autě se počítá také výkon motoru a když tam přidáš druhý (pominu-li nehomologaci toho vozidla), neznamená to, že řídíš dva motory se dvěma řidičáky, ale jeden výkon dohromady.
Proč jsem se rozhodl zareagovat, je ten, žes projevil snahu najít jemné odlesky významu, které by mohly pomoci vyložit si to jinak, než je to zamýšleno (a jak to lze chápat selským-neprávnickým rozumem). Pak nemají být zákony složité, když se musí zohledňovat všechny možné i nemožné významy, které by v tom někdo mohl vyšťourat. Děláme tím život složitější jen sami sobě. Jak pěkné by to bylo, kdyby byl zákon jednoduchý a každý jedinec by byl schopen ho pochopit a ochoten pochopit ho tak, jak je zamýšlen. Někdy mám pocit, že to je ta naše česká povaha :(
Měj se hezky :)
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » pon bře 13, 2017 7:04 pm

Danar píše:
Lemon píše:Já vím , že už slovíčkařím , ale taky tam vidím "s vlastním strojním pohonem" a ne "s vlastními strojními pohony"
Se dvěma motory se jedná o dva ( a mohou být na sobě nezávislé ) strojní pohony.
Přičemž mohu jezdit jen na jeden , nebo na druhý. ( nebo taky na oba najednou... ale to neuvažujme :lol: )
S tou TK bych se hádal, zvlášť, když budu mít jednu pětku zapsanou jako hlavní a druhou jako záložní.
Ale to je také nesmysl, protože 5HP mi nikdo nezapíše a už vůbec ne k němu další 5HP záložní.

Nad 4kW ( 5HP ) ano , to z výšeuvedeného vyplývá . Já to tak třeba u svého člunu mám. 15HPhlavní /5HP záložní.

Samozřejmě to beru čistě hypoteticky, já bych takovou volovinu nedělal, jen že ten výklad zákona 114/1995 Sb., § 14, odst. 3 není až tak úplně
jednoznačný. Teda pro mě :-)

.....

Omlouvám se, ale musím zareagovat. Vím, že o tom mluvíš hypoteticky a píšeš, že bys to nedělal, ale trochu mě to přemýšlení štve. Neber to jako útok na tebe, ale mám nějakou potřebu vysvětlit, jak tohle cítím já v obecné rovině. Takže pro ty, co by to brali vážně:
Už to není ani slovíčkaření, spíš takový přístup někdy zavání vyčuraností a obcházením nějakých pravidel, která byla nastavena z nějakého důvodu. Ten důvod nemusíme chápat a nemusí se nám ani líbit. Někdy je ten důvod i vysloveně blbý. Nicméně dodržovat jen pravidla, která jsou pro mě dobrá a cítit se v právu, není košér. Význam slovního spojení "strojní pohon" může pro mě znamenat jeden strojní pohon obsahující dva-tři-čtyři-... motory. Na motorce nebo v autě se počítá také výkon motoru a když tam přidáš druhý (pominu-li nehomologaci toho vozidla), neznamená to, že řídíš dva motory se dvěma řidičáky, ale jeden výkon dohromady.
Proč jsem se rozhodl zareagovat, je ten, žes projevil snahu najít jemné odlesky významu, které by mohly pomoci vyložit si to jinak, než je to zamýšleno (a jak to lze chápat selským-neprávnickým rozumem). Pak nemají být zákony složité, když se musí zohledňovat všechny možné i nemožné významy, které by v tom někdo mohl vyšťourat. Děláme tím život složitější jen sami sobě. Jak pěkné by to bylo, kdyby byl zákon jednoduchý a každý jedinec by byl schopen ho pochopit a ochoten pochopit ho tak, jak je zamýšlen. Někdy mám pocit, že to je ta naše česká povaha :(
Měj se hezky :)

Ahoj Danare,
díky za názor, byť píšeš, že to není útok na mě, cítím v tvém příspěvku takový zvláštní podtón.
To, že si někdo něco vyloží jinak , než je zamýšleno většinou vyplývá z toho, že ten výklad nejspíš nebude tak úplně OK.
Když už jsme u toho, neskutečně mě irituje limit 10kW - výplod, který je ukázkou toho, jak se takové věci u nás "šijou". A pro koho...
Ale tu nechci polemizovat o tom, který zákon a nařízení či předpis je perfektní, či nikoliv, a už vůbec v tom hledat díry a snažit se něco vykládat jinak. To, že je to u nás národní sport se ví obecně, ale vyplývá to třeba s výšeuvedeného. A jako příklad stačí jakákoliv informace s tisku, teď mě třeba napad ají dluhopisy " za babku" pro Bab... ale to už jse silně OT a to jsem nechtěl.

