Vyber motoru ?

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Vyber motoru ?

Příspěvekod livot » čtv led 06, 2022 6:23 pm

Zacinam resit vyber vhodneho novejsiho motoru pro "motorovou" plachetnici ( 5,5m, cca 1000kg, momntalne radu let pouzivame starou 4T Hondou B100S - 10hp ).
Plavime se prevazne v delte Dunaje ( pomerne dlouhe prejezdy ) a hlavne je tam hodne vodnim rostlinstvem zarostlych jezer a kanalu.
Plne nalozena lod mi s timto motorem jede okolo 12km/hod. Hlavnim problemem je ale ta plavba rostlinami (mistni to resi rychlymi cluny a extremnimi motory, to uz je ale postupne v cele lokalite zakazovano a tudy bych ani jit nechtel). Ruzne "kryty k vrtuli" apod. se take absolutne neosvedcily a ani tam nikdo nic podobneho nepouziva...
Je mi jasne, ze s rychlosti nic moc delat nepujde, jedna se mi tedy hlavne o zlepseni vykonu/sily pri plavbe zarostlymi kanaly, jezery.. a o co nejlepsi manevrovatelnost.
Mel bych tedy zajem o motor v dobrem stavu s kratkou nohou, s el. startem a nizkou vahou. Dalkove zvedani z vody - trim vitan.
Dale nejlepe kdyz pujde napojit na moje stavajici ovladani, nerad bych vse predelaval.
Mam jeste dilema zda stavajici vykon zachovat nebo zvysit ? Resit napr. treba i jiny propeller nebo nejake jine upravy vykonu (prevody a pod.) ?
Byl by pro me o poznani vyhodnejsi nejaky "pracovni" motor typu napr. https://www.avaryacht.cz/lodni-motor-yamaha-ft8g/> ?
Muzete mi tedy, prosim, neco doporucit nebo poradit ( nebo rovnou nabidnout ) ? Nespecham na to, chci vse realizovat cca v prubehu dubna.
livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyber motoru ?

Příspěvekod livot » čtv led 06, 2022 6:30 pm

PS: jeste prikladam nacrtek "vysek" - cetl jsem posledni dobou hodne ruzne teorie a jestli bych spis nepotreboval dlouhou nohu ? Viz.
lod - nacrtek miry s motorem w.jpg
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv led 06, 2022 7:32 pm

Tu antikavitační bys měl mít pod úrovní dna. Tak dva cenťáky. Ale na tvoje podmínky užití by byla nejlepší vrtule ve vzduchu. Jak maj amerikáni v močálech na Floridě.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 06, 2022 10:12 pm

Muzu ti nabidnout Yamahu 8HP s dlouhou nohou za slusnou cenu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát led 07, 2022 11:00 pm

A ta stará Honda už nestačí? Všetci máme skúsenosti ako sa zelina namotá na vrtulu, ale asi to nikto neriešil, lebo na takej vode trvale nejazdí. Videl som v katalogoch, že predávajú k vrtuli niečo ako ozubené nabrúsené koliesko, na sekanie lana namotaného na vrtulu, teda odsekalo by to aj rastliny, ale či sa to dá nasadiť na prívesák netuším. Tiež ma napadá motor bez vrtule, teda JET pohon, skúsenosti nemám, neviem či rastliny neucpú sanie, viem len že spotrebu má vyššiu ako vrtula. Loď tam kotvíš natrvalo?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát led 07, 2022 11:05 pm

Jet je v tomhle případě jen na dvě věci...
livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod livot » pát led 28, 2022 2:47 pm

Omlouvam se ze nereaguji hned ale ac jem zatrhl volbu "Upozornit me, prijde-li odpoved", nechodi mi nic... :(

