RACEK píše:Zatím u všech motorů co jsem viděl, tak z kontrolního otvoru tekla voda pořád. A to jsem měl i Yamahu 4hp dvojtakt.
Ano, je to tak. Tady je video u 4HP 2T 1999 jak to má čůrat.
Yamaha 4HP 2T Je to kontrolka, že voda protéká. Ta konstrukce Yamaha, Tohatsu, Mariner 4/5/6 HP je až na pár maličkostí skoro podobná. Mám Tohatsu 5HP a 4HP ve 2T a voda taky teče pořád i při volnoběhu. Nevím co Ti přesně řekli v servisu, ale ta voda z kontrolního otvoru je mimo termostat. Je to indikace toho, že to vodu saje a že protéká, že je impeller v pořádku. V žádném případě to není "celá" výstupní voda z motoru jak by se dalo mylně předpokládat.
Už hodně dávno jsem opravoval nějaký Zoondap 5HP ve dvoutaktu. Voda taky různě učurávala..jo, ne... Problém byl v čepu na té hlavní svislé tyči v noze. Byl střiženej a impeller se na tyči nepravidelně točil - proklouzával. V sudu to čůralo furt, na člunu vodě to vynechávalo. V sudu jsem měl pěknej mastnej hnůj, impeller neměl žádný odpor v komůrce jak se mazal tou s****u, na vodě to drhlo a zastavovalo se. Furt jsem čistil chlazení a už byl zoufalej.
Podobná sranda je střiženej klínek na setrváku, kterej se pootočí. Bez stroboskopu a změření polohy setrváku na HÚ se to blbě hledá. Trpí na to hodně Simson. Ale to už jsem mimo mísu...