Přestavba na hydraulické řazení
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Přestavba na hydraulické řazení
Zdravím.
Hledám někoho kdo mi poradí s přestavbou závěsného motoru na hydraulické řazení. S přestavbou si umím poradit, jde mi spíš o to kde sehnat tak malé komponenty. Mám takovou představu o systému spojených nádob bez použití hydro čerpadla. Mám motor Mercury 5, který má přípravu na dálkové ovládání, ale bovdeny jsou vyvedeny před motor, což mi nevyhovuje z důvodu malého prostoru před motorem.
Hledám někoho kdo mi poradí s přestavbou závěsného motoru na hydraulické řazení. S přestavbou si umím poradit, jde mi spíš o to kde sehnat tak malé komponenty. Mám takovou představu o systému spojených nádob bez použití hydro čerpadla. Mám motor Mercury 5, který má přípravu na dálkové ovládání, ale bovdeny jsou vyvedeny před motor, což mi nevyhovuje z důvodu malého prostoru před motorem.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přestavba na hydraulické řazení
Ahoj Fuldo, nebylo by jednodušší předělat to vedení bovdenů? Vývod do boku?
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
No právě, že lanové bovdeny jsou moc tvrdé a tak při otáčení zabírají velký rádius. Víc by se mi líbila hadička hydrauliky co nejblíže středu otáčení motoru.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Tak elegantní by to bylo, to jo:-) Můžeš sem dát i nákres technického řešení? Jak bys s tou kapalinou hýbal? Možná mne čeká něco podobného.
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
No možná mám najivní představu. Chci využít systému spojených nádob. Větší pístnicí přes páku přenášet tlak (podtlak) do menší a tím řadit. Kolega koupil v Číně podobný systém na vzduch. ale tam je problém se ztrátou tlaku ( vzduch je řidší než olej). Proto hledám někoho kdo poradí kde sehnat malé komponenty. Všude vidím jen pístnice na bagry a pod.
- shooter
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
Ahoj
Mám systém kterej popisuje Fulda na lodi. Je to tam cca 16let a vcelku to funguje, jen byl hroznej problém to odvzdušnit. Teď mám motor rozebranej a čekám až bude hotovej výbrus, až to bude komplet tak to nafotím. pístnice jsou klasický festo na vzduch ale systém je naplněnej olejem do přimazávání vzduchovejch komponentů. Rychlospojky klasika a hadičky taky vzduchařský 6mm. Odvzdušnění už mám zmáklý přes 2 Tkusy a 2 stříkačky takže do půl hodiny je odvzdušněno.
PS: Až to složím a bude to v chodu v kýbli tak ti Fuldo dám vědět a můžeš přijet opisovat
Šutrák
Mám systém kterej popisuje Fulda na lodi. Je to tam cca 16let a vcelku to funguje, jen byl hroznej problém to odvzdušnit. Teď mám motor rozebranej a čekám až bude hotovej výbrus, až to bude komplet tak to nafotím. pístnice jsou klasický festo na vzduch ale systém je naplněnej olejem do přimazávání vzduchovejch komponentů. Rychlospojky klasika a hadičky taky vzduchařský 6mm. Odvzdušnění už mám zmáklý přes 2 Tkusy a 2 stříkačky takže do půl hodiny je odvzdušněno.
PS: Až to složím a bude to v chodu v kýbli tak ti Fuldo dám vědět a můžeš přijet opisovat

Šutrák
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Pavle díky. Tak to je super, určitě se na to přijedu podívat. Pošli mi na 602 416 886 na tebe telefon, někde jsem ho potratil.
Ještě jednou díky.
Ještě jednou díky.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Šutráku, až to budeš mít pohromadě, tak to nafoť a vystav sem. Prosím. Díky.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Stejný princip by pak šel použít i na vzdálené řízení. Přes jednoduchý hřebenový převod pohybu od volantu na píst. Pro menší motory. Co?
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Ficcusi myslím že by to také šlo použít, ale mám za to že mechanické ovládání přes táhlo s kloukem je technicky jednoduší. Podívej se na Plavidla.cz, tam mám větší obrázek. Bohužel lepší foto nemám, protože jsem už motor sundal z lodě.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Mě by se hypoteticky týkalo řízení ze vzdálenosti cca 6 metrů (délka lanovodu/táhla). A to už je asi na tření v bovdenu moc daleko. Třeba na svb.de nabízejí k mechanickému řízení Ultraflex "kabel" max 4,27 m. Z toho usuzuji, že na větší vzdálenost by to hydro řízení bylo lepší. A třeba použít křížem proti sobě stejné dvojčinné pístnice. Tím by se asi i snížil provozní přetlak/podtlak. Nebo ne? Ale každopádně díky za tip na homemade řešení.
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že v tvém případě by bylo lepší použít hydraulické řízení s čerpadlem ve volantu. Záleží také na váze motoru. Lanovody jsou i v délce 12,20cm. Podívej se třeba tady. https://www.lodniobchod.cz/lode-cluny/k ... i-m66.html Máš to kousek.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Jestli bych na loď něco nedal, tak to je hydraulické řízení. A to ze dvou důvodů:
1) když se pose e, tak to na fleku a hned neopravím
2), a to především, min. 3,5 otáček u malých motorů a pět u větších.
