Chlazení závěsného motoru Yamaha 4hp

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Milabeny
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Chlazení závěsného motoru Yamaha 4hp

Příspěvekod Milabeny » stř úno 01, 2023 9:13 am

Zdravím ve spolek, mám takovou otázku. Vloni jsem pořídil závěsný motor Yamaha 4hp. Řekl jsem si, že zkontroluju impeller a vyměním termostat (rok výroby je 1999). Po demontáži víka termostatu jsem zjistil, že tam žádný není. Vložil jsem tam tedy zakoupený termostat a vyzkoušel.

Je normální, že voda z kontrolního otvoru nevytéká stále, ale jen v určitých cyklech? ( Nejspíše, když otevře termostat, jakmile se uzavře, voda nevytéká). Když tam nebyl termostat, vytékala stále. Jak vlastně funguje okruh chlazení u tohoto motoru?

Děkuji za odpovědi :)
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Re: Chlazení závěsného motoru Yamaha 4hp

Příspěvekod PEPO » stř úno 01, 2023 2:27 pm

Zvyčajne u všetkých motorov je to tak že z toho kontrolného otvoru má ísť voda stále..To je taká akoby kontrolka chladenia...Voda ktorá ide cez termostat by tadial von isť nemala ale spodkom nohy...Cast vody z impelleru tlačí do termostatu a časť do toho otvoru kde to akože čúra :D :D .
Akože YAMAHU som ešte nemal rozobratú..Impeller si dal nový?
dhlavka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dhlavka » čtv úno 02, 2023 12:02 pm

Ahoj,
jak dlouhé jsou ty cykly?
Nejspíš budou chybět lopatky na impeleru, pokud jsi ho neměnil.

Dan
Milabeny
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Milabeny » čtv úno 02, 2023 1:58 pm

Tak asi vyřešeno. Impeller je v pořádku, kanálky jsem zkoušel profouknout, vše čistě průchozí.

Volal jsem na servis lodních motorů a bylo mi řečeno, že některé motory jsou takhle udělané. Z kontrolního otvoru jde voda pouze při otevření termostatu (a ta voda je horká).

Děkuji za reakce :)
Milabeny
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Milabeny » čtv úno 02, 2023 2:00 pm

Jak jsou dlouhý cyklus tečení vody z kontrolního otvoru? Když je motor studený, tak to trvá nejdéle ( než se ohřeje na otevírací teplotu termostatu), pak už jsou častější, dle otevírání termostatu.
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod andrej » čtv úno 02, 2023 3:24 pm

Ahoj , mal som za čas čo sa venujem lodkám -Tohatsu 4Hp , Tohatsu 6HP, Tohatsu 2takt 10HP , Yamahu 5HP, a teraz mam Yamahu 8hp a vždy voda intenzívne čurala z motora , ked prestala stačilo prešpárať otvor odkiaľ čurala alebo otvory na nohe na sanie vody /ak boli/ a chladilo dalej , impeler som menil len raz v živote . Pozdravujem
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv úno 02, 2023 10:22 pm

Zatím u všech motorů co jsem viděl, tak z kontrolního otvoru tekla voda pořád. A to jsem měl i Yamahu 4hp dvojtakt.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » pát úno 03, 2023 10:27 am

Milabeny píše:Tak asi vyřešeno. Impeller je v pořádku, kanálky jsem zkoušel profouknout, vše čistě průchozí.

Volal jsem na servis lodních motorů a bylo mi řečeno, že některé motory jsou takhle udělané. Z kontrolního otvoru jde voda pouze při otevření termostatu (a ta voda je horká).

Děkuji za reakce :)

Nikdy bych nenechal motor v chodu, pokud chlazením kontinuálně neprotéká voda. To si každý průběžně kontroluje. Ve vlastním zájmu.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » pon úno 06, 2023 11:40 pm

RACEK píše:Zatím u všech motorů co jsem viděl, tak z kontrolního otvoru tekla voda pořád. A to jsem měl i Yamahu 4hp dvojtakt.

Ano, je to tak. Tady je video u 4HP 2T 1999 jak to má čůrat. Yamaha 4HP 2T Je to kontrolka, že voda protéká. Ta konstrukce Yamaha, Tohatsu, Mariner 4/5/6 HP je až na pár maličkostí skoro podobná. Mám Tohatsu 5HP a 4HP ve 2T a voda taky teče pořád i při volnoběhu. Nevím co Ti přesně řekli v servisu, ale ta voda z kontrolního otvoru je mimo termostat. Je to indikace toho, že to vodu saje a že protéká, že je impeller v pořádku. V žádném případě to není "celá" výstupní voda z motoru jak by se dalo mylně předpokládat.
Už hodně dávno jsem opravoval nějaký Zoondap 5HP ve dvoutaktu. Voda taky různě učurávala..jo, ne... Problém byl v čepu na té hlavní svislé tyči v noze. Byl střiženej a impeller se na tyči nepravidelně točil - proklouzával. V sudu to čůralo furt, na člunu vodě to vynechávalo. V sudu jsem měl pěknej mastnej hnůj, impeller neměl žádný odpor v komůrce jak se mazal tou s****u, na vodě to drhlo a zastavovalo se. Furt jsem čistil chlazení a už byl zoufalej.
Podobná sranda je střiženej klínek na setrváku, kterej se pootočí. Bez stroboskopu a změření polohy setrváku na HÚ se to blbě hledá. Trpí na to hodně Simson. Ale to už jsem mimo mísu...
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » úte úno 07, 2023 3:20 pm

Nie si. Každý postreh je dobrý. Pred časom som si kúpil Suzuki DF15. Motor bol "skvele" udržiavaný a servisovaný. Po výmene impeleru voda nečúrala podľa mojich predstav a tak som si potrubie rozobral. Pred plastovou koncovkou (čúrak :lol: ) kde sa napojí gumová hadica boli uviaznuté kúsky gumy z impeleru. Naviac celé potrubie bolo silne zanesené pieskom. Milabeny síce píše, že systém prečistil, ale ...
Sajda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Sajda » stř kvě 31, 2023 10:54 pm

Některé konstrukce (Johnson, Suzuki) mají zvláštnost, že nemají kontrolní čůrek ale vodu plivou ven přes výfuk ale to bylo jenom u 2.5 HP. Všechny Yamahy 4, 5, 6 co jsem zatím viděl čůrali od startu po chcipnutí. Na tvém místě bych se zaměřil ještě jednou na impeller jestli je správně nasazený. Jestli sedí správně v klínku na hřídeli a jestli mu v pohybu nebrání něco v domečku chlazení. Jestli v tom domečku nejsou natavené zbytky starého impelleru nebo jestli v něm není přiskříplý (maximální dotahovací moment šroubů domečku je podle většiny servisních manuálu maximálně 10nm). Pokud je to v cajku tak bude problém nejspíš v kanálkách přímo v bloku motoru, že tam budou zbytky impelleru nebo nějaký jiný bordyš což je na slušnou rozborku ale snad nebude tak zle. Ještě může být vadný ten nový termostat a taky bych se podíval na průchodnost přímo té koncovky toho kontrolního čůrku, tam občas taky bývaji nečistoty a pak to vypadá že motor nechladí ale přitom chladí dobře.Jo a pokud nemáš možnost změřit teplotu zahřátého motoru teploměrem tak na ventilovem víku by jsi měl vždycky udržet aspoň chvíli ruku jinak to chladí na prd.

Zpět na