Já se zastavil u jediné konkrétní věci a to na jednom plavidle dvě pětky, jeden hlavní a jeden záložní. Jasně jsem v předchozí zprávě popsal modelovou siuaci, kdy si kluk pořídí člun, vyrazí na vodu a protože je prostě předvídavý, na záď pověsí další záložní motor, taky pětku ( stejnou ) . A jasně jsem se ptal na situaci, kdy použije jeden a nebo druhý ( ne oba najednou , byť jsem se o tom v v jiném příspěku výše ale za zcela jiných okolností zmínil ) , protože opravdu nevím, jestli vedení takového plavidla bez VMP je správně, nebo ne, stejně tak TK.
Dle tvého výkladu když budu mít na palubě v krabici další 4 motory budu je muset započítat do celkového výkonu...? A když je přidělám na záď na zrcadlo jako zálohy, jaký je v tom rozdíl?
Takže nevím, proč tě štvě, že jsem o tom trochu přemýšlel, většinou když něčemu nerozumím, snažím se najít rozuzlení , přijít věci na kloub. Také to prosím neber nějak osobně, ale mám zkušenost, že většinou Ti, kteří mají máslo na hlavě nejvíc řvou a mají samý problém. S vším a všude :-(
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » pon bře 13, 2017 8:05 pm

Když reaguješ na předešlý příspěvek, nepoužívej citaci.. obzvlášť, když je dlouhá jak tejden :(
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Danar » pon bře 13, 2017 8:56 pm

Ahoj Lemone, podtón tam asi je, ale ne jako útok na tebe. Spíš jako znechucení z obecné situace. Asi blbej den, nebo jsem přecitlivělej na takové věci :oops: . Pokud jsem tě urazil, tak se omlouvám :)
Rozumím tomu, jak jsi to myslel s těmi motory a asi jsem to blbě popsal ve svém příspěvku. Zaměřil jsem se spíš na ten pokus o alternativní výklad pojmu "strojní pohon". Samozřejmě, že motory v krabici nepočítám do výkonu, leda by z té krabice čouhala noha s propelerem do vody ;). To samé s druhým motorem na zrcadle, pokud je vypnutý a zvednutý.
Ještě co se týče omezení výkonu na 10kW. Přiznám se, že neznám podrobnosti, četl jsem jen část související diskuze, ale beru to obecně tak, že nějaká regulace být musí, protože bohužel ne všichni lidé jsou rozumní a pak jen přidělávají práci záchranářům, lékařům atd. Tím se nevyjadřuji ke správnosti zvoleného limitu :)
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » pon bře 13, 2017 10:16 pm

Jasně, limit být musí, jde o tu jeho velikost, která vybočuje z běžné řady. Někdo to stnanovil na 10kW... :-( a ten "někdo" když tvořil k tomu dané příslušné zákony buď vůbec nic o klasické typové řadě vyráběných výkonů nevěděl ...?
Nebo o tom věděl moc dobře a 10kW vzniklo jen kvůli tomu, aby se mohly dovážet a prodávat právě 10kW motory a "někdo další" z toho měl třeba užitek. Schválně, která verze je víc špatně?
My tu na to v CZ máme snad patent, kam se podívám, vždycky je to o tom, jak někoho oholit, jak se na tom přihřát.
Stačí si třeba vyhledat majitele velkých FV elektráren u nás a celý businies okolo toho. Někdo opět tenhle zákon o přelévání peněz obyčejných občanů do kapec majitelů FV vymyslel a posvětil.
Nelze se pak moc divit lidem, když jsou z takových zákonů a nařízení naštvaní. A najsou se pak bohužel i tací, co je pak ignorují a jiní se zas snaží je obcházet a hledat skulinky ku svému prospěchu.
Ale to už jsem fakt totálně off a navrhuju to vlákno ukončit, protože původní dotaz - koupě motoru - byl zdárně vyřešen a doufám, ze Ferdas poreferuje jak mu to s jeho lodí jezdí :-)
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv bře 16, 2017 1:34 pm

Téma ještě nekončí :) mám motor, bylo to docela narychlo, až dneska jsem si všechno prohlídl líp. Udělali jsme kupní smlouvu, je evidovaný na SPS. Problém vidím, že mu chybí štítek. Výrobní číslo je sice na mrazové zátce, ale.. Při běžné kontrole na vodě, nebo při technické budu muset asi sundávat kryt, aby bylo vidět číslo na zátce. A v cizině to může být ještě složitější.

