GO Orlíku 3

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Re: GO Orlíku 3

Příspěvekod hotte » pát led 27, 2017 7:10 am

Děkuji, to je přesně ono, co sháním. :crazy:
Koukám, že v Deutschlandu mají spoustu pěkných věcí na lodě. :) Škoda že u těch motorů mají osobní odběr. :( Asi se tam budu muset vydat na výlet. :)
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » pát led 27, 2017 8:53 am

hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » pát led 27, 2017 10:09 am

Děkuji, ten je také pěkný. ;)
Dnes odjíždím na služební cestu, tak se na to budu muset blíže zaměřit až v pondělí. :(
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » stř úno 01, 2017 8:24 am

Ahoj, tak jsem se pustil do shánění toho elektromotoru a bohužel bez většího úspěchu. Ten motor z Čech na bazoši je už prodaný a ty z Německa odmítají poslat do Česka. :( No nezbyde nic jiného, než shánět dál anebo si vyrobit vlastní čemuž bych se rád vyhnul.

No alespoň jsem postoupil na Orlíku :) už jsem vyrobil a úspěšně namontoval nový díl startování tak že teď už mě to zbývá jen znovu složit. Už se těším až ho otestuju. :crazy:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř úno 01, 2017 8:52 am

Pokud je to na osobní odběr daleko, nechávám si to poslat ke kamarádce do Drážďan. Tam si snadno dojedu.....
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » pát úno 17, 2017 8:05 am

Ahoj, tak už jsem konečně orlíka dodělal. Zatím jsem ho teda nebyl zkoušet na vodě, ale na suchu startuje dobře. Jediné, co bych na něm do budoucna chtěl ještě zdokonalit je sací filtr a možná si nechat odlít ještě jednu vrtuli. :)
Příští týden ho naleštím a nalepím samolepky na nádrž abych ho mohl nafotit. :crazy:
S tím elektromotorem je to horší stále koukám po inzerátech, ale nic se neobjevuje. Už pomalu začínám střádat plány a díly na výrobu vlastního.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » sob úno 18, 2017 9:31 am

Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » sob úno 18, 2017 8:38 pm

Na novodur treba lepidlo čo používajú vodári. Drží to docela fest.

Som zvedavý ako to ďalej dopadne (aj keď matne tuším) ono motor v akuvrtačke nieje nejaký zázrak. To je tak na nafukovačku. Onehda pred xy rokmi bráško zhotovil malý prívesák z babety, dvojsedadlové nafukovacie kanou v jednom s tým docela slušne chodilo, pri plnom obsadený to bolo na rekreačnú plavbu.

Tiež ma napadla myšlienka elektriky samo domo, akurát z použitím modernejších motorov, dnes už aj modelárske motory majú docela slušný výkony.

A.
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » pon úno 20, 2017 8:57 am

Ahoj, maxiku děkuji za odkaz už jsem do němec poslal email tak uvidím, co odpovědí. :)

Kdysi jsem měl také udělaný elektromotor z dvourychlostní akuvrtačky značky narex. Konstrukce byla ala tummler do sklíčidla jsem utáhl delší kulatinu a na konec přidělal velkou modelářskou vrtuli. Mělo to strašně mizerný výkon. S bráchou jme to měly na starým nafukovacím člunu gumotex a ve dvou to s ním sotva hnulo. Pravda je taková že ve svých třinácti letech jsem stoupání a otáčky vrtule moc neřešil. Vývoj dál nepokračoval, protože jsem chtěl začít plachtit, takže jsem začal ze starých prostěradel dělat plachty a z násad od koštěte stěžně. Bohužel na konci sezony musel člun do sběrného dvora, protože byl už tak zpuchřelí, že nevydržel nafouknutý ani 5 min. :crazy:

Tentokrát bych chtěl trochu silnější pohon. Mám doma 150W elektromotor ze sahary a upravené dynamo na motor které má asi 350 W. To dynamo by se už na lodní šroub z tummlera nemuselo převodovat ale z té sahary ano. Tedy tu vrtuli také ještě nemám sehnanou, takže to je takový běh na dlouhou trať a raději bych se tomu chtěl vyhnout tou koupí celého motoru. :)

Ano nad modelářským motorem už jsem také uvažoval, dají se sehnat na střídavý proud až do ekvivalentu několika koňových spalováků. Ani cena samotného motoru není tak hrozná ale při nutnosti převodovky z důvodu vysokých otáček elektromotoru a ceny regulátoru už to docela skáče a asi se to opět vyplatí koupit jako celek.
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » úte úno 21, 2017 9:40 am