Denis: ona by stacila bohate ale nemuzu k ni sehnat elektrostart... Startujeme behem dne casto a nemuzu porad chodit dozadu (ani mi to uz moje sesroubovana noha moc neumoznuje... :( ) Jet ani jiny system "vznasedel" nelze pouzit, predevsim uz kvuli hluku. No a na jezerech casto cistime co 100m i min. No a jet to v te zelenine na vesla, to bysme museli sakra jinak vypadat... ;)
Jinak nekdy ji tam nechavam u kamarada, casteji ji ale taham domu.
kristian
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod kristian » úte bře 08, 2022 8:02 pm

Ahojte
Ktorú značku motora je výhodné kúpiť? Keď nepozerame na cenu? YAMAHA MERKURY alebo Suzuky pripadne Hondu?
Rozmýšľam nad 25 alebo 20 HP.
Jedná sa o nový motor.

S pozdravom Kristián
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát bře 11, 2022 8:12 am

Nepíšeš na akú loď to pôjde. V tejto kategórii sú už všteky motory EFI a tak by som vybral značku, ktorá má dostupný a seriózny servis.
Keď to pôjde na gumák tak dôležitá môže byť aj váha. Aj na prívese, lebo vôbec neni jedno koľko kg škube so zrkadlom.
kristian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kristian » pát bře 11, 2022 7:47 pm

Loď je K MAXI 5,45 je max 40HP je tam možné dať.
Teraz tam mám 25HP 2T Yamahu. Chcem ju vymeniť kvôli hluku a pracnemu miešania Benzínu s olejom.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát bře 11, 2022 8:31 pm

Hm, keď je tam max 40 HP, tak tam daj 40 HP. Už samotná výmena 25 HP 2T na 25 HP 4T bude sklamanie.
4 Takt funguje inakšie ako 2T. 4T. Je tichý na voľnobehu a pri "cestovnej rýchlosti", ale keď ten poddimenzovaný 4T budeš hnať, nebude ani tichý, ani ekonomický. A keď Ti to nevychádza finančne, tak treba nechať všetko tak ako je. Predpokladám (z K max) že si rybár a preto neptrebuješ rýchli čln. Alebo?
Michal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Michal1 » pát bře 11, 2022 11:02 pm

Ahojte, mal som cln siklo500 čo je niečo podobné ako k Max, mal som tam Hondu 20 ho a pri bežnej plavbe pri 3-4 ľuďoch celkom v pohode. Takze nemyslím že by ten 25 ho bol poddimenzovaný. Na druhej strane sa môžu vyskytnúť situácie kedy sa pár koníkov naviac hodí. Čiže ak je možnosť kúpil by som silnejší. Len tak na okraj ja som kúpil KMaxxi xxl a buďem tam mať Hondu. 50 hp bola v akcii :D . Pri kúpe motora si ešte zisti čo je v cene a čo musíš dokúpiť.
kristian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kristian » ned bře 13, 2022 11:00 am

Ja som mal na tom člne 8HP Merkury bol to takysto dvojtakt ale vyfuk mal stredom vrtule. Táto Yamaha 25HP dvojtakt má mimo vody ovela viac hučí ten motor.
Áno na 40 nemám ani by som nechcel.
Ja sa plavim len okolli Šturova zrietka tak 3x za rok po Neszmey. Takže mne by max 25 4T bohate stačilo.

MICHAL spominam že si ty s tvojim člnom išiel niekde z Váhu po Chlabu tušim.
Michal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Michal1 » ned bře 13, 2022 1:09 pm

Ahoj dobre si spomínaš. Dolu Dunajom sme išli cca 33km/h proti prúdu 27km/h a to sme nešli na plné pecky. Jediný problém bol keď sme chytili veľmi silný protivietor. Ináč podľa mňa ak nemáš predný štít tak nad 30km/h už to dosť fúka. Čiže otázka rýchlosti je na každého zvážení.
kristian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kristian » ned bře 13, 2022 3:04 pm

Ja nemám volant ani štit. Mne uplne stačí ovladanie pakov. A rychlisť neriešim len nech sa netrapi motor.

Zpět na