KOUPÍM přívěsný motor

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Re: KOUPÍM přívěsný motor

Příspěvekod olin » pon bře 27, 2017 6:46 pm

ferdas píše:Jde o to, najít nejlepší poměr cena/užitná hodnota. Tady bylo za 12 tisíc:

motor Johnson 9,9 2T na papírech, s manuálním i elektrostartem, dobíjením, dálkou OMC včetně kabeláže a bowdenů, druhý motor Johonson 15 s pínou, chyběl propeller. Typově stejné, myslím, že se karbec dá přehodit na devítku.

Pokud byla ta patnáctka v dobrý kondici a mrazovky jsou řešený jako na autě, tak bych jí z tý devítky vyrubal i za cenu totální destrukce bloku a dal na tu patnáctku. Vše ustatní se pak dá přestrojit. Nohu bych zkrátil o mezikus a nebo klidně zvednul zrcadlo.
Za tenhle peníz se vážně takovej motor na papírech nesežene a pokud jo, tak bude třeba plno náhradních dílů, které by zde zbyli z druhého motoru.
A jak píšeš, ne každej si můžeme dovolit novej motor. Třeba já si nemůžu momentálně dovolit ani ojetý auto, který je pro rodinu důležitější, natož novej motor na loď. Jinak už bych taky měl doma novou Selvu....
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » pon bře 27, 2017 8:20 pm

Nemyslím svou radu s funglovkou nijak zle,kdesi jsem tu psal o oběti a finanční krvácení kvůli lodi k nim bezesporu patří,pak je však sezona o plavbě,o radosti a ne o nutných opravách.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon bře 27, 2017 10:01 pm

Chtěl jsem nějakej 5Hp (nemám VMP) dvouválcovej dvoutakt. Na podzim jsem sehnal Johnsona za 3500,-, kde bylo v háji chlazení. Kupoval jsem ho s tím, že po pěti minutách chodu chcípne a po chvilce zase beží. Prodávající říkal že chytá na drc a hned mi to chtěl ukázat (na sucho). Díky tomu mi došlo, že tímhle zkoušením oddělali impeller. Když jsem ho bral, tak jsem se ještě modlil, aby nebyl připečenej, nebo vyběhanej. Naštěstí bylo vše OK a risk se vyplatil.
Objednal jsem díly a motor odvez k Imramovskýmu na opravu, seřízení a prohlídku. Imramovský říkal, že motor je v dobrý kondici a nemá moc naběháno. Takže mám motor, sice ne novej, po estetické stránce nic moc ale v dobrým stavu celkem za 6000,- a mám s čím vyrazit na vodu. Loni jsem měl pouze jednou tak starého Crescenta, takže jsem na tom minimálně o 100% líp. Dražší jsem si momentálně s ohledem na rodinné priority a přestavbu baráku nemoh dovolit...
Samozřejmě plánuju časem něco lepšího, ale já chci stejně jako ferdas plout už tuhle sezónu a proto jsem se zařídil aspoň takhle. Prostě se chcem všichni dostat na vodu a tak se pro to snažíme v rámci možností udělat co nejvíc, i když jsou momentálně zrovna jiné priority.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon bře 27, 2017 10:17 pm

A Crescent skončil kde???? :roll: To je ten poškozenej?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon bře 27, 2017 10:32 pm

koukám, sháníš luxusního veterána :lol:
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon bře 27, 2017 10:34 pm

maxik1958 píše:A Crescent skončil kde???? :roll: To je ten poškozenej?

Jeden si nechám do zálohy. Ten druhej je bez víčka nádrže a toho zobáčku na chlazení, jak jem ti říkal do telefonu. Buďto ho nechám na díly, a nebo taky pošlu do světa.
Jinak kdyby byl zájem o toho Piráta, tak se nějak dohodnem. S tou cenou jsem přestřelil. Potřebuju uvolnit místo. Pokud zájem nebude, tak ho dám od korunky na aukro...
P.S. omlouvám se za OT
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » pon bře 27, 2017 10:37 pm

to olin:
Zeptám se asi blbě,ale jak se spolehlivě pozná připečený motor? Předpokládám,že nemá kompresi,nechce se mu startovat a čtyřtakt žere olej,je to tak?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon bře 27, 2017 10:48 pm

V podstatě ano. Laicky jednoduše a na první pohled když otevřeš plnící víčko oleje, dýchá na tebe tlak z válců.

BTW: Pokud při stejné činnosti je na víčku bílá emulze, značí to netěsnost v okruhu chlazení. Třeba střelené těsnění pod hlavou.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon bře 27, 2017 11:10 pm

Zdenek2013 píše:to olin:
Zeptám se asi blbě,ale jak se spolehlivě pozná připečený motor? Předpokládám,že nemá kompresi,nechce se mu startovat a čtyřtakt žere olej,je to tak?