Maxiku jak platíš věci koupené na ebay.de? Já už jsem se telefonicky spojit s prodávajícím toho motoru se kterým jsem se domluvil že zjistí své možnosti, jak motor poslat a já vymyslím, jak mu to do zahraničí zaplatit. Koukal jsem, že k tomuto účelu používá nějaká platební brána Playpal. Předem děkuji za zady. :)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte úno 21, 2017 1:32 pm

Přesně tak pokud má i prodejce Pay pal, používám ho,( je to vlastně platba kartou) jinak to jde i převodem na účet, ale já mám spořku a ta je v tohle dost drahá.
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » úte úno 28, 2017 7:46 am

Ahoj, Orlík mám furt dodělaný jen na půl. Zlobí mě startování, když jsem to poprvé zkoušel běželo to pěkně ale potom jsem přidělal nádrž a sací filtr a všechno špatně. Musel jsem opět všechno demontovat a upravit předstih (osvědčil se mi předstih 3mm s odtrhem 0,33-0,4mm). Znovu jsem vyčistil karburátor a raději jsem ho celí i přetěsnil což se ukázalo jako správný krok. Zase to začalo dobře startovat i s filtrem tak jsem se zaradoval a opět to celé nastrojil. Po asi 5 startech jsem to musel zase celé rozebrat (kryt startování, nádrž, jojo,… všechno dolu) protože se mi střihnul klínek mezi magnetem a klikou.

Minulí týden jsem hledal náhradní díly na naše VARI a narazil jsem na zapalování z lištové sekačky MF 70 a zdá se mi stejné jako na Orlíku 3. Dále jsem přišel na to, že karburátor Jikov 2914HZ je stejný jako na Jawě 555 „pařez“ a je na něho spoustu náhradních dílu k sehnání na fichtl krámku.

Aby toho nebylo málo tak obchod s Německem se mi nepovedl, vždy je největší problém s dopravou do Čech.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » úte úno 28, 2017 9:05 am

hotte: doprava z Německa lze řešit např. přes firmu http://www.znemecka.eu
Funguje to tak, že po registraci získáš německou adresu na kterou ti Němci bez problému věc pošlou, firma ti to převeze do Čech a pak dle dohody buď přepošle nebo vyzvedneš osobně.
Já takto kupoval na e-bay i ledničku do karavanu..
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » pát bře 10, 2017 8:45 am

Ahoj, tak mám elektromotor doma. Jsem z něho nadšený. :crazy: Nakonec jsem ho sehnal v česku za super cenu. Všem děkuji za pomoc a za rady.

Nevydržel jsem to a začal motor rovnou servisovat. Nerad bych aby mi do motoru někde natekla voda, nebo někde na kabeláži nastal zkrat.
Omlouvám se za špatnou kvalitu fotky ale pochlubit se musím.
Přílohy
20170309_184920.jpg
lukas1.3
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 2

Příspěvekod lukas1.3 » sob dub 15, 2017 3:09 pm

Dobrý den, měl bych na vás dotaz, jak provozujete staré motory Orlík 3, Tümller....rád bych si jeden z těchto dvou motorů pořídil jako pohon k pramici. Co jsem se dočetl, tak legálně se smí používat pouze motory mladší 25 let, tato podmínka neplatí pro motory slabší než 5 Hp, nebo jak to je....nebo musím doufat, že mě stím nikdo nechytne.....:) Díky.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » sob dub 15, 2017 8:57 pm

Tak, jednak omezení 25ti let už neplatí, a ano vztahovalo se pouze na motory podléhající registraci. :)
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » stř dub 26, 2017 1:41 pm

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli někdo z vás nemá k Orlíku nějaký prospekt nebo leták úplně nejlépe dílenskou příručku? Myslím, že by se všem, kteří opravují Orlíka hodila. Jinak já už mám Orlíka konečně v provozu. Ted už jen čekám až bude pěkné počasí abych ho mohl nafotit.
Entiik
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Entiik » sob kvě 13, 2017 6:10 pm

Ahoj můžete mi poradit jakou svíčku do Orlíka? Dík případně kdyby měl někdo těsnění v pdf
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » pon kvě 15, 2017 8:21 pm

