Mám Tohatsu 30 s vrtulí "11" náhradní vrtule také "11"tzn.označení 9,9x11.
Když chci zvětšit sílu na úkor rychlosti, mám koupit propeller nad, nebo pod 11?
Díky.
Výběr vrtule Tohatsu
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Re: Výběr vrtule Tohatsu
V tomto prípade 9,9 " znamená priemer a 11" stúpanie. Väčšiu silu Ti zabezpečí menšie stúpanie. Samozrejme rýchlosť sa zmenší.
Otázka je aké stúpanie Ti bude optimálne. Najlepšie by bolo vyskúšať. Niekde zohnať rôzne vrtule a potom si kúpiť stúpanie ktoré sedí najlepšie.
Ešte môže pomôcť údaj z technických dát motora. Ja čo som našiel 30 HP Tohatsu na nete, tam všade uvádzali propeler 8 x 14 ". Keď máš teraz 11"
stúpanie, tak menšie už by som asi nekupoval. Skôr budeš potrebovať silnejší motor.
Otázka je aké stúpanie Ti bude optimálne. Najlepšie by bolo vyskúšať. Niekde zohnať rôzne vrtule a potom si kúpiť stúpanie ktoré sedí najlepšie.
Ešte môže pomôcť údaj z technických dát motora. Ja čo som našiel 30 HP Tohatsu na nete, tam všade uvádzali propeler 8 x 14 ". Keď máš teraz 11"
stúpanie, tak menšie už by som asi nekupoval. Skôr budeš potrebovať silnejší motor.

-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 35
Re: Výběr vrtule Tohatsu
Díky za radu.
Takže, s vyšším stoupáním vrtule se zvyšuje rychlost a snižuje síla. A naopak.
potřebuji spíš sílu, takže vyměním na zkoušku vrtuli na stoupání 10.
O dost silnější motor tam podle technický specifikace ani dát nejde. Ani nechci loď s extra silným motorem, ten žere i trávu na břehu. Tahle moje třicítka si chrochtá v 15 uzlech při 3200 ot. za 6 litrů/hod.

Takže, s vyšším stoupáním vrtule se zvyšuje rychlost a snižuje síla. A naopak.
potřebuji spíš sílu, takže vyměním na zkoušku vrtuli na stoupání 10.
O dost silnější motor tam podle technický specifikace ani dát nejde. Ani nechci loď s extra silným motorem, ten žere i trávu na břehu. Tahle moje třicítka si chrochtá v 15 uzlech při 3200 ot. za 6 litrů/hod.