Trénovaný cyklista generuje zhruba v priebehu hodiny výkon okolo 400W, v šprinte krátkodobo viac, na dlhej trati menej.
Bežný dospelý amatér v dobrej kondícii dokáže krátkodobo cca 200W, na dlhšie okolo 100W, pri pohodovej jazde asi 50W.
Bežný alternátor vyžaduje budiaci prúd a pri takýchto nízkych výkonoch by nepracoval efektívne.
Lepšie, ľahšie a asi aj lacnejšie by bolo použiť ako generátor bežný bicyklový BLDC motor s neodym magnetmi (cca 120€ aj s kontrolérom). Bicykel v ktorom by bol zabudovaný, by mohol byť použiteľný aj na jazdenie. Elektrinu by generoval uchytený v stojane s voľným zadným kolesom, ktoré má v náboji pomocný elektromotor použiteľný ako generátor dodávajúci energiu cez rekuperujúci regulátor do akumlátora.
Skúšal som to na mojom elektrobicykli - na rovinke som preradil na "horský" prevod, zapol rekuperačnú brzdu a šliapal - pohyboval som sa na rovine fest spotený o málo rýchlejšie ako krokom, čiže skoro všetka energia išla do batérie ... a zistil som, že JE TO STRAŠNÁ DRINA.
Ak by som mal mnou generovanou energiou nabiť celú 0,5kWh kapacitu batérie ebicykla, zaberie mi to vyše 6 až 8 hodín usilovnej práce.
Nuž ale trebárs na atlantickej preplavbe by si každý člen posádky denne hodinku-dve zašliapať mohol. Každý by tak okrem zvýšenia kondície prispel k palubnej akumlovanej energii cca 100Wh, čiže do 12V akumlátora by prispel kapacitou približne 8Ah, čím sa vykryje trebárs chladnička na 3-4 hodiny.
Záver: z hľadiska energetického sú ľudské možnosti bohužiaľ nič moc. Aj 1m2 solárneho panelu na slnku dá viac a bez námahy.
Ale ako doplnkový zdroj (s vedľajším fitness efektom) by šliapací generátor možno zmysel mal. Taktiež ak sa už všetko vybije, solárka/veterníky rozbijú/odtrhnú, dá sa ešte vyšľapať trebars vyslanie May Day v prípade núdze.