Ahoj, já mám Orlíky dva a v jednom byla svíčka PAL Super 14-7 a v druhém PAL Super 14-5. Těžko říci která je originální ale na obě to jezdí dobře. PAL Super 14-7 je PAL-JISKRA N7 což by měl být BRISK N17 anebo N17C a u PAL Super 14-5 je to PAL-JISKRA N5 což by měl být BRISK N19 anebo N19C. Těsnění v PDF mám a rád ti ho pošlu. :)
Entiik
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Entiik » pon kvě 15, 2017 9:01 pm

Děkuji já dneska koupil Orlíka a nemá svíčku, nějak se mi nezdá zapalování a nemám ten protikus startování toho šneka. Tak to musím pořešit. Jinak typ Orlíka nevím ale Orlík to bude na motoru je typ 57
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » úte kvě 16, 2017 7:41 am

Já mám také oba typ 57 ale každý má jiný lodní šroub a pak mám ještě jednu náhradní nohu a ta má zase trochu jiný ten pant u aretace odklonu. Každý Orlík je asi trochu jiný :) koukal jsem, že některý Orlíky mají děrovaný takový ten hrnec pod magnetem. Bohužel jsem nenašel žádné informace o vývoji, prototypech anebo výrobních řadách Orlíků. Je mi to trochu líto že jsem o něm nic nenašel, protože mě Orlík připomíná Pionýra (jawa 50) o kterým je spoustu článků a o Orlíku nic.
Pokud bys potřeboval něco odměřit případně vyfotit stačí říci. Jeden motor díky ostatním tady na fóru mám snad v původním stavu.
Napiš mi prosím email abych ti mohl poslat to pdf.
:crazy:
Entiik
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Entiik » úte kvě 16, 2017 10:14 am

Tak to jsem rád že jsem narazil na někoho kdo má alespoň fotky apod. Já sem sháněl orlík už delší dobu a zadařilo se za slušný peníz. Jinak asi to bude orlík 3 podle fotek co tu jsou. Nádrž je opravovaná. a nějak mám vůli kolem toho otáčení motoru vůči lodi. Pánuju ho komplet rozebrat a dát do kupy. Nevím jestli do uplně tovární ale rozhodně komplet GO a zprovoznění. :)
hotte
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hotte » úte kvě 16, 2017 12:41 pm

Ani nevím, jestli bylo Orlíků více typů. Já chtěl původně koupit člun na ryby tak jsem si vyhlídl Tummler s gumákem od gumotexu ale to se mi nepovedlo koupit. Ten člun byl jak cedník a motor samotný mi nechtěli prodat. Tak jsem hledal dál po inzerátech a narazil jsem na hliníkovou pramici za super cenu vše jsem dojednal a o víkendu jsem pro ni měl jet ale v pátek odpoledne mi přišla SMS že loď je prodaná. V návalu vzteku a smutku jsem ještě večer na razil na inzerát kde byly na prodej dva Orlíky tuším za 4500,- Kč. Napsal jsem email a druhý den valil přes celou republiku pro motory do kterých jsem se zamiloval. Až o měsíc později se mi podařilo sehnat stejný hliníkový člun jako byl ten pro který jsem měl jet. :)
Orlík jsem dával dohromady necelé dva roky. :D Rozebral jsem ho do posledního šroubečku, očistil ze všeho barvu, nakoupil na něho některé nové díly a celé to znovu složil a nastříkal barvou. První motor už mám hotový a na druhý se chystám na podzim. Přes léto chci dělat na lodi a na novém elektro motoru.
Já tam mám také vůli, která bude způsobena vychozenými umělohmotnými kroužky, ale zatím to neřeším. Bohužel majitelé, kteří ho měli přede mnou se ho také občas snažily opravit, ale napáchali na něm spíše škodu. Všude nateklí silikon a pomlácené díly kladivem (nechtělo se jim díly nahřívat a mrazit tak to tam namlátily). Chce to u toho trochu přemýšlet a dělat to trochu po staru. Já osobně použil na přetěsnění motoru hermetik i když není ideální to já vím, ale byl doma a z mého pohledu je lepší než silikon. Jinak jsem vše pěkně nahříval a rozložit to šlo krásně stačilo poklepat kladívkem přes dřevěný hranol. Divil jsem se jak je ten Orlík krásně zpracovaný.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř kvě 17, 2017 7:12 pm

Kluci, jsem rád že je víc takových magorů jako jsem já. Historii je potřeba chránit !!! :clap:
Entiik
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Entiik » pát kvě 19, 2017 4:11 pm

Je možné sehnat nějaké náhradní zapalování? Hlavně stator. Nebo to trochu modernizovat.

Zpět na