Nafta okolo Gibraltaru

Kdo kde koho potkal, kam kdo pluje. Kdo se dlouho nehlásí.
Nehody a úspěchy, i neověřené.
ŽÁDOSTI O POMOC.
POZOR ! Tato sekce není vhodná pro žerty !!!

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Nafta okolo Gibraltaru

Příspěvekod Beda » pon zář 05, 2011 9:11 am

Trebase to nekomu bude hodit. Je to od Pavla OK1BD/mmasi

Do Casablanky jsem priplul pred rozednenim. Ze vzdálenosti cca 5 mil od pobrezi jsem se snazil je (Casablanca Port Control) volat VHF vysilackou. Bez odezvy. Chvili jsem jeste vahal pred vjezdem do pristavu - uz z dalky vyhlizejici ryze komercne. Po rozdedneni jsem vyplul dovnitr. Z kapitanatu mne ale z pristavu vykazali s tim, ze toto je jen komercni, resp. nakladni pristav a pro jachty je zarizen u nedalekeho mesta Muhamedia (12 mil od Casablanca).
V Muhamedia je take komercni pristav - prekladiste ropy, plynu a take rafinerie ropy. Dost zapach v celem okoli. Od pristavu na druhou stranu jsou vsak plaze a hotely. Nicmene i voda v mori dost nevabna.
Hluboko uvnitr pristavu v Muhamedii je mistni marina - 2 mola, celkem na vode 60 jachet a clunu. Vsechny pod 14 metru, asi polovina s cizimi vlajkami.
Na brehu je pumpa s benzinem a naftou, ale tankovat se da u ni s plachetnici jen pri vysokem prilivu, tzn. pro plachetnice s vetsim ponorem jen tak asi 2 hodiny denne.
Nejde tam ale jen zapout natanovat, uvazou v marine a chteji zaplatit minimalne za 1 den, tj. 24 EUR. I kdyz tam chces jen tankovat a nezdrzet se. Muzes si ale vzit vodu i proud. Jinak zadne vybaveni, maly jerab. Mesto Muhamedia je relaltivne nove, cistsi nez mesta napr alzirska, plazova turistika. Nakupy v cenach cca jako u nas.

Vyrazim ze zapadniho pobrezi Marocco (Muhamedia u Casablanca) smerem na Gran Canaria - Las Palmas. Pred nedavnou dobou jsem trochu vice sledoval ceny motorove nafty, takze se delim - treba tato informace pro nekoho bude dobra. Pro zjednoduseni uvadim ceny v EUR i pres to, ze bylo vetsinou nutno platit v mistni mene. Kurs pouzity pri realne smene a cena vzdy za 1 litr:

1,34 EUR Spanelsko
1,04 EUR Gibraltar
0,64 EUR Marocco
0,12 EUR Alzirsko

Naftu jsem tedy kupoval v Marocco (720 litru) a v Alzirsku (800 litru). V obou pripadech nafta kvalitni, bez primesi, z novych tanku, naprosto nesrovnatelná (lepsí) kvalita nez jakekoli jine tankovani za posledni 2 roky - v Recku (EUR 1,27/litr) a v Libanonu (USD 1,12/litr), kdy zvysene problemy s cistenim predfiltru a odkalovanim nadrzi. V Egypte (Port Said) jsem tankovani nabidnute nafty oficielne pro cizince za USD 1,05 vzdal, kdyz predtim jsem prohledl vzorek - viditelne necistoty.
Pritom pro Egyptany je nafta podstatne lacinejsi, ale na lod se musi pasovat od autopumpy v kanystrech.

Zdravim,
Pavel
s/y Lavinia
4. 9. 2011

http://www.winlink.org/dotnet/maps/Posi ... sign=OK1BD
oceannn
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod oceannn » pon zář 05, 2011 11:46 am

Zajímavé počtení.
Díky za info.