Když vidím, jak mají šťastní majitelé těchto aparátů v komoře a při přístávání zamotaný ruce do kormidelního kola, párkrát doprava, doleva a neví kde kormidlo je, je to humorné, kdyby to nebylo k pláči.
1) když se pose e, tak to na fleku a hned neopravím
2), a to především, min. 3,5 otáček u malých motorů a pět u větších.
Když vidím, jak mají šťastní majitelé těchto aparátů v komoře a při přístávání zamotaný ruce do kormidelního kola, párkrát doprava, doleva a neví kde kormidlo je, je to humorné, kdyby to nebylo k pláči.
- geus
- zkušený harcovník
Proto se tam dava pridavne rucni zarizeni ktere ovlada kormidlo jen se vypne hydraulika a nasadi paka.
-
- moderátor
To je sice předpis pro všechna nepřímo ovládaná kormidla a jiná zařízení pro změnu směru, ale prakticky to nikdo nemá a SPS to naštěstí nekontroluje.
Už vidím, jak si k Z-noze nebo vodometu přiděláváš pínu.
Už vidím, jak si k Z-noze nebo vodometu přiděláváš pínu.
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
divim se ze jeste nikdo neprišel s napadem tam dat linearni pohon na 12v a joystick-draty se ohybaji lip a nemusi se to odvzdušnovat 

- geus
- zkušený harcovník
Tak u Z.nohy asi by to bylo slozitejsi ja mam.na palube vzadu vyvedeny ctyřhran ktery je vlastne zakonceni tyce kormidla a na to nasadim jen paku on se ten ctyrhran sejne otaci i kdy funguje hydraulika
-
- moderátor
packa píše:divim se ze jeste nikdo neprišel s napadem tam dat linearni pohon na 12v a joystick-draty se ohybaji lip a nemusi se to odvzdušnovat
Omyl. Autopilot to tak má.
Já se spíš divím, že nikdo nepřišel na elektroservo z auta.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
david píše:... a to především, min. 3,5 otáček u malých motorů a pět u větších.
No, moje první myšlenka na home-made řízení se ubírala přes dva lanovody a ozubené kolo + kus řetězu. Velikostí ozubeného kola u volantu a kruhové výseče (ukotvení lan) u motoru bych si mohl krásně "nastavit" ty počty otáček volantu. Ale nevím, je-li možné udržel lana v bovdenu v dobré kondici. Nějaké přimazávání by bylo asi nutné. Vzdálenost cca 6 m a 20-25 HP motor. Zatím pouhá teorie. Ale od toho je tu zimní období, ne? Davide, ty máš na lodi jaký systém řízení? Předpokládám, že máš pořád stejnou loď a tím pádem kormidlo a ne přívěsný motor.
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
kdysi na malem kajutacku jsem mel řízeni pomocí 2 bowdenu ,bowdeny na 4mm lanko koupene v metraži v zemedelskejch potrebach,nerezove lanko,u volanto(kormid.kola) klasickej bubinek a u motoru konec tvaru T ze ktereho bylo tahlo k motoru .poradne jsem to naplacal vaselinou a chodilo to docela dobre-hlavne to bylo za par kaček.Melo to delku asi 4m. možna je to blbost ale 2-3 uhlove prevodovky 1:1,1-2 male kardanky a par metru kulatinky-u motoru pohybovy šroub-asi by to taky chodilo a bylo byto bezudržbove
-
- moderátor
Ficcusi, na všech loďkách jsem měl lankové. Jedno jestli vestavák nebo přívěs. Teď dokonce na horní i dolní řízení. Řetězové kolo, řetěz, kladky o velkém průměru - to je důležité, lanko 3,15 nebo 4mm. U kormidla segment. Lanka v místě kladek namazat vazelinou. Tam se jednotlivé dráty šoupou po sobě a umí se předřít až prasknou. Že jdou do háje se dá včas poznat tím, že v kritickém místě lano zvětší průměr, "nabobtná".
To se mi stalo jednou, nebylo namazáno. Od té doby, cca patnáct let lanka furt stejná, občas kontrola a vše v pohodě.
Délka od kormidla ke kormidelníka kolu cca 8 metrů.
To se mi stalo jednou, nebylo namazáno. Od té doby, cca patnáct let lanka furt stejná, občas kontrola a vše v pohodě.
Délka od kormidla ke kormidelníka kolu cca 8 metrů.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ta lanka ti tedy nevedou nikde bovdenem? Horní a dolní řízení máš spřažené ne fest? Nebo nějak odpojitelné?
-
- moderátor
Bez bowdenu, v mírném oblouku váleček na čepu. Obě kola se točí., ničemu to nevadí a nemusím nic přepínat, kromě ovládání motoru.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Dík.
Fuldo, omlouvám se za převzetí vlákna. Už jdu pryč:-) Ahoj.
Fuldo, omlouvám se za převzetí vlákna. Už jdu pryč:-) Ahoj.
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Jo to je v pohodě. Zřejmě není zájem o diskuzi na mé téma hydraulického ŘAZENÍ.
Pěkný den Fulda.
Pěkný den Fulda.