Tuning Ždrelac

Kdo kde koho potkal, kam kdo pluje. Kdo se dlouho nehlásí.
Nehody a úspěchy, i neověřené.
ŽÁDOSTI O POMOC.
POZOR ! Tato sekce není vhodná pro žerty !!!

Moderátoři: vilma, Pepa, david

kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Tuning Ždrelac

Příspěvekod kanic » čtv říj 02, 2008 7:05 pm

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv říj 02, 2008 8:02 pm

No "pěkné" to je. Nechtěl bych být na té schůzi na přední palubě. A už vůbec né na pozici předsedajícího. :ambulance:

Ale ty spuštěné fendry, ty sedí. Hold, bezpečnost především....
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

dotaz

Příspěvekod pecho » čtv říj 02, 2008 8:08 pm

Ví někdo k tomu nějaké podrobnosti- co se dělo? :? Zdraví Pecho
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » čtv říj 02, 2008 8:20 pm

Jen jsme pluli kolem. Stálo tam na palubě 5 slečen a 1 borec, všichni do 20 let. Zřejmě se nevlezli pod most a odliv je protáhl. Kdysi bylo nejdřív praxe, potom papíry. Dnes je to naruby a výsledek je vidět. kanic
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » čtv říj 02, 2008 8:47 pm

No jim asi nebylo do smichu tak jako mě :D pravda ale je,ze já bych si na řízení takové lodě bez pořádné předchozí praxe netroufl Asi tím udělal velkou radost panu otci,který mu tu lod zapůjčil :D
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » čtv říj 02, 2008 8:52 pm

Není to tak o papírech, ale o trofalosti si vzít bez zkušeností tak velkou lod.
No příští rok budou ty samolepky metrové a budou aj na záchodě...
Horší je, že chartrovky tuším chcou podepsat něco jako že byla skipper poučený, že tam nesmí apod.
Bojím se, že na to mu ani pojistka nepomůže.
mikiviki
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mikiviki » čtv říj 02, 2008 8:56 pm

mluvíte jako že víte co se stalo. hm, já to z fotky nepoznám. můžu být také poučen ? :?
Radek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Radek » čtv říj 02, 2008 9:03 pm

Možná, že ta loď nebyla z chartrovky a Skipper ani nevěděl s čím pluje
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » čtv říj 02, 2008 9:04 pm

mikiviki píše:mluvíte jako že víte co se stalo. hm, já to z fotky nepoznám. můžu být také poučen ? :?

Průliv "Ždrelac" je silniční přejezd (most) mezi ostrovy Pašman a Uglian (HR) a podjezdná výška je 16,5m
Dotyčný se tam evidentně nevešel...
Naposledy upravil(a) Bilardos dne čtv říj 02, 2008 9:15 pm, celkem upraveno 1 x.
mikiviki
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mikiviki » čtv říj 02, 2008 9:07 pm

no toto ! :shock:
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » čtv říj 02, 2008 10:28 pm

TATÍNEK - ne tatíneček- těchto borců zaplatí jen kauci. Ve 20 letech ani tito borci nemají majetek ,na kterém se může pojišťovna hojit. Tak jen ta kauce. Asi to stálo za ten špás.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv říj 02, 2008 11:18 pm

Nie vždy je to jednoznačné. Môj kamarát sa dostal raz do posádky starých fotrov na regate. 50 ročný borci a naozaj skúsený jazdci. Na lodi majitel menil sťažeň, za vyšší a zabudli to napísať do papierov. Je jasné že sa zapichli pod most. Na vine bol samozrejme kapitán a prišli o kauciu.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát říj 03, 2008 12:09 am

Jsem si tu fotku stáhnul, zvětšil co to dalo a pokusil se trochu "zašerlokovat".

