Měl jsem několik motorů. Jak 2-takty, tak 4-takty. Většinou z druhé ruky = po koupi rozborka a zjištění stavu. Většinou výměna ložisek, výbrus, těsnění pod hlavou...2-takty se dělají výrazně lépe

. Mám také Naxos 5XS. Letos jsem ho zajížděl v okolí Grebaštice. (Tedy nejdříve doma v sudu, abych zjistil, co mě čeká). Co se týká startování, tak se mu moc nechtělo. Sundal jsem karburátor, trochu jsem naolejoval těsnění, vyčistil plovákovou komoru - byly v ní piliny po obrábění. Nastavil bohatost směsi šroubkem na cca 1,5 ot. a už šel bez problému. Z Grebaštice jsem s tím dojel asi za 1,5 hod na Murter, Krku, Žirje bez problému. Spotřeba okolo 4l/h, kde v kluzu ve 3 lidech jede asi 21km/h na půl plynu. (když je plyn na doraz, tak to odhadem bere 5,5l/h a naměřili jsme 27km/h - záleží ale na člunu, rozložení posádky a stavu vody, větru). Má za sebou asi zatím 20 hod. provozu. Startování za studena OK, hned po chcípnutí, když je teplý také OK. Nejhorší to je, když je tak na půl vychladlý, tak dilema, zda se sytičem, nebo bez. To si ale sedne, až bude mít za sebou daleko víc hodin provozu. (Jawa Pionýr, 250 kývačka je to samé, akorát, že lodní motor se nedá roztlačit

.). Přihlášení v Šibeniku bez problému na kartu Lloida. Jede to výrazně rychleji, než kamarádi, co tam mají 4-takty 9,9, ale jim to míň žere. Na dojezd je to podobné. To, co já jedu 1h, oni 1:20h. Výhody: hmotnost a možnost dát do auta v jakékoliv poloze. Nevýhody: větší spotřeba, hlučnost, zpracování nic moc, začíná se barvit do hněda zdánlivě nerezový držák na vyklápění motoru, spodní antikorozní elektroda s ploutvičkou (jestli to vůbec je antikorozní, zdá se mi, že je to hliník) se 10 dní na moři ztenčila. V ČR jezdím na Labi po příjezdu od moře asi 1h na odsolení, jinak ne. S motorem jsem spokojený, je jednoduchý a ještě se dá odnést svépomocí. Uvažoval jsem před tím o 20HP, ale to už má přes 50kg(15 -4-takt nemá smysl, většinou to je přiškrcená 20), pak bych to musel přihlašovat, jezdit s tím na technické kontroly a to se mi fakt nechce. Do HR jezdím pravidelně 20 let. Bavil jsem se tam i s chlapi od lodní policie. Říkali, že takové malé gumáky je nezajímají, ale nesmí se udělat problém. Tak tady jezdit dál od koupajících, nejezdit za většího větru někam na moře dál a držet se raději blíž, než 0,75mile od břehů. Ono pak když něco klekne někde dál a vítr fouká od pevniny a nemusí to být motor. Mě se třeba odlepilo kdysi zrcadlo a málem i s motorem to spadlo do moře. Udržela to palivová hadička. Nakonec jsem pomalu dojel, když jsem člun vzadu svázal. Potom dopádlovat někam i k ostrůvku je radostné

. Volat pak policii je průšvih.