Pán tvrdí, nic není problém.. začíná mě to strašit. Máte někdo nápad?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv bře 16, 2017 2:56 pm

Nechat si udělat někde novy stitek
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv bře 16, 2017 7:41 pm

Myslím na to celé odpoledne.. zůstala po něm jen ploška, takže nalepený, ne nýtovaný. Na novějším Mercury už nemám plechový, ale samolepku, přelepenou ochrannou průhlednou fólií. Udělal bych to podobně.

Nemáte někdo fotku, jak ten štítek vypadá? Já mám vlastně jen typ, výrobce a výrobní číslo. Je to Johnson 9.9, rok výroby 1996.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » čtv bře 16, 2017 10:48 pm

Ale psal jsi ze kupuje s mercury r.v. 2004 někde štítek mám tam ho poslu
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » pát bře 17, 2017 12:52 am

Bylo to domluvene na pristi tyden. Ten Johnson uz mam v garazi..
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » pát bře 17, 2017 5:52 pm

ferdas píše:Myslím na to celé odpoledne..

Nemáte někdo fotku, jak ten štítek vypadá? .

Já bych normálně na SPS ( při přeregistraci ) řekl, že štítek upadl - byl nalepený a nedržel. To je pochopitelné a snadno se stane .
Oni tam možná budou mít fotky, můj motor si fotili ( štítky, vlastní motor.. cca 5 fotek od každého motoru )
A jestli na na motoru někde klepnuté číslo, není co řešit.
A pokud tam fotky mít nebudou, tak holt štítek "najdeš" a nalepíš :-)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte bře 21, 2017 8:28 pm

Oni si na motoru číslo najdou, celkem vědí kam kouknout. U Yamahy 9.9 bylo třeba na mrazové zátce, sami mě na to upozornili.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » čtv bře 23, 2017 2:38 pm

Jo, na mrazovce číslo je a souhlasí s evidencí. Volal jsem na SPS, sdělili mi, že problém znají a štítky občas odpadají. Když potkám kontrolu SPS, prý se kouknou na vyražené číslo na bloku.

Jen si nejsem jistý, jestli budou tak chápaví i v Chorvatsku :crazy:

Prostě jsem chtěl mít všechno jak má být.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » sob bře 25, 2017 1:01 pm

Anabáze pokračuje. Koupě zrušena a motor vrácen, naštěstí bez problému. Byla to XL noha a pro mě dlouhá.. Hledám dál.
Takhle to vypadalo - ale cena zas luxusní.

PICT0883.JPG
PICT0879.JPG
Přílohy
PICT0881.JPG
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » sob bře 25, 2017 2:21 pm

Ten byl snad utopeny. To je zadarmo dráhy.
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » sob bře 25, 2017 6:40 pm

Jakékoliv špekulování se ti na lodi dřív či později pouze vymstí,kup si funglovku dle potřeby a máš klid,nejlevnější nikdy není levné.
Igore
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Igore » ned bře 26, 2017 2:36 pm

Aj príslovie hovorí, nie som tak bohatý, aby som si kupoval lacné veci :)
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » pon bře 27, 2017 7:13 am

Kluci, vy jste dobří :crazy: Jasně, že je nejlepší koupit novej motor. Taky novou loď a auto a dům a... Přesto se kupujou i starší lodě. A trh s ojetýma autama je možná ještě větší, než s novýma.

Jde o to, najít nejlepší poměr cena/užitná hodnota. Tady bylo za 12 tisíc:

motor Johnson 9,9 2T na papírech, s manuálním i elektrostartem, dobíjením, dálkou OMC včetně kabeláže a bowdenů, druhý motor Johonson 15 s pínou, chyběl propeller. Typově stejné, myslím, že se karbec dá přehodit na devítku. Je to i na Youtubu.

Zkoušel jsem ho nakopnout, ale bude problém v elektrice. Startér točí, ale svíčky nepálí. Jinak je komplet. Říkal jsem si, že dvoutakt vždycky rozjedu, ale na tohle musí mít člověk koule :)

No nic, je to pryč. Budu šetřit :) :) :)

Zpět na