- Dle mého to není soukromá loď. Majitelské lodě jdou většinou rozeznat od charterových na první pohled. Vždy tam mají nějakou svou stopu, něco vylepšeného, přidaného. Toto je suchá charterová Bavaria.
-Vlajka registrace nikde není vidět. Ale vzhledem k tomu že pravý zadní stěh, kde ji HR mívají je utrženn, asi to bude HR.
- Podle datumu bych řekl, že zrovna vyplouvali. A pokud se nemýlím že to je focené na severní straně, tak pod tym mostem nepropluli. Valili někde od Zadaru-Sukošanu na Kornáty.
- Chlapi tam jsou minimálně dva. A ten co je v kokpitu, ten už bude trochu starší než dvacetiletý.

Zákaz Ždrelacem jsem letos několikrát podepisoval. Dokonce až v Baška Vodě. Nicméně by to nemělo mít vliv na plnění pojišťovny. To by musela tato škoda být uvedená ve výlukách.
Pokud není v kokpitu nálepka, vždy se při check-in ptám skippera, jak to s ním je. Před třemi týdny jsem zapoměl a přesto že se mě zdálo že je stěžeň dost nízký, raději jsem Pašman obeplul.
karaya2
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karaya2 » pát říj 03, 2008 2:21 am

mikiviki píše:mluvíte jako že víte co se stalo. hm, já to z fotky nepoznám. můžu být také poučen ? :?

Tohle je Ždrelacký most a to potrubí není poničený od nárazu racků :D ObrázekObrázek ObrázekObrázek
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

detailní fotky

Příspěvekod Renda » pát říj 03, 2008 8:12 am

to kanic: Máš i detailnější fotky? Nebo vyšší rozlišení? Vypadá to, že to museli slušně valit podle destrukce.
Tedy ani nějaké opatrné najetí - jestli to vyjde... i když beru v úvahu slušný proud, který tam bývá.

Myslíte, že pojišťovna hradí i když nejde o nešťastnou náhodu, ale o evidentní pochybení kapitána?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát říj 03, 2008 9:52 am

Předpokládám, že se to bude chovat podobně jako havarijka u aut. Nehradí se pouze úmysl a alkohol.

Také velmi záleží na tom, jak se pojistná událost sepíše. No a logicky. Od koho má poškozený majitel jistější peníze? Od pojišťovny, nebo od nájemce jehož finanční situaci a stav majetku nezná. Úhrada škody se řeší na základě pojistné smlouvy, která je ale vždy (u nás) podřízena Občanskému zákoníku. Podle "občana" by měl poškozený dost vše co mu níleží, ale ne víc než mu náleží. To už by bylo neoprávněné obohacování.
Tím jsem jen chtěl říct, že charterovce je jedno od koho své peníze dostane, jde tu spíše o vymahatelnost od příslušníka jiného státu. Byli by padlí na hlavu, kdyby se rozhodli vymáhat škodu po něm. Raději se zahojí na pojišťovně.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » pát říj 03, 2008 10:04 am

Baharis píše:Předpokládám, že se to bude chovat podobně jako havarijka u aut. Nehradí se pouze úmysl a alkohol.

Také velmi záleží na tom, jak se pojistná událost sepíše. No a logicky. Od koho má poškozený majitel jistější peníze? Od pojišťovny, nebo od nájemce jehož finanční situaci a stav majetku nezná. Úhrada škody se řeší na základě pojistné smlouvy, která je ale vždy (u nás) podřízena Občanskému zákoníku. Podle "občana" by měl poškozený dost vše co mu níleží, ale ne víc než mu náleží. To už by bylo neoprávněné obohacování.
Tím jsem jen chtěl říct, že charterovce je jedno od koho své peníze dostane, jde tu spíše o vymahatelnost od příslušníka jiného státu. Byli by padlí na hlavu, kdyby se rozhodli vymáhat škodu po něm. Raději se zahojí na pojišťovně.