Je to jak říkáš. Čtyřtakt navíc tlakuje doklikový skříně. U dvoutaktu se to poznává hůře.
U jednoválcovýho dvoutaktu bych to asi bez rozebrání u motoru co neznám nepoznal. U více válců to poznáš změřením a porovnáním tlaků ve válci. Taky to ale není stopro. U malejch motorů to ale je hodně znát na výkonu a nedržej volnoběh při menších otáčkách (musíš je trochu zvednout oproti normálu). Stejně se však projevuje i rejha ve válci.
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » pon bře 27, 2017 11:53 pm

kluci děkuji,elektrika mi v lodi fungovala zcela spolehlivě téměř bez údržby,ale nutnost nabíjení a krátký dojezd je na delší cesty nepoužitelná pakárna,uvidím co mi dva spalováky do budoucna připraví za vrásky na čele,bojím se pravidla,že "jak to má kola,nebo kozy,dřív či později s tím budou jen problémy", loď sice nemá kola,ale vrčí to podobně a má ženské jméno...
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte kvě 02, 2017 12:48 am

Lemon píše:... velikost, která vybočuje z běžné řady. Někdo to stnanovil na 10kW... :-( a ten "někdo" když tvořil k tomu dané příslušné zákony buď vůbec nic o klasické typové řadě vyráběných výkonů nevěděl ...?

Je to OT, ale když už se to tu nakouslo: nevěděl.

Limit "10" si vydupali žabičkáři, když MD zkusilo uvolnit motory úplně. (MD si dělá úplně blbý PR, jinak by se těmihle pokusy o liberalizaci plavby už dávno a po právu chlubilo.) Žabičkáři o tom fakt vědí úplný kulový, takže trvali na deseti "koních." Někdo jim vysvětlil, že v 21. století se používají jiné fyzikální jednotky, takže bezelstně kývli na kilowatty, aniž by tušili, kolik to je koní. Sledovat to zblízka je občas fakt komedie :-)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte kvě 02, 2017 12:58 am

ferdas píše:... Volal jsem na SPS, sdělili mi, že problém znají a štítky občas odpadají. Když potkám kontrolu SPS, prý se kouknou na vyražené číslo na bloku. Jen si nejsem jistý, jestli budou tak chápaví i v Chorvatsku ...

Chorvati nepochybně stejně jako Češi implementovali příslušnou směrnici EU, takže u nich, stejně jako u nás, platí, že

Hnací motor plavidla je zřetelně označen s uvedením
a) jednoznačné identifikace výrobce, případně osoby, která prováděla úpravu motoru,
b) typu motoru, případně skupiny motorů,
c) jedinečným sériovým číslem,
d) označením CE, jedná-li se o spalovací motor.
Označení je provedeno tak, aby vydrželo po obvyklou dobu životnosti motoru, bylo čitelné a nesmazatelné. Jestliže se použijí nálepky, jsou připojeny na motor tak, aby je nebylo možné odstranit bez jejich poškození. Označení je umístěno na části motoru, která je nezbytná pro jeho běžný provoz a nevyžaduje obvykle výměnu v průběhu životnosti motoru. Označení je umístěno tak, aby bylo dobře viditelné po té, co byl motor smontován se všemi součástmi nutnými pro provoz a po instalaci v plavidle.

V ČR to tedy, jak se zdá, nemusí nutně být originální samolepka, u Chorvatů bůh suď. V praxi bych to asi pro jistotu řešil obšlehnutím originálu a výrobou plagiátu.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » sob črc 08, 2017 7:14 pm

Jelikož mě okolnosti donutili ukončit radovánky na vodě, tak se zbavuji motoru Suzuki DF6 koupě 2007 a člun Honwave T25AE1 koupě 2014 s AL
podlahou a nově zakrytou přídí (boudou) s kolečky, větší sedačkou a kompletní výbavou: kotva, bojka, el. kompresor s akum. (do 8atm) s nastavitelným tlkem, nerez zámek a lišta na šrouby motoru, 3 vesty, nádrže z 5l kanystů, stojan na motor s kolečky + náhradní díly na motor a
člun. Motor má otáčkoměr s počítadlem mhod., najeto cca 85 mhod., přídavná křídla a kryt vrtule (+ 1reservní). ke člunu jsou dozadu přídavné
ploutve (proti zvedání přídě a lepší stabilitě). Člun byl 1x na vodě v HR 14 dní. Má kat. C- válce 52cm průměr. Motor byl 8x á 14-21dní na vodě v HR.
Ke člunu jsou dozadu kolečka. malá pro ruční tažení a velká s připojením na kouly auta. Tahali jsme jej do strmého kopce.
Za to vše s doklady o koupi a registraci u Čs. Loyda 39000Kč. Fotku pošlu na email, sem se mě to nedaří dostat. Jsem v Praze stále doma.
tataS tel 603719762
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » ned črc 09, 2017 7:20 am

Oprava: není ten tlak 8atm ale 800mbar-t.j.11.7PSI. tataS
vesely.m
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

KOUPÍM přívěsný lodní motor

Příspěvekod vesely.m » pát srp 11, 2017 6:35 pm

Ať nezakládám nové téma ....

Sháním lodní motor o výkonu 15 - 20Hp k nafukovacímu člunu BUSH 360. Raději ověřené a dobré značky cca 2010 - ? Cena samozřejmě co nejnižší :D , prostě férová.

Pokud se tady chce něčeho zbavit, tak mi dejte vědět. Určitě si nechám poradit od Vás všech.

Díky Martin Pardubice

foto člunu:
Obrázek

Zpět na