ELEKTROPOHON

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Re: ELEKTROPOHON

Příspěvekod Omen » úte pro 11, 2018 10:14 pm

Kapacita baterky je jedna věc, výkon motoru druhá. Ta Ferdasova baterka už nejspíše není v nejlepší kondici …ALE...
Můj motor 55lb, baterka trakční 12V/100Ah, stáří 3 roky, plachetnice cca 900Kg.
Faktem podle mých zkušeností zůstává, že při rychlosti větru kolem 5-6 m/s proti větru stojím.

Ano, když fouká, tvoří pohon lodě plachty, ale když proti tomuto větru potřebuji od bojky najet na přívěsný vozík, je to problém.
Na bojku najíždím pod plachtami běžně, na vozík to ještě neumím.
A od té doby, co jsem tu příhodu zažil, sleduju počasí i při vytahování lodě z vody :?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte pro 11, 2018 10:27 pm

problém zrejme nebude v tvojej batérii, ale v tom motore, jednoducho to chce silnejší.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte pro 11, 2018 10:37 pm

Jóóó, souhlasím Denisi,
jen tady popisuji, jaké jsou limity takového motoru na takové lodi.
Kolegové, kteří mají výkonější motory 24V, takové problémy nemají.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » stř pro 12, 2018 7:19 am

Ono je to tak trochu začarovaný kruh.
12V je fakt tak na malú okruhovku.
24V je čo sa týka pohonu lepšia voľba len zase človek potrebuje v lodi umiestniť dva akumulátory, čo niekedy býva oriešok. Nehovoriac keď človek zráta cenu 24v motoru + dve kvalitné trakčné baterky tak sa z toho aj panenky pretočia. Plus potreba ich občas vybrať z lode a poriadne nabiť, ak nie zakaždým, tak ten komfort sa aj stráca.

Ideálne by na tie naše cca 1t plachetnice bolo vhodné Torqeedo, alebo Spirit ePropulsion len ta cena. Staršie sa tiež nepredávajú lacno, stav pohonného akumulátora je tiež len odhadom po tých rokoch. A Zaslať akumulátor výrobcovi aby spravil repas tiež ani nebude žiadna lacná sranda.

A.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » stř pro 12, 2018 8:07 am

Luboši01.. máš pravdu samozřejmě. Matematika je přesná, ale realita je občas jinde. Beru, že nemám aku nové. Spíš mě zarazil ten zoufalý výkon motoru. To je horší, než pětka spalovák ve volnoběhu.

A k té kapacitě: udělej pokus - vezmi úplně novou a nabitou baterii 55Ah a zatíži ji proudem 43A. Teoreticky (početně) by jej měla dodávat po dobu 1,3 hodiny. Jestli to dokážeš, máš u mne flašku.

Ano, souhlasím je to blbost. Protože jak klesá svorkové napětí, klesá při konstantní zátěži i proud. Když jsem zkoušel motor na třetí stupeň rychlosti, tuším to bralo 20A a to už jsem se dostal na skoro dvě hodiny. Ale ten třetí stupeň výkonu - to by tak mohlo míchat kafe v hrnku.
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » stř pro 12, 2018 5:29 pm

caves. Ako vidim popisalo sa toho tu uz vela a nechce sa mi to citat ale ak ste uz nahodou nespomenuli nasledujuci test elektromotorov tak si ho precitajte. https://www.lodninoviny.cz/cruising/test-elektromotoru
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » stř pro 12, 2018 7:06 pm

Ano to bol u mňa prvý impulz aby sa s tým začal zaoberať, nakoľko to vyzeralo fajn.

Potom som stvoril toto

Porovnanie elektor verzus spalovací

Ta recenzia vyšla aj v časáku nejaké roky naspäť. Poravde je ale zavádzajúca v jednej veci. A to bezúdržbovosť elektrického pohonu. Nepotrebuje veľkú údržbu ale potrebuje ju predsa. Teraz z hlavy nespomeniem ale keď pátral po Torqeede tak tam mali uvedené, že po určitých rokoch by sa mal zaslať výrobcovi na kontrolu, výmenu tesnení, a hlavne na repas pohonného akumulátora. čo asi zrovna nebude lacný špás.

Suma sumárum to zatiaľ nie je z hľadiska ceny verzus úžitková hodnota moc dobré. Jednak vyššia cena, jednak aj tak je nutné robiž údržbu a ak sa vykašleš na akumulátor tak rýchlo stratí kapacitu a je to v ťahu.

A.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř pro 12, 2018 10:18 pm

Kúpil som LiFePO4 za 400 eur aj s balancérmi, dve by stáli 800 + motor +nabíjačka, takže cena šulnul ako 5 k motor. Elektromotor je buď o luxuse ticha, alebo tam kde spalovacie motory nemôžu.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » čtv pro 13, 2018 2:06 pm

S dovolením bych připoměl, že téma vytáhl sawfish po asi dvou a půl roce. A zajímal se o použití elektromotoru JAKO ZÁLOŽNÍHO POHONU na plachetnici. S představou, že by to mělo dát tak 10km na dojetí.

Usuzuji z toho, že se nemělo jednat o nákladnější úpravu, ale o využití palubního aku ve stávající podobě.
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod sawfish » čtv pro 13, 2018 2:36 pm

Ano, uvažoval jsem jen o záložním pohonu na dojetí. Počítal jsem s nákupem 2ks 100Ah baterií jako zdroje. Trakční baterii 140Ah kterou mám v lodi jsem si chtěl nechat samostatně. Tou krmím přístroje světla a ledničku. Mám k ní připojený solární panel 100W s MPPT reglem.

Nakonec jsem dospěl k rozhodnutí, že raději koupím nějaký starší 10HP přívěsný čtyřtakt. Ten budu mít v šachtě jako hlavní a stávající 5HP budu mít jako záložní na zrcadle.
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sawfish » čtv pro 13, 2018 2:55 pm

Na druhou stranu se diskuze pěkne rozjela. Člověk se vždy dozví něco nového.

Neprodáváte někdo desítku čtyřtakt s dlouhou nohou?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv pro 13, 2018 8:23 pm

8 HP Yamaha ale 2T. 1. majitel včetně servisní knížky. Lehká a dobře skladná...
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » čtv pro 13, 2018 8:48 pm

sawfish píše:raději koupím nějaký starší 10HP přívěsný čtyřtakt. Ten budu mít v šachtě jako hlavní

Hlavně si to pořádně změř, případně vyzkoušej. Kamarád dostával do Tonica 10 HP Johnsona a bylo to jen tak tak. Musel vyrobit novou konzolu, upravit přepážku do bakisty i do kokpitu.
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sawfish » pát pro 14, 2018 7:38 am

To LadaM: Díky za upozornění. Šachtu jsem ještě neměřil. Matně si vzpomínám, že když jsem ohledně Tonica hledal informace na netu, tak jsem u některých lodí 10HP motor viděl. Tak jsem si automaticky myslel, že do šachty vejde.

To Libor: děkuji za nabídku, ale spíše chci jít do 4t. Mám 5hp Marinera 4T, a protože budou oba motory současně na lodi, tak nechci kvůli záměně mít 2 kanystry s rozdílným benzínem.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát pro 14, 2018 9:35 am

Marinera ale ve 4 tu mám taky. Můžeš mít oba.

A pokud je ta 5 s krátkou, by se mi hodil, tak to s tebou vyměním (koupím prodám). Zvaž to a asi by to chtělo vidět.
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sawfish » pát pro 14, 2018 10:00 am

Ten 5HP Mariner je s dlouhou, ale chci si ho nechat jako záložní.

Zpět na