Pak jest otázka, jestli nebude pojišťovna vymáhat po skipperovi.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

alkohol

Příspěvekod Renda » pát říj 03, 2008 10:09 am

Baharis píše:Předpokládám, že se to bude chovat podobně jako havarijka u aut. Nehradí se pouze úmysl a alkohol. ...
Také mi to tak připadá.
S tím alkoholem ovšem v Chorvatsku nesmí být nalitý nejen kapitán, ale ani posádka, protože na těchto plavidlech neuznávají pasažéry a posádka jsou všichni, co jsou v crew-listu. :? Bylo by poučné vědět, jak to dopadlo...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát říj 03, 2008 10:16 am

V případě prokázaného alkoholu by se to dalo předpokládat (jen jak to prokázat...), úmysl se prokazuje velmi, ale velmi těžko. Blbost nebo zapomenutí není úmysl. To by mu museli prokázat že tam vjel (vplul) s cílem poškodit loď.

Podle mě jsou posádka-skipper vázáni pouze kaucí, pokud ovšem třeba plachty nejsou ve smluvních podmínkách ve výluce. Už jsem to někde slyšel...

EDIT:
Renda píše:v Chorvatsku nesmí být nalitý nejen kapitán, ale ani posádka, protože na těchto plavidlech neuznávají pasažéry a posádka jsou všichni, co jsou v crew-listu.
Ano, tak to i podle mě je. V tomto případě by se tam ale musel objevit někdo oprávněný ke kontrole dřív, než případný alkohol vyprchá.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » pát říj 03, 2008 10:25 am

Baharis píše:V případě prokázaného alkoholu by se to dalo předpokládat (jen jak to prokázat...), ...
Domnívám se, že podle smlouvy s charterovkou ji musí o takovéto havárii neprodleně informovat a charterovka tam pošle někoho (policii?) na vyšetření a dokumentaci už kvůli zápisu pro pojišťovnu. Ha,ha - možná kontrola lodního deníku...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát říj 03, 2008 10:37 am

Jsou to všechno spekulace a vaření z vody. Tako vá hra na "kdyby, jestli, snad". Ale dobrá.

Vidím, že kluci spustili kotvu a do večera mohou konat činnost "k zabránění dalším škodám". To mají přímo povinnost. Vlivem zlomeného stěžně je vysílačka nefunkční, mobily jsou vybité. ;)
Né. Pokud tama náhodou nepopluje kapitanát nebo policie, dá se to ustát. A charterovka se z již výše uvedených důvodů bude snažit dovést událost k řádnému plnění pojišťovnou.

Jsou to prosím vše jen mé názory, vycházející z 8 let praxe likvidátora pojistných událostí. Pokud je problematika pojištění u lodí někde odlišná omlouvám se a opravte mě. Ale zákldem všeho je vždy "občan". Tomu je vše podřízeno a nesmí z něho vybočovat.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » pát říj 03, 2008 10:55 am

Baharis píše:... mé názory, vycházející z 8 let praxe likvidátora pojistných událostí. ...
Baharisi - díky. S touto praxí jsou Tvé poznámky pro nás o to přínosnější. :)
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

výška mostu

Příspěvekod Renda » pát říj 03, 2008 10:23 pm

Abychom se z této nehody poučili, mělo by tu zaznít:
Nad jakou hladinou je míněna výše uvedná výška mostu 16,5metru?
V dané oblasti výška přílivu nepřesahuje po většinu roku 0,5m, ale i to může hrát svou roli (protože celá řada běžných plachetnic se tam vejde jen tak-tak) a to nemluvím o rozdílech hladin podpořených větrem.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát říj 03, 2008 10:45 pm

Nechce se mi to hledat, ale nedokáži si představit že by to bylo jinak než při přílivu...
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: výška mostu

Příspěvekod Bilardos » sob říj 04, 2008 1:25 pm

Renda píše:Abychom se z této nehody poučili, mělo by tu zaznít:
Nad jakou hladinou je míněna výše uvedná výška mostu 16,5metru?
V dané oblasti výška přílivu nepřesahuje po většinu roku 0,5m, ale i to může hrát svou roli (protože celá řada běžných plachetnic se tam vejde jen tak-tak) a to nemluvím o rozdílech hladin podpořených větrem.

Nejlepší poučení je dbát na samolepku v kokpitu a nezapomenout se zeptat při přebírání lodi, jestli tam s tou konkrétní lodí můžeš.

Zpět na